Mám v skúšobnej dobe nárok na osobné voľno?
Keď som v skušobnej dobe na TPP musim davat lekarske potvrdenia?
nemam vobec právo na osobne volno?
@viestta nie nemas, na dovolenku mas pravo KEDYKOLVEK. Zakon cerpanie dovolenky vobec nezakazuje pocas skuseobnej doby, a nema na to absolutne ziadny vplyv. TO co sa v zakone opisuje je iba narok, vypocty pomernej casti a pod. NIE ZE cez skusobnu = nedovolenkujeme. Ja mozem po dvoch mesiacoch kludne pustit zamestnanca na 2t dovolenku ak chcem, jednak nastane predpoklad, ze do konca roka to odpracuje, ak neodpracuje a PP sa ukonci, nadcerpana DV sa proste odpocita zo mzdy. Bohuzial toto myslenie o tom, ze nema clovek NAROK na dv je bezne a aj u kopy zamestanvatelov, kedze o tom prd vedia, a je mylné.
@simca06022011 ak chces, nemusis. Nie je to o tom, ze by zakon zakazoval. Cerpanie je (aj) v takom pripade iba a len dobra vola zamestnavatela. V podstate cerpanie celej dovolenky je dobra vola zamestnavatela, lebo po novom uz disponuje celou vymerou dovolenky a zamestnanec o dovolenku ziada a zamestnavatel ju schvaluje, rovnako ako zamestnavatel moze nariadit cerpanie dovolenky aj v termine, ktory zamestnancovi nevyhovuje. V ramci korektnych vztahov zamestnanec - zamestnavatel by to malo byt o dohode, ale v konecnom dosledku zamestnanec v pripade dovolenky taha za kratsi koniec.
@viestta ale ma na to pravo, cize ked si zbehne vypytat dovolenku, bez vymyslania ju moze v klude dostat;)
A som mzdar, cize prednasky o tom kto co nepotrebujem naozaj ;)
@simca06022011 moze ju v klude dostat. Je to zas a len o tom, ze moze, nie ze musi zakazdym ked poziada.
@simca06022011 takze dovolenka v skusobnej dobe je dovolena ale zamestnavatel ju dat nemusi ked nechce?
Ešte zisti či je možnosť nadrobiť si nadčas, prídeš skôr, alebo ostaneš dlhšie alebo prídeš v sobotu a potom si nadrobený čas vyberieš cez týždeň.
Presne tak, zamestnávateľ ti nemusí dat dovolenku v podstate ani po skúšobnej dobe kedy ty chces. Je to na dohode.
@viestta a aké podmienky na ten sobaš a pohreb myslíte? a to sa tiež rata z tych 7 paragrafov keď idem niekomu na pohreb/sobaš?
prepáč, ty si ešte nikdy v živote nepracovala?
Autorka, nestracaj cas na MK, ale vo vlastnom zaujme si precitaj zakonnik prace. Budes ho potrebovat cely zivot
@ibrunova pravdepodobne je praca cosi, co ju zatazuje, otravuje a obera o volny cas
@ddaassuullaa Je zvláštne byť pár dní v práci a už plánovať voľná, svadbu, pohreb.
To ale neznamená, že to bude platiť keď začneš chodiť na pohreby a svadby celému mestu 🤣🤦
@autorka nie NIEKOMU na pohreb/sobas. Na sobas mas pravo na volno len pri VLASTNOM sobasi a pohreb len pri blizkej osobe, ktoru presne vymedzuje zakonnik. Kazdy zamestnanec by mal mat povinnost precitat si Zakonnik prace, aby sa tu nepytal take blbosti. Ty musis byt zamestnanec roka, este len si nastupila a uz hladas moznosti, ako nerobiť. Takto to v zivote nefunguje, vitaj v realite
Mne známe robia v štátnej a verejnej správe a normálne si vedia blinknúť tri druhy prerušenia práce - návšteva lekára, služobný odchod a súkromné voľno.
Takže áno, niekde to funguje.
Akurát to súkromné voľno si vrámci mesiaca odpracujú.
Dokonca niekde to majú tak, že keď si ide von zapáliť, musí si blinknúť súkromné voľno. To by ste sa niektorí pozerali.
