icon

Mám vysokú školu a pravdepodobne pomyselnú stopku

23. nov 2020

Pracujem v odvetvi ktore taktiez utrpelo pre aktualnu situaciu. Home office mozny nie je, a som viac doma ako v praci. Uz niekolko tyzdnov brazdim profesiu s cielom najst si nejaku brigadu. Chcem najma plnohodnotnejsie vyplnit cas no a samozrejme kazde euro dobre ze ano. Otvorene poviem ze na agenturne ponuky a ponuky do vyroby som (zatial) nereagovala.

Nadobudla som pocit, ze je zrejme problem v ukoncenom vzdelani. Mam ho v zivotopise uvedene (2. stupen VS) - nie je podla mna dovod zamlcovat ho tak ci tak na kazdu medzeru v zivotopise zamestnavatelia zareaguju (aj napr. nezareagovanim).

Neviem vsak ako by som tuto situaciu mohla riesit. Dovod preco som tento pocit nadobudla je, ze som dohodila kolegyni (bez VS) istu brigadu, na ktoru som ja sama reagovala. Ona reagovala az po mne. Dohodila v zmysle, ze mne ju dohodil niekto dalsi a ja som jej v snahe pomoct dala tiez kontakt, takze ziadna tlacenka... Vysledok bol ze ju prijali a mna nie. NIE, nezavidim jej to, velmi jej to prajem, uvedomujem si ze su ludia ktori na tom su daleko horsie, ktori to viac potrebuju (ona ma 3 male deti napr.) a takisto mi nejde ani o porovnavanie mam VS/nemam VS - nie som z tych co by sa za titul vyvysovali a okrem uradnych veci si ho nemam potrebu ani nikde pisat, na rozdiel od niektorych. To len na okraj...

Rozmyslala som vsak preco je to tak, a napadlo ma jedine - co je bezne aj pri inych prac. poziciach (TPP), ze je jednoducho clovek pre nich alebo danu poziciu prekvalifikovany. Snazim sa aj tomu rozumiet, ale aj tak ma to stve... da sa proti tomu nejako bojovat? Naozaj zatajovat veci v zivotopise? Vyskusat to, ci sa moja teoria potvrdi? Mate niekto podobnu skusenost? Dakujem

Strana
z2
nikanikk
23. nov 2020

Ja pracujem ako personalistka a keď hodnotím životopis, vzdelanie pre mňa nie je na prvom mieste. Je mi jedno, či niekto má VŠ alebo nie. Horšie je ak má z nejakej Svätej Alžbety alebo Sládkovičova, tých škrtám automaticky (výber školy hovorí niečo o osobnosti). Ja sa skôr pozerám na skúsenosti a áno, ak niekto robil napr.10 rokov manažéra, nevezmem ho na prácu u nás lebo viem, že odíde akonáhle si nájde niečo lepšie. Žiaľ, to sú moje dlhoročné skúsenosti. Taktiež kandidáti podceňujú ako môže zavážiť napr. naozaj dobrý motivačný list (nie šablóna z profesie) alebo sprievodný text k životopisu. No a potom som stretla naozaj veľa kandidátov, ktorí sa sťažovali, že si nevedia nájsť prácu a pritom to bola len a len ich vina - na pohovore boli povýšeneckí, namyslení, nepríjemni, skákali mi do reči, atď. Netvrdím, že je to prípad autorky, len dávam príklady zo života. No a aktuálne si prácu hľadá veľmi veľa ľudí, naozaj to nie je ľahké...

kozova87
23. nov 2020

Bože dobryy🙄🙄🙄keď hľadajú predavačku, budú hľadať ženu najskôr ktora to robila roky, nepotrebuje extra zaučiť, vie čo je to makať a držať hubu, neutečie za mesiac do druhej - lepšej pozície, čo na to je nepochopiteľné, ty máš vyššiu kvalifikáciu, môžeš ísť robiť tú, ale ta predavačka 20 rokov za kasou asi tvoju prácu ťažko robiť pôjde, vždy sa to takto berie, nad čím sa vôbec pozastavuješ

autor
23. nov 2020

@nikanikk ale ja nepisem o TPP ale o brigade, kde je jasne uvedene ze vhodnym uchadzacom su aj absolventi VS, a zamyslala som sa nad tym preco to tam pisu, ked sa veci maju ako sa maju a uprednostnia inych ludi... ja to necitim ako krivdu ako si mnohe myslia, aj co sa kolegyne tyka ja som rada ze ju zobrali... iba som sa zamyslela nad tym, preco to tak je a ci sa s tym da nieco robit...

Vzdelanie personalistov zaujimat nemusi, ale na medzery sa zrejme pytate, ci nie?

