Mám pracovať u priateľa?
Ahojte! Potrebujem poradit. Zijem v oblasti, kde dobra praca nad zlato.
Momentalne mam vybornu pracu, avsak casovo narocnu. Planujeme s priatelom babatko, preto zvazujeme, ze by som pracu zmenila. Nakolko sem sa po materskej uz nevratim.
Mam teda dve moznosti. Prva je super praca, platovo aj casovo, som vsak drobna a chuducka, co prave tu sa vyzaduje ista fyz.sila.
Druha praca je kludna, v stabilnom sektore s moznostou navratu po materskej, ale...moj partner by bol moj nadriadeny.
Ani jeden z nas s tym problem nema, ale bojime sa, ze budu na mna krivo hladiet, ze ma tam dosadil. Zienky, co by ste robili vy?
Tak zalezi v akom sektore? Ak zdravotnictvo tak je to ok. Ak skolstvo tak tam sa riaditelia volia na urcite casove obdobie, ak reklama tak tam je to dobre platene
Ano baby, mne je to tiez viac menej jedno, co kto povie. Partner na tom lipne viac, je starsi, asi preto.
Ja sa ta tak spytam - co chces realne robit? Aku pracu? Bez ohladu na nazory aj ponuky tovjho buduceho muza, ktora praca ti je blizsia alebo vnimas, ze to je to, v com si sa nasla, skor sa najdes?
No ohovárať ťa budú ...nato sa priprav.Ale veľký pozor na prácu s rodinou a pre rodinu.Velakrat to narobí zlú krv doma.Ale nemusí to byť váš pripad
Ma priatel nadriadeneho? Ak ano, vies isto, ze by si tam pracovat mohla? Napr. Tam, kde pracujem ja (ide o velku firmu), by to mozne nebolo, aby partneri boli vo prac vztahu nadriadeny- podriadeny..
Ale popravde, neviem, ci by som ja osobne vobec takto chcela pracovat, skor nie.. Ono to moze byt ok, ale aj cista katastrofa..
Od temy komentar, ale.. s priatelom dieta? Preco nie s manzelom?
ja by som určite nevolila prácu kde by bol manžel mojim šéfom.. Možno pracovať v jednej firme ešte Ok, ale nie aby som bola jeho podriadená...
@zmrzlinka2021 vystudovala som jazyky, prekladatelstvom sa momentalne zivim. Praca ma bavi, no moj sef vyzaduje obrovsku flexibilitu, proste uz je toho moc.
Praca u priatela by bola tiez o tlmocnictve, ma dopravnu firmu. Vies, tu si clovek moc nenavybera a cestovat denne 50km sa mi fakt uz nechce, naviac ceny PHM su sialene.
@beronsche sme zasnubeni 😊
@beronsche je majitel
@jan510 ma kamionovu dopravnu firmu
Tak chod robit k priatelovi. Majitelia firiem si bezne zamestnavaju manzelky, matky, sesternice atd. Ale na nejake prijatie kolektivom zabudni. Pred Tebou budu vsetci mili, ale budu mat od Teba odstup a vtierať sa Ti budú len neschopní "analni atléti".
.. ak planujete babatko .. vykasli sa na ohovaracky a kludne pracuj pre buduceho manzela ..budes mat aj cas aj peniaze ...zivot je velmi kratky nato aby sa clovek trapil tym , co si o nom pomysli niekto cudzi ..
Inak, velmi to zalezi aj od inych veci, napr.:
- budete vediet oddelit sukromny a pracovny zivot? A hlavne nepreklapat ten pracovny do sukromia Ta s niecim ako sef nastve, prides domov a "prepnes na manzela"?
- tolko casu spolu, ste nato pripraveni?Mne by napr. toto dost vadilo
Za mna: isla by som robit k manzelovi ale asi by som mala aj problemy prijat, ked bude sa ku mne spravat ako iba k podriadenej, kedze je tam laska
@evelyn246246
@dankuk mate pravdu baby. Dakujem!
@zmrzlinka2021 snazime sa o malicke, tak preto takto uvazuje. Z terajsej prace si nemozem dovolit byt doma 3 roky.
