Manžel v zahraničí, škôlka a práca matky. Ako to u vás funguje?

penelope159
21. mar 2017

Ahojte žienky dcérka bude mať tri roky a od septembra pôjde do škôlky. Muž pracuje v zahraničí,takže si musím nájsť nejakú prácu,ktorá mi bude vyhovovať,pretože malú musím odniesť do škôlky a tak isto aj po ňu. Ako ste na Tom vy ste na Tom nejako podobne ako my? Ako si nájsť takú prácu? Kde hľadať? Vyhovejú mi vôbec ? Ďakujem pekne

janci05
21. mar 2017

No, tak to bude dosť ťažké. My sme boli na tom tak nejako podobne. Manžel síce nepracuje v zahraničí ale má takú prácu, že nemôže zaviesť syna do škôlky a poobede tiež by nestíhal po neho ísť. Ja som sa zamestnala v obchode kde sa pracovalo od 9.00 ráno, takže to som syna zaviedla sama, ale robilo sa do 17:30 a tam bol problém. Ešte že mám otca na ival. dôchodku a ten ho chodil brávať zo škôlky, ale už to bolo potom neúnosné, stále niekoho dennodenne otravovať. Tak som bola dlho na úrade práce, lebo zohnať niekde prácu na kratší úväzok a sklbiť to škôlkou je takmer nemožné. Možno v nejakých väčších obchodoch sa dohodnúť na pracovnej dobe. Vysvetliť, akú máš situáciu. Teraz pracujem na 4 hodiny a zatiaľ mi to vyhovuje. Všetko si postíham porobiť aj zariadiť.

bosoriak
21. mar 2017

@penelope159 Vies, to je trochu zvlastna otazka. Inak si bude hladat pracu zena, ktora ovlada 3 jazyky, je kvalitny pracovnik napr. v IT a celu rodicovsku dovolenku sa vzdelavala a pripadne robila na dohodu. Taka si pokojne najde pracu na skrateny uvazok, pripadne na zivnost a robit bude z domu.
Inak si bude hladat pracu zena, ktora isla na matersku hned po skonceni skoly, neovlada ani slovencinu a nema ziadne pracovne skusenosti.

Budes musiet hladat a nachadzat, nic viac ti nikto neporadi.
Vela zdaru!

evittam
21. mar 2017

@penelope159 Ja som na tom podobne. Akurat mam dve deti. No a zalezi od tvojej kvalifikacie. A v tomto suhlasim s

@bosoriak

Ja mam napr.pomaly 20rocnu prax v uctovnictve, ovladam AJ. Takze dufam,ze pracu najdem taku ako bude mne vyhovovat-hlavne co sa prac.doby tyka.😉

tesoro
21. mar 2017

Moj manzel pracuje v zahranici od nedele vecera kedy odchadza a prichadza v piatok vecer. Cele zle a fungujeme takto 15 rokov.
Co sa tyka malej od 2 rokov je v skolke a ja v robote. Poviem ti ze skolka a prvy stupen je OK, nakolko su tam deti do 17-18 , cize stihas byt v praci 8,5 hodiny.
Teraz je to horsie ale da sa to . Je v 6 triede a chodi sama na kruzky, ked nema kruzok caka ma v skole , alebo mi ide naproti do roboty.
V praxi: ja stavam 5.30 a mala kusok po mne, z domu ideme 6.30 nakolko byvame sice pri BA ale mame zapchy. Vyhodim ju v skole a v robote som cca od 7.30 - 16.00
Kruzky, nakupy....atd vecer prichadzame okolo 19.00.
Dcera sa naucila robit si ulohy hned v skole po vyucovani, nakolko nema moznost ist sama domov po skole a vecer je mrtva.
Je to zaberak ale da sa! Hlavu hore, nespekuluj a uzivaj si ze mas skolku do vecera otvorenu👍
Pokial sa zamestnas v administrative, vzdy je moznost mensej flexibility. Ja osobne som ani naznakom nespomenula pri pohovore dieta. Naco preboha aby si im hned oznamila pozor som matka a neviem ako to budem stihat?! To budes riesit potom.
Teraz ked som bola na pohovore som odpovedala na otazku preco prave vy? Mam velke samostatne dieta a tak nehrozi ze odidem na matersku. HR sa tvarila profesionalne ale bolo vidiet ze je nadsena. Je to prirodzene ze zamestnavatela zaujima tvoja "zivotnost" vo firme a taktiez efektivita tvojej prace.

