icon

Mám po 30tke a nie som vhodná kandidátka na prácu

josephe8
21. apr 2015

Včera som reagovala na jednu prac. ponuku vo firme, ktorú som si nechávala ako poslednú šancu-zadné dvierka pri hľadaní práce. No neuspela som tam, lebo nespĺňam jedinú podmienku a to: mám VIAC ako 29 rokov 😠 U nás v okrese je veľká nezamestnanosť, reagujem na všetko čo je v ponuke a čo by som ako matka s dvoma deťmi mohla zvládnuť.( Manžel má prac. dobu od skorého rána tak deti musím dať do škôlky ja. ) Vláda schválila nejaký debilný zákon, pre ktorý sa po tridsiatke nemáme kde zamestnať, nakoľko väčšina zamestnávateľov tento zákon využíva, aby dostali financie od štátu. Mňa tento môj včerajší neúspech tak znechutil, že chodím po byte ako neprítomná, nič ma nebaví, stále rozmýšľam, kde sa zamestnať. Je mi do plaču ☹

ladyblcha
22. apr 2015

su rozne dotacie cez UPSVaR (statu) a niektore su ohranicene vekom a niektore nie. takze zjavne tento zamestnavatel si vybral taku ktora je. niektore dotacie preplacaju cistu mzdu, niektore odvody, ine iba cast odvodov, alebo cast mzdy.
takze to nie je vina statu, ze konkretne tento zamestnavatel si vzal dotaciu s tymito podmienkami. a inak su to EU dotacie, nie od statu.

ale neboj, niekde sa dvere zatvoria a inde sa otvoria 😉 drzim ti palce.

natalym
22. apr 2015

@sunshineka To mi je ľúto. To je strašné. ☹

libka1
22. apr 2015

@ladyblcha su to peniaze z europskych fondov, ale stat ma vela co povedat do toho na ake projekty a ako sa budu cerpat 😉

sunshineka
22. apr 2015

@natalym ti poviem a to som bola hrdinka,ved prace je dost len ludia su lenivi.toto si moze mysliet len clovek,ktory pracu ma a nemusi hladat

ladyblcha
22. apr 2015

@libka1 ja som narazala na to, ze pise od statu. to ze ci ma do toho stat co povedal, je uplne mimo temu.

nech do toho keca (stat), ale tu prave podnikatelia maju na vyber. my mame eu fondy a zamestnavaju aj nad 30, takze je to o vybere u zamestnavatela, nie stat je na vine. praveze su toto dobre moznosti pre podnikatelov, inak by bola ovela vyssia nezamestnanost.

libka1
22. apr 2015

@ladyblcha podla mna by ta nezamestnanost ovela vyssia nebola a tie peniaze sa vacsinou (cest vynimkam) len zneuzivaju... to mas take iste ako ked das bezdomovcovi pred tescom euro. Ako si mu tym pomohol? Nijak, akurat si ho naucil ze aj bez prace nieco vyzobre a nema dovod na svojom sposobe zivota nic menit. Nehovoriac o tom ze si za to euro v 90 % pripadov nekupi bagetu ale cuco. Mozno blbe prirovnanie, ale ma to rovnaky efekt ked niekto da zamestnavatelovi prispevok aby niekoho zamestnal. Pri prvej prilezitosti toho cloveka vyhodi a zoberie prispevok na dalsieho nestastnika v poradi. Len to cele deformuje system a ulievaju si peniaze ti co ich najmenej potrebuju...

natalym
22. apr 2015

@sunshineka Aj ja si to myslím, ale už aj ja zisťujem, že problém. ☹

sunshineka
22. apr 2015

@ladyblcha nemozes brat svoju firmu ako etalon.je mizive percento solidnych podnikatelov a bohuzial takych miest malo

simca06022011
22. apr 2015

Nesuhlasim, pravdepodobne firmy nemate a ani ste nikoho nikdy nezamestnavali. Prispevky z EU nie su euro pre zobraka, podporuju zamestnanost aj ked bez nich by ten clovek tiez zamestnanca potreboval ;) Nie su to ukradnute peniaze, kazde euro sa preveruje a preplaca doslova podla miezd, vykazov a je s tym papierovacky az-az. Je to smutne ze tu niekto nevie najst pracu, ale zase niekto iny si ju najde ;)
Dalsia vec je, ze ziadny zamestnavatel cloveka s ktoryym je spokojny nevyhodi. Ani ten podla "nesolidny" potrebuje ludi. Fakt je, ze u nas vobec nie je lacna pracovna sila, pasujeme sa okrem financnych a birokratickych problemov aj s nervoznymi pracovnikmi, ktory nie su spokojni so mzdou (co ale nie vzdy je nas problem/nasa chyba, vsetci by chceli samozrejem zarabat v cistm tisicku, ale to nejde... kto si hodi do kalkulacky kolko to stoji naozaj tak pochopi a amloktory zamestnanec ma naozaj taku pridanu hodnotu aby zabezpecil priemrany zisk + zarobil si na vyplatu). A nasledne sa to vzdy odrazi na ich vykonanej praci a PRETO je lahke a niekedy nutne ich vymenit. Ja mam ludi co pracuju u nas roky a aj takych co sa neohreju 3 mesiace... fluktuacia vzdy bola aj bude a prave vtedy sa oplati vyuzit fondy. My ich nevyuzivame priamo v spojeny s pracovnikmi, ale asi nad tym pouvazujem ;)

