icon

Manželova šéfka odmieta akceptovať ošetrovné. Je to bežné?

23. sep 2024

Ahojte. Idem sa trochu vypísať a možno aj pozisťovať ako to máte vy. Mám manžela, máme dve malé deti, starší nastúpil teraz od sept do škôlky. Manžel pracuje, ja som na RD s mladším. Ako to už býva, syn zo škôlky už stihol doniesť na dvakrát nejakého bacila, na druhý raz som to od neho chytila aj ja, ale až tak, že som prvé dva dni choroby bola totálne nepoužiteľná, horúčky, bolesti celého tela, v podstate som tie dni len prespala v posteli. U dr som nebola, lebo som vedela, že na chrípku mi aj tak nič nedá a treba to len prečkat. Manžel ale išiel na 3 dni so synom na OČR, aby sa mohol starať o deti. (Potom ešte aj starší syn horuckoval). Hneď v prvý deň OČR manželovi volala šéfka, že keď príde do práce, musia sa porozprávať. No a povedala mu, že mu OČR nebudú akceptovať. A to teda apeloval na to, že ja som sa tie prvé dva dni ozaj nebola schopná starať o deti. Vraj aj oni tak fungovali keď boli mladé a nemali žiadnu pomoc od manželov. A že si to máme premyslieť, ale keď bude ešte jedna OČR, tak ho bude čakať výpoveď.
Je toto normálne a bežné, takýto prístup od zamestnávateľa? Chodí to všade takto, či existujú aj tolerantnejší zamestnávatelia? Naštvalo ma to a manžel je z toho tiež celý nesvoj, lebo toto už hraničí s vydieraním. Akože keby boli len deti choré a ja v pohode, tak jasne že by na tú OČR nešiel…

pe_mi
23. sep 2024

U nás tiež OČRky "nemôžu"byť.
Keď si deti choré,deň dva pri horuckach ja, ale len dovolenka a na tretí deň šup do práce, vymením starostlivosť s manzelom ,dedkom,babkou..je toho veľa a nemá má kto moc zastúpiť v práci.
Nastastie sú deti choré 2x do roka.
Inak by som nemohla mať prácu s takýmito podmienkami.
Prácu predtým ,čo som mala,tiež hneď privítali, u nás sa neóčerkuje..
U nás si na choroby deti jednodňové,dvojdňové čerpáme dovolenky...

autor
23. sep 2024

@riyadh Rozhadzovanie peňazí na rd? Tak nech mi štát zabezpečí to aby som mala kde nechať napr ročné dieťa, aby som ja mohla ísť makať do práce. Nie že Slovensko má zopár jasiel s mizernou kapacitou. To je proste výsledok tohto štátu.
Ale to že sa rozhadzuje na osadníkov, čo v živote ani prstom nepohli, to je v poriadku.
Ale slušný vzdelaný pracujúci človek nemá nárok ani na pár dní sa postarať o rodinu keď je na tom niekto zdravotne zle.

milovnickakvetov
23. sep 2024

Ak sa chceš sťahovať do zahraničia kvôli OCR, ušetrí si cestu, v zahraničí nič také neexistuje. Niektoré krajiny, napr. AT majú OCR par dni do roka, tuším 10 spolu na všetkých členov rodiny, opakujem za celý rok. v západnej Európe je utopia zostať z prace doma pri manželke a dvoch deťoch. Sused, opatrovateľka, nikto, alebo chlap na neplatenom volne, ak mu to nadriadený schváli. V tomto je Slovensko naozaj veľmi sociálna krajina. Veľká škoda, ze tu neprispela nejaká mamička žijúca v zahraničí, tam toto skutočne nie je bežné.

autor
23. sep 2024

@milovnickakvetov máme už vytipovanú krajinu, kde máme informácie z prvej ruky. A áno aj keď OČR neexistuje, ale tie platy sú iné, nie že človek robí za 1200 v hrubom. Potom pri iných platoch sa aj ľahšie rieši nejaka opatrovateľka alebo čo.

riyadh
23. sep 2024

Preco stat, Stat ti deti "urobil"?

riyadh
23. sep 2024

A ano totalne rozhadzovanie penazi, o tych tam v osadach Ani nehovorim, to mas pravdu.

evaachesa
23. sep 2024

@mamina7070 to si robíš srandu nie? Tak hádam si človek musí určí priority, nie? U teba je to zjavne práca nad zdravie členov rodiny.... smutné. 😐

milovnickakvetov
23. sep 2024

Keď máš informácie z prvej ruky, určite vieš, ze k tým platom sú prispôsobené aj ostatné životné náklady. V zahraničí dáš za opatrovateľku toľko, ako je na Slovensku priemerná mzda, za jasle do tisícky mesačne a to nehrozí, ze je prevádzková doba od nevidím do nevidím ako na Slovensku. V zahraničí platí presne to, co na Slovensku - kto je šikovný a makac, ma sa dobre, kto pozerá len na to, na čo má nárok, žije od výplaty k výplate.

