icon

Môže finančná nerovnováha ovplyvniť vzťah?

8. feb 2024

Ja sa snažím naozaj mať čo najlepšiu výplatu mávam aj 1750€ v cistom aj 1850 ako kedy a môj priateľ ma do 800€ proste nechcem byt povrchna dlhu dobu som to neriešila ale už mi to začína vadiť lebo ma auto chce na ňom napríklad meniť rozvody ktoré stoja toľko čo je jeho mesačná výplata tak je jasne že kto to bude musieť zatiahnuť… a už ma to nebaví to niesu len tie rozvody toho je viac..
čo si o tom myslite ?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
klementinka58
8. feb 2024

no ja som na plat muza nikdy nepozerala, nakolko sa v tomto viem zabezpecit uplne sama. Zarabam o dost viac a ked sme mali dieta tak po 9 mes som sla do prace, hlavne kvoli tomu aby som neprisla o velmi dobre miesto. Takze pre mna nejakych 800 e co donesie muz by nebol problem, pokial by to bol dobry chlap, ktory ma nevyuziva

mima1608
8. feb 2024

To, že partner zarába menej by mi nevadilo. Ale to, že nemá ambíciu by mi vadilo brutálne moc. Boli časy, keď aj môj muž zarábal menej ako ja, ale makal na sebe, hľadal si druhú prácu, robil si rekvalifikačné kurzy (VZV, viazačský preukaz, má papiere aj na žeriav, zváračský preukaz, aktuálne si robí vodičák na kamión, takže zarábať dobre, hlavne chlapi, si myslím, nemajú problém, ak sú priebojní a nepotrebujú k tomu ani maturu - môj muž ju tiež nemá). A jasné, vzťahy nie sú o peniazoch, ale keď si vezmeš situáciu, že pôjdeš na MD/RD - bude sa o vás dokázať postarať? Ak to je teda partner, s ktorým rátaš do budúcna, tak musíš myslieť aj na tieto veci.

zmrzlinka2021
8. feb 2024

Minule tu bola téma ako žena robí upratovačku a nikto ju nepucoval, že nevie zarobiť, že jej chýbajú ambície. Veď na rodicaku je človek pár rokov, a napriek tomu mnohé potom nevedia kariérne rásť, zarábať väčšie peniaze. Chápem že počas materskej má to byť na mužovi, ale inak mimo toho sú si rovnocenní, aj ako partneri, aj rodičia. Z tejto témy mám skôr pocit, že pre muža prácaza 800 eur je podradna a pre ženu je ok, veď aj tak nikdy nedobehne muža. A to sa píše rok 2024. Chápem rodenie, kojenie, materskú, ale inak sú na Tom absolútne rovnako.

sella38
8. feb 2024

@zmrzlinka2021 ak by to bolo opacne a kazdy chlap by sa takto postavil k zene s danym platom, tak napr. v MS nema kto ucit...

zmrzlinka2021
8. feb 2024

@sella38 presne tak

mandzula
8. feb 2024

Mne by to vadilo, pretoze to o cloveku (je jedno, ci je to chlap, alebo zena) hovori, ze je "knedlik" bez ambicii a najma snahy, a to by ma fakt nebavilo.

tiezjedna
8. feb 2024

@sella38 skús sa na to pozrieť inak. Chlap sa výhľadovo nechystá byť ani tehotný, ani na RD, ani inak neznižovať svoje pracovné uplatnenie. Chlap nemusí premýšľať ako to bude, sa narodí dieťa, pretože je to na žene a chlap proste len ďalej existuje. Ak existuje tak, že nedokáže zaistiť ani vlastné auto, pretože "jemu to stačí", tak potom je úplne na mieste, že žena má obavy. Alebo ty by si ich nemala? Nie je to o výške mzdy, ale o prístupe.

kikulienkadd
8. feb 2024

Ahoj, priateľovi by som povedala: keď máš výdavky väčšie ako príjmy,sú len 2 možnosti ako to vyriešiť: 1.znížiť nároky alebo 2.viac zamakať a zvýšiť príjem. Tretia možnosť: frajerka to zatiahne sa nedá použiť ako univerzálne riešenie na jeho zvláštny životný štýl. Dievča,dobre si rozmysli, kam dávaš peniaze...

