Voľby primátorov a poslancov - váš postoj

janinah
14. nov 2014

Ahoj,idete zajtra voliť? Ja samozrejme áno a presne viem koho a prečo.Som však mierne zhrozená koľko ľudí v mojom okolí sa vôbec neunúva ísť,vraj nemajú koho,všetko je to jedna banda,prosto nezájem 😒 Mrzí ma,že kopu času venujeme somarinám /koľko denne sedíme na nete?/ a nevieme si nájsť čas pozisťovať si info o ľuďoch,ktorí kandidujú a niekoho si vybrať /dá sa to,nekandidujú síce anjeli,ale nie sú všetci o ničom/.A ešte malá poznámka-označím presný počet poslancov /koľko treba za náš obvod/ nedám tým šancu nejakým podvodníkom označiť "svojich" pri sčítavaní hlasov,že vraj aj tak sa dá som počula.... 😒 A ešte si myslím,že kto nevolí,ten nemá morálne právo potom nadávať na vládu,primátora či poslancov,nechal totiž iných rozhodnúť za seba....váš postoj?

warholette
14. nov 2014

@janinah suhlasim, ak clovek nevoli, nech potom nepinda. Ja ked som bola tinedzerka a teda nemohla som volit, nastudovala som si kandidatov a potom povedala rodicom, koho maju zakruzkovat. Sami by inak nesli. Teraz uz chodia, ale tiez im to je v podstate jedno. Asi je to aj tou generaciou, ludia si stale myslia, ze je to ako za komancov, ked bolo skutocne jedno, koho zvolili, vsetci tam boli za jednu jedinu stranu 😅

janinah
autor
14. nov 2014

@warholette nemyslím si,že je to generáciou,zajtra veziem rodičov 70tnikov do miesta ich trvalého bydliska/bývajú teraz prechodne inde/ len preto,lebo chcú ísť voliť 😉 je to konkrétnym človekom a jeho uvedomelosťou a inteligenciou...

bonaqa2013
14. nov 2014

Bývame na dedine, sice veľkej, ale ľudia sa poznajú. Idem voliť, presne viem koho, starostu volím toho istého už od r. 98. ja som spokojná, budem rada ak mu to vyjde. Niektorí samozrejme hundrú sú nespokojní, ale za všetkým treba vidieť e. ani doma si nemožeme všetko dovoliť čo by sme chceli....

janinah
autor
14. nov 2014

také niečo som čakala,že téma skoro nikoho nezaujme 😒 netýka sa kašičiek,soplíkov ani nevery.....presne ako píšem v úvode-nezájem... 😒

doty1
14. nov 2014

ľudia nejdú voliť len preto, lebo "nezájem"....ja napríklad odmietam voliť tzv. menšie zlo a voliť kreténov len preto, lebo by som mala....voliť je moje právo, nie povinnosť....zajtra pôjdem. Ak by boli parlamentné voľby napríklad teraz, na 100% by som nešla.

warholette
14. nov 2014

@janinah prave som sem nakukla, ze ako sa debata rozvija... a nijak.

horana
14. nov 2014

Nie je z koho vyberat, kandidati sa ani neunuvaju predstavit sa nejak hlbsie, uz dopredu nejak sluzit volicom, ti zasluzili spravia max. par populistickych gest, novi nic, kaslu na volicov uz od pociatku, max. par recnickych gest a na bilboardoch. Neucastou chcem ukazat ze tento system je prehnity a zly, ak budem vyberat "mensie zlo" nikdy system neprijde k reforme. Ludia musia ukazat ze s tym nesuhlasia. Lebo dovtedy nam budu nastrkovat figurky podplatene mecensami hajaci ich zaujmy , kym tuto hru budu im ludia zrat aj s navijakom. Ktori sa dokonca volebneho obdobia vzdy zdiskredituju, ponadavame a zvolime dalsich co sa tiez zdiskredituju, vecny a stale nefunkcnejsi kolobeh.

mima4
15. nov 2014

@janinah
ked nemaju koho, tak prečo sami nekandidovali? 😉

@horana

"Neucastou chcem ukazat ze tento system je prehnity a zly, ak budem vyberat "mensie zlo" nikdy system neprijde k reforme."

