icon

Moja práca je pre mňa utrpenie

janulka24
21. nov 2013

Ahojte, nenavidim svoju robotu a nemozem odist, lebo idem v marci na matersku. Chodim s odporom do prace, mam v naplni taku pracu, co som povodne vobec nemala robit. Kopec veci, s ktorymi nemam skusenosti a vyzaduju sa odo mna. Nikto mi tu nepomoze, ak neviem, mam hladat riesenie na googli.
Najhorsie je, ze ani neviem, aku robotu by som chcela robit, co by ma bavilo. Mali ste niektora podobny problem?

denkaajejdeti
21. nov 2013

@maznacik007 Vyhodiť možno nemôžu (aj keď pracuje tam len zopár mesiacov, no najmä asi fakt nie je kompetentná na tento druh práce), ale ani nie sú povinní jej dať náhradnú prácu (pretože táto ju nebaví, nezvláda ju, musí si googliť čo a ako,...) na oveľa nižšej úrovni za rovnaký plat. Nehnevaj sa, ale o tomto ma nepresvedčíš, toto možno bolo možné za socializmu 🙂.

maznacik007
21. nov 2013

@denkaajejdeti by si sa cudovala na akych projektoch sa presuvaju neschopni ludia, povacsinou su tam po znamosti ...

ale samozrejme v pripade ze by nebola tehotna nemaju problem ju vyhodit ... ale takto podla mna skusaju ci neodide sama na PN....

denkaajejdeti
21. nov 2013

@maznacik007 Ach jaj....nehovoríme o tom, čo všetko je v slovenskej spoločnosti možné, o neschopných ľuďoch na dobre platených miestach,...to by bola iná téma.
Ja som reagovala na túto konkrétnu situáciu, na rozoberanie širších súvislostí tu nie je priestor a ani čas.
Jej nikto v tej firme neponúkne miesto na recepcii za rovnaký plat. Bodka. Je to zjavné už z toho ako sa k nej správajú teraz, aké pocity z tej práce má ona sama a snáď aj objektívne (možno trochu tvrdo) - akými schopnosťami a vedomosťami disponuje.

janulka24
autor
21. nov 2013

@denkaajejdeti moj veduci je expert v tom co robime, 10 rokov tu pracuje a VELMI VELMI casto googli, to neynamena, ze ked programator robi nieco a ma kopec skusenosti, nestretne sa s nicim, co nevie. A ja aj ked som bola prijata na poziciu programator, robim uplne ine veci vacsinou, na ktore som nebola prijata, ktore neovladam a moji nadriadeni od mna OCAKAVAJU ze budem googlit.

janulka24
autor
21. nov 2013

@denkaajejdeti mna tu prijali a vedeli, ze s programovanim mam skusenosti iba zo skoly a bez praxe. Vedeli do coho idu, ratali s tym, ze sa budem ucit. Nikto odo mna necaka, ze budem vediet robit vsetko hned, ale mam sa vsetko naucit sama, nikto mi tu velmi nepomaha, lebo ma dost svojej roboty.

denkaajejdeti
21. nov 2013

@janulka24 Chápem. Tak ti iné nezostáva len robiť to, čo od teba očakávajú. Aspoň vieš, čo v budúcnosti už robiť nechceš. Do nástupu na materskú si nájdi nejaké záchytné body, na ktoré sa tešíš (Mikuláš, Vianoce, zimná dovolenka, Valentín,... 🙂 ) a čas rýchlo ubehne. Nesústreď sa na negatíva v práci (keď nejde o život, ide o ....), ale na pozitíva v rodinnom živote. Uži si deti, kým sú malé a už počas rodičovskej si buď zvyšuj kvalifikáciu alebo aspoň popremýšľaj, čo by ťa skutočne bavilo a zároveň aj uživilo v tvojom regióne.

alienka000
21. nov 2013

@janulka24 len ti chcem poradit, ze mas zle info.
Po prve pri PN sa ti nezhorsi prijem o 55%, ale mas ho cca 55% z povodnej mzdy. Avsak kedze to je nezdanene, robi to niekedy mensi rozdiel. Napr. pri 1000 EUR plate je to rozdiel 250 EUR medzi cistou mzdou a PN 😉
A dalsie vec, PN ti neovplyvnuje vysku materskej. Ta sa rata z vymeriavaceho zakladu za uplynuly rok, co u teba bude tento rok...
A inak fakt KE su IT Valley, platy porovnatelne ako v BA na niektorych poziciach nakolko uz je tam dost velka konkurencia (Ness, IBM, T-Systems, RWE.... )
Nerozmyslala si nad zivnostou/ s.r.o.? Vela programtorov robi na kontrakty aj napr. na home-office. IT biznis prekvita, takze moznosti by bolo 🙂 Otazne je ci sa ti chce v tomto stadiu stresovat 🙂
drzim palce