libka1
22. apr 2015

@simca06022011 suhlasit nemusis, ale to ze akakolvek dotacia ci prispevok deformuje trh (aj pracovny) je proste fakt 😉

simca06022011
22. apr 2015

@libka1 akykolvek zasah deformuje trh, su aj horsie faktory co tu u nas deformuju trh, cize toto skor vyrovnava tie najnegativnejsie... lebo dalsia vec je, ze okrem toho ze zopar ludi je ukrivdenych, lebo dostane pracu niekto iny kvoli podmienke dotacie a tym moze ziskat aspon nejaku prax, ziadne extra negativum tam nevidim...

libka1
22. apr 2015

@simca06022011 na poziciach kde treba urcite znalosti mudry zamestnavatel nebude brat absolventa s prispevkom, ale su pozicie kde staci nastupit a robis. Tam moze zamestnavatel nonstop brat prispevky, jedneho zamestnanca vystvat, dalsieho prijat. Nekonecny pribeh ktory sposobuju prave taketo prispevky... to nie je ze ludia su ukrivdeny, to je vyslovene znevyhodnovanie niektorych skupin zamestnancov.

simca06022011
22. apr 2015

@libka1 ako su znevyhodneni? 🙂)) aspon dostanu pracu a maju sancu... uz je potom na nich... dalsia vec, ze neberie sa tam cyklicky, nakolko je tam podmienka minimalneho zamestnania po tejto lehote. Cize dotacia je od pracovneho miesta, nie od zamestnanca ako takeho. Jasne, lepsie je nedostat pravu VOBEC a sediet doma ;) Neviem ake skupiny su znevyhodnene? Kazdy vie s akou podmiankou prijal poziciu, nemusi... ani podnikatel nie je povinny niekoho zamestnavat , moze si to robit aj sam ;) To by bolo potom urcite lepsie. Alebo najlepsie by bolo, keby tie peniaze davali z fondov priamo nezamestnanym...
Aj ta pozicia kde treba znalosti sa da sikovnym absolventom naplnit... aj cloveka s praxou treba skolit, zaucit, ukazat... a v neposlednom rade "preucit" na sposob aky potrebuje zamestnavatel.

libka1
22. apr 2015

@simca06022011 najlepsie keby sa z fondov nedotovali pracovne miesta pre urcite skupiny. Nepochopila si co pisem. Myslela som to tak ze napriklad pani co robi cely zivot napr. predavacku nema sancu, ked na absolventa dostane zamestnavatel prispevok. Tovar vylozi aj absolvent rovnako. Ako ale k tomu pride ten patdesiatnik ktory sa takto stava pre zamestnavatela nezaujimavym.
Nebudme naivny, je velmi lahke prinutit zamestnanca aby dal vypoved sam hlavne u menej vzdelanych a mozes hned prijat dalsieho... a ziadnu podmienku si neporusil.

maslenka47
22. apr 2015

@libka1 samozrejme, ze 50tnik, co chce istotu, trvale "teple" miestecko a nejaky zivotny standard je menej zaujimavy, ako nejaky studak, ktory ten tovar dolozi presne tak isto a mozno aj vzhladom na vek mu to pojde rychlejsie. Alebo zobere na tu pracu 3-4 brigadnikov kazdeho na par hodin tyzdenne a mozno ho to vyjde este menej, ako zamestnanec s prispevkom...

Toto sa ale tyka vyslovene len pracovnych pozicii, ktore moze robit kazdy, kto ma nos medzi ocami. Bez vzdelania bez praxe. Ano, aj tu pracu niekto spravi lepsie a niekto horsie, ale fakt je ten, ze na jedno miesto stoja v rade 100ky ludi, takze ako zamestnavatel si naozaj mozes preberat.