toto ja vnimam ako niečo mylne. A prečo? lebo tymto nič neukazes, iba si bude niekto madlit ruky, ako mudri a inteligentni ludia davaju od verejnych veci ruky prec, pricom blbci, ktori zeru tzv. "populistov" sa poriadne zaktivizuju. Okrem toho, to co vyjde z volieb je vysledkom vsetkych volicov, nie iba tych, co volili, pretoze kazdy moze tieto veci ovplyvnovat a to, ze to nerobi znamena ze "budem akceptovat volbu inych". Ani tu nejde o vacsie ci mensie zlo, pretoze s mocou sa vzdy spaja aj jej zneuzivanie, manipulacia a tieto veci vzdy budu sucastou politiky a aj boli, aj su. Ale su politici, strany, ktorych nazory, predstavy, kroky su mi podstatne blizsie, ako napr. kroky sucasnej vlady...

vejula
15. nov 2014

@janinah pre mna je iritujucejšie, ked zvolim niekoho, o kom si myslím, že je ok a časom sa z neho vykluje rovnaký grazlik ako ten pred ním 😅 REsp. aké právo mam nadavať na tých, ktorých som sama volila v dobrej vôli, že su iní, ak sa z nich vykluju rovnakí grazlici?

horana
15. nov 2014

@mima4 Chapem, ale to co vyjde z volieb nema v mojich ociach realny mandat uz teraz! Ved kolko za nich hlasovalo? Ked prijde nejakych tych 30percent naroda k volbam a z nich vitaza volieb volilo 30 percent z tych 30. Kolko je to teda zo 100? Desatina naroda?! Absolutne NEMA z mojho pohladu ten mandat potvrdeny. Keby teoreticky prisiel volit len kandidat sam seba, resp. jeho rodina a znami a zucastnilo sa len uplne minimum, nejakych povedzme 1000 ludi, to by bolo uz uplne absurdne. (Uz aj teraz to je, len to este asi pre vacsinu nie je dostatocne absurdne aby prisiel pad). A ja verim ze k tomuto stavu to raz prijde, zelam si to z celeho srdca. Ina forma vzbury nie je mozna. Lebo potom sa bude dat prijst za kandidatmi a povedat im: nemate mandat, odidte! Kym sa budeme hrat na mensie zlo, ten system nikdy nepadne. Tie moznosti volby v skutocnosti moznostami nie su. Co nam treba je menej statu a viac slobody, prevziat si zodpovednost za svoje zivoty a nie davat niekomu mandaty. Ja verim ze ludia to podvedomo citia a vacsina voli len zo zufalstva a nie je s tym stotoznena.
Ja jednoducho nebudem volit proti Smeru - obrazne, len preto, aj ked uznavam ze je este horsi nez ti predtym, ale o kolko? O moc nie. Ba dokonca ked je moc tak centralizovana ako je teraz, keby ma niekto vyhnal volit, volim just zastupcov Smeru, lebo tak ma sancu to paradoxne rychlejsie padnut, tym skor sa sami este viac zdiskredituju, tym skor sa rozlozia. Princip je asi taky, ked chcu zrat, nech sa nazeru az sa zadusia.

mima4
15. nov 2014

@horana ale oni ten mandat maju, maju od tych, co prisli volit.Ti su totiz podstatni, nie ti, co neprisli volit. Clovek ci je z 1000 ludi zvoleny pri ucasti 990 ludi alebo 9,proste je zvoleny a dostal mandat od volicov.
Takto podla mna vobec nevybabreme s tym co sa tu deje, len sa to nabaluje ako snehova gula a hlavne vytvarame tymto nevhodne a chore prosttredie pre buduce generacie.
Ja problem nevidim napr. v politikoch, ale v nas ludoch, politici su len nasim odrazom. Spominas viac slobody, menej statu, ale pozrime sa na skupenstvo nasej spolocnosti, ci uz tu kona... Vacsina ludi tu netuzi po slobode, osobnej zodpovednosti, vacsich moznostiach. Vacsina ludi je ochotna prestat rozmyslat, prestat konat za socialne davky, za stat, ktory ich bude "zivit" a oni budu zas vediet, kde je ich miesto. Kolko ludi stene za socializmom, dokonca aj ich odchovancov, ktori nezazili socik, ze ako dobre bolo a pritom vieme, ze sloboda bola minimalizovana.
Je to o nas ludoch, nie o politikoch. Kym sa narod nezmeni, nezmeni sa ani politika.

