Mám právo vidieť pracovnú zmluvu vopred?
Ahojte, chcem sa opýtať skúsených a znalých. Má na Slovensku potencionálny zamestnanec právo na nahliadnutie do pracovnej zmlúvy pred jej podpisom? Myslím elektronickou formou, vopred zaslanie na mail, aby som si mohla ja zmlúvu prečítať v pokoji doma. Ak to zamestnávateľ odmieta, je to nejaký varovný znak alebo má na to právo?
Ďakujem.
Mne dakedy dali a mala som jednu doma
Pre mňa je to bežná záležitosť, spravila som tak už 3x , po dohode, že nastúpim som ich slušne požiadala o zaslanie zml na mail...ani raz s tým nebol problém
Žiadny zákon toto nerieši, takže právo na to nemáš. Ale normálny zamestnávateľ nemá problém poskytnúť zmluvu vopred, či už elektricky alebo v tlačenej forme.
Štandardne zmluvy neposielame e-mailom. Posielame offer letter alebo akceptačný list s podmienkami. Pracovnú zmluvu si preštuduje zamestnanec pri podpise zmluvy - čo môže byť aj pred nástupom, nie v deň nástupu. Má právo si prečítať každý bod a opýtať sa otázky ku dovysvetleniu. Ale zákon neukladá povinnosť zamestnávateľovi posielať zmluvu v el. verzii vopred.
U nas to posledne roky je tak, ze vidia zmluvu vopred a mozu sa k nej eventualne vyjadrit. Ale to je mozno 2-3 roky, predtym to tak nebolo. Mne keby boli pred rokmi ukazali vopred pracovnu zmluvu, tak ju nikdy v zivote nepodpisem.
Mne sa sami ponukli,ze mi pred nastupom poslu zmluvu na mail.
ides ju podpisat este pred nastupom a poriadne si ju precitaj. Ked sa Ti nebude pacit, tak sa ohrad alebo ju nepodpis.
My sme posledné roky už posielali zmluvu mailom. Nebolo tam nič tajne, nechceli sme, aby pri podpise špekulovali, atd. Synovi teraz prišla zmluva domov poštou na podpis pred nástupom. Nastupuje k 1.9, veľký korporát v oboch prípadoch
U nas to posledne roky je tak, ze vidia zmluvu vopred a mozu sa k nej eventualne vyjadrit. Ale to je mozno 2-3 roky, predtym to tak nebolo. Mne keby boli pred rokmi ukazali vopred pracovnu zmluvu, tak ju nikdy v zivote nepodpisem.
@muchotrafka298 ak je to tak nevýhodné, prečo tam stále pracuješ?
Ja som zmluvy kľúčovým zamestnancom vždy poskytla vopred, aby si ich mohli preštudovať. Neboli nijako extra náročné a vždy boli dotazy iba ku konkurenčnej doložke. S tým som počítala a vedela si ju obhájiť. Bola nastavená v môj prospech, ale tak od toho tá doložka je. Na druhej strane bola ale nastavená tak, aby v prípade, keď je zamestnanec loajálny a chová sa férovo, nikdy nemusela byť použitá. A teda nikdy ani nebola, mala som skvelých ľudí.
@anonym_autor pravo asi nie ale uz sme posielali vopred, normalna firma s tym nema problem
@anonym_autor my posielame vopred mailom
@muchotrafka298 ak je to tak nevýhodné, prečo tam stále pracuješ?
@anonym_3be06e lebo to uz nevyhodne nie je. Zmenili sa tam odvtedy pomery a psychpaticky konatel bol vyhodeny. Ked som nastupila, bolo mi naslubovane a ked mi dali zmluvu podpisat,bolo mi do placu.

@anonym_autor mas pravo si zmluvu poriadne precitat nez ju podpises, ale nie takou formou ako opisujes. Pochybujem, ze by ti bol niekto ochotny poslat zmluvu vopred na mail.