evittam
21. mar 2017

@penelope159 A ak cakas,ze na prac.pozicii kde maju prac.dobu napr.od 8.00 do 16.00, pripadne na smeny a ty cakas,ze prides, povies mam dieta a potrebujem to takto a takto a,ze ti vyhoveju-tak to ta sklamem-nie,nevyhoveju,nakolko na uvedene miesto skor vezmu niekoho kto bude vyhovovat im.

evittam
21. mar 2017

@tesoro No, ja som si neuzivala skolku do vecera a ani nebudem. U nas je totiz len do 16.00...

tesoro
21. mar 2017

a este dodam pred materskou som robila v banke a pocas materskej som bola u nich stale evidovana...cize v CV nemam ziadnu matersku, a;e zamestbnavatela banku. Ked niekedy vidim , ze si do CV baby udaju matersku zbytocne, pocet deti , svoj vek, vek deti a podobne..... na tieto info sa vobec nemaju pravo pytat na pohovore.

janci05
21. mar 2017

@evittam U nás dokonca len do 15:30.

tesoro
21. mar 2017

@evittam tak to neviem , v BA ani nepoznam skolku do 16.00
Ak je moznost treba asi aj toto zohladnit pri vybere skolky, samozrejme ak je moznost....

evittam
21. mar 2017

@tesoro Tak v BA. Ale, prepac, BA nie je "pupok sveta". 😉

evittam
21. mar 2017

@tesoro U nas je moznost max.sukromne skolky ale aj tie su myslim len do max.16.30-17.00 a potom si uz kazdu zacatu hodinu priplacas nemale peniaze k tak ci tak mastnej mesacnej sume....

tesoro
21. mar 2017

@evittam To som nepovedala samozrejme, ale pokial sa bavime o malom meste alebo dedine, kde su moznosti obmedzene a skolka je do 15.30 , tak na to nemusim ani studovat matematiku a viem, ze nedokazem byt v praci 8,5 hodiny. Potom nastava druha a jedina alternativa skrateny uvazok , alebo pomoc tretej osoby.
Preco by mala byt BA pupok sveta?! zdielala som svoju situaciu......

evittam
21. mar 2017

@tesoro Ved v poriadku. Ja som napisala len svoje skusenosti ako to funguje v normalne velkom krajskom meste na SVK. Bohuzial. Ja som pracovala od 7.00-15.30 a stihala som to "o hubu" a to uz teraz nemienim a este ked je muz v zahranici a mam dve deti. Takze ja si budem hladat take zamestnanie, kde bude prac.doba vyhovovat mne. Nastastie s mojou kvalifikaciou by to nemal byt az taky problem😉.
S tym "pupkom" som to nemyslela nejak v zlom-len to bola reakcia na tvoje "uzivaj si,ze mas skolku do vecera".😉

adeli79
21. mar 2017

Kamarátka to riešila tak, že jej deti do školy-škôlky nosila študentka-vysokoškoláčka a tiež ich vyberala, doniesla domov a počkala s nimi doma, kým príde mama. Ja som takto tiež "aupairkovala", kým som študovala v BA. Vtedy som sa tomu čudovala, ale dnes pri 3 synoch chápem, že niekedy sa inak nedá.