horana
15. nov 2014

@mima4 Rozumiem ze maju, ale pre mna nie je realny - v zmysle naozajstny, zasluzeny. Pri exremne nizkej ucasti by sa to zacalo rucat samo, uz by to bolo tak OCIVIDNE cela ta absurdnost, ze uz by to prestalo drzat pokope. Len sa nebat toho nevolit.
No ved to ze "Vacsina ludi tu netuzi po slobode, osobnej zodpovednosti, vacsich moznostiach." Presne takto to je, a preto to tu vyzera ako to vyzera. Ja mozem konat len za seba ako najlepsie viem, na inych nemam dosah, teda konam tak a nevolenie je pre mna vyjadrenim tohto. Je to velmi blizke idei Gandhiho pasivneho odporu, bez nasilia. Ine podla mna ani nie je mozne.

Inak vcelku blizke (aj ked vramci doslednosti musim povedat ze nie uplne so vsetkym suhlasim), su mi vyjadrenia napr. tohto cloveka:
http://valeriansvec.blog.sme.sk/

mima4
15. nov 2014

@horana
v com by sa to zacalo rucat?
Boli zvoleni legitimne? boli
ked zo 100 ludi pride volit desat, ci ze desat percent, a dajme tomu su dvaja kandidati, 7 hlasov jeden, 3 hlasy druhy, tak staleplati, ze jeden ziskal vo volbach 70 % a druhy 30 %. A ti co nevolia, nemozu realne voci tomu nic namietat, proste toto delenie percent sa vztahuje na celu populaciu. Je to uplne legitimne, nie je mozne voci tomu namietat, lebo kazdy mal moznost a to ze ju nevyuzil, je jeho rozhodnutie ale musi proste "zit" s danym vysledkom.

samo_blaho
15. nov 2014
horana
15. nov 2014

@mima4 V tom ze by ludia zacali prave tu legitimitu spochybnovat, ze by to zacalo byt do oci bijuce. To nas prave ucia ze aj ked prijde zo 100 len 1 ze je to legitimne, ale vo svojej podstate nie je, je to zvyk ze sa to tak berie, ludia to ale uz teraz necitia. Aj ked je tento zvyk v rovine zakona, treba dosiahnut ze je to nespravne, ze to chceme zmenit. Je to len hra ktorej sme uverili- jeden z jej odtienov - tym ze sme sa dobrovolne zriekli svojej slobody.

mima4
15. nov 2014

@horana
zmenit ako?
navrhnut, ze volby su povinne, a ak nepojdes volit, musis zaplatit pokutu 5000 eur, to by slo.

Podla mna legimita je v tom, ze kazdy moze vec ovplyvnit a bud chcem ju ovplyvnit alebo nie. Kazdy obcan ma pravo volit, legalne ovplyvnit chod krajiny.

Zijeme v demokracii a nnic lepsie ako demokraciu ludstvo doteraz nevymyslelo.

