MD, rodičovska, a nevyčepraná dovolenka v práci ...
Zdravím, dievčatá, ktoré viete poradit. Máme s koleginou trochu dilemu, jedna sa o mensiu firmu s cca 30 zamestnancami, my dve jedine mame zmluvy na neurcito, ja som uz na rodicaku, ona nastupuje prave na MD . , v case, ked som nastupovala na MD som mala okolo 20dni dovolenky ( netusim to presne ) , pocas materskej mam tiez narok zrejme ( aspon tak som to citala v inych diskusiach, ze md sa posudzuje ako vykon prace ), dovolenku na rodicovskej , moze zamestnavatel kratit ( co teda aj pocitam ze za obdobie rodicaku narok na dovolenku mat nebudem ) no aj tak sa mi tam dovolenka kumuluje , a teda mam tam povedzme min 30 dni . kolegina detto . preplatit nam ju niekto epreplacal, myslela som, ze ju vyuzijem, ked nastupim v dec 2020 do prace naspat, ibaze.... nakolko su vo firme uz dlhodobejsie problemy s vyplacanim , a vyzera to biedne s ich buducnostou, nechcem sa na neskorsie rpeplatenie spoliehat a ani ani na to, ze sa budem mat vobec kam vratit .
je moznost si moju dovolenku, ktoru mam, si dat preplatit u zamestnavatela ? chcem sa najskor informovat tu, ako u mzdovej, kedze to je komplikovanejsie a chcem mat v rukach aspon nejake info, ci teda mame narok s koleginou na nejake rpeplatenie dovolenky, lebo sa obavame, ze kym skoncime rodicovsku, prideme aj o pracu aj o peniaze z usetrenej dovolenky . diky
@zafir01 nie - môžeš si čerpať dovolenku medzi ukončením MD a nástupom na RD - počas RD ti zamestnávateľ nepreplatí dovolenku. Môžeš ju vyčerpať po ukončení RD alebo ti ju zamestnávateľ preplatí pri prípadom ukončení PP a dovolenku si nestihla čerpať @senan ako jej môže zamestnávateľ preplatiť dovolenku keď je na RD??
@zafir01 Nie výpoveď. Výpoveď=výpovedná doba.
Skoncenie PP dohodou k 25.11.2020, vycerpes 1den dovolenky, zvysok preplatit =max.podpora.
Ale zistuj skor-najneskor do konca septembra 2020 ci ti zamestnavatel podpise dohodu o skončení PP. Ak nie da sa to este aj tak,ze das do 30.9.2020 výpoveď zo strany zamestnanca, výpovedná doba bude plynut od 1.10.-30.11.2020. Nástup 25.11., dovolenka od 25.-30.11., zvysok preplatia.
Zdravím. Ja by som sa chcela opýtať, ako to mám s dovolenkou a jej preplatením poriešiť v prípade, že mám zmluvu na dobu určitú a tá mi skončí počas RD. Celú vyčerpať po skončení MD? A potom nástup na RD alebo aj v takomto prípade má význam nechať si tam zopár dní dovolenky kvôli prípadnej podpore (dúfam,že žiadnu podporu nebudem musieť riešiť)? Ďakujem
@alfonzia10 Podla toho kedy ti konci PP a od kedy si na RD a MD.
@evittam PP mám do 30. 6. 2020 a MD mi končí 23. 5. 2020 (podľa lehotníka na soc.poist.). Ešte bábo len čakám. Vďaka
@alfonzia10 Tak ti nejaka dovolenka nepomôže k vyssej podpore. Bohužiaľ. Nezabudni ze na podporu mas nárok do 2rokov od skončenia PP. Cize odporucam po MD ju vycerpat a RP nech zatiaľ pobera otec dieťaťa.
@evittam ďakujem za odpoveď. Aj som si myslela, že to tak nejak bude. Ešte raz vďaka.
@evittam môžem tiež otázočku? Som momentálne Pn, nástup na MD cca okolo 20.8. keďže mám doktora na dovolenke v čase keď by som mala nastúpiť (10.8.-8 týždňov pred TP), dovolenku pred MD u nás v robote čerpať nemôžem, že až po MD sa zvykne..ako to teda je? Po skončení MD miesto RD budem mať dovolenku alebo mi to preplatia a zároveň budem mať dovolenku aj RD? Popripade ako je to s tou podporou čo tu spominate? Pracovný pomer mám na dobu neurčitú ale viac než pravdepodobne sa po RD tam už nevrátim keďže pri tom pracovnom čase sa pri malom dieťati nedá fungovať...
@evittam ďakujem za odpoveď, mne šéfka povedala tak, že dovolenku si môžem čerpať po MD, keďže som chcela pred a tým ukončiť skôr PN a zrušila ma s tým, že dovolenku až po MD (mám tam celú tohtoročnú) a ohľadom tej podpory som nemala žiadne info, keďže som ju nikdy ešte nepoberala tak ešte raz ďakujem za info 😉
@evittam tak v prípade, že sa tam neplánujem po RD vrátiť, tak sa viac asi oplatí riešiť to tak ako si to písala. A ešte mám otázočku, tá maximálna podpora znie pekne, ale platí to aj keď som mávala hrubú mzdu na papieri cca 650e? Viem len toľko, že to rataju ako 50% z vymeriavacieho základu
Princíp na pochopenie.
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 65 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
Dobrý večer, prosím poradíte mi niekto, nastupila som MD v roku 2015, potom RD predtým som pracovala vo firme, po 2 rokoch som dala výpoved kvoli čerpaniu nezamestnaného a nechcela som sa naspäť vrátiť, kedže som bola na UPSVaR tak po 2 rokoch išiel na RD manžel a je na RD doterz nakolko už má moj syn 4 roky, kväli zdravotným problémom, muž je SZCO a platí si zdravotné, dobrovolné si neplatí nič len zdravotné a od januára sa má zvýšit RD na 370 eur, len neviem či on bude mať nárok nakolko mu nevinde asi ani450 eur len to min. a ja som nastupila do inej práce ked syn mal už skoro 3 roky a teraz už pracujem vyše 1 roka, neviem či by som si nemala prehodiť ja RD pretože neviem či muž bude mať nárok na vyššiu RD tých 370 eur, dakujem za každú radu

@zafir01 hej, alebo si ju mozes vybrat po skonceni RD 🙂