Manželova šéfka odmieta akceptovať ošetrovné. Je to bežné?
Ahojte. Idem sa trochu vypísať a možno aj pozisťovať ako to máte vy. Mám manžela, máme dve malé deti, starší nastúpil teraz od sept do škôlky. Manžel pracuje, ja som na RD s mladším. Ako to už býva, syn zo škôlky už stihol doniesť na dvakrát nejakého bacila, na druhý raz som to od neho chytila aj ja, ale až tak, že som prvé dva dni choroby bola totálne nepoužiteľná, horúčky, bolesti celého tela, v podstate som tie dni len prespala v posteli. U dr som nebola, lebo som vedela, že na chrípku mi aj tak nič nedá a treba to len prečkat. Manžel ale išiel na 3 dni so synom na OČR, aby sa mohol starať o deti. (Potom ešte aj starší syn horuckoval). Hneď v prvý deň OČR manželovi volala šéfka, že keď príde do práce, musia sa porozprávať. No a povedala mu, že mu OČR nebudú akceptovať. A to teda apeloval na to, že ja som sa tie prvé dva dni ozaj nebola schopná starať o deti. Vraj aj oni tak fungovali keď boli mladé a nemali žiadnu pomoc od manželov. A že si to máme premyslieť, ale keď bude ešte jedna OČR, tak ho bude čakať výpoveď.
Je toto normálne a bežné, takýto prístup od zamestnávateľa? Chodí to všade takto, či existujú aj tolerantnejší zamestnávatelia? Naštvalo ma to a manžel je z toho tiež celý nesvoj, lebo toto už hraničí s vydieraním. Akože keby boli len deti choré a ja v pohode, tak jasne že by na tú OČR nešiel…
@ivanakal hrozné 😌 tento svet má choré priority
To s tym dovodom vypovede pre nadbytocnost az tak jednoduche nie je. Inac mala som kolegu, ktory dostal vypoved tiez z dovodu ocr, ale do dovodu vypovede napisali daku vymyslenu blbost, on to dal na sud pre neplatnost vypovede, sud vyhral a firma mu musela doplatit rocnu mzdu z dovodu neplatnosti vypovede😛
@milovnickakvetov sle prosim ta, robim v nemeckej firme a stale ktosi chory, pn, dovolenky, ocr. A to ti nemci hlavne. Takze nehovor hluposti ze v nemcku a rakusku malo ocr, pnniek apod. Ale zavisi co robi, ked robi v dajakej tretotriednej firme, je to mozne
Sranda, v AT je 10 dní na všetkých členov rodiny a žijú tam.... A nikoho nezaujíma čo a ako,či manželka ,ktorá je na MD s deťmi je chorá,či deti. Proste 10dni a hotovo. Samozrejme,pokiaľ by bolo niečo vazne,pisem vážne,dá sa dohodnúť. Ale reálne dohodnúť. Takže hor sa všetci do zahraničia,je tam lepšie. 😂👍 Za mňa,pokiaľ by bola chorá fakt neúnosná tak ok,ale inak ,ocr matky po RD a ešte aj otcovia počas RD matky,je už fakt dosť. Ja nečudujem zamestnávateľom. Za chvíľu nebudú brať ani chlapov s mladými rodinami.
@katulienkax nehovorí,presne 10dni. @vroni
@katulienkax, trepes, až sa hory zelenaju. V At máš ocr presne týždeň, obvykle je to 5 pracovných dní, 10 len na dieťa do 12 rokov. Nie na jednu ocr, nie na člena rodiny, dokopy do roka. Zo zákona. Ani deň naviac. A výpoveď nemusí byť odovodnena. Takže matka či otec, ktorý by "musel" zostávať doma s každým diplomom dieťaťa by mal výpoveď obratom ruky. Na druhej strane to má výhodu, že zamestnávateľ sa nemusí triasť pred matkami s malými deťmi a obávať sa ich zobrať do prace. 🤷🏼♀️ Nemci majú 15 dní do roka na dieťa do 12 rokov. Tiež nie donekonečna ako na Sk.
Soplom, nie diplomom.
@vroni no prosím,ešte lepšie ...