vroni
8. feb 2024

@zmrzlinka2021, nie, nie sú "mimo" materskej na rovnakej pozícii. Sú na nej teoreticky až "PO" materskej. Až vtedy vedia povedať, že žena už nevypadne z pracovného procesu, vedia si podeliť starostlivosť o dieťa a pracovať rovným dielom. Do tohto okamihu je stále žena tá, ktorá riskuje viac (čisto z fyziologického hladiska). A celkom pragmaticky, často nie je súbeh dvoch karier plus dieťa možný (aj pri dvoch zrelých a rozumných partneroch často charakter ich práce proste neumožňuje robiť obom na plný plyn a zabezpečiť starostlivosť o dieťa. Teda, pokiaľ chcú zostať rodičmi) Späť k téme: muž, ktorý nemá ambíciu zarobiť, posunúť sa, rast, nemá spravidla ani ambíciu vychovávať dieťa a starať sa o domácnosť. Žena áno. Výnimky su. Ale stále sú vynimkami. Takže muž s 800 eurovým platom si doma vyvali bachor a jeho životná aktivita je zdvihnutie diaľkového ovládania a buzerovanie manželky. Žena s 800 eurovým platom doma kmita ako fretka, berie ocr, stará sa o muža, deti, domácnosť, lebo pán tvorstva zarába. Môžeme na to poukazovať, rozčuľovať sa nad tým ale to nič nezmení na tom, že to tak vo väčšine domácností "funguje". Aj dnes.

zmrzlinka2021
8. feb 2024

@vroni žiaľ funguje, ale zas si myslíš že muž s 800 eur platom je automaticky luzer v rodine?

lenkahvh
8. feb 2024

@zmrzlinka2021 ty máš deti?

prasiatko30
8. feb 2024

V podstate to mate naopak v porovnani s 70-80% parov, kedy zena je ta co jej to staci a muz zaraba podstatne viac. A zena caka kedy skonci na materskej a bude mat 6-10r matersku/rodicovsku. Cize v podstate ak ty suhlasis s tym, ze on ostane na md/rd a ty po nejakych 16 tyzdnoch povinnej md nastupis znova do roboty a on bude ten co bude otec v domacnosti tak nemate problem, ak to tak nechces tak mas problem a v podstat uz aj vies ako ho vyriesit

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
vroni
8. feb 2024

@zmrzlinka2021, úprimne? Veľmi pravdepodobne áno. Chlap, ktorý robí de facto za minimalku a je s tým "spokojný" JE u mňa neschopný úbožiak. Samozrejme, pokiaľ hovoríme o zdravom, normálnom mladom mužovi a nie akejkoľvek núdzovej situácii, kde bral "aspoň voľačo"

prasiatko30
8. feb 2024

@vroni nemusia byt vsetci muzi co nedokazu nic doma a nechcu sa o svoje deti postarat

vroni
8. feb 2024

@prasiatko30, nie. Len drvivá väčšina 🤷🏼‍♀️

katka700
8. feb 2024

@zmrzlinka2021 Ale tá téma nebola o tom že tá pani bude robiť upratovačku do konca života. Chápala som to tak že teraz má malé deti a potrebuje flexibilitu. Keď deti podrastu môže nájsť lepšiu prácu.
Súhlasím s tebou že muž a žena by si mali byť rovní, podieľať sa na financovaní a chode rodiny približne rovnakým dielom alebo natoľko ako sa dohodnú a dovolia okolnosti.
Lenže aj tu z diskusii mám pocit že väčšina obyvateľstva stále fičí na pseudopatrialchalnom komunistickom modele kde muž chodí do práce a ak chce "pomáha" zatiaľ čo žena chodí do práce a je zodpovedná za všetko ostatné. Tento model výdatne podporujú mamky čo majú na výchovu dvojaký meter, dievča má byť samostatné a pracovite ale synovi lietajú okolo r**i pomaly do tridsiatky. Keď počujem "mantru" nechaj to maminka to spraví" nožík vo vrecku sa mi otvára. Prečo majú niektoré ženy pocit ze zo syna treba vychovať nesamostatneho rozmaznaného tutmaka?
Úprimne keby si tvoja dcéra našla podobný exemplár ako má autorka asi by si nebola nadšená. Rovnako ako by väčšinu matiek rozladilo keby si syn našiel lenivu kofu čo robí za minimálku nemá žiadne ambície to zmeniť a najradšej by ostala doma nech ju živí muž.
Problém nie je nízky plat (aj zle platená práca je lepšia než žiadna) ale lenivosť, nulové ambície a očakávania že partner/partnerka sa postará.