horana
15. nov 2014

@mima4 "Demokracia v pravom slova zmysle nikdy neexistovala a nikdy existovať nebude." (J.J.Rousseau)
Toto v com zijeme nie je demokracia, nie je ani v porovnani s tym co demokracia bola historicky ked vznikala a nie je nou uz vobec v sucasnoti. Vacsina ludi sa svojej slobody vzdava v prospech niecoho co vlastne nechcu a s cim nie su stotozneni. Slovo demokracia sa obrovsky zneuziva. Mozno by zacala klicit keby nebol zhromazdovany kapital v rukach jednotlivcov na ukor prace chudobnych, ked by vlada bola sluzbou vlasti namiesto mocenskych zaujmov oligarchov zneuzivajucich nevedomost ludu.
Ak bola v minulosti napr. aristokraticka vlada vladou privilegovanych, majetnych ludi, slachty, tak je dnes kazda vlada vladou mocensky vplyvnych, bohatych, a teda rovnako privilegovanych ludi. Este v takom starovekom Rime si musel patricius ziskat lud svojimi cinmi, ktore ho preslavili, v sucasnej pseudodemokracii staci, ak ma uchadzac o hlasy ludu dostatok financnych prostriedkov na podvodnu kampan a podporu hrstky zbohatlikov, ktori potom tazia z vyhod zakonov tvorenych v ich prospech vladou, ktoru vo volbach investicne podporovali. Sotva si mozno co i len predstavit, ze by sa volebneho procesu zucastnil, nie to este vyhral clovek, ktory zije od vyplaty k vyplate, hoci zakony vacsiny krajin to pokrytecky umoznuju. Hoci sa vlady menia, moc je koncentrovana u tych istych ludi. Prezidenta, vladu, ministrov, primatorov, starostov volime nie na zaklade nejakych zasluh, ale na zaklade slubov, pricom pred volbami je kazde ich slovo klamstvom, po volbach takmer kazda druhe.
Socializmus bol spociatku peknou ideou, kde sme si mali byt tiez vsetci rovni az do idealu komunizmu, kde by si kadzy vzdal v obchode len co potrebuje. Padlo to na nedostatocne moralnej sile ludi. Kapitalizmus sa tiez snazi o ideal ale tiez stoji na moralnej sile ludi, ktora sa stale nevyvinula a tak padne rovnako. Uz teraz je v sr*ckach. V tom blogu co som dala link vyssie na konci prispevku je vcelku vtipne a nie daleko od pravdy rozvijana idea ze bez ohladu na to ako sa system vonkajskovo nazyva, ze vlastne zijeme stale fakticky v otrokarskej spolocnosti, len omnoho sofistikovanejsej a vyvinutejsej. Sme otroci dobrovolni, a strazime sa sami jeden druheho. Menia a transformuju sa len formy aby vyhovovali stale globalnejsie poprepajanemu svetu. Je to hodne zamyslenia.

mima4
15. nov 2014

@horana
Demokracia nikdy nebude dokonala, vzdy tu budu aj ti oligarchovia, mocenske zaujmy, klientelizmus, korupcia atd, ale od nas zavisi, v akej miere, ale jasne, idealny svet nikdy nebudeme mat, nie je to realne na tejto zemi, pretoze spolocnost je tvorena ludmi. Ja osobne ani necakam ten ideal.
Ale ked si spominala cloveka zijuceho od vyplaty k vyplate. Myslis si, ze keby "zazrakom" sa dostal k moci, k tej politickej cez volby, zeby bol rovnaky ako predtym, ked ledva prezival? 95 % ludi moc meni, kazdeho do urcitej miery. Mozno ten chudobny zil cestne, nerobil sprenevery, neriesil korupciu, ale vacsinou preto, ze nemal k tomu otvorene vrata, nemal moznosti, nemal ten pomysleny "valov". Vacsina ludi na slovensku, ano, teraz hovorim o tych obycajnych, co maju povolania ako "robotnik, krajcirka, predavacky,..atd" a stelesnuju pracovity narod slovensky, kebyze sa dostane k tomu valovu, kde je toho mnoho, tak sa po tom hodi a vyuzije moznosti ktore sa im naskytnu... Preto vymena ludi, tych zbohatlikov, co su roky pri moci za jednoduchych ludi nic nevyriesi, to som aj vyssie spominala,ze ryba smrdi od hlavy a teda od nas beznych ludi.

Demokracia ma urcite slachetne ciele a mozme sa snazit robit maximum pre ich dosiahnutie, ale nikdy ziadna spolocnost nebude spravodliva, pretoze my ludia mame sklony klamat, podvadzat, kradnut, ublizovat... a preto ten svet vyzera ako vyzera.