Bohuzial to nie je problem toho zamestnavatela, ale tej pani po 50tke, co cely zivot robila v obchode zabednena vo svojom svete, spokojna s tym, co ma a predpokladom, ze tak aj dozije dochodku... Dneska holt treba pre pracu aj nieco urobit, vzdelavat sa, uz neplati to, co za socializmu, ze nejaku stolicku najdu pre kazdeho aj keby mal prelievat vodu z jedneho pohara do druheho. V opacnom pripade budes len "jeden z mnohych".

libka1
22. apr 2015

@maslenka47 tak existuju urcite obmedzenia u niektorych ludi ci uz vo forme mozgovej kapacity alebo aj schopnosti a ochoty vzdelavat sa, to mi je jasne. za to ze niekto robi predavacku este nemusi byt zabednena a vacsina ludi je realne len jeden z mnohych, niektori su tak spokojni a niektori nie...
v kazdom pripade ja som absolutne proti vsetkym prispevkom na vytvaranie miest. nestotoznujem sa s nimi, minaju sa ucinkom pre mna a su zneuzivane (politikmi, zamestnavatelmi a niekedy aj zamestnancami 🙂). to je vlastne to co som chcela povedat, len nejak sme sa tu zacyklili...

simca06022011
22. apr 2015

@libka1 no ako hovoris nebudeme to tu cyklit 🙂 ja som pochopila co hovoris, to ze pani 50tnicka vylozi tovar rovnako alebo bude zakaznikmi brana rovnako (ak ide o obsluhu) je velky omyl. A je v tom rozdiel. Len by si mohla vediet, ze problemom nie su ti mladi v praci, ale skor ti stari v praci co budu pomaly pracovat do 70tky... dalsia vec, problem nie su dotacie, ale nedostatok pracovnych miest (mozno aj kvoli tomu predoslemu problemu, a mozno aj kvoli niecomu inemu...)... cize neda sa to zaskatulkovat a hodit na dotacie. Ja som proti stimulom zahranicnym investorom napriklad. Taktiez nevidim dovod preco niekomu preplati UPSVAR nejake odvody tymito dotaciami a niekomu nie, ved stacilo by znizit odvody ;) Ale tak ked netecie tak kvapka... 🙂

libka1
23. apr 2015

@simca06022011 s tymi dochodcami pracujucimi suhlasim. To by som stopla okamzite.

majka2508
23. apr 2015

dotacia sa dostava aj na ludi po 50tke... 🙂

libka1
23. apr 2015

Tak potom sa uz dostava na kazdeho asi....

mentolka12
23. apr 2015

Baby a odo mna chceli aby som napisala postup ako sa robia pravcove rezne a chceli aj gramaze a ked som napisala ze stipka soli tak mi povedali, ze nie ze musim napisat presne mnozstvo v gramoch na jeden rezen

libka1
23. apr 2015

@mentolka12 😀 to vies, aby skladnik vedel kolko soli ti ma denne podla poctov reznov presne vydat 😀 😀 takto by si si z nej mohla odniest domov... stipka sem, stipka tam...

simca06022011
23. apr 2015

@mentolka12 to je normalne ;)

mentolka12
23. apr 2015

@libka1 ha ha lenže pointá je tá, že to bolo na pozíciu ekonóma :D

mentolka12
23. apr 2015

@simca06022011 heej normálne? mňa to zaskočilo a poriadne 🙂

libka1
23. apr 2015

@mentolka12 no umrem... tak aby si vedela odhalit spreneveru soli 😀 asi si chceli preklepnut ze ci sa vies vynajst, ine ma nenapada... niekedy nie je dolezita odpoved ale len reakcia.

simca06022011
23. apr 2015

@mentolka12 samozrejme, receptury musia byt presne, ako by si vyjadrila napr. energeticku hodnotu alebo obsah soli v jedle keby si udala "stipku". Pri hlbkovych kontrolach sa posudzuje aj spotreba prisad, napr. si moze nakupit 10kil soli a 8kil zobrat domov podnikatel/kuchar (a danovy urad to rad 🙂) ) ... Je na to urcity postup ako aj tu stipku odvazit, aj ked tieto drobnosti su riadne "psycho", rovnako myslim je aj "stipka korenia" 🙂)) ... ale ma to tak byt ;) Aj tak je to iba priblizne, lebo to nikto do gramu nedodrzi ;)

placem
23. apr 2015

@mimina00 je to tak ako hovoríš 🙂

placem
24. apr 2015

@placem bohužiaľ je to tak, ach aka škoda

alana1
28. apr 2015

ak ta nevzali, nelutuj, su to spekulanti a tak by k tebe aj pristupovali, takze hladaj dalej, da sa najst dobra praca aj na vychode a juhu, oslov personalne agentury a velmi radi ti ich zamestnanci pomozu.