Manželstvo na pracovisku, diskriminácia a porušovanie ZP
Ahojte, potrebujem súrne poradiť.
Sme manželia na pracovisku a pár tvoríme už niekoľko rokov.Sme bezdetní pár.
Doteraz nám zmennosť nastavoval vedúci ktorým som bola aj ja.Takže viem, že sa to dá aj bez šikany.Vždy sme si zmennosť nastavovali tak aby sme všetci boli spokojní, teraz nie je spokojný nikto.
V minulosti sme mali pri jednej osobe problém ktorá robila naschvál každému a mysleli sme si, že táto éra je už za nami.No teraz sme zašli až tak ďaleko, že ľudia ťahajú aj po 8 dní 8smičky, 12stky niekoľko dní a vedeniu to evidetne neprekáža.Jedná sa o zamestnanie kde musí byť človek pozorný, nesmie byť unavený.My ako manželia sme dostali zmennosť kde nám nevychádza ani deň spoločného voľna a 1 spoločná zmena.Keď to takto bude pokračovať tak sa môžeme rovno rozviesť.Trápi nás hlavne to spoločné voľno a preto sa chcem spýtať, že či to nie je určitý druh diskriminácie.Či sa dá voči tomu brániť alebo jeden z nás bude musieť zmeniť zamestnanie.
Čo sa týka ťahania zmien, som si vedomá, že pri našom úväzku sa jedná o porušenie ZP a idem to riešiť.
Ďakujem vopred za odborné odpovede.
Nechcem odpovede od ľudí ktorí rešpektujú porušovanie práv.Ďakujem za pochopenie.
Najlepšie keby sa polovica ľudí dala na PN, keď už pruser tak poriadny. A môže si hľadať kto tam bude 24/7 robiť.
@januska12323 Nechci vedieť ako by som si priala aby konečne pochopili, že nerastieme ako jablká na strome, že je skutočne ťažké nájsť za nás náhradu, že naša kvalifikácia stála financie a nemôže to robiť hocikto.A ani nechcú za ten plat mať takú zodpovednosť.
Majú ľudí ktorí sú ochotní, dlhoroční, skúsení zamestnanci, dokážu pohotovo vyriešiť všetky problémy, obetovať sa a nestal sa ani jeden jediný prúser ktorý by sa v tomto povolaní stať mohol.
Hľadajú chyby ktoré nie sú našou pracovnou činnosťou a mali by si uvedomiť na akej pozícií nás vlastne zamestnávajú.Lebo v tom majú riadny guľáš.
Je to smutné celé čo píšeš. Ja som tiež kvôli takémuto porušovaniu+ s ľuďmi sa nedalo dohodnúť a ťahať za jeden povraz odišla. Potom počúvaš od ľudí ktorí tomu vôbec nerozumejú čo sa stalo, že si "len tak odišla a všade sú problémy, treba výdržať"
Alebo v jednej diskusii čítaš ako sa máš brániť a odísť, ďalšej ako máš pracovať a si lenivá nechce sa Ti.
Pritom nikto z nich nezažil také, že nemôžem si brať P- cko keď mi je zle, nemôžem si brať dovolenku, lebo tú prácu nikto za mňa nespraví. A predstav si, vždy našli niekoho, keď aj na 2-3 mesiace a to sa deje už niekoľko rokov, že sa tam striedajú ľudia a vôbec to toho zamestnávateľa netrápi, že vždy sa musí na odbornú prácu zaúčať nový človek.
@anetka34 Ja som už vydržala.Vydržali sme šikanu od kolegyne ktorá rozhádala celý kolektív.Nakoniec odišla po sťažnostiach.Žiadali sme ju o A, urobila B.Ohovárala, vymýšľala si.Nikto ju nemal rád ani zákazníci.
Ja osobne by som toto v inej práci nevydržala.Udržala som sa lebo ma motivovalo, že mám rada svoju prácu a, že nechcem robiť niečo čo ma nebude vôbec baviť.Veci sa udiali ako sa udiali, povýšili ma a ja som si povedala, že sa budem snažiť ľuďom vyhovieť maximálne, vedeniu sa to však nepáčilo.Bol chaos v organizácií a druhá strana si nechcela priznať svoj podiel viny.Takže si vedenie povedalo, že to vie robiť lepšie, ovláda veci lepšie než ľudia ktorí to robia už mnoho rokov, vedenie je v tomto nové.
Z ničoho urobili explóziu a teraz sme všetci šťastní.
Vieš čo na našu prácu nestačí niekoho zaučiť, je potrebné mať určitú zdatnosť a kvalifikáciu, ten človek je preskúšaní pred prijatím, takže keď mi volali z úradu práce, každého som musela odmietnuť lebo tu kvalifikáciu nemali.A tí čo ju aj mali vydržali pár mesiacov a za niekoľko rokov to boli asi 3ja ľudia ktorí mohli byť prijatí.
Nechápem čo tam ešte robíš ja na tvojom mieste som už dávno preč ,buď vám dá smeny raz za týždeň dopredu alebo stáť na takú robotu
@bolarazjedna Ono to u nás možné je to takto zosúladiť, ale problémom sme neboli ani tak my ako kolegovia čo nechceli pracovať poobede, víkend a podobne.My sme odpracovali čokoľvek a spolu sme v práci boli možno 4 dni z celého mesiaca.Mali sme však aspoň dvakrát za mesiac voľný spoločný víkend.Niekedy voľno cez týždeň.
Takže my ani nie sme taký problém ako ľudia s deťmi, ľudia čo musia dochádzať atď.Problém nastal vtedy keď sa ledva dala vyskladať zmennosť lebo niekto nemá kde dať deti, niekomu nejde spoj a zlízla som si to ja, že sa im prispôsobujem.Ale vždy som to nejak spravila.Posledné mesiace to však bolo veľmi chaotické, menil sa pracovný čas a iné veci a nastávali problémy kedže ma vedenie vždy informovalo o zmenách neskoro a všetko sa robilo na poslednú chvíľu.Ja viem koho je toto vina, kto zapríčinil toto všetko, ale nechápem dôvod keď ten človek s nami ani nepracuje.
@andrejka1974 Pretože mám tu prácu rada, zvrtlo sa to tento mesiac, nie je tu veľa pracovných možností, stabilnú prácu som hľadala dlhšie, máme hypotéku, nie je to fyzicky ťažká práca a za pomer práca/mzda je to ešte úplne v pohode.Doteraz sme vedeli ísť na výlety, dovolenky, lyžovačky.Nemôžeme robiť zbrklé rozhodnutia.Najprv chceme vedieť, že či existujú riešenia.
Úplne Ťa chápem, človek zvažuje všetky za a proti. Ale niekedy to už fakt ide na nervy.
@anetka34 Milujem tu prácu, mala som popri nej energiu na šport, domov som nechodila zničená, rozbitá.Ide čisto len o vedenie a ja sa pokúsim o diskusiu.Naozaj nerada by som odišla z práce ktorá ma baví a živí kvôli zakomplexovanému, nevzdelanému polenu.Som tam dlhšie ako on.
Nahlas to na Inspektorat prace.

@januska12323 To som ešte zvedavá, z čoho doplnia fond hodín kedže dochádzka sa odrbať nedá.