Zatial nic lepsie ako "sucasna demokracia" nebolo vymyslene a aj ked je to neuveritelne, spominas feudalizmus... tak zijeme v najlepsej dobe v historii ludstva.

horana
15. nov 2014

@mima4 Ked vymena tych zbohatlikov nic nevyriesi, tak preco ju podporujeme tym ze chodime posludne k volbam? Ked ani neverime ze keby sme zvolili kohokolvek ze sa neskorumpuje rovnako, to uz tam rovnomozu zostat ti isti, ti uz maju aspon nakradnute. Ved tym len cely ten system urdzujeme pri zivote. Aby sa objavilo nieco nove, musi to stare ustupit do pozadia. To sa dosiahne z mojho pohladu najlepsie ignoraciou, nezaujmom. Teda tym ze sa otocime k tomu chrbtom, prestaneme tomu davat energiu, podporovat to a nepristupime na ich hru, ktora v istom zmysle ano je najdokonalejsia v historii, ale za najlepsi mozny system ju nepovazujem, dokonca v historii existovali urcite obdobia vo vyvoji civiliazcii ktore splnali viac dolezitejsich atributov demokratickosti nez ta nasa.
Jeden z prikladov by sa dala vypichnut vrcholna faza Rimskej rise, kde napriek inym neduhom bola existencia napr. cenzorov, ktorych ulohov bola kontrola senatorov, az do takej miery ze ich mohli zbavit fukcii alebo potrestat aj horsimi sposobmi (od odnatia majetku az po trest smrti), ak len tito kontrolori nasli znaky korupcie alebo porusovania moralky. Cenzori boli z ludu a fungovalo to - nejaky cas. Politicke posty boli neplatene! Ze neskor prisla skorumpovanost roznymi cestami ako napr. zavedenim tajneho hlasovania atd. uz je ina vec. Nevravim ze to bolo vtedy cele demokraticke, ale rozhodne to malo v mnohych znakoch k tomu blizsie nez to co je teraz. Bolo by to fakt na dlhe litanie. Vtedy sa napr. nemohlo stat ze obdobou ministra cojaviem kultury je niekto kto videl divadlo len zvonka, skolstva niekto kto pozna rezort z pozicie len studenta a zdravotnictva len niekto kto bol max. v roli pacienta. Maju sice poradcov, ale to je akobybol generalom drevorubac s odovodnenim ze ma pod sebou profesionalnu armadu.
Dalej ide o atribut ci ludia su alebo nie su si rovni. Dnes maju napr. vsetci volebne pravo, aj trestani, aj fetaci, aj ludia s prakticky ziadnym vzdelanim, o tom ze je rovna vaha hlasu u toho kto nevie nic o riadeni statu - ani zakladne pravidla ani nehovorim. Ze volakedy pri zrode demokracie si toto pravo bolo treba najprv aktivne zasluzit. Uz vtedy existovali nazory ze cim viac ludi sa ma moznost podielat aktivne na demokracii tym umerne sa zaujem a zodpovednost voci nej straca, a to dnes niektorym naramne vyhovuje.
Bolo by to fakt na dlho taketo rozpravy, ale celkovo si myslim ze pokial je niekto v podstate spokojny, podobne debaty ani nemaju zmysel, ten zacnu mat az vtedy ked nespokojnost vzrastie nad urcitu hranicu.

mima4
15. nov 2014

@horana
ale čo sa vyriesi,ked vacsina ludi nepojde k volbam?
Ty si povies, ze "nemaju teda mandat",ale oni ho po pravnej stranke maju. Vdaka tym, co sa dostavili k volbam maju mandat a mozu rozhodovat aj o zivotoch ludi, ktori ich nevolili a hlavne, ma to vplyv aj na tvoj zivot.
A nemozes povedat ze robia nieco s vplyvom na tvoj zivot, ale ty si ich nevolila, pripadne ich volilo iba 5% z moznych volicov.
Podla mna tymto sa nic nedosiahne, iba si budu madlit ruky politici, s akym tazkym kludom mozu pokracovat dalej v tom co zacali.

Ja ako jedine riesenie vidim v zmene myslenia naroda. Zbavit sa socialistickeho dedictva myslenia, zacat pracovat, prestat načahovat ruky za socialnymi davkami a prevziat zodpovednost za svoj zivot, svoju krajinu.Kym toto nenastane, nenastane ani zmena v krajine.