0silvia0
21. mar 2017

@tesoro my sme mali škôlku síce do 17-tej, ale už o 16-tej tam nebolo ani nohy, všetky tetky babky vybrali deti zo škôlky tak som sa snažila, aby aj tie moje tam neboli dlhšie ako do 16-tej. Ale u nás sa to dalo, my máme len 8-hodinovú prac dobu od 7,30-15,30, takže som stíhala...

terezka1947
21. mar 2017

@penelope159 no...u nas dve deti-manzel moze tak rano zaniest deti do skolky-uz vyberat ich sancu nema-skolka je do 16tej...max 16:30,takze ja sa bud dohodnem s povodnym zamestnavatelom na polovicnom,alebosi musim najst nieco,co skonci max 15:00,skolkaje este ok...ale o rok skola a druzina tiez iba do 16tej....uz zvazujeme,ze je mozne,ze budem musiet ostat doma-ked si nic nejnajdem....babky a ani rodina na vyberanie nie je,kamosky to skoro v 95%riesia cez rodicov,svokrovcov,rodinu...uz som sa pytala,ci by aspon sem tam nevybrali deti mne-aaaale....no...aj chapem ich odpovede.
taaakze,setrime uz odteraz,xi
ale nejako prezijeme rok,dva...a mozno si aj nieco najdem...lebo,nerada by som ostala doma.

dominika6
21. mar 2017

@penelope159 škôlky sú otvorené od 7:00 do 17:00 alebo ako ktroé...
myslím že je to normálna doba kedy môžeš chodiť normálne do práce..najlepšie niekde v maloobchode

h2
21. mar 2017

@penelope159 Ahoj, u nás je škôlka od 6.30 do 17.00. Ja mám skrátený úväzok, robím 32 hod. týždenne (lebo pôvodne som chcela robiť 4 dni po 8 hod. a 1 deň mať voľno, ale realita je taká, že robím 4 dni 6 a pol hodiny a v piatok 6 hodín). Robím v tej istej firme, kde som robila na plný úväzok pred otehotnením. Chceli, aby som sa z materskej vrátila do práce skôr, tak som išla, keď mal malý 1 rok a 7 mesiacov a skrátený úväzok som si dala ako podmienku. Myslela som si, že keď bude mať syn 3 roky a pôjde do škôlky, tak mi ten skrátený zrušia, ale syn už pôjde pomaly do školy a nikto vo firme to nespomína, čomu som veľmi rada, lebo takto mi to maximálne vyhovuje.

janci05
21. mar 2017

@h2 To je najideálnejšie, že sa žena po materskej alebo rodičovskej vráti do tej istej práce. Vtedy si môže požiadať o skrátený pracovný úväzok a zamestnávateľ by mal žiadosti vyhovieť, ale nie vždy musí, ak mu to z vážnych dôvodov nevyhovuje. To platí ak sa staráš o dieťa do 15 rokov. Do vtedy by ti to zamestnávateľ nemal meniť ak ty sama nechceš. Horšie to je ak ide do novej práce, ako sa tam dohodnúť na skrátenej dobe, lebo to stále zamestnávatelia nechcú moc riešiť.

siska53
21. mar 2017

@h2 ale plat mas asi typ padom.nizsi,nie? Ked teda si na skratenom uvazku?
A dovolenku mas v plnej vyske ako pri plnom uvazku?
Ja tiez hladam,kde by sa dalo robit skrateny,lebo 8,15 je dost,ked mam vsetko obehat a nechcem sa ani u nas na skrateny pytat,lebo ked mi maju aj znizit plat,co mi pripada logicke,tak to nema zmysel..
@penelope159 nooo.hladat a hladat..nejake skratene uvazky..ci pracu,ktoru moze robit aj z domu,napr.stylom 7hodin v praci a zvysok dokoncis doma.. Alebo,ak ste nz tom slusne financnz,zaplatit si niekoho,kto to fieta bud odvedie rano ci dovedie. Alebo sa dohodnut s inou mamickou na vzajomnej pomoci s odvadzanim deti..