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
nikanikk
23. nov 2020

Áno, pýtame 🙂 A či TPP alebo brigáda, vyhráva ten, kto má viac skúseností a je sympatickejší...

bory195
23. nov 2020

Mam vlastnú skúsenosť s prekvalifikovanostou (tiež 2 stupeň vš ukončený) , takže určite to existuje, raz som skúšala žiadať o prácu v Lidli, a bolo mi odpovedané, že nie som ich "cieľová skupina", a podobne reagovala aj ČSOB banka

uglybetty1234
23. nov 2020

Ahoj, absolútne súhlasím s @fokuska,
ja pri hľadaní práce mením vo veľkom aj životopis aj motivačný list. Naozaj ,,na mieru". Mám kopec pozícií od výrobnej linky, zbery jahod :D až po manažment a vedenie ľudí. Takisto VŠ, erasmus, jazyky, práca v zahraničí atď.
Ale VŽDY prispôsobujem životopis a jeho vizuál konkrétnej pozícii o ktorú sa uchádzam. Prácu som si vždy našla rýchlo a prakticky mi vyšli všetky miesta, ktoré som naozaj chcela.
Tie medzery v životopise nevnímam ako negatívum, dá sa tam celkom zahviezdiť. Ak teda netrvajú niekoľko rokov.
Samozrejme veľkou výhodou je čaro osobnosti ... a to.. mi nechýba :D

0silvia0
23. nov 2020

@uglybetty1234 super, tak by si mohla pomoct autorke zahviezdit🥰

autor
23. nov 2020

@0silvia0 ja nepotrebujem hviezdit... 🙂 islo mi o to skusit pochopit ako to chodi a ci to naozaj chodi tak ako som si myslela... to ze davaju do podmienok aj nepravdy v konecnom dosledku, sice nechapem, ale ostatne sa mi viac menej vyjasnilo...

Dodam ze nehladam a nehladala som TPP, ten mam... islo o brigadu

nanka3
23. nov 2020

nedaju pretoze ak mas VS, je predpoklad, ze s ponukanou poziciou nemusis byt spokojna a teda hladat ine miesto, podpbne sa stalo kamoske, tiez ma VS pedagogiku a pracu nevedela zohnat, potom ju zavolali na pohovor do predajne panskych oblekov (napln prace predavat, resp. prezehlit oblecenie), majitel ju prijal, no v den ked nastupila jej povedal, ze si to premyslel a ze si mysli, ze aj tak by tam dlho nevydrzala a nakoniec ju aj tak nevzal

marlent
23. nov 2020

@fokuska ten lidl bol len ako priklad...posielala som to tam zo zufalstva (tym sa naozaj nechcem nikoho dotknut) prave firmy ktore potrebivali moje zrucnosti...sa ma cez telefon opytali co sa dialo od r.2017 poviem materska aha rozumiem takze dietatko nastupilo do skolky prvy rok a ma sa vam o neho kto postarat ak by ochorelo?? Ja ze ano takze nebudete bravat ocr? Vravim ze dufam ze jie nikdy neviem co sa moze stat aha dakujem zapisem si...a takto konci 99%pripadov

autor
23. nov 2020

@lopka1313 dakujem za podporu a mile slova... ja hladam len brigadu, naozaj prvy krat cielene kedze aj predosle brigady a prakticky aj moja praca (TPP) samotna si ma doslova nasli same... tak nejako som nerozmyslala nad tym ze by som mala upravit zivotopis a v podstate stale ani neviem preco by som to robila, ked som reagovala na ponuky ktorych hlavne kriteria som splnala...

dakujem za skusenosti tych ktori normalne a vecne dokazali reagovat, poradit a podelit sa o skusenosti... urobila som si ako taky obraz, avsak v niektorych pripadoch nielen o mojej otazke, ale aj o niektorych uzivatelkach tu... pisala som v jednej z uvodnych odpovedi, ze som tu na koniku nieco cez 11 rokov, mam normalnu pracu, som normalny clovek, zena, ktora chcela len vediet nazor, poznat skusenosti, dostat radu... som presvedcena o tom, ze ak by som dala svoju otazku pod svojim nickom, niektore reakcie by sa tu, myslim si, zrejme ani neukazali pretoze s niektorymi z vas som naozaj niekedy par slov prehodila, ci poradila v oblasti ktora ma zivi... tato anonymna diskusia mi nakoniec len prezradila nieco o kazdej z vas ktore ste mali nutkanie vyryvacne, ironicky reagovat, ktore ste sa vo vyssie spomenutej "skupinke" ocitli... ja si precitam nazor kazdeho, forum je koniec koncov verejne, a kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor, ja si z neho zoberiem to co je pre mna cenne... avsak spomente si v buducnosti, ked raz budete potrebovat radu, pomoc vy, ci anonymnu alebo nie, ked na vas bude reagovat niekto stylom akym reagujete vy, casto bez toho aby ste si vobec precitali celu otazku alebo blizsie komentare a odpovede zadavatela...

