Môže mať zamestnanec živnostníka vyšší plat ako samotný živnostník?

12. aug 2023

Je možné, že zamestnanec živnostníka by mal u neho (ako teoreticky zamestnávateľa) väčší plat a odvody ako samotný živnostník? Chcem živnosť napísať na rodinného príslušníka, pretože ju nemôžem mať na svoje meno. Zároveň by som chcela využiť príjmy resp.odvody využiť pre výpočet materskej... Zaujíma ma, či zaplatím ako zamestnanec viac, teda "prerobím" touto obklukou, v porovnaní s tým, keď by som mala živnosť priamo na seba? Či sa môžem s materskou rozlúčiť a nemá to zmysel takto kvôli tomu robiť?

melanta
12. aug 2023

V prvom rade toto (zrušenie živnosti, zamestnanie sa u rodinného príslušníka s novou živnosťou) by Sociálna poisťovňa s najväčšou pravdepodobnosťou vyhodnotila ako účelové (keďže je to evidentne účelové) a zamietla by materské. Mimochodom, prečo nemôžeš mať živnosť na seba? Veď materské vieš mať aj zo živnosti.

autor
12. aug 2023

@melanta ale ja nemám žiadnu živnosť založenú teraz. Ja chcem živnosť popri práci súčasnej, ale práve kvôli práci nemôžem mať živnosť, je to v konflikte. Inak by som si to napísala na seba. Takže v podstate nejde o špekuláciu, lebo robiť budem ja, len práca mi to zakazuje a ťažko sa mi hľadá nova, nechcem zase stres z pohovorov a v mojej oblasti je ťažké niečo najst.

melanta
12. aug 2023

A ty chceš mať materské z aktuálnej práce a aj z tej druhej činnosti? Ak budeš mať 2 zamestnania, môžeš, ale aby si dostala materské z oboch, tak v každom musíš spĺňať podmienky na materské.

autor
12. aug 2023

@melanta tak ja už som to tak mala, vtedy som mala prácu + živnosť a práve preto že som zo živnosti platila vysoké odvody do SP, tak som mala potom ak maximálnu materskú. Lenže medzicasom som zmenila prácu a popri nej nemôžem mať zivnost, neviem či je to rozdiel teraz, veď keď budem platiť v dôsledku príjmu vyššie odvody, tak by som mala mať aj vyššiu materskú. Teda tak si to predstavujem.

melanta
12. aug 2023

Môžeš mať materské z 2 zamestnaní. Ale v každom musíš spĺňať 270 nemocenského poistenia okrem iného.

autor
12. aug 2023

@melanta no veď to je samozrejmé. Ja ešte nie som tehotná, uvažujem do budúcna.

draik
12. aug 2023

Samozrejme, že prerobíte.

viestta
12. aug 2023

Konflikt zaujmov sa neposudzuje aj u rodinnych prislusnikov?

mamina7070
12. aug 2023

@viestta aky konflikt zaujmov ? ona len nemoze mat popri praci zivnost ale zjavne moze mat iny druh prac pomeru napr niekotry z typov dohody
a nie nesleduje sa ci rodinny prislusnik nema zivnost problem by bol ak si nahodou napr v komisii pri VO a tvoj pribuzny je vo vedenim spolocnosti co sa posudzuje napr alebo tvoj brat je statny tajomnik a teba by dal ma miesto na ministerstve
ale cele toto @autorka prilis spekulujes a takto to neni velmi vyhodne pre teba

viestta
12. aug 2023

@mamina7070 neviem, nepise nic podrobne. Konflikt moze byt predmet podnikania, nie samotna zivnost, vtedy sa skuma aj u rodinnych prislusnikov.

mamina7070
12. aug 2023

@viestta ale aky je dovod skumania ? robis v oblasti kde sa toto potencialne riesi ? ak ano v akej ? zvykne byt problemom aj samostatna existencia zivnosti
nestretla som sa s problemom s predmetom zivnosti u rodinnych prislusnikov ak ty ano pre aku oblast sa tento konflikt aplikoval?

melanta
12. aug 2023

Uvažuješ do budúcnosti. V tom prípade odporúčam uvažovať nad niečím, kde nebude riziko zamietnutia z SP a kde na tom zarobíš a nie opačne.

viestta
12. aug 2023

@mamina7070 manzelka pracovala na nakupe ako kmenovy zamestnanec, manzel bol konatelom firmy, ktora bola dodavatelom.

melanta
12. aug 2023

@mamina7070 úplne zbytočná komunikácia z tvojej strany voči viestta, hlavne mimo toho čo sa autorka pýta, len potrebuješ zrejme byť múdrejšia. Hlavne viestta narážala na to, že ak autorka popri zamestnaní nemôže vykonávať inú činnosť na živnosť, či ju môže vykonávať popri súčasnom zamestnaní v ďalšom subeznom zamestnaní. Lebo to je logická otázka. Či nemá zakázané aj to v pracovnej zmluve.

simca06022011
12. aug 2023

Samozrejme, lebo živnostník nemá plat. K ostatnému sa nebudem vyjadrovať ;)

mogaa
12. aug 2023

No prerobíš...musela by si platiť odvody za živnostníka a aj za seba ako za zamestnanca....rovnako neviem ktorý rodinný príslušník sa na to dá, lebo ak bude živnosť na neho , on znáša všetky náklady rovnako ako prípadné dlhy....

alickapusinka
12. aug 2023

Nikdy by som nepristúpila na to aby som podnikala cez niekoho iného cez rodinného príslušníka. Ten tvoj RP by s tým súhlasil. Príklad zádlžiš sa tak to nebudu tvoje dlhý ale jeho.

autor
12. aug 2023

@viestta nie, ja mám iba zákaz podnikat, v statnej správe, ale pracovať inde môžem.

autor
12. aug 2023

Tak kašľať na materskú... Samozrejme rodinný príslušník manžel... Nikto iný by na to nepristúpil. Dlhy neplánujem robiť.

oli18
12. aug 2023

Ak by si zivnost zalozil manzel len kvoli tomu, aby ta zamestnal na nevyhnutnych 270 dni mohla by si to SP vsimnut ako ucelove. Myslim, ze prvy rok podnikania zivnostnici odvody do SP neplatia, ale neviem iste. Bezne sa robi, ze sa zamestnas u kamarata, ci znameho, ktory firmu uz ma. Mzdu budes mat len na paperi a jemu vratis odvody za zamestnanca, zamestnavatela a dan zo mzdy. Treba to prepocitat, ci sa ti to vyplati.

mamina7070
12. aug 2023

som si aj myslela ze to bude statna sprava prezo nemozes mat zivnost ale napr statna sprava mava (niektore ministerstva) doplacanu PN do 100% mzdy tak ak to mate mozes potom vyuzit
uz si v stalej statnej sluzbe?

lilope
12. aug 2023

Môžeš si dobrovoľne platiť odvody do SP a poberať dve materské. Na čo si to komplikovať živnosťou? Viac nájdeš u Jozefa Mihála na FB.

melanta
13. aug 2023

@lilope súbeh povinného a dobrovoľného poistenia nie je možný.

lilope
13. aug 2023

@melanta existujú aj výnimky pre štátnych zamestnancov.