h2
21. mar 2017

@siska53 Ahoj, nó, práve, že mi šéfka povedala, že kým som bola na materskej, tak zvyšovali kolegom plat, takže mne ho pri skrátenom nechá, aký som mala pôvodne. A ešte povedala, že: "veď ja dobre viem, že vy aj za tie 4 dni spravíte toľko, čo chlapci za 5." (Ostatní kolegovia sú muži a pôvodne sme sa bavili o tom, že pracovať budem 4 dni do týždňa - to len na vysvetlenie.) 🙂

h2
21. mar 2017

@siska53 Jáj, ešte si sa pýtala na tú dovolenku, počet dní mám rovnaký, ako predtým, keď mám dovolenku 1 deň, rátajú to, že som bola na dovolenke 6 hodín a 24 minút. 🙂

h2
21. mar 2017

@janci05 Ďakujem, potešila si ma, že do 15 rokov dieťaťa mi to zrejme nebudú meniť, to by bolo super! 🙂

siska53
21. mar 2017

@h2 tak to mas super. Ja som sla do novej prace.. A v tej povodnej by mi asi aj tak skrateny nepovolili a keby aj,tak by siel nizsie plat,lebo ja som tam.uz na platovom strope bola a ten sa od mojich cias nezvysoval.
A super,aspon viem,ze keby sa nieco skratene podarilo,mam narok na plny pocet dni dovolenky za predpokladu,ze odrobim cely rok,samozrejme.

hedka23
21. mar 2017

ja mam tiez manzela ktory pracuje vonku a nemam ani babky pri sebe takze som sa rozhodla zacat s vlastnym biznisom este kym som na materskej kedze ma bavi fotenie dala som sa nato pomaly to rozbieham a dufam ze mi to dovoli aspon jednu vec a to byt panou svojho casu a hlavne ze budem moct pracovat kedy budem chciet hoci aj po nociach len nie na ukor dcery, ale svojho pohodlia myslim ze my matky s takymito chlapmi a malymi detmi musime byt kreativne co sa prace tyka, ale myslim si ze ak by mi to nevyslo vzdy su pozicie ako obchodny zastupca, financniy poradca, realitny makler pri ktorych je ista casova felxibilita 😉

tiper24
21. mar 2017

pre mna vraj robotu este nevymysleli 🙂

penelope159
autor
21. mar 2017

Ďakujem za odpovede. Ja tiež pomoc od nikoho nebudem mať takže sa musím spoliehať sama na seba. U nás je škôlka od 7:00 do 16:00 takže musím hľadať niečo také. Uvidim, že či a ako lebo kamošky,ktoré bývajú vedľa v dedine sedia doma lebo nemajú prácu a to jedna z nich má vysokú školu. Čo vám poviem bieda na východe

terezka1947
22. mar 2017

@penelope159 pozri,ja by mam pedagogicku VS,aj v inom odbore by som pracoavt mohla-lenze stale je to o detoch
do skoly ucit?je to kratsie...ale deti budu chore,kto s nimi ostane?mozme sa s manzelom striedat na ocr,ale pytala som sa kamaratky,kt.robi v skolstve a varvela,ze tam sa neda byt na ocr s detmi...teda,da....ale nemozu byt chore pravidelne....a manzelovi to zase tolerovat tiez nebudu-to uz mame vyskusane,uz si toho dost odniesol,ked som bola v porodnici a v nemocnici s kadecim....keby slo o nejake par dnove ocr-raz za cas
teraz sme napr.boli chori skoro dva mesiace.....ja a deti....
skratka,bud pomoc mas a ides do coho ist chces....alebo mas na chvilu,kym deti aspon trosicku samostatne nie su,nejaky iny plan,prip.musis sa zariadit tak,ze bud budes robit nieco z domu,mat polovicny,atd

jaroe
22. mar 2017

@tesoro neviem si predstavit zatajit MD. Som doma 8 rokov a na pohovore by som sa teda nevedela tvarit, ze som ich stravila v praci. To by mi urcite neuverili...