autor
23. sep 2024

@riyadh aha tak to sa poďme baviť o tom, že štát by potom nemusel budovať ani školy, lebo veď štát nám tie deti neurobil, tak si ich máme učiť samy alebo im riešiť vzdelanie individuálne či?
Takže áno, štát má vybudovať toľko jasiel, aby mohli pokryť počet deti povedzme už od jedného roka, aby mohli matky ísť do práce a nesedieť na zadku 3 roky, ako to ty nazývaš. Lebo ja rozhodne na zadku nesedim, ale zabezpečujem dieťaťu celodennú stravu a celkovo starostlivosť a program. Tak by mu to zabezpečovala inštitúcia a ja by som bola v práci.

autor
23. sep 2024

@milovnickakvetov áno samozrejme, sú prispôsobené aj náklady. Asi tak, že priemerná mzda vo Švajčiarku je 7000e, za ročnú diaľničnú známku zaplatia 41e. My máme priemernú mzdu 1400 a za známku zaplatíme 90e. Nehovoriac o tom, že oni majú oveľa viac km diaľnic. A tak by sme mohli pokračovať.

milovnickakvetov
23. sep 2024

Tu Švajčiarsku mzdu si vygooglila nesprávne, ale verím, ze si dogooglis, koľko stojí vo Švajčiarsku zdravotné poistenie, aká sa tam pri bežnom poistení platí spoluucast, ze nie je bežné si lekára vybrať, rovnako si dogooglis, koľko tam stojí opatrovateľka a nájomné malého 2izboveho bytu v zapadákove. Švajčiarsko je zasľúbená zem pre slovakov chlapov, ktorí tam chodia pracovať a franky zamieňajú za eurá na Slovensku a žijú na Slovensku. Na to, aby si mala v Švajčiarsku, s ich šialenými životnými nákladmi, aspoň aký-taký štandard, ti priemerná mzda nestačí. Verím však, ze keď je Švajčiarsko tvojim snom, ešte si o ňom co-to naštuduješ a nebudeš kopírovať len facebookove prirovnania vytvorené na margo zvýšenia diaľničnej známky na Slovensku.

autor
23. sep 2024

@milovnickakvetov nie, Švajčiarsko nie je krajina, kde by sme chceli ísť žiť

autor
23. sep 2024

@milovnickakvetov a áno, je to okolo 7 tis

subartic
23. sep 2024

Ja som zamestnávateľ a mňa teda zaujíma na čo majú moji zamestnanci nárok . Na to je ten zákonník práce. Na mzdy zarobiť musím ale to je môj problém odkiaľ zoberiem peniaze. Podnikám ja , nie zamestnanci . Možno preto moji zamestnanci si berú OČR a PN naozaj keď sú skutočne chorí a nezneužívajú to. Fluktuácia u mňa je veľmi nizka .

jajanka31
23. sep 2024

@riyadh vies mi vysvetlit aku vyhodu ma retazova materska? Inak takyto pojem v zakone ani neexustuje.. co to vlastne podla teba je?

jajanka31
23. sep 2024

@riyadh a preco stat zabezpecuje zakladne skoly? Stredne? Vysoke? Zdravotnictvo? Ochranu policiou? Cesty? Urady? Asi pre to ze je to stat.. si pozri definiciu zriadenia statu.. alebo ty si toto vsetko platis so svojho? Mas svoje cesty? Svoju sbs a vsetko sukromne?

riyadh
23. sep 2024

@jajanka31 vyhoda sediet na zadku min 10r,ro nikde v inych stato h neexistuje, a este sa stazovat ako mam malo😂

riyadh
23. sep 2024

@jajanka31 ja hovorim o dietati, to si maju zabezpecit rodicia nie stat, kedze I ho na planovali resp sa I'm "smyklo" ale stale sa na niekoho spoliehat, a "na robit" si deti je take ciganske slovenske😂👌vsak Stat sa postara...

jajanka31
24. sep 2024

@riyadh 1. Zijeme v tomto state, bavime sa o tomto state. A teda podla teba "retazova" materska je o tom ze zena sedi 10 rokov doma na zadku? Tak teda neviem kolko mas rokov ale mas uplne skreslene predstavy o tom co je byt na materskej a na rodicaku. To by musela mat retazovo 4 deti qby doma sedela 10 rokov. Tiez mas blbu predstavu o tom co vlastne znamena byt na "retazovej" materskej lebo ta je vacsinou kratsia nez bezna a to z dovodu ze 2 dieta musi byt porodene do 3 rokov teda zena je doma napriklad 4 roky, 5 roky ale nie 6. Teda 3 a 3. Tvoja odpoved je velmi chaba. Taka sedliacka k danej teme. Nic o tom nevies len vyprsknes ze bleee materska a retazova no boze..

jajanka31
24. sep 2024

@riyadh aha a vies do kolkych rokov je dieta dietatom? Urcite to nie je do 3. Teda este raz. Kto zabezpecuje zakladne, stredne a vysoke skoly?
Co sa tyka ostatnych veci preco dospelym ma stat zabezpecovat cesty, zdravotnictvo atd a malym 3rocnym detom nema zabezpecit skolky..
Ziaden rodic od statu nechce aby sa o jeho dieta staral stat. Prave naopak chce sa postarat sam a preto chce od statu skolku aby tam dal dieta a isiel do prace. Aby sa mohol postarat a nesedel doma podla teba 10 rokov.