mirip
21. nov 2013

@janulka24 koľké z nás by chceli aspon nejakú prácu a nevedia nájsť a tie čo máte neviete si to vážiť

billam
21. nov 2013

@janulka24 v IT oblasti ti nikto nebude pomahat...mas pocitac, mas net...tak pracuj. Musíš sa vzdelávať, nabrat IT kurzy...a potom snívať o 3500eur. plate...tak je to v BA.

tatiana1985
21. nov 2013

necitala som vsetky reakcie na tvoj problem... zaregistrovala som ze by ta bavilo ucitelstvo... tak trosku na odlahcenie... ja som ucka a myslis ze tu je to lepsie? 😉 😉 😀 😀
Praca s ludmi, dennodenne riesenie "konfliktov", clovek by niekedy tiez radsej niekam zaliezol za pc a rozpraval sa len sam so sebou 😀 😀 (ber moj prispevok s usmevom, nedajboh ze sa tu stazujem 😉 😀 )

biancarv
21. nov 2013

@janulka24 ahoj ja som bola na tom podobne, tiež som svoju bývalú robotu neznášala, s odporom som chodila do roboty a presne ako ty, ani som netušila čo by ma bavilo. Po troch rokoch v tej práci som otehotnela, išla som na rizikové, nakoľko som musela, potom na matersskú, teraz ´v septembri som sa tam chcela vrátiť kvôli peniazom ale vydržala som to len jeden deň a išla som späť na rodičovský. Som si povedala že mi je jedno či ma vyhodia alebo dajú späť na rodičovský, neznášam to tam. A čuduj sa svetu, koncom septembra mi prišla perfektná pracovná ponuka, kde zarobím tri krát toľko ako v predchádzajúcej robote a ešte ma to aj strašne baví a našla som sa v tom. Hlavne mám flexibilný pracovný čas, takže nemusím nikde trčať a som sama sebe pánom. A to bývam na východe. Takže moja rada znie, chod na PNku, vykašli sa na tú robotu ked ťa nebaví a počas materskej respektíve rodičovskej si hľadaj novú prácu 🙂 veľa pracovných úspechov želá Bianka

mirip
21. nov 2013

@tatiana1985 presne tak som tiež učiteľka a neviem si zohnať prácu aj napriek 10ročnej praxi len preto že mám malé deti každý v tom vidí problém...čo ak ochorejú atd. a tiež si asi neuvedomujú tie čo nie sú v školstve že už školstvo nie je to čo bývalo ked sme boli deti mi. "Vtedy ked si náhodou dostala zaucho alebo poznámku a povedala doma tak si preventívne dostala druhé". V dnešnej dobe už toto povolanie nemá vážnosť ako kedysi.....ked boli najdôležitelší v obci farár a pán učiteľ 🙂 dnes sa každý oháňa len právami dieťaťa a povinnosti aké by mali mať a za posledné roky tvrdím tiež že nie len práva dieťaťa by mali byť vycapené na každom viditeľnom mieste v škole ale aj povinnosti žiaka a riadne ich dordžiavať a taktiež aj práva učiteľa, pretože v dnešnom demokratickom školstve sme už len "nuly" bez práva - že musíme držať hubu a nad veľa vecami zatvárať oči a robiť že ich nevidíme, s kopou povinností - a učte dnešné deti, ktoré sú až príliš sebavedomé, drzé, odvrávajú odhliadnuc od toho že si starší a tiež vedomé si toho že im učiteľ nemôže nič urobiť, a často niektoré veci a činy hraničia so šikanovaním učiteľa a máme zviazané ruky. Kopec povinností teraz ked sa zase reformovalo školstvo a práva žiadne, a platí heslo "Ked chceš robiť a neprísť o prácu tak drž hubu a pracuj" a trp vyvádzanie detí ktoré často podkopávajú autritu a rodičia v nás vidia nie spojencov ale nepriateľa a ked sa aj niečo udeje ešte držia stránku dieťaťu aj ked vedia že urobilo niečo zlé a ked je to dieťa navyše dieťa nejakého podnikateľa ktorý dáva sponzrosky niečo aj do školy ani nadriadený vás nikdy v ničom nepodrží aj ked vám doslova drzé dieťa serie na hlavu

