icon

Môže mi dať riaditeľ dovolenku i napriek tomu, že som žiadnu v januári nechcela?

9. dec 2025

Ahojte može mi dať riaditeľ dovolenku aj keď som žiadnu v januári nechcela? Každemu dali hocijak jak si oni zmysleli. Nemala by byt dovolenka vtedy ked ju chcem ja??

anonym_916661
9. dec 2025

Zamestnavatel je oprávnený narábať z celou vašou dovolenku ak to oznámi dostatočne dopredu, myslím že 2tyzdne. Nieje povinný dať ju vtedy keď chcete vy

januska12323
9. dec 2025

Áno môže to urobiť.

bashka80
9. dec 2025

@anonym_autor jasné, že môže, jediné, čo musí urobiť, je oznámiť ti čerpanie o 14 dní vopred. Čo aj urobil. Ako si myslíš, že funguje závodná dovolenka vo fabrikách?

maranco
9. dec 2025

Pozri si zákonník práce Spoločné ustanovenia o dovolenke
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

helena1982
9. dec 2025

Bohuzial moze manipulovat s celou tvojou dovolenkou podla vlastneho uvazenia. Mala by si ju mat vtedy, ked ty chces. Ale nie kazdy zamestnavatel je s tym asi stotozneny 😀

lucik194
9. dec 2025

predpokladam, ze na januar Vam vsetkym dali preto, lebo nemaju pre Vas robotu, tak to dali na dovolenku.

je to uplne normalne, ma narok Ti manipulovat s celou tvojou dovolenkou. on si povinnost splnil, oznamil to 2 tyzdne vopred. ty sa musis zariadit. kludne Ti moze dalsie dni nariadit vo februari, dalsie v marci.....

anonym_5152b2
9. dec 2025
@helena1982

Bohuzial moze manipulovat s celou tvojou dovolenkou podla vlastneho uvazenia. Mala by si ju mat vtedy, ked ty chces. Ale nie kazdy zamestnavatel je s tym asi stotozneny 😀

@helena1982 nemala by ju mat kedy to na chce. Si zober zamestnavatela, ktory ma 1000 zamestnancov a kazdy by si bral dovolenku kedy chce. Problem uz nastava ak su dvaja zamestnanci a nevedia si oni dohodnut, kedy by si ktory zobral dovolenku. Takto je to vyriesene. Zamestnavatel nariadi a hotovo. Inak by sa ludia v robote aj pozabijali.

helena1982
9. dec 2025

@anonym_5152b2 Ale ved tak doslova som to zase nemyslela. U nas je to tak, ze si dovolenku nahlasujeme dopredu a potom nam ju schvalia. Samozrejme, ze zo dna na den sa nemozes rozhodnut, ze odrazu zostanes 2 tyzdne doma.

anonym_ee4ec0
9. dec 2025

môže. no čo, pôjdeš lyžovať. Ber to pozitívne.

zuzubb007
9. dec 2025

Môže nariadiť dovolenku zo zákona kedy on chce

rozculena
9. dec 2025

@anonym_autor také niečo ak ZP nepoznáš?

letfenixa
9. dec 2025
@rozculena

@anonym_autor také niečo ak ZP nepoznáš?

@rozculena mňa by zaujímal vek autorky, lebo toto ja také dupkanie nožičkou: " kedy ja chcem!", bez štipky povedomia o zákonníku práce.

katulienkax
9. dec 2025

ked mas normalneho zamestnavatela, tak si naozaj mozes vybrat dovolenku skoro vzdy ako chces. U nas v robote to tak funguje. Ja som mala zamestnania v ktorych som si dovolenky planovala, ako bolo mne treba. Vzdy sme sa dohodli

anonym_89216a
9. dec 2025
@bashka80

@anonym_autor jasné, že môže, jediné, čo musí urobiť, je oznámiť ti čerpanie o 14 dní vopred. Čo aj urobil. Ako si myslíš, že funguje závodná dovolenka vo fabrikách?

@bashka80 Že oboznámiť čerpanie dovolenky dva týždne vopred, mne sa x krát stalo že na konci smeny ma zavolali že od zajtra mám dovolenku či som chcela alebo nechcela.

tiika
9. dec 2025
@anonym_89216a

@bashka80 Že oboznámiť čerpanie dovolenky dva týždne vopred, mne sa x krát stalo že na konci smeny ma zavolali že od zajtra mám dovolenku či som chcela alebo nechcela.

@anonym_89216a Pokial je ta dovolenka ohlásená v kratšom čase, je to možné len so súhlasom zamestnanca.
Takze to nie je o tom, či si chcela/nechcela, ale či poznas svoje prava a trvas/netrvas na ich dodrziavani.

autor
10. dec 2025

Je to moje druhé zamestnanie. (Pre pani ktorá chce moj vek mám 23 🙂 ) a neni to take dupkanie. Doteraz sme mali dovolenkovy kalendar vonku a kazdy si vedě pekne naplánovať (menil sa riaditeľ) mňa len zaujímalo ako to chodí, človek sa životom učí 🙂 nikto múdry z neba nespadol. Pracujem v obchode cize práca je a stále aj bude neni to o tom že by sme nemali čo robiť. Ďakujem za objasnenie 🙂

tiika
10. dec 2025
@anonym_autor

Je to moje druhé zamestnanie. (Pre pani ktorá chce moj vek mám 23 🙂 ) a neni to take dupkanie. Doteraz sme mali dovolenkovy kalendar vonku a kazdy si vedě pekne naplánovať (menil sa riaditeľ) mňa len zaujímalo ako to chodí, človek sa životom učí 🙂 nikto múdry z neba nespadol. Pracujem v obchode cize práca je a stále aj bude neni to o tom že by sme nemali čo robiť. Ďakujem za objasnenie 🙂

@anonym_autor podľa zákona ti zamestnávateľ nie že môže ale je dokonca povinny ti dovolenku nariadiť / minimálne 4 týždne. Mal by mat však plan dovoleniek, ako píšeš a brat ohľad na záujmy zamestnanca.