icon

Máte skúsenosti s prácou na plný home office?

samuel222
4. okt 2024

Aké máte skúsenosti s prácou na plný home office?
Hľadám si nové zamestnanie ale v mojom malom meste si prácu nenájdem tak mam iba 2 možnosti, dochádzať 30-40km alebo pracovať iba z domu.
Dochadzanie znamená plus hodina času denne, náklady na cestovanie, menej času na deti ...
Z domu som teraz robil iba raz do týždňa co bolo v pohode, ale robiť tak nastalo by bolo ako byť zatvorený doma, žiadna kava s kolegami. Ako sa vlastne v takých veľkých firmách kde sú ľudia z celého SR kolegovia poznajú a rozumejú?

Strana
z2
namornicka
4. okt 2024

Tie čo tu písali, že väčšinou sa musia introverti prispôsobiť, podľa mňa to je skôr tak, že prispôsobuje sa menšina väčšine a to skoro vo vsetkych oblastiach, je to prirodzené. Ja som skôr introvert a nechcem obhajovať žiadnu stranu, toto je skôr taká filozofická otázka 😄 Počas pandémie museli extroverti nasilu sedieť doma, kdežto teraz si môže človek vybrať prácu aká mu sedí, čiže nepôjde introvert do open space do korporácie, iba že by bol masochista.

namornicka
4. okt 2024

Ale aby som sa vyjadrila k téme, mne plný home office nevyhovuje, vyhovuje mi kombinácia, pol na pol. Deti už mám väčšie, keď boli malé, možnosť home office nebola, čo by som vtedy bola za to dala, vykryť aspoň pár dni v roku takto.

jana_eyre_2
4. okt 2024

@namornicka nie každá práca sa môže vykonávať z domu a nemôže každý introvert robiť len s PC.. od detstva sú introverti nútení prispôsobiť sa extrovertnemu svetu, už v škole je nežiaduce byť ten tichší, nepriebojny a je stále tlačený do toho aby bol aktívnejší, spoločenskejší a otvorenejší.. hoci to tak sám necíti, musí..

mamatroch
4. okt 2024

Ja som sa po materskej (korona ma zastihla na nej) vratila do korporatu, kde bol pocas pandemie takisto ako vyssie spominali, zavedeny HO. V case mojho navratu bolo na vybere jednotlivcov, ci chcu home office alebo chodit do firmy (myslim, ze manazeri a vyssie pozicie museli byt aspon cast tyzdna fyzicky vo firme, to sa ale mna netykalo).
Bolo to o to zaujimavejsie, ze moje miesto pocas materskej zrusili, takze som nastupila na uplne nove oddelenie, nepoznala osobne manazera ani nikoho z kolegov, uplne iny typ prace...
Vybavenie (pc) mi doviezol manazer osobne domov, od firmy som zinkasovala prispevok na zariadenie domacej kancelarie, kupila si pracovny stol a fajnovu stolicku, absolvovala 5-6 tyzdnove online skolenie a zacala usilovne pracovat. To bolo pred dvomi rokmi. Za tie dva roky som bola fyzicky vo firme 2x. Prvykrat, ked mi nefungoval system a nevedeli to vyriesit online a druhykrat pred mesiacom. Tu druhu navstevu by som si bola radsej usetrila, bola som totiz podpisat vypoved (ako stovky dalsich v nasej firme).
Ale k Tvojej otazke: to, ako zvladas 100-percentny HO je z mojho pohladu iba vecou povahy. Ja som napr. introvert, takze mne to maximalne vyhovovalo a vedela by som takto fungovat este dalsich x rokov. Ono je to ale aj tym, ze rano je u nas zivo, dve deti vystrojit do skoly, jedneho odviest do skolky, cestou zo skolky som si zaradila sportove koliecko, to je pre mna i taky cas vyvetrat si hlavu a dobre zacat den. Potom pracujem (mam skrateny uvazok) od 8:30 do 15:00. Okolo druhej sa uz vracaju dcery zo skoly a odvtedy je uz u nas zivo a hlucne az do vecera. Keby som bola sama / bez deti, viem si predstavit, ze by mi 100 percentny HO nevyhovoval, no tym, ze realne sama som len doobeda, je to pre mna fajn.
Ja to vidim takto:
VYHODY HO:
- lepsie sa viem sustredit na pracu (mam rada ticho)
- tym, ze u nas bol open space vo firme, nemusime sa hadat s x dalsimi ludmi, ci a ako ma byt pustena klima, svetlo (by si neveril, aky tvrdohlavi vedia byt niektori... a nedokazu akceptovat, ze mat 18 stupnov cely den v kancelarii nie je pre vsetkych to naj... a nepochopia ani ked mas kvoli tomu zdravotne problemy a idu si stale svoje)
- v pripade lahsej choroby, resp. aj vacsiny chorob deti vies pracovat, cize nemas stale vypadky z prace kvoli PN a OCR
- mam cas si uvarit kvalitnu stravu
- usetrim na stravnom
- usetrim si cestovanie (cas + peniaze)
- casova flexibilita (na mojej pozicii som dostala vzdy pridelenu pracu a bolo na mne, ci si ju spravim hned od rana alebo neskor, cize ked som mala rano lekara, vybavovacky na uradoch alebo si potrebovala cez den nieco ist vybavit, nikoho to neovplyvnilo, nikto nemusel moju pracu robit za mna)
NEVYHODY HO:
- chyba mi cas iba pre mna poobede, taky ten na prepnutie mysle medzi pracou a rodinou. Ked som kedysi do prace dochadzala, cas vo vlaku som vyuzivala na citanie napr., resp. zrekapitulovanie si dna a tak

...cize ano, da sa to, zavisi od toho, ako sa nastavis Ty sam. Koniec koncov, nikde nie je napisane, ze sa nemozes stretavat s kolegami z okolia, napr. ist spolu si zahrat futbal ci vybehnut na kavu / pivo...

Ja som za tie dva roky ani jedneho kolegu nevidela nazivo a manazera 1x. S kolegami si ale obcas pokecame cez Teams / whattsapp a neriesime len pracu.

lenka1231
4. okt 2024

Ja som na full HO už takmer 4 roky a nič iné by som ani nechcela, som skôr introvert a takto mi to vyhovujea teda ak to ranné cestovanie do Ba, smerom zo Senca, nie je nič
moc. Do office chodíme tak 1-2x do roka a to mi stačí 🙂

dancingqueen321
7. okt 2024

@samuel222 ja som roky fungovala v korporate fully remote. Nikdy som za tie roky nepracovala v BA v office. Ani neviem poriadne, kde ten office je 🙂 robotu som si robila standardne s virtualnou kavou s kolegami, davali sme si na to online meeting raz za 2 tyzdne. Pracu som si robila vo svojej rezii, ked niekto odo mna nieco potreboval, tak email alebo teamsy. Ked bolo spravene, hodila som to nazad do emailu a hotovo. Nepotrebovala som, aby kolega z belgicka vedla mna fyzicky stal… akoze naco. S kolegami vramci timu som ani nerobila, mali ine krajiny atd. Tam stacilo tie timove kavy

Strana
z2