Materská a ukončenie pracovného pomeru
verím ze tu nájdem odpoved na moju otázku baby.
Som na MD od 20.8.2017.Malý má teraz tri týždne. ešte som zamestnaná ale len na dobu určitú. Prác.pomer mi konci 31.10.2017 a pravdepodobne som si úplne istá mi prác. Zmluvu nepredĺžia. Kam alebo co vybavit ? Budem nezamestnaná mám sa normálne hlásiť na úrade prace alebo ako ?? A zdravotné poistenie ? Budem si ho musieť platiť ja alebo ako to je ?? Ďakujem vopred za milé odpovede a pomoc 😉
@jeanne14 ak ti vznikol nárok na podporu, tak si ju po ukončení MD vyčerpaj, po 1 roku nárok zanika (ak sa nic nezmenilo, švagrinej "prepadla")
@ferala
@iwanka222 Nemate vôbec pravdu.
@jeanne14 Zy so normalne na MD a po skončení MD nastupis ma RD. Nikam sa nemusis ist hlasit. Jedine teda ak mas narok na podporu tak po MD, RP napisat na otca dietata a vycerpat podporu-na tu mas nárok do roka od skončenia PP-cize v tvojom prípade do 31.10.2018.
MD mas do 14.4.2018.😉
@evittam aha .. čiže vlastne na upsvar vôbec nemusím ? .. viem len ze musím podať prihlášku do soc.poistovne .. na účely dôchodkového poistenia z dôvodu starostlivosti o dieťa .. ale ďalej kam netuším .. automaticky mi stat zaplatí zdravotné poistenie ??? Nemusím to teda nikde nahlásiť ze uz nie som zamestnaná ???
@jeanne14 Ty budes stale na MD. Po MD sa prihlasis na SP na dochodkovecako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. No a bud požiadas o RP a budes na RD alebo najskor vycerpes podporu ak na nu mas narok a potom RD. RP na otca dieťaťa. Cize bud budes nezamestnana vedena na UPSVaR a dostávať podporu alebo na RD.
@evittam ahoj prosím ťa spýtam sa ťa aj ja, ja mám zmluvu do 9.3.2018, termín pôrodu mám 9.5. 2018, mi tam vzniknú nejaké cca 2 tyzdne nevykryte kým pôjdem na MD, mám sa vypísať na tie dva týždne na PN? A tiez mám teda nárok na podporu do 9.3. 2019? Ak mám odrobne 4 roky v kuse, ale len na polovičný úväzok...tiež mi tam teda vzniká ten nárok na podporu? Ďakujem za info
@brunettka89 Ano, išla by som na PN a ano máš nárok na podporu.
Ahojte, poprosím o informáciu, k 6.1.2018 mi končí RD (po 2detoch)do práce už nastúpiť nemozem, tam mi zmluva konci 31.12.2017, teda od 1.1.2018 ss musí evidovať na úrade práce, z čoho sa mi bude ratat, môžem si nejako vybaviť vyššiu podporu? Ďakujem a radu
*si

Ak dostaneš výpoveď, tak sa treba ísť normálne nahlásiť na úrad práce. Zdravotku ti budú platiť oni, pokiaľ malý nebude mať 3 roky 🙂