Mám po 30tke a nie som vhodná kandidátka na prácu
Včera som reagovala na jednu prac. ponuku vo firme, ktorú som si nechávala ako poslednú šancu-zadné dvierka pri hľadaní práce. No neuspela som tam, lebo nespĺňam jedinú podmienku a to: mám VIAC ako 29 rokov 😠 U nás v okrese je veľká nezamestnanosť, reagujem na všetko čo je v ponuke a čo by som ako matka s dvoma deťmi mohla zvládnuť.( Manžel má prac. dobu od skorého rána tak deti musím dať do škôlky ja. ) Vláda schválila nejaký debilný zákon, pre ktorý sa po tridsiatke nemáme kde zamestnať, nakoľko väčšina zamestnávateľov tento zákon využíva, aby dostali financie od štátu. Mňa tento môj včerajší neúspech tak znechutil, že chodím po byte ako neprítomná, nič ma nebaví, stále rozmýšľam, kde sa zamestnať. Je mi do plaču ☹
z UPSVR preplatia cast mzdy ale vek do 29r.,evidovana 3mes.
No, tak to mňa raz odmietli zamestnať, lebo som sa nenarodila v správnom znamení zverokruhu. (Toto nie je vtip, naozaj sa mi to stalo!)
@pribinak To nie je zákon, ale podpora zamestnávanie mladých ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako 3 mesiace...
http://www.upsvar.sk/nz/narodne-projekty/narodn...
@josephe8 ahoj, ja mam zial ten isty problem ako aj ty, minuly rok som sa bola zaevidovat na up,bolo to den po mojich 29 narodeninach, a dostala som odpich ,ze uz nezapadam do toho ,, ich projektu,, Takze na urad prace sa chodim len tak poprechadzat , lebo mi nemaju co ponuknut,hoci len na tie 4 hodky. A co je fakt velky problem tak deti, ja mam sice jedno dieta ale.... aj tak som na niektorých miestach neziaduca,lebo co ked dieta ochorie(aj ked ho mam kde dat),alebo co ked pojdem na dalsiu matersku..... 😠
konkrétne na to miesto bolo, že vek 25r+3 mesiace evidovaný na úrade práce, ale bo vek do 29r.+6 mesiacov v evidencii na úrade práce.... ja neviem presne ako znie ten zákon, alebo paragraf, jednoducho bola som si podať žiadosť a toto mi bolo povedané...
mne sa paci ako nezamestnanost klesla na 12,6% a pribudlo 20 000 prac.miest
?????ale kde??????????
toto su take uzasne opatrenia, ze clovek uz ani nevie co si o nich mysliet... tu prispeju, tam prispeju... najprv nesmies mat viac ako 29, potom zas prispeju na mamicky na rodicovskej, tam je jedno kolko ma matka rokov, zalezi kolko ma dieta, nezabudli spravit vynimku ze sa to netyka bratislavskeho kraja... potom dame zeleznice zadarmo studentom a dochodcom... asi len docasne, najlepsie do volieb 😝 mi to tu pride v poslednej dobe ako v krajine sialencov... ziaden system, len chaos, vsetko len na kratku dobu, niekolkomesacne opatrenia... hlavne aby nas volili a po nas potopa...
čo ti poviem aj u nás v meste je to bieda ,bud beru ZTP alebo do 29 cez projekty ,minule som volala iba o brigadu a panko hned chcel vediet kolko mám rokov pri odpovedi 35 mi zahlasil že sa mám prist ukazat že radšej nejaku mladšiu by chcel tak neviem čo to za debilka, nenechaj sa odradit 🙂 raz 😉 sa aj nás usmeje štastie a najdeme robotu
@crystal333
@josephe8
tu budete baby asi vyhovovat, tak treba povedat zamestnavatelovi o tomto projekte kym neskonci:
http://www.ia.gov.sk/sk/aktuality/vyzva-na-pred...
Ten zákon platí už od roku 2000. robila som vtedy vo Vrútkach - majiteľom bol bývalý poslanec parlamentu a politik v jednej osobe. Takže brali z úradu práce ľudí, dostávali na nich peniaze od štátu, dali im veľké platy a my čo sme tam boli už troška dlhšie - boli sme zapracovaní, tak nás jednoducho vyhodili. Našili nám nejaké hrubé porušenie prac. disciplíny a už sme aj leteli ako špinavé handry.
Takže maminka spravodlivosť nebola ani nebude. A tento zákon je tu už od roku 2000. Každý chvíľku ťahá pilku.....
Viete čo je na tom všetkom najhoršie? Že zoberú hocikoho "z ulice", len aby ušetrili.. A toto nie je pokrok ale úpadok..
@nair môj známi sa smial a hovoril, že sa u nás v práci to je ako v galeŕií. prednými dverami dnu, druhými zadnými von.....
pred 9 rokmi som rodila v nemoc, službu mala sestrička, ktorá býva na našej ulici. Už 5 rokov robí s mojim starým v jednej automob. NA KVALITE ..... Všetko je pomýlené.