inak @kassandra25 tiez si asi mala na mysli tlacidlo back space alebo delete, vsak? 🙂 neviem takisto kde tu 500x spominam dosiahnuty titul a uz vobec nie v duchu ze si nim chcem nieco dokazovat...

autor
23. nov 2020

@nanka3 uz tomu rozumiem, len som nemyslela ze sa taketo veci tykaju aj kratkodobych brigad

tulenka1
23. nov 2020

Pracujem v biznise kde sa nás kríza takmer nedotkla. Dosť často hľadáme na oddelenie kde som ľudí. Tak raz za pol roka. Je jedno či vs alebo stredná. Jediná podmienka je technický smer. Ver mi že životopisy pudu ľudia, ktorí asi navedia čo to je technický smer.

mareka49
23. nov 2020

Reálne, ako sa dá zatajiť titul???
Teda keď ho mam v občianke?

jankapepe
23. nov 2020

O akú prácu šlo? Aké pracovné skúsenosti máš doteraz ty? Aké má kolegyňa?

karolinakr
23. nov 2020

@uglybetty1234 čaro osobnosti a uglybetty 😃

autor
23. nov 2020

@jankapepe konkretne slo o balenie internetovych objednavok pre istu firmu (praca so skenerom) - opakujem opat, ze islo o brigadu popri zamestnani... kolegyna ma prakticky rovnake prac. skusenosti ako ja, pracuje o nieco dlhsie v spolocnosti + 3x MD, ja som tam kratsie ale na vyssej pozicii ak to zavazi ako odpoved - na tu som sa dostala a vypracovala sama a postupne, prakticky tiez z brigadnickeho "uvazku" (DBPS)

ale ziadosti som si posielala aj na ine pozicie... neriesim teraz ze ju prijali a mna nie resp. preco (v zmysle ze to citim ako krivdu - necitim, bozechran, ja jej to doprajem) islo mi o rozdiely medzi VŠ a SŠ vzdelanim, pochopit preco vo vseobecnosti ich zamestnavatelia robia a to aj napriek tomu ze za vhodnych uchadzacov (aspon tak pisu) beru aj VŠ absolventov

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
basska_b
23. nov 2020

Neodporúča sa nič zatajovať... medzeru neschovas, to bude prvá vec, čo sa opýtaju, aj tak sa na to raz príde. Jasné že zoberú radšej bez VŠ, proste viac sa tam hodí ten človek... niekde zas zoberú len s VŠ, skús sa hlásiť tam.

autor
23. nov 2020

@karolinakr nuz to som nevedela... naozaj mi to nenapadlo vseobecne riesit, mazat si nieco v zivotopise, som uz ako papagaj ale doposial som nic taketo nebola nutena riesit a tak to cloveku sprvu nenapadne...

autor
23. nov 2020

@basska_b ak by boli aj alebo vyslovene len take ponuky, ver ze by som sa hlasila, no teraz a najma pred Vianocami je to zvacsa o retazcoch, dokladani tovaru, pokladni, pripadne podobnych brigad ako spominam chystanie objednavok eshopov a pod. no a potom vyrobne podniky, sklady a podobne... praca vhodna v podstate pre akekolvek vzdelanie, ale aj nie... ocividne

autor
23. nov 2020

@karolinakr pozerala som aj pozicie kde vyzaduju jazyky, lenze casto je AJ malo, mam sice par semestrov aj francuzstinu a spanielcinu ale na plynulu komunikaciu to nie je pretoze prakticky od skoncenia skoly som tieto konkretne jazyky vyuzila len “rekreacne” v praci ci na dovolenke...

lyci
24. nov 2020

beries tu brigadu prilis vazne. ja som pri hladani prace skusila aj tak, ze som vyskrtla 2 tituly (mam 3.st. VS) a predlzila roky niektorej z prac. pozicii. aj tak sa nikto neozval. po 50. odoslanom cv ani tebe uz nebude tak na tom zalezat

autor
25. nov 2020

@lyci ale vobec netlacim, pozastavila som sa hlavne nad niecim uplne inym... na brigadu odkazana (vdakabohu a zatial) nie som, chcela som len vyplnit cas kedze ho mam teraz viac nez dost a rada by som bola “produktivna” a nieco si prilepsit... to sa hadam pred a nielen pred Vianocami hodi kazdemu... svet sa mi nezruti preto ze nereaguju, neruti sa mi ani preto PRECO (asi) nereaguju, len je to svojim sposobom nefer alebo ako to nazvat... nefer nie je uplne to spravne slovo ale hadam chapes ako to myslim... chcela som pocut/citat skusenosti pripadne tipy inych ludi... obzvlast tych co vedia k teme vecne odpovedat

Strana
z2