Mám sa po vyhorení vrátiť do práce?
Chcem poprosit o nazor: V novembri so zostala PN, nakolko som vyhorela v praci. 25 rokov pracujem v jednej firme. Kedze mam poziciu, ktoru nikto neovladal, vedenie mi dalo pocitit, ze som ich nechala v stychu, ze ich stal tento moj “spas” vela penazi nakolko trva mesiace, kym sa niekto zauci. Moja PN pretrvava ale zrejme mi skonci koncom maja po zlepseni stavu. Pisala som aj skusala volat vedeniu, ze preberiem moj navrat, no ziadna odozva, nikto so mnou nekomunikuje ani neodpoveda ma sms. Asi sa citia urazeni. Lenze ja som na pozicii, ktoru bezne robia 2-3 ludia a uz som toho mala jednoducho dost, nakolko som zacala mavat dost zle psychicke stavy. Snazim sa hladat pracu ale je to narocne, nedari sa, 25 rokov robim stale to iste cize mebol ani priestor nejakeho osob.rozvoja a tak premyslam, ci sa mam vratit naspat. Tento mesiac na moju poziciu prijali noveho zamestnanca. Otazne je ci so mnou rataju, ci budeme konecne dvaja (vedenie sa postupne zbavuje ludi a z 8 THP zostali 4 a snazia sa usetrit iba pridavaju pracu tym, co zostali) alebo cakaju s cim pridem ja po ukonceni PN, ci dam vypoved, ci moze na mna cakat vypoved. Neviem co robit, ako sa rozhodnut. Zvacsa mi radia odist, ze lepsie to tam uz nebude alebo sa vratit a nechat sa vyhodit s odstupnym. Clovek by povedal, si PN uzivaj si a nemysli na pracu ci venuj sa sebe a konickom ale ja kazdy den hladam pracu a mam cim dalej vacsi stres, ze si nic nenajdem a ci a mam vratit do jamy levovej. 😞
Vratila by som sa - ale s cielom bud aby ma vyhodili s odstupnym alebo aby som natiahla cas na hladanie inej prace. Pracovat znovu by som tam nechcela.
@katarina2205 ja ti velmi drzim palce, mame podobnu situaciu v rodine, akurat tam zamestnavatel vysiel v ustrety. V tvojom pripade (kvoli pristupu zamestnavatela) je skor ci neskor pravdepodobny navrat nedobreho stavu. Urcite si hladaj nove zamestnanie a medzitym uvidis, ako sa to vyvinie v aktualnom. Drzim drzim palce, aby sa ti podaril navrat do pracovneho procesu k tvojej spokojnosti.
@katarina2205 tak uz len to, ze ta tak citovo vydierali, ze tento tvoj “spas” ich stal vela penazi, hovori vela o tej firme. Psychicke zdravie na poslednom mieste. Odisla by som, ani odstupne by mi nestalo za to tam ostat. Az budes na UP tak poziadaj o rekvalifikacny kurz, po 25 rokov tej istej prace sa mozes naucit aj nieco nove, mozno zmenit smerovanie. Toxicke prostredie ostane toxickym, vyhorela si z nejakeho dovodu. Ja som tento mesiac doma, tiez prepracovanie plus psychika, sefka aHR mali pochopenie a podporili ma v tom. S radostou sa v aprili vratim
@katarina2205 Ja by som isla inde, hoci aj nizsiu poziciu a menej platenu pracu, kde bude snad aj mensia zodpovednost a natlak. Peniaze nie su vsetko. Radsej menej penazi a klud. Strategiu ako vyssie spominali - zobrat odstupne a popritom hladat.
Dakujem dievcata, a zabudla som podotknut, ze kolegyne z vedlajsich kanclov to tiez tak vzali, ze nechala som firmu v uzkych. Celkovo velmi zly kolektiv a to je nas tam tak malicko a aj tak si robia ludia zle. Viete, ku koncu po mne chceli veci, s ktorymi sa nestotoznujem, brat ludom peniaze len aby sa usetrilo a vedenie stale nenazrane, cize ma to velmi bolievalo na dusi nakolko ja som velmi ferovy a spravodlivy clovek snazim sa kazdemu podat pomocnu ruku na ukor seba a tazko sa odosobnujem od vela veci… a prave preto som tak aj dopadla.