edita56
Autor odpoveď zmazal
edita56
Autor odpoveď zmazal
mirka907
21. nov 2013

@janulka24 V KE je tazke najst si pracu v IT? tak to je potom kde zijem a v akej oblasti robim? v IT robim od skoncenia vysky, robotu som mala istu uz v 5tom rocniku, odkedy som spat z materskej dostala som asi 5 ponuk na zmenu miesta z konkurencnych spolocnosti...v IT je tak strasne vela moznosti...ak ta nebavi programovanie rob testera , QA manazera...rob s webmi ..UX/UI design..na to su krasne skolenia a vsetko sa vies pocas materskej naucit...pusti sa do mobilnych aplikacii...vies ake tazke je najst dobreho Android programatora?rob s Googlom ale nie blbe vyhladavanie, urob si certifikaty pre PPC reklamu, analytiku...ja som sa presne toto naucila pocas materskej , ziskala Google certifikat ....moznosti je tak vela...podmienky v KE mas idealne...hlavne sa nestazuj ale nieco preto a hlavne pre seba rob.

mandragora22
22. nov 2013

strašne smiešna téma 😀 😀 😀 ale aby som teda prispela, lebo mi to neda neprispiet, ja som dlhe roky robila obchodacku, denno-denna jazda autom, stresy, predaje, plnenia planov, rizika na cestach a nielen na nich.... to tak v skratke. vystudovala som ucitelstvo, lebo som to CHCELA robit a neuverite, ale az po cca 1,5 roku hladania a to v dvoch krajoch!!! sa mi podarilo (aj to za "pomoci bohov") najst robotu ucitelky. dochadzam denne takmer 20 km, som rada, ucim. ale.....viem, ze u nas je problem najst miesto ucitela, kedze som sa o to pokusala dost dlho a bezuspesne, proste neboli volne miesta a viem, ze budem robit cokolvek, co ma aspon trosku bavi, aby som uzivila seba a dceru. mame sice tatka, ale ja som typ, ktory nechcel byt nikdy zavisly od chlapa a preto chcem a budem pracovat a hoci aj v sfere, ktora by ma bohvieako nebavila. clovek ked chce alebo musi, tak jednoducho vezme hocico, co je aspon trosku primerane jeho vzdelaniu, alebo o "stupen" nizsie.. samozrejme, ze s vysokou skolou sa budem snazit vyhnut sa miestam ako upratovacka ci predavacka, tam by som siahla len v pripade, keby som ozaj nemala z coho zit, pretoze je vela ludi s nizkym alebo takmer ziadnym vzdelanim, tak s radostou prenecham tieto miesta prave tymto ludom.
momentalne ucim, mam vsak zmluvu na rok, potom sa vracia dievcina z MD, takze uz teraz viem, ze od cca februara si budem aktivne vyhladavat pracu. ci uz ucitelka, alebo nejaka administrativa, fakturacia, predajkyna, no proste cokolvek, co aspon trosku ovladam.

@janulka24 tym som chcela napisat vlastne tebe, ze neverim, ze v KE nezozenies volaco (po materskej)... teraz, ak je fakt co pises, ze ako strasne ta nebavi praca atd atd... ono ten smiesny polrok sa to este vydrzat da a potom budes mat predpokladam ze minimalne rok na to, aby si si nasla robotu. z vlastnych skusenosti viem, ze nema vyznam hladat pracu polroka vopred, takze mozes ostat v klude takmer cely rok na materskej a potom sa obzerat po praci. budes mat dost casu (a som presvedcena, ze v PO alebo KE aj prilezitosti) najst si pracu podla vlastnych predstav. podstatne je, aby si mala vycleneny okruh, ci oblast prac, ktore by si si vedela predstavit, ze ich budes robit rada a zamerala sa tym smerom... neverim, ze sa ti nepodari si nieco najst, len treba na sebe pracovat... ako sa hovori, nikomu nepadnu pecene holuby do huby 😀 😀 😀 😀 😀 😀

billam
22. nov 2013

@edita56 tomu ver, ze IT hľadá aj v googli...potrebuje to k práci.

edita56
Autor odpoveď zmazal
billam
22. nov 2013

@edita56 nemusíš mi to vysvetľovať 😉...ja som len reagovala na to, že IT pracujú aj s googlom. Nenapisala som, že staci len Google!!!