@josephe8 no ten zakon je preto tak dany, lebo sa predpoklada, ze v 30tke ty uz mas po vyske aspon 3 - 4 roky praxe...kym taky absolvent to ma fakt dost blbe...kedze tu prax nema.
@nair na druhej strane ide vacsinou o jednoduche pozicie..kde sa nehlada kvalita, ale blbecek, co im bude za par evri muklovat.
@h2 fuu ... no to je sila, ze znamenie zverokruhu .. fakt smutne ze vela personalistiek su sproste **** ... pochybujem ze vedia potom aj dobre vybrat ludi pre zamestnavatela, ked same maju v hlave slamu ... potom vyberaju asi podla zladenosti kabelky a topanok, dlzky nechtov a zverokruhu ...
Nie je to ziadna diskriminacia, je to podmienka ziskania dotacie na zamestnanca. Cize ak ju firma chce ziskat, musi robit aj taketo sito... je to tak, nenarozculujeme sa nic 🙂
@nair preco "hocikoho" z ulice? Je to mozno tvoj pocit, na hocijaku poziciu sa mi za den nahrnie 70-100 CVciek... to je halda zaujemcov... a vsetci su takmer rovnako vzdelani/ak nie prevzdelani/, vsetci vedia jazyk, vsetci chcu robit hocico... cize to nei je z ulice, to je sanca 1:100 ze to bude prave ten jeden co to zivotopis posiela...
@josephe8 ja som v este horsej situacii.mam 30,nemam deti a nikto ma nechce zamestnat,lebo urcite pojdem na matersku.od vianoc mam koli tomu depku.chodim po pohovoroch a vsade sa na mna pozeraju ako na hlupanu.uz som zufala a neviem,co mam robit.koli praci by som sa aj prestahovala v takej zufalej situacii som
@ellca123 ale oni dali zmenit vypocet nezamestnanosti... teraz je takzvana "evidovana nezamestnanost". To znamena, ze do cisiel idu iba ti, ktori silou mocou chcu byt evidovani na urade prace. Aj ja som teraz bola a ta pani sa na mna usmievala a hovorila "ale vy nemusite byt tu evidovana. To je len na vasej voli. Hocikedy sa mozete odhlasit". No a ti, ktorym sa nechce chodit kazdy mesiac na urad prace, tak v cislach jednoducho nie su.
@mima4 Nie vždy sa jedná o jednoduchú prácu pre každého, len zamestnávateľ to žiaľ častokrát nevie posúdiť, chce ušetriť a nakoniec stráca..
@simca06022011 Presne o tom píšem, že je X takých, čo budú robiť hocičo.. A to je na úkor kvality..
@nair ale to nikto nevie vopred, tolko ludi sa prezentuje ako dobreze nie majstri v obore a casto je opak pravdou,fakt je ze zamestnat niekeho je vzdy risk, tak 50/50... pre zamestnavatela aj zamestnanca a stastny to ludia co si najdu to co im vyhovuje 🙂))))
@mima4 Môže a nemusí to byť somár.. 🙂 Len niekedy potrebuješ do firmy človeka na prácu, o ktorej náplni nemáš ani potuchy a podobne všetci Tvoji zamestnanci.. 🙂 Trochu sa rozpíšem.. Konkrétny prípad - z môjho okolia - firma rozširuje svoj areál a potrebuje osobu na kontakt s úradmi, zmluvy, komunikáciu s mestom, stavebným úradom.. Odvetvie ktorému sa venujú je úplne mimo tejto sféry, preto chcú na pol roka - rok niekoho, kto to jednorazovo pre nich urobí.. Ale.. najať si na to kompetentnú firmu je pridrahé.. zobrať na toto obdobie odborníka s praxou v problematike tak isto.. Lebo však chodiť po úradoch písať žiadosti a zmluvy dokáže hocikto so SŠ a trochou rozumu, na to netreba školu a prax.. Zoberú šikovného z tých príspevkových žiadateľov (napr. učiteľa, alebo environmentalistu, to je jedno, proste osobu z odvetvia úplne mimo tejto oblasti).. A kým sa (síce šikovná) osoba zorientuje v odvetví o ktorom dovtedy takmer nevedela, robí problémy firme a komplikuje prácu úradom.. Ale dostali príspevok a tešia sa ako ušetrili.. Keby zobrali stavbára, začínajúceho právnika (alebo tuším existuje dokonca aj konkrétny obor niečo v zmysle manažmentu v stavebníctve), tak by v konečnom dôsledku určite neboli ani bez toho príspevku stratoví.. 🙂 Keby toto ľudia na Slovensku celkovo chápali.. 🙂

To je aky zákon? Este som o ňom nepočula?
Ak majú v inzeráte uvedené, ze nie viac ako 29 rokov, tak je to diskriminácia, treba upozorniť inšpektorát prace na danú firmu