icon

Môže epileptik vykonávať chirurgické povolanie?

29. júl 2024

Ahojte.🙂Neviete niekto náhodou, či človek s epilepsiou môže vykonávať v medicíne chirurgický odbor? Samozrejme, za predpokladu, že je ochorenie zaliečené a záchvaty, ak máva, len po zobudení, inak cez deň nie. Má niekto skúsenosť, prosím?

Strana
z3
vlastnynazor
30. júl 2024

@kulumulu123 ja tiez urcite nie a aj rodinnych prislusnikov by som od takehoto hazardu so zivotom odhovorila.
A argument, co niekto pisal, ze na sale nie je sam. Super, cize ked nahodou dostane zachvat a vramci toho rozreze/prepichne vnutro kade tade, tak urcite to ostatni fixnu ako v rozpravke. Ale jasne, viem si zivo predstavit, ze ked by sa take stalo, tak sa lekari zasupportuju a v sprave, co viedlo k umrtiu, bude iny pribeh, ved sme v SR.
Ja len dufam, ze toto fakt nie je povolene.

yosi
30. júl 2024

@lneviemmeno Musí absolvovať odborné vyšetrenia. Na základe toho neurológ odporučí alebo neodporúči obvodnému aby vydal stanovisko. Ak obvodný dá kladné stanovisko, tak ODI nemá dôvod zadržať alebo nevydať VP. To už však záleží od toho lekára ako sa k tomu postaví, či mu stačí len vyšetrenie alebo bude brať do úvahy aj dĺžku obdobia bez záchvatu. Väčšinou je tá lehota 1 rok. Ja som vybavoval niekomu aby mu nezobrali VP po záchvate, a lekárovi stačilo odborné vyšetrenie u neurológa (EEG potvrdilo, že šlo o náhodu, nebol tam žiaden nález). Nemusel čakať rok a ODI nakoniec VP nezadržal

sardinka32
31. júl 2024

Dúfam, že nie. Toto je riziko nielen pre jeho potenciálnych pacientov, ale aj jeho samotného. Čo keď sa mu to zhorší a dostane záchvat pri operácii...ohrozí život pacienta v prvom rade...ako asi sa bude s tým vysporiadavať a akú bude mať potom reputáciu pracovnú? A to nehovorím o právnych naťahovačkách. Treba proste vziať do úvahy okolnosti, ak neviem r poriadne, netlačím sa robiť logopedičku. Je kopec iných odborov, treba vybrať tak, aby aj on nebol pod stresom, že čo ak. Môže sa to zhoršiť, pretože toto je nevyspytateľná choroba.

kulumulu123
31. júl 2024

@alickapusinka ale ano zachvat presiel aj ked nebolo mi vsetko jedno ked som ho takro nasla a nevedela som ci vobec zije v prvom momente.. Jazyk sa zahojil trvalo to sice dlhoooo kym sa zrastol uplne... Lieky ma nastavene a zivit ide dalej... Iba som tym chcela poukazat na to ze pri takejto diagnoze clovek ozaj nikdy nevie kedy sa to moze spustit...

lneviemmeno
31. júl 2024

@alickapusinka
@yosi
Ano, veď som nepísala, že nepostúpil vyšetrenia atd. To určite áno. Iba som písala, že on s epi vodičak má už niekoľko rokov. Viem, že dávno mal epi zachvat za volantom ale našťastie nikomu neublížil, len sám havaroval do stromu ale vrátili mu ho - len neviem po akej dobe, to si už nepamätám, bolo to dávno.

lili005
31. júl 2024

Poznám jedného lekára, ale ten má iný zdravotný problém a tomu dali robiť v nemocnici iba sono, počas dňa, ako ambulancia so sestričkami. Čiže treba sa ku všetkému zodpovedne postaviť. A v nemocnici o tom budú rozhodovať aj tak lekári s vyššou funkciou, koho budú mať v tíme.

sisska96
1. aug 2024

@alickapusinka ja tak viem že 5 rokov bez záchvatu. Akurát švagor chcel zase šoférovať, no po 5 rokoch zase máva záchvaty raz za čas, takže už nemôže šoférovať

aimee77
2. aug 2024

Urcite nie.Zakaz prace v noci.Nepotvrdim ani prihlasku na strednu skolu.Dr

Strana
z3