Ale tato skusenost ma mozno nauci konecne povedat ludom aj NIE nejde to…neda sa…sorry
@katarina2205 no tak ak si na PN do maja mas cas hladat novu pracu. Sama si si odpovedala ci sa vratit alebo nie.
tana85 ved ja ju hladam uz od decembra ale lekar povedal, ze ak budem ponorena stale na profesii a premyslat a stresovat sa co bude tak sa nedostanem do pohody. Len to sa neda, clovek ma nejaku tu zodpovednost. Ja ked som bola tak potrebny clanok a zrazu som zostala doma, poviem vam, ze po 3 tyzdnoch som si pripadala strasne nepotrebna, ako socka, ze ani pes po mne nestekne. Nevedela som sa s tym stotoznit akosi…
@katarina2205 ako to zvládali keď až teraz prijali nového zamestnanca? Ich správanie je vlastne vydieranie, postav sa za seba. Čo tak sa vrátiť, mesiac odrobiť a ísť znovu na PN. Možno budú potom ústretovejší aj s dostupným aby si odišla. Rozumiem Ti, tiež mám podobný problém ale život máme len jeden a nestojí za to zničiť si ho v zamestnaní.
@katarina2205 určite by som sa nevrátila, keď im po toľkých rokoch nestojis za slušné správanie.Bude to znova to isté, kolegovia ti to dajú pocítiť...kvôli atmosfére vo firme sa ti to stalo.
Nájdeš si niečo iné nezufaj
No rychlo nabehla externa firma, ktora spravuje program a ucila sefa robit tie najdolezitejsie veci aby to ustali. Toto ich stalo tie prachy navyse. Bol a este aj je chaos a robi sa len to najdolezitejsie. Zrazu islo vela mojich cinnosti bokom… hm zaujimave ze to ide…
@katarina2205 a to je ich problém, že si nemala zastupitelnost.Vobec sa necit vinna.Kolko ľudí má zdr.problemy chrbtica, horšie veci a musí ich niekto zastúpiť.
@katarina2205 to je chyba zamestnavatela, ze ta nema kto zastupit. Zvladnes to! Zdravie je to najdolezitejsie.
Viete niekedy si vravim, ze po tolkych rokoch by som brala aj nieco kludnejsie, kludne robit rukami, nebyt 365 dni v roku na mobile aj cez dovolenku a mat dobry kolektiv, kde je aj sranda a za menej penazi. Ved clovek ked je na PN zrazu zisti, ze tie hovadiny co kupoval vobec nepotrebuje, ze dokaze zit s ovela mensim prijmom a zvytocne rozhadzuje. Ale musime si priznat ze sa na to horsie zvyka 😆.
@katarina2205 sa smejes? a este sa chces vraciat do rovnakej rieky? si OK?
@katarina2205 ja poznám veterinára, ktorý vyhorel a išiel na rok pracovať do Rakúska manualne.
S najväčšou pravdepodobnosťou, keď tam nastúpis budeš na tom istom.Vyuzi ten voľný čas efektívne možno už ani nevieš žiť inak ako bez práce a to nie je dobre
pri vyhoreni sa odporuca zmena a nie vratit sa na povodne miesto kde to vyhorenie nastalo, pretoze to sa po kratkom case opat zopakuje.
citala som vyssie co si pisala inym a aj ked som ti chcela pisat o vrateni sa, kasli na nich. majitel firmy urobil chybu ked nemal nikoho na zaskok pri takej nutnej cinnosti a za chyby sa plati. je maximalne neprofesionalne hadzat vlastne chyby na zamestnancov a este vytvarat aj toxicke prostredie. tam ta uz nic pekne necaka, a kolektiv? to su co za "ludia" ked potrebuju ublizovat ked je cloveku najhorsie, ani hyeny sa tak nechovaju.
bud si pekne na pn, oddychuj, relaxuj, skus sa vratit k niecomu co ta predtym bavilo a ked ti bude lepsie, tak sa popozeraj po niecom kludnom, kde ta nebudu neustale drzat v strese, nakladat ti toho nad hlavu ci mat laskavy kolektiv. 🙂 jedna znama sa roky hladala od kadejakych prac po podnikanie a napokon sa nasla pri dobrovolnictve, motivuje mladych aby sa zapajali. 🙂 drzim palce ❤
Úprimne pochybujem že ak je firma taká ako píšeš, že by ta vyhodili a dali odstupné.. skôr by ťa vystvali šikanovaním aby si dala výpoveď sama a oni nemuseli platiť.. do takej práce by som sa nikdy nevrátila.. premna je kolektív dosť dôležitý.. hľadaj si ďalej prácu, zatiaľ môžeš byť aj na úrade práce a určite niečo nájdeš.. držím palce..