edita56
Autor odpoveď zmazal
billam
22. nov 2013

@edita56 to je pravda, musim sa jej zastat, pretoze naozaj sa občas hľadá v googli prečo nieco nefunguje.

simca06022011
22. nov 2013

@janulka24 ked si to nechcela robit nemala si tam ist, osobne mam s takouto poziciou doverne skusenosti, kedze moj priatel je ITckar a terorizuje ma 10 rokov ( :P ) + kopec chlapov z rodiny mame ITkarov (a dokonca jeden na vychode radsej z tej brandze odisiel lebo mal tolko prace, ze uz to nezvladal psychicky a isiel pekne robit pana ucitela🙂 ) a poviem ti, ze ani SUPER expert bez googlu alebo pomoci internetu nevyzije, lebo neda sa vsetko pamatat a rozne finty sa daju jednoduchsie najst online, detto kazdy den nas bombarduju s roznymi novinkami od softwaru az po novsie postupy a novy hardware pre ktory to-co treba prisposobit... treba sa stale ucit a zdokonalovat a kedze podla mna kurzy su bieda, samostudium je najjednoduchsie, najrychlejsie, najlepsie, najdes si presne to co ti treba. Neviem ako inak by si potom chcela pracovat na takejto pozicii... Ak toto nezvladas musis to proste nejak vydrzat, zatni zuby a nestresuj sa tym, povedz akurat "ved co, za chvilu budem dovolenkovat" 🙂)) a mozno si na materskej najdes iny smer. Ku tomu ze ta zamestnali bez praxe poviem iba tolko, ze kopec ludi by za tu sancu bolo vdacnych, niekde sa totiz zacat musi a oni podla mna od teba ocakavali, ze sa sama budes dalej rozvyjat a vzdelavat.

janulka24
autor
22. nov 2013

@edita56 zial nie v kazdej praci je po prijati skolenie. Ja som ziadne nemala, kolega po ktorom som to preberala mi vysvetlil zakladne veci za 2 hodinky a zvysok sa ucim sama. Dokumentacie su, ale velmi slabe, malo je toho. U nas fakt vsetci kolegovia, o ktorych viem, pouzivaju google, ked nieco nejde a potrebuje to vyriesit.

simca06022011
22. nov 2013

@janulka24 inak aku uplne inu pracu mas robit?

janulka24
autor
22. nov 2013

@simca06022011 ja som tu prisla vyskusat si tu pracu, nevedela osm velmi do coho idem, ked som to pred tym nerobila. A zistila som, ze tato praca ma vobec nebavi.

evabb35
22. nov 2013

@janulka24 Jasné, že som také niečo zažila. Tiež som nevedela do čoho idem, nikdy predtým som tú prácu nerobila...Keď som išla do práce, tak mi bývalo nevolno z toho stresu...kolegovia sa buď nudili alebo sa báli o svoje miesta, lebo mi poriadne strpčovali život a robotu len pridávali a čakali, kedy sa zosypem, urobím malér, alebo zlyhám alebo odídem sama...šéfov upozorňovali denne na moje nedostatky v práci,ktoré ani nevyplývali z mojej náplne práce - žiaľ nemohli nájsť chybu ktorá by naozaj bola dôvodom na výpoveď, nebolo dňa, aby mi nevykrikovali, že som bez pracovných skúseností...zaťala som zuby a makala som sviatky, piatky, po nociach, po víkendoch, aby som stíhala termíny, radila som sa s odborníkmi, študovala som odbornú literatúru, chodila som na školenia... Keď som nastúpila na materskú tak na to miesto prijali troch ľudí a nezvládali, vraj...každá kontrola, ktorá prišla kontrolovať moju prácu, tak ju vychválila, vraj tak kvalitne odvedená práca sa dnes tak často nevidí...Bolo to síce hnusné obdobie, ale veľmi veľa som sa naučila, pracovala som na sebe a profesijne som išla veľmi dopredu. Mimochodom našla som veľa chýb v práci kolegov, ktorí pôsobili v danej oblasti prakticky celý svoj život, takže keby mi radili, tak by mi pravdepodobne radili len zle, ale ich som neriešila.

billam
22. nov 2013

@janulka24 IT oblasť ťa musi baviť...najdôležitejšie je samostudium...sledovať nove technológie, brat si školenia na nove jazyky, rozširovať si portfólio...ak chyba zaklad, zložité veci nevyriesis a nepomôže ti ani Google. Je to velmi, velmi špecifické.