S bývalým sme začali spolu pracovať a nakoniec sme sa kvôli tomu hadali a nakoniec aj rozišli. Nedokázali sme nejako oddeliť prácu a súkromný život, čiže po osobnej skúsenosti by som do toho nešla
@zmrzlinka2021 nikdy sa k nej ako podriadenej spravat nebude. Ja som pracovala pár rokov s matkou majitela a v zivote nemal na nu poziadavky ako na nas. Vsetci sme sa usmievkali, ale dobre sme vedeli, ze vsetko, co povieme (aj o nasom sukromi) bude referovat synovi.
@danusskaaa zijem na severe slovenska, tu moc prace nieje a co je dobre platene, tam je tlacenka. A to dochadzanie je v zime otras, zle cesty, sneh, tma. Toto by som mala len do druhej dediny.
@dankuk
U nas kebyze ja sa tak "vynimocne" spravam ku konkretnemu podriadenemu a iní to vidia, tak tí iní sa zdekuju a vykaslu pracovat pre mna.
Neferovy pristup robí velmi zly vzduch vo firme, zamestnanci su menej lojalni, efektivni a viac fluktuuju. Ak ma firma slapat, stoji to hlavne na kvalitnych ludoch. Ak tych kvalitnych znechucujes, a zvyhodnujes konkretnu osobu z nejakeho dovodu, tak ti kvalitni odidu a mozes si to robit sama s rodinnym prislusnikom.
@zmrzlinka2021 kvalifikovana som az az. Rozhodne by som nebola na obtiaz. Ale ano, presne tu sa ukazuje, ze ludia maju predsudky uz dopredu a zrejme budem mat nalepku riaditelovej frajerky.
Inak robim v dopravnej firme a mozem napisat, ze stresu je tu dost. Prekladatelku nepotrebujeme, vsetci vieme anglicky + ine jazyky. Ale teda byt disperom s malym dietatom si neviem celkom predstavit. Mozno budes v priatelovej firme robit sekretarku, alebo obchodnu zastupkynu - to by bolo menej nervov. 😁
Ja osobne by som nesla pracovat pod priatela. Nie pre ohovaranie alebo ci si pomyslia iny.
Si si ista ze vudete vediet rozdelit pracu a sukronie?
@zmrzlinka2021 mas pravdu, ale na druhej strane vzdy su v praci niektori zamestnanci u sefa viac oblubeni a niektori menej (ani rodina to nemusi byt). A co poznam rodinne firmy, tak slapu vyborne. 🙂
No keď to povieš takto, trochu to znie, ako že ťa tam naozaj dosadí, ale nie o tom som chcela...verím, že máš čo ponúknuť samozrejme 😊
Ja by som pod priateľa robiť nešla, už to že sme kolegovia je niekedy trošku na nervy, osobne si neviem predstaviť, že by bol môj nadriadený... Ale to je tiež niečo, s čím musíte byť vy dvaja okej, nie ja.. Takže konečne k veci, čo sa týka "rodinkárstva", tak záleží... U nás pracuje šéfov syn a dnes už na to nikto nepovie krivého slova, lebo šéf je férový chlap, ktorý ho neuprednostňuje a chalan je fakt šikovný a milý ku všetkým, neoháňa sa otcom a všetci to berú okej... Ale svoje miesto v kolektíve si musel pri niektorých "vybojovať" a "dokázať", že je pracant a správny človek na svojom mieste, čo by podľa mňa každý nezniesol.. Aspoň za vyskúšanie asi nič nedáš, ak to je v súčasnej práci už neudržateľné..
Keby len dosadil 😃 aj posadil 🤭🤪 a bolo by mi to jedno. Veď on je nadriadený a môže zamestnať koho chce, nie? Aj teba. 😉
Vdaka za rady zienky, asi s partnerom este podebatujeme. Ale zrejme pojdeme do toho.
Naši susedia robia v jednej firme, muž je majiteľ firmy a manželka konateľka, ako prišla do jeho firmy tak ju rozšírila, majú aj výnosy oveľa vyššie. Vie dobre vychádzať s ľudmi a majú ju ešte obľúbenejšiu ako šéfa.
@dankuk To suhlasim, lenze vzdy musis byt ferova a musis vediet oddelit emocie / súkromie od biznisu. V praci som ja uplne iny clovek, chcem vysledky, chcem korektne jednanie, chcem kvalitnu pracu. A to uplne od kazdeho.

Bolo by mi maximálne jedno kto si čo myslí🙂