elviku11
24. sep 2024

a nemohla byť šéfka naštvaná aj preto, že manžel sa len teraz v lete vrátil z otcovskej dovolenky (čiže bol 7 mesiacov preč) a hneď v septembri zase berie očr, keď má aj tak ženu doma? .... Vieš, možno ju štve, že toho zaskakovania zaňho už majú dosť aj ostatní kolegovia

petracandle
24. sep 2024

@mamina7070 z duše neznášam takéto staré korčule (tvoje slová), ktoré obetujú svoju rodinu aj zdravie pre nejakú trápnu prácu. A potom v 50tke kapú ako muchy...nie je hrdinstvo prechodiť chorobu a ísť do roboty za každú cenu. Hrdinstvo je postarať sa o svoju rodinu lebo v práci je každý nahraditelny ale doma nie. Je mi zle z tvojej "komunistickej" mentality a vymytému mozgu

petracandle
24. sep 2024

@autorka, nie, nie je to normálne. Zamestnávateľ nemá čo schvaľovať alebo neschvalovať OČR či PN. To nariadi lekár zo zákona. Zákon je nadradený nad nejaké trápne firemné predpisy. U nás v práci s tým absolútne nemajú problém. A 3 dní je fakt nič.

tinqua
24. sep 2024

Ešte povedz, že šéfka sa volá Júlia...lebo presne takuto šéfku sociálneho zariadenia ako opisuješ poznám, tak iba rozmýšľam či týchto exotov klonujú...

autor
24. sep 2024

@riyadh prosím ťa ty máš deti? Či iba tliachaš do vetra? Materská dovolenka je nonstop staranie sa o dieťa, ja som ani jeden deň materskej nesedela len tak na zadku. A po ďalšie.. škôlky štát zriaďuje na to, aby rodič mohol ísť od nesamostatného dieťaťa naspäť do zamestnania. Rodičia očakávajú, áno, od štátu, že tie škôlky budú zriadené. Takisto následne aj školy atd., dokym dieťa nie je zaopatrené. A cigánske slovenské narobiť si deti? Koľko máš rokov? Buď rada, že sa rodia ešte vôbec nejaké deti aj v slušných pracujúcich rodinách. Ja vychovávam nových daňových poplatníkov, ktorí budú robiť aj na tvoj dôchodok. Nemáš začo

autor
24. sep 2024

@elviku11 áno, možno je na to nasrata ale bohužiaľ, ja som neplánovala teraz v septembri ochorieť tak, že som dva dni bola neschopná postarať sa o deti. To si hádam nik nevyberie. Nič sme nemali v pláne zneužiť, ozaj mi bolo veľmi zle. Takto chorá bývam možno raz za dva roky. A jednalo sa o 3 dni!
@petracandle to nevysvetlíš, to je proste nastavenie z onej doby.. možno aj kvôli takýmto ľudom je potom divné, keď ozaj niekto dá na prvé miesto zdravie a nie za každú cenu prácu.

autor
24. sep 2024

@tinqua nevolá sa Júlia 🤣 žiaľ aj ja som pracovala v sociálnych službách a tiež sme mali veľmi zlú šéfku.. človek čaká že práve v takej pomáhajúcej oblasti budú empatickí ľudia, no nie je to tak.

tiika
24. sep 2024

Keď je OČR potrebna, máš možnosť a právo tento inštitút využiť. Rovnako ísť na matersku dovolenku. Nie je v kompetencii šéfky o tom rozhodovať, neakceptovat to, ma však vždy právo povedať svoj názor. To aj urobila. Ty (ani ja) s ním zas nesúhlasila, veď to je v poriadku. Naco dookola rozoberať to, čo si ona mysli…
Voci vyhrazaniu by som sa ohradila. Avsak dávať na IP nieco, čo sa nestalo, nemá podľa mna význam.
OČR zamestnávateľ neplatí. Musí muža niekto zastupovať, nestíha sa jeho praca, či ona ma pocit nespravedlnosti, keď jej nemal kto pomôcť a teraz to v nej stále drieme?

autor
24. sep 2024

@tiika ako sa ale má ohradiť?
Robí v administratíve, papiere si vie dorobiť aj nárazovo neskôr, tie 3 dni fakt nie je nič hrozné. V prípade nejakých súrnych vecí je tam jeho priama nadriadená, ktorá ovláda celú jeho náplň práce. Počas jeho materskej tam mali za neho plnohodnotný zástup, novú pracovníčku.

autor
24. sep 2024

@tiika my to neberieme len tak že si vyjadrila svoj názor. Jasne mu povedala, že oni OČR akceptovať nebudú, darmo jej vysvetľoval že aká bola situácia.. mala som to podľa jej slov pretrpieť.
Že si máme premyslieť, či to budeme aj my akceptovať, ak nie, po ďalšej OČR bude nasledovať výpoveď. Mne to príde ako nátlak a zastrašovanie zo strany zamestnávateľa.