icon

Mandát poslanca

22. jan 2023

Chcela by som sa opýtať niekoho kto sa vyzná vo verejnej správe. Priateľa na jeseň v komunálnych voľbách zvolili za poslanca obecného zastupiteľstva, dostal najväčší počet hlasov.
Už na dušičky bol chorý, o pár dní neskôr išiel na PN zo začínajúcim zápalom pľúc, ale dr vyšetroval iba zbežne,jeho stav sa nezlepšoval, tak ho dôkladne vyšetrili, o pár hodín už bol hospitalizovaný s infarktom a následne bol prevezený do krajskej nemocnice. Zistili ďalšie dg., čaká ho operácia srdca. Teraz chytil aj Covid.
Stále je nemocnici, nezložil sľub poslanca, starosta mu povedal, že môže zložiť sľub neskôr po ukončení PN. Vtedy nikto nevedel o diagnóze. Nevládze, svoju robotu by nemohol ďalej robiť.
Veľmi ho to mrzí, nechce prísť o svoj mandát. Asi bude dlhodobo PN, a potom požiada o ID.
Moja otázka existuje nejaká doba za ktorú má ten sľub zložiť, kým príde o mandát alebo zavolajú náhradníka. Alebo môžu tam aj rok fungovať bez neho?

baboobchod
22. jan 2023

Teda nie som nejaký odborník, som len študent 😂 ale práve sa samosprávu učím na skúšku. Pozrite 369/1990 ZÁKON o obecnom zriadení, konkrétne:

§ 25 Povinnosti a oprávnenia poslancov
(1)
Poslanec je povinný najmä
a)
zložiť sľub na prvom zasadnutí obecného zastupiteľstva, ktorého sa zúčastní,
b)
zúčastňovať sa zasadnutí obecného zastupiteľstva a jeho orgánov, do ktorých bol zvolený,
…..
…..
(2)
Mandát poslanca zaniká
a)
odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou,
……
g)
ak počas jedného roka sa nezúčastní ani raz na zasadnutiach obecného zastupiteľstva,

lienka.7
22. jan 2023

On v podstate ziadny mandát este ani nema, nezlozil slub. Uz len to, ze nemoze sa verejne zapájať do diania a teraz ta diagnóza by sa ho mal vzdať automaticky.
Urcite to takto nemoze tahat do nekonečna, asi po tom roku co sa na nicom nezúčastní, mu mandát zanikne automaticky.

zuzinabila
23. jan 2023

Cudujem sa ze v jeho zdravotnom stave mysli na mandat...zdravie je vacsia priorita,nech sa sustredi na zotavenie teraz

autor
23. jan 2023

@baboobchod ďakujem

autor
23. jan 2023

@zuzinabila on je veľmi aktívny, ba až neposedný typ.
Musí mu byť ozaj zle aby sa priznal k tomu že je chorý. Teraz keď musí ležať, tak iba rozmýšľa, čo by mal robiť, v skutočnosti však aj venčenie psa je veľa. On aj pes zazerajú s takou vášňou po vodídku, až to zabolí.

autor
23. jan 2023

@lienka.
@baboobchod dobre som pochopila, že ak ku koncu roka zloži sľub, tak bude poslancom?

Bojím sa, že keď mu bude lepšie by bol schopný zrušiť PN a ísť na úrad práce.

zuzinabila
23. jan 2023

tak, infarkt s naslednou operaciou srdca...cize mu nie je zle? ale samozrejme, Vase rozhodnutie..

lienka.7
23. jan 2023

Myslím ze mandát poslanca by malo byt to posledne co by ho malo v súčastnosti zaujimat... zdravie je na 1.mieste.
Urcite pokial sa neujme do určitého času mandátu, zanikne mu (asi ako písal
@baboobchod vyssie do toho 1 roka).
Napisala by som kľudne šéfovi kancelárie ZMOSU Michalovi Kalinakovi - on bude vedieť urcite presne co a ako. Mail nájdeš na webe.
Hlavne zdravie zelam.

autor
23. jan 2023

@zuzinabila
@lienka.7 je mu zle, ale priznať sa k tomu je iná vec.

ivka225
23. jan 2023

Osobne by som bola ovela radsej, keby moje zaujmy na obecnej urovni zastupoval clovek, ktory sa na sto percent venuje vykonavaniu svojej prace, na co je samozrejme potrebny dobry zdravotny stav.

autor
23. jan 2023

@ivka225 u nás poslanci tak pät krát do roka idú na úrad, dačo ohlasujú pojedia chlebíčky, podebatujú a prídu domov.
Mali sme tu už starostu čo riadil obec bojujúc s rakovinou, zomierajúceho v práci, aj totálneho alkoholika, aj ten súčasný má za sebou operáciu srdca, maródil dlhé mesiace.