Ja osobne som však u súkromníka zažila skôr to, že som cez moje osobné voľno, čiže po práci musela riešiť služobné veci. Takže taká je realita. Ale keď boli dobré vzťahy a menšia firma išlo to aj obojsmerne, ja som občas riešila cez víkend alebo po práci pracovné veci a mňa občas pustili cez prácu vybaviť si niečo súkromné.
Osobne volno je benefit, ktory ponukaju niektori zamestnavatelia, niekde sa to vola sick day, u nas je to osobne volno. Mame 3 dni do roka, dalo sa vybrat uz pocas skusobnej doby.
Osobné voľno? My síce osobné voľno nemáme, keď treba pýtame dovolenku, viem že niektorí dovolenku pýtali aj v skúšobnej dobe ale ako tu niekto písal robili viac ako 2 mesiace ...
Napr ja robím už skoro osem rokov a čo som pýtala dovolenku v 9tich prípadoch z 10 dal ale ten jedne prípad bol že naozaj nás bolo málinko v robote a sám povedal že dovolenku by mi aj dal ale keby aj ja som nebola v robote tak už by nemal kto robiť. To isté minulý rok som šla do zahraničia, pýtala som dovolenku mala som však malo. Pár dní pred, u nás bol vedúci z druhej zmeny a povedal že prečo mi nedal že by mi stiahli z novej dovolenky. Povedala som, že aj keď mi nedá dovolenku neprídem, že beriem "Péčka" a nebol problém keďže vedeli o Tom a spravila som to prvýkrát 🫣 každý deň keď nie si v robote musíš dokladovať (ak nerátam dovolenku)
Netreba hneď tak útočiť. Nikto určený z neba nespadol.
Mojej známej sa napríklad stalo, že robila týždeň a musela utekať so psom k veterinárovi ráno. Dali jej osobné voľno a potom si ho odpracovala. Všeličo sa môže stať.
Oslava, jedine že robí poobedné a niekto z rodiny má väčšiu oslavu. Asi hneď prvý mesiac málokomu vyjdú v ústrety s dovolenkou, ale niekde sa dá dohodnúť. Švagriná tak nemala na 50-tke vlastnú dcéru, lebo robila, takže áno aj oslava býva niekedy a nedá sa. Neviem prečo sa niekto nad tým čuduje a hneď útočí, že ešte len začínaš robiť a už pýtaš voľno.
Jasné, že sú aj ľudia, ktorí by len vymýšľali, ale nemusí to hneď byť tento prípad. Skôr to bola otázka a čakal na ňu odpoveď a nie vynadané ako sopľavé decko.
To je tym, ze dnes mladi ludia nie su zvyknuti pracovat a mnohym sa ani nechce. Rodicia dnes velmi deti nezapajaju do domacich prac...Zacina to roznymi prispevkami od statu, potom materske, kocikovne, tehotenske, rodicovske, porodne (s nadsazkou), pokracuje to prispevkami na cestovanie, nezamestnaneckym...... Potom sa uz dospely clovek zrazi s realitou a este horsie je, ked nema ani mozgovu kapacitu a este je aj lenivy. Mne by teda ako cerstvo dospelu ani nenapadla otazka na osobne volno.
@stanulienkat Tak ja som tiež prvých 10 rokov nechodila ani na prevetivky pomaly, s deťmi neskôr tak jeden deň k lekárovi ale stať sa môže všeličo hneď v prvej práci. Hoci si spomínam, že v prvej práci ma pustili na promócie už prvý mesiac. Normálne som sa spýtala a normálne ma pustili. A potom som robila bez čerpania lekárov veľmi veľmi dlho.
@anetka34 keď sú na oboch stranách normálni ľudia, to znamená zamestnanec aj zamestnávateľ, vždy sa dá dohodnúť. Ja som tiež ešte nemala zamestnávateľa, ktorý by mi robil prekážky. Na druhej strane videl, že máme snahu a som pracovitá.

@mogaa paragraf je aj na pohreb, na sobas (za dodrzania podmienok), nielen na lekara. Len jedna smola pre zadavatela, na oslavy, behanie po uradch sa paragrafy nedavaju...