Môže mi zamestnávateľ ponúknuť nižšiu mzdu ako uvádza v ponuke?
Ahojte,
Bola som na pohovore kde mi zamestnávateľ ponúkol nižšiu mzdu ako uvádza v ponuke, resp. sa vyjadril že daná suma je už pre seniornejšieho kandidáta v obore. Prax mám.
Má právo ponúknuť mi nižšiu mzdu ako uvádza v ponuke?
Ďakujem
Tak moze, lebo ta musi zaucit, investovat do tvojho rozvoja, keby bral "seniora", tak ten to vsetko uz vie.. je to na tebe, ci do toho chces ist alebo nie..
@anjelicek26 ide o to že ja pracujem na rovnakej pozícii v súčasnej práci.. jedine čo by ma zaúčali ako pracovať s ich interným systémom
Tak si to s nimi skus vydiskutovat, ak je to takto, tak to proste nezobrat. Interny system je uplne jasne, ze to je vsade ine.
@oriesocek práveže to nebolo nijak definované :D mali tam konkrétnu sumu a poznámka že môže sa líšiť v závislosti od skúseností.. niekde som čítala že zamestnávateľ nemôže dať nižší plat ako ponúka, ten by mal byť "minimálnym" platom pre danú pozíciu..
@anonym_autor môže, plat určuje zamestnávateľ....ale rovnako môže ponúknuť aj vyšší plat...veď ak si s platom čo ti ponúkol nebola ok, vezme niekoho komu bude vyhovovať....ty ešte nemáš podpísanú pracovnú zmluvu, ani mzdový dekrét takže stále môže zmeniť stanovisko o plate....je to len PONUKA a tá nie je záväzná
@anonym_autor nie, nemôže. To, čo uvádza v ponuke je minimálny plat.
@tramtada31 a to je presne problém na Slovensku - hľadať cesty, ako obísť zákon. Prečo? Škoda diskusie s niekým, kto má takýto postoj. Škoda, že na tej VŠ neučia aj to ako byť charakter a obídenie zákonov nehľadať.
@melanta zbytocne tu s nimi strácas čas. Nepochopia co píšeš, ani keby si im to nakreslila. 🤷♀️
ja ti to preložím na slovenské reálie - buď zober to čo ponúkajú alebo nechaj tak 😁 a kľudne si skús vydupať ten minimálny plat čo majú v inzeráte a prvý týždeň v skúšobnej ideš preč 😉 je úplne jedno čo je v zákone a koľko sa tu kto bude rozčuľovať 😀
Tak si to s nimi skus vydiskutovat, ak je to takto, tak to proste nezobrat. Interny system je uplne jasne, ze to je vsade ine.
@anjelicek26 V podstate oni mi nijak neodporovali, alebo mi priamo neponúkli konkrétnu mzdu, len toto jedno vyjadrenie že uvedená mzda už je pre seniornejšieho kandidáta.. Len zo zaujímavosti som sa chcela spýtať či mi môže ponúknuť menší plat, lebo ešte som sa s tým nestretla :D
@anjelicek26 V podstate oni mi nijak neodporovali, alebo mi priamo neponúkli konkrétnu mzdu, len toto jedno vyjadrenie že uvedená mzda už je pre seniornejšieho kandidáta.. Len zo zaujímavosti som sa chcela spýtať či mi môže ponúknuť menší plat, lebo ešte som sa s tým nestretla :D
@anonym_autor môže, ale na inú pozíciu, juniorskejšiu, inak nazvanú s trochu iným, juniornejším popisom práce. Podľa zákona na presne túto pozíciu musí kandidátovi garantovať minimum uvedené v inzercii.
@anjelicek26 ide o to že ja pracujem na rovnakej pozícii v súčasnej práci.. jedine čo by ma zaúčali ako pracovať s ich interným systémom
@anonym_autor, ešte raz. Ak ti ponúkli pozíciu, ktorá bola vypísana, nemohli znižovať plat. Imaginárne kratšia prax, ktorá v podmienkach vôbec nebola uvedená nie je dôvod na znižovanie ponuky. Na druhej strane, ak sa o to pokúsili, svedčí to o neserioznosti firmy a brala by som ich ponuku len v prípade najvyššej núdze.
@anonym_autor môže, plat určuje zamestnávateľ....ale rovnako môže ponúknuť aj vyšší plat...veď ak si s platom čo ti ponúkol nebola ok, vezme niekoho komu bude vyhovovať....ty ešte nemáš podpísanú pracovnú zmluvu, ani mzdový dekrét takže stále môže zmeniť stanovisko o plate....je to len PONUKA a tá nie je záväzná
@mogaa, prosím ťa, netáraj. Uvedená mzda pri pracovnej ponuke JE záväzná. Ja viem, že je bežné na Slovensku si zo zákonov robiť trhací kalendár. Ale ešte to aj schvaľovať,ako zamestnávateľ môže a normálka... No nie. Nemôže a nie je to normálka. Keď na tú pozíciu nespĺňa podmienky, môžem jej ponúknuť inú pozíciu, s iným platom alebo ju odmietnuť. Nemôžem modifikovať plat vo vypisanej pozícii s odôvodnením, že hľadám niekoho "seniorskejsieho" (už len tá seriózna definícia by ma dostala do kolien)
@anonym_autor môže, ale na inú pozíciu, juniorskejšiu, inak nazvanú s trochu iným, juniornejším popisom práce. Podľa zákona na presne túto pozíciu musí kandidátovi garantovať minimum uvedené v inzercii.