mandzula
8. feb 2024

V inej teme tu bolo jednym diskutujucim spomenute "Skor je problem podcenovanie vyberu partnera, planovania buducnosti, zabezpecenia a uspor este pred dietatom. Miesto odkladania, splacania vlastneho maleho bytu este za slobodna, ci bezdetna, ako hovoris, zeny sa casto nestaraju o svoju buducnost a spoliehaju, ze pridu do hotoveho (ved on kupil byt, ved zdedil byt/dom, napise ho na mna a hotovo,...) a ich "praca" je iba rodit..."
Nuz, tu ta zena evidentne vyber partnera podcenit nechce a zrejme rozmysla nad tym, ze v ramci planovania buducnosti by bolo lepsie, keby sa zabezpecila este pred tehotenstvom a kupila si ten investicny byt namiesto toho, aby si vzala hentoho pana, s ktorym by sa jej po svadbe mali "zliat" spolocne financie. On by bol spokojny, ze ma na svoje auticko a vsetky roztopase a autorka by to mala s radostou financovat, lebo vsak on nepotrebuje zarabat viac. Ak ma autorka rozum, najde si niekoho s rovnakym postojom k financiam a mladeho muza vrati mamke, lebo netusim, ako chce vyzit z tych svojich (nepravidelnych) 800 €.

tiezjedna
8. feb 2024

@prasiatko30 6 týždňov, nie 16.

bmolko
8. feb 2024

A čím si ťa získal? Ved medzi vami musí byť priepastný rozdiel asi vo všetkom. Ty si ambiciozna, vieš si zarobiť, takže asi máš nejaké vzdelanie o on si nebol schopný ani maturitu urobiť?

petronelag
8. feb 2024

Dalo by sa to lepšie posúdiť, keby bolo viac informácii, aj koľko majú rokov, koľko sú už spolu, čo ich spája. Lebo môže byť prípad, že dvaja sa vedia dobre doplňať, ale aj prípad, že jeden využíva druhého, čo sa nedá dlho prehliadať.

dididudu
9. feb 2024

No tak skúste si dať komplet výdavky pol na pol či mu to bude stačiť. Prečo by si mu mala ty financovať jeho potreby keď on nemá záujem o lepšie platenú prácu a spolieha sa na teba?? Koľko máte rokov?? Deti máte?

lucufuk
Autor odpoveď zmazal
lucufuk
9. feb 2024

polož si otázku, že keby to je naopak? tak je to normálne už? pomohol by on keby zarába viac? ak áno nevidím v tom problém... pokiaľ žijete spolu tak hospodarite spolu.. pokiaľ si rozdelujete financie že toto sú moje, toto tvoje tak to je sebecké nemyslíš??? neviem ako si hospodarite ostatný s financiami ale keď čítam tie rady evidentne každá sa spolieha na chlapa, že vetsinu poplati on... máme 21 storočie a žijeme v dobe keď si žena bez vzdelania nájde lepšiu prácu alebo pozíciu ako chlap... je to o prioritách... vetsina žien pozerá na to co chlap má a koľko zarába a až potom všetko ostatné... keď si rozumiete, veríte si a je v pohode si šťastná tak čo riešiš peniaze jeminenku... spojte financie a hospodárte... a keby ste obaja zarábali 850€? tak by ste mali zas existenčné problémy...

fialka255
9. feb 2024

Ak mu to stačí fajn, ale nech od teba nechce aby si mu platila rozvody na jeho aute a podobne...neviem asi by mi vadilo, že je takýto "skromný"...veď každý chce ísť na dovolenku, niečo si dopriať z času na čas...a úplne divne mi pripadá, že jemu to nevadí..

lacibo
11. feb 2024

To by mu nebolo blbé, aby financovala jeho auto priatelka? Ved ten nema zakladnu financnu gramotnost na úrovni študenta SŠ..ved auto nie je povinne..ma mat iba to, na čo reálne zarobi..netreba ho tlacit do lepsej prace, treba mu prestat financovat zivotne naklady..ina je situacia v manzelstve..tam je uz solidarita v ramci hospodarenia a je spolocny majetok nadobúdaný..a u vas...nechapem..to, ked sa rozidete, vrati ti naspat do neho investovane, tazko zarobene peniaze? A zarobit 1800 v cistom nie je malo, klobuk dole, na tom treba makat a nie cakat, co mi kto da..sorry, ale tvoj priatel sa sprava ako asocialny občan, čo chce mať, vlastniť, ale aby mu to zaplatil niekto iný.

vevapeto
11. feb 2024

Daj tomu čas, my sme takto fungovali dlho, že mal nižší plat ako ja. Potom zmenil firmu ( nie druh práce) a zarobí 2x toľko.

lucopeda
11. feb 2024

Mna by zaujimalo kde sa da zarobit 1800€ v cistom? Premyslam nad zmenou tak ma to zaujima, kde a po com sa obzerat 😀

vevapeto
11. feb 2024

@lucopeda to nie je horibilná suma, ktorú by šikovný človek nedokázal zarobiť.