icon

Mám oznámiť tehotenstvo v práci?

viktoriasekerkova
29. júl 2024

Ahojte dámy mám otázku som těhotná aktuálne 15+0 robotu som si vybavovala dopredu na pohovore som bola ked som ani netušila o tehotenstve este som bola na škole teraz mam nastupiť do prace tým že som pevná nieje na mne vidieť zmeny . Keďže chcem materskú aspoň nejakú tak do prace nastupit chcem len rozmyslam že čo tam oznamiť až po skušobnej dobe kedže v skusobnej dobe ma mozu vyhodit nie na zaklade tehotenstva ale vedia si vymysliet iny dovod . Možem mať z toho problém že utajim tehotenstvo a potom im oznámim že som tehotná podstate to zahrám že je to aj pre mna novina ?

Strana
z2
lienka.7
30. júl 2024

@petronela1985 a tehotenske 200€ dostava aj ta študentka, co štátu odviedla nula celá nula nič. 👌
Ten príspevok bol zamerne tak nastavený, aby väčšina mala práve to minimum. Tuším do 1500€ to bolo stále minimálny. A ano keď povedzme mas 1400€, mas uplne iné odvody ako ta s minimalkou, alebo co ma iba dohodu. Tiez ma taky ako ty... žiaľ. Za mna by bolo spravodlivé, aby aj tehotenske bolo počítane z príjmu ako materská.
Ja som mala v praci kolegyňu, ktorá 1x nastupovala do prace v 36tke!!! Tiež retazovo 4 deti. Ta žena nevedela ale ze nic, fakt, ani jednoduchú tabuľku v exceli urobiť 🤦‍♀️ nevedela si zvyknúť na prácu ako takú, furt len deti riešila a to, ako bola doma a mohla si robiť čo chcela a nie byt niekde "povinne" od 8 do 16.00, keď ona ma predsa rodinu! Uplne nepoužitelna, naozaj. Samozrejme v skúšobnej dobe ju aj prepustili.

petronela1985
30. júl 2024

@lienka.7 to je celé na hlavu, celý ten systém. Kto toto nastavil... Ešte minule tu jednej radili, ako mať najvyššiu materskú, samozrejme, zamestná ju účelovo nejaký ujko z rodiny. Prečo sa toto nerieši. Prečo sa také materské schvaľujú. Úplne to demotivuje ženy, ktoré sa snažia, platia odvody, nesedia roky rokúce doma na zadku. Moja švagriná, tá má dva doktoráty a už dávno po reťazovej materskej, myslíš, že chodí do práce? A na čo... Teraz si zmyslela, že ju kopla múza a začala maľovať obrazy. Abstrakt jak hovado. Môj švagor sa zdiera v práci, lebo manželka potrebuje priestor na sebarealizáciu v umení. Keď som sa ho spýtala, na čo sú jej tie dva doktoráty (PaedDr. a PhD.), chudák on nevie...

mirkam3
30. júl 2024

@viktoriasekerkova to iste, čo chceš spraviť ty, spravila zamestnankyňa môjho otca. Otec aj spomínal, že bola šikovná, kebyže komunikuje transparentne vraj by si ju nechali, po materskej by sa im veru taká osôbka zišla. Došli jej na to tuším 2t pred koncom skúšobnej doby, takze letela, lebo sa ich snažila iba odrbať…

mamutka
30. júl 2024

@lienka.7 logika toho že ľudia študujú a potom hned majú deti je taká, že dnes sa patrí aby mal každý VŠ, lebo ved čo bude robiť a školy su akože zadarmo. Zato poriadneho zručného majstra ktorý sa nehrá na tituly máš problém nájsť. Deti chcú byt dlho deti, mať prázdniny a potom zrazu chcú žiť ako dospeláci.

Strana
z2