@luccija ja mám viac kolegov čo vyhoreli a začali pracovať manuálne.. manuálna práca naozaj dosť pomáha na psychiku, sama som to netušila kym som tak nezacala pracovať..
@jana_eyre_2 Len mam 9 rocneho syna a pri tych manualnych sa robi na zmeny, nemozem ho nechat sameho vecer, to by dopadlo a muz ma ranne a poobedne.
@katarina2205 veď ja nevravím, že máš ísť robiť manuálne, len som potvrdila slová Lucii v príbehu o kolegovi.. inak ja mám tri deti a mne práveže vyhovuje, že robím na smeny.. ale zase muž má pevný prac. čas..
@katarina2205 tak manuálne môže byť aj, že pôjdeš predávať do záhradníctva zase nehovorím, že máš ísť za pás.mam na myslí zmenu práce ja neviem spraviť si kurz na maderoterapia, kozmetiku zmenu práce.Ale tebe skôr uškodil ten tlak, že si jediná zodpovedná za prácu.Moj muž to má podobne a veľmi sa na to hnevám má deň voľna a aj tak mu zvoní mobil, ale u nich je to špecifické a nie všetci čo mu volajú vedia, že má voľno.
keď ta pračas ako taká baví si účtovníčka, manager ...tak zmeň firmu veď 25 r musíš mať skúsenosti si loajálna inak by si tam nebola tak dlho.A sú typy ľudí čo vyhoria všade, lebo idú do toho s vervou nič nie je nemožné to je o nastavení ..chodíš k psychológovi?
Chodim k psychiatrovi, ktory mi len predpise lieky a ze mam sa inac nastavit a zmenit pracu alebo pohlad ma vsetko a naucit sa odmietat. A vraj si mam zohnat psychologa. Ale postoj taky o nicom akoby som tam ani vlastne nepatrila, ze sak tetaniu ma kazdy ked som mu povedala ze uz 9 rokov ale davam to slusne.
Z toho ako sa k tebe správajú si myslím že ťa už naspäť nechcú, len ťa nemôžu teraz vyhodiť kým si na PN. Takže je šanca získať odstupné a aj by si si ho zaslúžila. Počkala by som do konca PN, potom sa akože vrátila do práce ale rovno si dala dovolenku a čakala či mi nedajú výpoveď. Ak to majú v pláne, spravia to za pár dní. Ak nedajú výpoveď oni do 1-2 týždňov, tak nestojí za to čakať a radšej daj výpoveď sama. Potom budeš mať ešte nárok na pol roka podpory, takže s hľadaním práce sa teraz nemusíš až tak ponáhľať. Teraz sa viac sustred na svoju liečbu.
@quaxi len ja sa obavam, ze nechaju ma zaucit chalana co tomu este vobec nerozumie mesiac ci dva pride leto bude zhon a potom ma vykopnu za madbytocnost.
Doporučujem psychológa. Aj napriek tomu že máš lieky a si pod dohľadom psychiatra. Psychológ to s tebou viac rozoberie a poradí ti ako so sebou pracovať. Ukáže , navedie...Za mňa Max pozitívna skúsenosť.
@katarina2205 urcite k inemu zamestnavatelovi a na opacnu svetovu stranu;)
Chceš vyhoriet druhykrat? Kašli na nich.už by ma tam nevideli a nie sa im ešte doprosovať.Zdravie maš len jedno.Skor ci neskor sa praca najde.
Nevratila by som sa. Ja som vyhorela v praci a odvtedy ubehli 4 roky a stale nie som taka ako predtym. Zmenila som pracu. Zo zaciatku som mala stres zo vsetkeho. Ja som nedokazala ani nakupit v obchode. Chytila ma panika,bludila som medzi regalmi. Bolo to sialene obdobie. Dnes je to uz lepsie. Hlavne ma to naucilo povedat nie. V byvalej praci som robila robotu za 3 ludi a to sa nedalo psychicky uniest. K tomu otrasne vedenie,sefka neustale len kricala. Nechcem na to ani spominat. Aj keby som na chleba nemala,uz by som sa tam nevratila.

@katarina2205 ja som odisla .pre mna uz po vyhoreni nemalo zmysel pracovat v tej firme,nechcela som sa tam ani vratit potrebovala som zacať odznova a uplne inak .. takže moja rada nevracaj sa ..Bo ak sa vratis, možno na chvilku bude dobre, ale po čase to všetko sklzne do starých koľají a budeš tam kde si bola..