Môže epileptik vykonávať chirurgické povolanie?
Ahojte.🙂Neviete niekto náhodou, či človek s epilepsiou môže vykonávať v medicíne chirurgický odbor? Samozrejme, za predpokladu, že je ochorenie zaliečené a záchvaty, ak máva, len po zobudení, inak cez deň nie. Má niekto skúsenosť, prosím?
@alickapusinka no napr môj kamarát čo má celý život epi tak vodičák má, normálne každý deň jazdí. Síce neviem koľko nemal zachvat ale určite mu vodičák dali.
@lneviemmeno mne nie to zaleži asi aj od vyšetrení a od človeka lekára.Ja si myslim že v prípade záchvatu za volantom môže urobiť nehodou a ubližiť niekomu natrvalo že sa nedoplati.
@alickapusinka zisti si to s tým vodičákom. Tiež mám info, že sa dá urobiť. Opýtaj sa toho suseda.
@alickapusinka ja nepopieram, podľa mňa záleží aj na lekárovi, či dá potvrdenie, aký je celkový zdravotný stav a tak
@lneviemmeno aj ja poznam cloveka co ma EPI a jazdi, ale poznam zenu ktorej syn mam zuzene moznosti sa uplatnit na pracovnom trhu lebo je bez vodickau, a niekde to vnimaju ako zaklad v zivotopisoch
@alickapusinka 🤦🏼♀️Absolútne nič o tom nevieš a mudruješ tu a trepeš hlúposti. Ak je epileptik rok od záchvatu, môže si robiť vodičák. Toto je výňatok z článku, kde sa o tom píše: „Po novom zákon uľahčuje situáciu. Umožňuje im získať vodičské oprávnenie v prípade, že sú jeden rok bez záchvatov, a to bez ohľadu na liečbu - čiže aj v prípade, že užívajú antiepileptiká.” Takže asi toľko… nič o tom nevieš, akurát trepeš somariny. Rok je doba, ktorá lekárovi umožní ti tie papiere podpísať, ak si na tom možno tak zle, že ti to ani tak nedajú, to je už iná vec. Ale nešír hlúposti.
A ked ho v noci zobudia, nebude mat zachvat?
@30katrusa40 môžu šoférovať aj s epi..
Už sú aj hodinky, ktoré predpovedajú záchvat, ale nie sú vždy časovo presné. Niekto aj cíti, keď sa blíži záchvat.
@kalifka píšem.ze je to často a nie že vôbec nesmú. No je časté že im skrátka lekár nepodpíše spôsobilosť
@30katrusa40 zle som prečítala slovo, lebo divno si to napísala.... áno, nie všetci môžu, aj môj syn nemohol dva roky vodičák a teraz mu povolili, aj napriek záchvatom.
@janinah vcas zasiahne lebo kazdy sleduje kazdeho???? Toto nemozes mysliet vazne... Ale ok dajme tomu... Ak by ta cakala operacia isla by si do rovolne pid noz lekarovi ktory ma epi a moze v ktorejkolvek chvili dostat zachvat? Alebo zverila bx si takemu lekarovivsvoje dieta na operacnom stole??
Neviem ako ty ale ka rozhodne nie 😧😧😧
Moj muz ma tiez nastavenu liecbu, 26r bez zachvatu na liekoch a jedneho dna z nicoho nic prisiel taky zachvat ze iba kustik a mal by jazyk na 2 kusy... Nasla som ho v izbe lezat midreho s krvavou penou z ktora mu vytekala z ust... Takze k tym zaliecenym zachvatom asi tolko...
Rýchlo sa zabúda na tragédie... https://kosice.korzar.sme.sk/c/23133403/vinnik-...
nedávna nehoda "zalieceneho" epileptika
Moja kamarátka s epi. emohla ani lojit vlastne dieta a max o 22:00 musela už spat. O dieta sa jej v noci starala mama. Takže nie, nemôže!
To je ako kedvpoloslepi jazdí autom, aj to som zažila. Je to nezodpovedne voci druhym, dokonca by som to klasifikovali ako zámerne ublíženie na zdraví.
Ten clovek bud nemá chrbtovu kost alebo je jeho vnímanie reality uplne zahmlené.
No veru...nechcela by som mu ležať na stole a pod skalpelom🙈 To on sám nemá obavy, že môže ohroziť pacienta? To je choré...
Predpokladám, že to bude rovnako ako s vodičským preukazom. Môžeš šoférovať, ale musíš absolvovať náročné vyšetrenia na EEG na základe ktorých neurológ dá odporúčanie obvodnému lekárovi. Samozrejme, musí tam byť aj určité bezzáchvatové obdobie. Ale to všetko posúdi lekár. Pokiaľ viem, za vyliečeného sa pokladá pacient ktorý nemal záchvat minimálne 4 roky
zbohom k takemu lekárovi ísť ako TY zdravotníctvo sa ma načo tešiť.Hlavne že základy o epilepsi neovládaš hlavne že dôležita si jak exkrément v zádku.