@riyadh zrejme netušíš ako to je. Na tehotenske musíš mat nárok, musíš pred tým pracovať, dokladovať to, rovnako ako keď chceš materskú. Ja som na rd 1,5 roka. Ak by boli jasle ver tomu ze som v práci aspoň na polovičný, pretože z rd mám tak akurát zaplatené 3/4 výdavkov na bývanie. Čiže všetko navyše ako telefón, jedlo a podobne bud doplácas z toho co si našetris alebo priatel/manžel platí. Čiže to nie je ze som sa rozhodla. Ja ho nemám kam dat aby som mohla ísť do práce. Jasle sú plné súkromné aj štátne. Ma rok a pol a je zapísaný do škôlky aby mal miesto ker bude mať 3. V takom stave sú tie naše škôlky. Ak by som mala prácu, niekto s ním musí ostať, čiže otec, ktorý tiež musí mať splneny nárok na materskú. Ak máš reťazový pôrod, máš doma dve malé deti, ktorým sa treba venovať stále. Je to ťažšie ako práca. Keď nemáš deti ani sa radšej nevyjadruj. Áno to staršie mize ísť v 3 rokoch do škôlky Ak majú miesto alebo si zaplatíš súkromnú. Ale stále máš doma to mladšie. A starý rodicia už dávno nejdu v 50tke do dôchodku aby vedeli pomôcť. Čiže kde necháš to mladšie aby žena mohla ísť do práce? Keď bols moja mama mala, šla v pol roku do jaslí a babka do prace. Ale boli jasle kde sa o dieťa postarali. Keď skm ja bola mala, boli jasle kde ma mama mohla v roku dat a ísť do práce. Štát porušil škôlky a jasle a on spravil to ze nemôže ísť matka skôr do práce, pretože nemá kde nechať dieťa. A na platenie opatrovateľky proste nemáš.
@snehulak77 By si neverila ale ano.On si len len volno nemoze vziat.Akoze bol to masaker ale tak co zvladla som to ,s detmi ked počítam 4 x.S chrípkou,teplotami do 40 a deti doma.Ked dosiel z prace tak uz som lezala.A prvy krat ked som takto lahla som mala aj nocne,kedze som mohol dieta.
Áno, takto ako si to napísala by to mohol kľudne povedať. Alebo si vyber niečo tu zo všetkých odpovedi.
@mamina7070 no tak asi si to nezažila , ja som ráno ešte muža poslala do práce , že to nejako dám .O dve hodiny mu volala svokra , že má prísť ja 40 horúčky doma 6 mesačný syn a 4 ročná dcera. a nie svokra aj keď už bola na dôchoku , nikdy nikoho chorého neopatrovala .nechcela . Predstav si muža doviezol jeho šéf , nech je prv doma a postará sa o nás .
@julajlatvar ale takto to bude fungovať keď ľudia sklopia uši a čušia… zákonník práce mame a ten musí rešpektovať každý. Žiadne “interné” pravidla sú neni nad zákonník prace. Len bohužiaľ slovaci majú náturu ohnúť chrbát, ponadávat a držať hubu
@koniarova dôvod sa vždy nájde...
kto chce psa biť - palicu si nájde...
takže aj zamestn. si nájde nejakú somarinu len aby zamestnanca vypoklonkoval z práce na ulicu....
@mamina7070 Fúha ospravedlňovať vyhrážanie sa výpoveďou len pre to, že človek využije 3 DNI OČR zatiaľ čo žena je odpálená v posteli?
A potom sa čudujeme, že ľudia aj v horúčkach chodia do práce upratovať kancelárie ako naposledy jedna žena tu lebo jej šéfka povedala, že má prísť.
@lucia147852 presne tak, slovaci sa ohnú vždy a za každých okolností.. česť výnimkám, ale tých pár ľudí to tu nespasí.
Baby a silno zvažujeme Nórsko. Veľa infošiek ohľadom života tam máme “z prvej ruky” od nášho rodinného príslušníka ktorý tam pracuje. Len ešte potrebujeme dozisťovať konkrétne veci ohľadom života mladej rodiny s malými deťmi. Ale zatiaľ čo sa týka života, je to tam omnoho menej stresujúce, rodinu dávajú na prvé miesto. Trochu mám strach ohľadom tých káuz čo boli, že nórska sociálka pobrala rodičom deti.
@simca06022011 teba by som teda za zamestnávateľa nechcela…typicky zdierac zamestnancov až ma kosť. A predstáv si, že to na čo majú zamestnanci nárok tá zaujímať musí. Sú to zamestnanci nie otroci a ty musíš rátať s výpadkami ako pn, OČR a podobne.
@lucia147852 presne tak.. mne sa manžel včera dušoval, že on by takýto šéf nikdy nebol. Ja si žiaľ ale myslím, že drvivá väčšina ľudí čo sa dostane “k moci”, začne časom taká byť. Pozeráš na tých ľudí nie ako na ľudské bytosti ktoré nie sú stroje, ale na nástroj k dosiahnutiu svojich cieľov. Smutné, ale je to tak. Česť šéfom, ktorí nestratili ľudskosť.
Byt manželom hľadám si novú prácu.