edita56
Autor odpoveď zmazal
janinna11
22. nov 2013

Baby, ja si myslim, ze toto je trosku od autorky spravy (neuraz sa) vyplakavanie.Ja som pred 6rokmi koncila vysku a pocas posledneho rocnika som poctivo hladala pracu. Z pohovorov, ktore som absolvovala, mi bolo zle.Na dvoch miestach by ma zobrali, kebyze som chlap a tak som sa nastvala, lebo jedno to miesto som fakt oplakala. Po statniciach sa mi ozvali z jednej agentury, ci mozem prist na pohovor, posielaka som im dvoj CV este pred statnicami a tak som sla. Bolo to na opacnom konci CR, cca 700km od mojho bydliska. Vzali ma! Na vysoku poziciu pre absolventa bez praxe, cestou domov som zo strachu plakala a smiala sa zaroven. O 3 tyzdne som sa zbalila do jednej cestovky a sla. Mala som totiz na krku vysokoskolsku pozicku a nemienila som splacanie nechat nasim. Pocas prvych tyzdnov som spavala som slovnikom, vsetko v nemcine!!! Mala som hned naplanovane audity a ako sefka labaku a kontroly kvality som za vsetko zodpovedala vyhradne ja. Plakala som niektore vecery do vankusa, sama, daleko od priatelov a este aj extremne tazka praca, kedze tento obor som podrobne nestudovala, len vseobecne. Nasledovala skolenia v Nemecku, CR a plno vzdelavacich aktivit spojenych s prijemnymi posedeniami vedenia, mali sme sefa, workoholik, ale velmi vela somnsa od neho naucila. Za prvy polrok posobenia sme dosahovali velmi dobre vysledky a cely dalsi kalendarny rok malo odd. Kontroly kvality pod mojim vedenim najlepsie vysledky zo vsetkych po celom svete. Baby viete aka som ja bola hrda na seba, ze som tu prvotnu nechut a strach, nevedomost a dalsie zozierajuce pocity a chut odist domov, prekonala? Neopisatelny pocit!!!
My, co sme si preskakali nieco podobne, vieme, ze neraz je to tazke, vzdy sa najdu ludia, co prihadzuju s radostou polena pod nohy, ale nastastie vzdy sa najde aj nejaka dobra dusa, ktora pomoze, poradi a usmerni. V prvom rade je to ale o sebazapreni, ked nieco nejde hned a lahko a potom si budeme o to viac vazit samotny vysledok a v konecnom dosledku aj seba. Teraz som uz na MD s druhym syncekom, na SR, ale niekolko x do roka chodievam do prace, vsetkych pozriet, stretnut sa s priatelmi...
Neplacte, ak vas nieco nebavi, skuste vsetmy moznosti, aby sa tak stalo, aby vam praca, ktora vam prinasa chlebik, bola radostou, vsetko sa da. A ak aj nie, nezufajte, ale ani nezahalajte. Lebo nie je nic horsie, ako ked sa clovek opusti. Mna zo zaciatku moja praca tiez velmi nebavila a zdaleka som nerobila to, co mi bolo povedane, ovela viac povinnosti som mala v naplni prace. Prve tyzdne som spavala so slovnikom, ale dala som to a za tu skusenost budem dozivotne vdacna.

simca06022011
22. nov 2013

@janulka24 no musia mat z tvojho "vyskusat" radost 🙂)), musela si predsa vediet co bude tvojou naplnou prace a co a v com budes robit (od toho je pracovna zmluva a pohovor , pracovnu napln si podpisovala). Ked ta to nebavilo, mala si na to skusobnu dobu, mohla si ist prec. Ty sa proste stazujes zbytocne na pracu, ktoru si si sama vybrala a zobrala a teraz tu z toho robime vsetci dramu 🙂) Ale tak ked chces vediet moj nazor: To ze clovek nieco NEVIE a nebude to robit, je iba vyhovorka, keby mi to povedal teraz ktokolvek tu v praci, tak si moze pobalit vecicky... vsetko sa da naucit, ked ma clovek zaujem. IT praca nie je pre kazdeho, ale ty si ani nenapisala co konkretne robis. Mozno si len hladala pracu medzi materskymi a tu si dostala, tak vydrz... Pre toto sa mi nepacia nabory a pohovory, co sa v tejto dobe robia... ach jaj, okrem ineho maju potom zamestanvatelia problem zamestnat niekoho noveho a duplovene zeny. Aspon poskytni kontakt potencionalnym novym zamestnakynam, ked odides na matersku 🙂))) Urcite sa niekto z KE potesi 🙂))