@billy_jean žiadnu inú ponuku vypísanú nemali, ak by to mali takto to by som pochopila samozrejme 🙂
@anonym_autor, ešte raz. Ak ti ponúkli pozíciu, ktorá bola vypísana, nemohli znižovať plat. Imaginárne kratšia prax, ktorá v podmienkach vôbec nebola uvedená nie je dôvod na znižovanie ponuky. Na druhej strane, ak sa o to pokúsili, svedčí to o neserioznosti firmy a brala by som ich ponuku len v prípade najvyššej núdze.
@vroni áno chápem, presne to si aj ja myslím
@billy_jean žiadnu inú ponuku vypísanú nemali, ak by to mali takto to by som pochopila samozrejme 🙂
@anonym_autor ja byť zamestnávateľ, tak to urobím takto. Mali sme vypísanú inzerciu na pozíciu účtovník, s platom min. 1800 eur/m. Ty svojím profilom a skúsenosťami nie si na úrovni účtovníka, ale si juniornejšia. Mám vo firme pozíciu Junior účtovník. Ponúknem ti teda túto, s trochu inou náplňou práce a nižšou mzdou. Ty ju prijať nemusíš vôbec. Ak ju nepríjmeš, pokračujem vo výberovom procese s inými kandidátmi na pozíciu účtovník.
Z takeho pohovoru by somnsa porucala.Povazujem to za nekorektne a mozem kaslat nejaky zakon.U spekulantov pracovat nebidem.
Pozícia juniora/seniora nie je daná pocitom personalistu, je daná nejakou (stačí aj internou) smernicou. Takze nebudem kandidátovi ucene tarať ako z pomocnej skoly, že je juniornejsi alebo potrebujeme seniorskejsieho, ale poviem mu presne, prečo mu ponúkam danú pozíciu namiesto vypisanej. Hľadáme človeka s dlhsou prácou/skúsenosťami s vedením teamiu/certifikátom/špecifickými skúsenosťami, jednoducho definujem presne a adresne, čo vlastne chcem. To by som považovala za seriózne.
@vroni áno chápem, presne to si aj ja myslím
@anonym_autor podľa toho, čo píšeš ste sa na pohovore bavili stále o danej pozícii len nižšom plate. A podľa zákona to zamestnávateľ urobit nemôže. Do inzerátu sa ma uviesť minimálna garantovaná hranica, pre človeka ktorý by bol na tuto pozíciu vhodny. Uviesť môžu aj hornú hranicu, pre niekoho viac skúsenejšieho prip. napísať, že mzda môže byt vyššia. Avšak nizsia nemôže byt (podľa zákona).
Asi chceli inzeratom zaujať, osloviť čo najviac kandidátov, avšak nezákonne.
V praxi však čo urobíš, išla by si to po skúšobnej dobe vymáhať? Toto je nedoriešené. Zial buď to vezmeš alebo odmietnes.
@melanta musím asi vratit svoj VS diplom z HR😀 píšem, že mame malo informácií. Myslim, že každý si vie najst ako legalne obist zákon, ak o daného človeka majú záujem, my z tohto nevieme urcit, čo presne jej ponúkli a čo bude na predloženej pracovnej zmluve
@tramtada31 asi vráť ten diplom z HR, lebo v praxi je takmer nepoužiteľný 😅

@oriesocek ak chceš prijať seniora, hľadáš pozíciu senior. Tak logicky neprijmeš juniora. Ale aj hľadáš pozíciu bez toho, aby si definovala junior či senior, tak máš ponúknuť to, čo napíšeš do inzerátu. Presne pre toto ako headhunter nerobím pre slovenské firmy. Pretože hľadajú cesty ako ušetriť, nebyť seriózny a obísť to, čo predtým napísali.
@melanta nehladali sme cesty ako usetrit, ale hladali sme cestu ako najst dobreho kandidáta... a ano, nasli sme aj hoci sme boli presvedceným, ze do juniora nejdeme, ze nam to nestoji za tie peniaze, co musime zaucat, atd... ale tak sme prijali juniorneho a boli sme spokojní... na niektore pozicie sa zlozito zauca a vela seniorov sa uz nechce zaucat, ak mas specificky segment, co sme boli, tak skus zaucit 50tnika, ja som zaucala x krát a nepodarilo sa mi to, je to extremne narocne na mnozstvo udajov. takze po roku som mala fakt super cloveka , seniorneho, skusenoeho, ale nenaucil sa mi produkty, pracovat so systemom, urobit CP bez chyby, aby som ju nemusela 3x vratit... a rovnako som robila dlhé roky aj HR (ako zdruzenu poziciu) a mám to aj vystudované....