@lucia147852 nemusíš. Ak nebudú mať na výplaty tiež sa im nebude páčiť.. ci vlastne.. zjednodusene povedané: to mam ja odmakat a im zaplatiť. Lebo pravo, nech sa deje co sa deje 😂Cele tieto reči o zdierani a jednostranné názory ľudí, čo nikdy nemali zodpovednost za to, aby vôbec bolo na výplaty sú smiešne. Zabudas, ze firmy maju zamestancov z nejakeho dovodu, na dosiahnutie niecoho. Mimochodom ja som jasne napísala, ze sa pekne dohodnú medzi sebou, ešte som nikoho chorého v práci nedrzala a prekvapivo aj voľno mávajú, aj deti choré mávajú 😂
@katulienkax klameš až sa tak prasi. Žiaden Nemec ani Rakúšan si podchvíľou nemarodi a ak marodi, tak zadarmo, ani zamestnávateľ ani poisťovňa mu to neplatia.
to mas lepsie do At,tak je tiez rodina dolezita a ty mozes kludne brat ocr ale aj PN.Znama takto boli v Nórsku,alw sa vrátili na Sk asi po 7 rokoch,im sa tam aj deti narodili.A tie kauzy,co som sa pytala,tvrdila ze nikdy to nebolo len tak bez dovodu.
Kamoska robi v nemeckej firme a akurat ma dvoch kolegov na 3 tyzdnovom cyklotripe v Alpach a to maju takto bezne ale tiez netusim,akym zazrakom to takto robia 🙂 My sme v lete v campe stretli dansku rodinku ktora uz 5 tyzden cestovala po europe, ze maju summer trip. Normal pracujuci. Tak ja neviem. Zato chudaci cinania su online aj o polnoci v sobotu (ich casu).
@tululu, prečo zázrakom? Máš bežnú výmeru dovolenky 6 tyzdnov, sú firmy, ktoré majú aj o týždeň či dva viac. A na rozdiel od slovenských zákonov býva dovolenka na dohode zamestnanca a zamestnavatela. Ale choré dieťa je tvoj súkromný problém a nie problém zamestnávateľa. Pre prípad núdze tam síce nejaká rezerva je (do tohto by spadal aj autorkin pripad), ale na týždňové liečenie soplika každý mesiac to (bohuvdaka) nestačí.
Ono to je všetko fajn,kebyže sa n asi všetko nezneužíva a ruku na srdce,vieme o čom píšem,však😂🙃. Neverím tomu,že šéfka bola z prvej absencie tvojho muža takáto. A ak hej,tak je to naozaj krava. A treba hľadať ďalej.
@simca06022011 to je zaujímavé. Ja som mala šéfa, pre ktorého bola priorita jeho rodina. Preto keď som potrebovala čokoľvek pre rodinu, tak jasné, utekaj. A tiež musel platiť mňa a ostatných. Ty si asi taký zamestnávateľ ako mal môj tatko: joj aká ťažká doba, ako musím odovzdávať veľa štátu, ako klesajú príjmy. Makali tam ťažkú a odbornú robotu, za pár korún, lebo doba je zlá a všetko je drahé, zaujímavé bolo, že on aj decká mali byty po celom meste. Keď šéf žije na vysokej nohe, tak áno, je to ťažké. Nikto nehovorí, že riadiť firmu je ľahké, ma to rizika a k tomu kopec zodpovednosti. Ale prosím netvarme sa, že šéfovia majú omrvinky. ja som za to, že človek nikdy nemá zneuzivat situáciu. Ak som išla k dr, tak som tam bola naozaj len toľko, že ku dr a išla som naspäť do roboty. Ale aby som nemohla ísť k chorému členovi rodiny? Toľko peňazí by nemali, aby mi ponúkli aby som uprednostnila prácu.... Preboha zobudme sa! Šťastné rodiny=šťastná spoločnosť, tým aj zamestnanci.... Nemôžeš od ľudí iba brat. Ja sa stretávam s tým, že ľudia robia nadčasy, zaskakuju, tiež vyjdú v ústrety zamestnávateľovi. A častokrát ten potom robí ramená, že čo si to dovoľuje, byť ešte aj chorý. No strašné.
@aurora33 no asi si aj bude, len som chcela vedieť či je to všade takto. Lebo to potom zbytočne bude meniť prácu.
@maciatkolulu tak never.. bola to jeho prvá absencia a to žiadna dlhá, iba trojdňová. PN tiež este nebol, odkedy tam pracuje. Ju asi moc štve to že bol na materskej, inak si to neviem vysvetliť.
Inak odštiepilo sa mi kúsok zo zuba, treba mi ísť na krv a následne o dva dni na to na vyšetrenie k lekárovi, no, neviem ako to spraviť. Aby mu ešte aj péčka nezakazovala, krava.
aku ma vlastne manzel v tom socialnom zariadeni pracovnu poziciu v tej administrative ?

Robila som v takej firme.. Ze vzdy ked moje deti boli chore, boli bud u babky a dedka alebo s muzom, vacsinou u babky.. ci mali kiahne, 5.chorobu, 6.chorobu. Alebo ja som sedela chora v praci, s atb, pretoze na PN sa tam nechodilo..... Mna nikto nezastupoval, praca si na mna pockala a keby cakala aj 2 tyzdne svet sa nezruti, nebola som chemicky inzinier... Aj kvoli tomuto som zmenila pracu. 🙂 Nedam so sebou zametat.