Lieč sa na hlavu u psychiatra a nie na epilepsiu. Jasné vodičák TI dajú do roka dostaneš záchvat za volantom a nedoplatiš sa nejakemu nevinnemu človeku za trvale následky. Takže len trepeš dve na na tri.To že budeš vyštudovana lekárka neznamena že všetko vieš jasne už len samotný základ operovať epileptik nejakeho pacient si naivna a nevieš o chorobe nič však TY ani nemusiš skončiť medicinu ešte za 2 roky sa môže stať že vystupiš zo školy vyhodia ťa takže si nefandi ak budeš mať diplom v ruke a atestacie potom môžeš múdrovať. Základ je ak máš epilepsiu nemôžeš pracovať v noci ideš sama proti sebe.V prípade že dostaneš záchvat si myslíš že vždy bude ťa mať niekto môžeš byť v nočnej sama stane sa Ti záchvat a darmo tam budu sestričky prave pri tebe nemusia byť.A vodičák epileptikom po roku ak nemáš záchvat nevracaju a to má nepresvedčiš ani ked sa po..š takže netrp.A vôbec školu dokončiť nemusiš človeku sa može stať tragedia zo dňa na deň nie to už hura budem chirurgička ešte si ani skolu neskočila 4 ročník je nič u mňa.Chvaľ sa potom ked budeš mať vyštudovanu medicinu a nie teraz čo ani nevieš či svojim zmyšľaním tým detským naivným skončiš.
@kulumulu123 och moja preboha a je už na tom lepšie manžel.
@lneviemmeno áno máš pravdu lenže nie po roku od záchvatu nevracaju. To nie je pravda.A áno zaleži to od lekára píšeš pravdu ale nie po roku že vratia VP ak nie je záchvat najprv musiš na komplet podstupiť vyšetrenia a nie vždy vratia.
@dzonik och bože a pre takeho nezospovedneho zaplatili životom nevinný ľudia.Presne tak žiadna zaliečena epilepsia neexistuje.
@alickapusinka Ty si riadna chudera. Nevieš ani čítať s porozumením a vyjadruješ sa úplne od veci, pričom základné veci neovládaš. Nejdem sa s tebou ďalej ani baviť.
Už len z hľadiska ľudskej etiky a svedomia, o bezpečnosti nehovoriac, by epileptik nemal vykonávať chirurgickú prax, je to jeden z najnáročnejších medicínskych odborov, záťaž je veľmi vysoká a epicentrá ložísk sa môžu v takomto prostredí kedykoľvek zaktivovať.
Nebude mať syn problém s nočnými ? Nie som odborník, tak neviem posúdiť.
Ja len píšem z osobnej skúsenosti, ja mám bratranca s epilepsiou on tiež už záchvaty nemá, jemu lekár odporučil že by nemal byť dlho hore do rána, mal by mať dostatok spánku.
Viem, že to nemusí byť u každého rovnaké. Ak bude mať syn prax v nemocnici tak sa môže opýtať chirurga osobne. Myslím, že medici majú aj prax na chirurgii.
@estellas Tie nočné sa už riešili, keď šiel na školu, dá sa aj bez nočných… síce nie všade to umožnia, ale dá sa aj tak, ale viem o jednej lekárke - detská imunoalergo., tak tá neslúžila nočné a v pohode s tým boli a to bola vo fakultke.. alebo potom odbory, kde sa ani nerobí v noci. A jasne, to bola len taká teoretická otázka na rozšírenie obzorov, ak by mal náhodou niekto skúsenosť, ale ten chirurgický smer veru podľa všetkého určite nie, sú aj iné fajn smery. ☺️
súhlasím s názorom, že chirurgia rozhodne nie je odbor pre epileptika s/bez záchvatov... keďže nikdy nevie, kedy sa epilepsia znovuprejaví...
k pojmu "zaliečená" - je to "nárečový" slangový pojem v istých častiach Slovenska (tam ho v pohode použijú aj odborníci, aby im laici lepšie rozumeli), ale reálne v odbornej literatúre tento pojem neexistuje, zo slangového spektra ho možno preložiť ako (dobre) kompenzovaná choroba, pri správne nastavenej liečbe
(ani toto však nijako neznamená, že stav je trvalý a nemenný; práve naopak- je to len definícia momentálne prebiehajúceho stavu, ktorý sa môže -vplyvom okolností- veľmi ľahko a veľmi rýchlo DEkompenzovať)...
verím, že kým syn doštuduje, bude mať aj v tomto jasno a nebude ohrozovať ani seba, ani svojich pacientov, ktorých má liečiť, nie zraniť... (hoc aj nechtiac)...

Je kopa iných odborov na uplatnenie sa. Treba rátať, že v práci v noci ho aj x krát zobudia. Všetko musí preskákať aj keby si po atestácii zohnal prácu v ambulancii bez nočných, víkendových, sviatkových služieb, čo je extrémne náročné psychicky aj fyzicky. Aj zdravý človek má čo robiť to zvládnuť.