icon

Môže nadriadený vyžadovať prácu mimo pracovného času?

10. aug 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať, či mi môže nadriadena,v tomto prípade vrchná sestra, dať príkaz( ako sa vyjadrila), aby som napísala aj s kolegyňami niečo na spôsob seminarky ohľadom zdravotníckej témy? My to robiť nechceme, nakoľko sme stále v robote a sme rady za každú voľnú chvíľu doma, ale ona sa vyjadrila, že ma na to právo a môže nám to dať príkazom. Ďakujem

Strana
z3
autor
10. aug 2025

Toto mám v zmluve.

candii
10. aug 2025

Ste v škole alebo v práci ?

autor
10. aug 2025

A toto som našla k tomu bodu kde sa píše o plnení príkazov nadriadeného. Len neviem, či to je dobre.

autor
10. aug 2025
@candii

Ste v škole alebo v práci ?

@candii no veď to. A ešte vo voľnom čase to mame robit. 🤦🏻‍♀️

anonym_e10a7f
10. aug 2025

Pokiaľ sestra/ pôrodná asistentka vykonávala zdravotnícke povolanie na pozícii sestra/ pôrodná asistentka, musí získať 50 kreditov za absolvovanie aktivít sústavného vzdelávania - zvyšovanie odbornej spôsobilosti v odbore ošetrovateľstvo, špecializačné štúdium, certifikačná príprava, aktívna a pasívna účasť na vzdelávacích aktivitách, publikačná činnosť, e-learning, ... vo vašom prípade ide o publikačnú činnosť, za ktoré budú kredity. Predpokladám, že chodíte na semináre, vzdelávate sa, prípadne budete niekde aj prenášať

Aktívna účasť – za prednáškovú činnosť na neakreditovanej vzdelávacej aktivite:
a.) v slovenskom jazyku autor 5 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 3 kredity,
b.) v slovenskom jazyku na celoslovenskej úrovni alebo medzinárodnej úrovni autor 10 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 5 kreditov,
c.) v cudzom jazyku autor 15 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 10 kreditov.

melanta
10. aug 2025

Ak to nesúvisí s výkonom tvojej práce, nie si povinná to urobiť. Veľa laikov, aj tu na koníky, si myslí, že musia splniť akýkoľvek príkaz, ak je v pracovnej náplni uvedené niečo v zmysle "iné úlohy od nadriadeného". Ale tie iné úlohy musia súvisieť s pracovnou pozíciou.

Takže otázka je, aký má vrchná na to dôvod. Ak to má súvis so vzdelávaním, ktoré spomína @anonym_e10a7f tak snáď poznáš svoje povinnosti a termíny v rámci vzdelávania. Ak to s tým nesúvisí, napíš aký dôvod vrchná uviedla.

autor
10. aug 2025
@anonym_e10a7f

Pokiaľ sestra/ pôrodná asistentka vykonávala zdravotnícke povolanie na pozícii sestra/ pôrodná asistentka, musí získať 50 kreditov za absolvovanie aktivít sústavného vzdelávania - zvyšovanie odbornej spôsobilosti v odbore ošetrovateľstvo, špecializačné štúdium, certifikačná príprava, aktívna a pasívna účasť na vzdelávacích aktivitách, publikačná činnosť, e-learning, ... vo vašom prípade ide o publikačnú činnosť, za ktoré budú kredity. Predpokladám, že chodíte na semináre, vzdelávate sa, prípadne budete niekde aj prenášať

Aktívna účasť – za prednáškovú činnosť na neakreditovanej vzdelávacej aktivite:
a.) v slovenskom jazyku autor 5 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 3 kredity,
b.) v slovenskom jazyku na celoslovenskej úrovni alebo medzinárodnej úrovni autor 10 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 5 kreditov,
c.) v cudzom jazyku autor 15 kreditov a najviac dvaja spoluautori po 10 kreditov.

@anonym_e10a7f toto je úplne mimo. To nemá nič s kreditom. To si len naša námestníčka vymyslela, že to má každé oddelenie vypracovať. A keď sme vrchnej povedali, že to robiť nebudeme, povedala, že nám to dá príkazom, lebo ma na to právo. Tak sa len pýtam, či má pravdu alebo nie.

autor
10. aug 2025
@melanta

Ak to nesúvisí s výkonom tvojej práce, nie si povinná to urobiť. Veľa laikov, aj tu na koníky, si myslí, že musia splniť akýkoľvek príkaz, ak je v pracovnej náplni uvedené niečo v zmysle "iné úlohy od nadriadeného". Ale tie iné úlohy musia súvisieť s pracovnou pozíciou.

Takže otázka je, aký má vrchná na to dôvod. Ak to má súvis so vzdelávaním, ktoré spomína @anonym_e10a7f tak snáď poznáš svoje povinnosti a termíny v rámci vzdelávania. Ak to s tým nesúvisí, napíš aký dôvod vrchná uviedla.

@melanta písala som vyššie. Žiadne kredity ani vzdelávanie. Len námestníčka si to vyžaduje. 🤷🏻‍♀️

melanta
10. aug 2025

Ak tvrdí, že má na to právo, pýtaj sa, na základe akého zákona a paragrafu.

tiika
10. aug 2025
@anonym_autor

@melanta písala som vyššie. Žiadne kredity ani vzdelávanie. Len námestníčka si to vyžaduje. 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor Sice nevyžaduje od teba nič protiprávne ale tvoj volny čas, je tvoj volny a nie pracovný čas. Ona môže niečo odporučiť, ale nie určovať ako ho máš tráviť. A ak to nesúvisí s prac.náplňou, tak to nemusíš robiť vôbec (ani v práci).
Obráťte sa na jej nadriadeného, vedenie, personálne odd. či zriaďovateľa..

januska12323
10. aug 2025

Žiadne seminarky vo voľnom čase písať nemusíš. Keď už tak počas pracovnej doby.

anonym_6dce74
10. aug 2025

Moze ti to prikazat v ramci pracovnejo casu a plnenia pracovnych uloh. Nemoze ti davat prikazy na pracu po pracovnej dobe a nezaplatene!!

autor
10. aug 2025

Ok. Dievčence. Ďakujem za všetky odpovede.

pieksamaki
10. aug 2025

@anonym_autor ano.moze

zuzana76
10. aug 2025
@anonym_autor

Ok. Dievčence. Ďakujem za všetky odpovede.

@anonym_autor neviem, napr. v skolstve sme sa tiez museli stale vzdelavat a absolvovat skolenia, ja som to v tej tvojej zmluve nasla v bode 3. - zucastnovat sa inych foriem vzdelavania, podla potrieb organizacie, pod to podla mna schovas vselico. Tiez nam davali online vzdelavania po nasom pracovnom case a aj napisat z toho nejaku pracu. Ja som na to bola zvyknuta odkedy pracujem, lebo ked nebolo online, tak sme mavali vynimocne porady na rozne temy, tiez v nasom mimopracpovnom case, uz som zazila aj poradu, co trvala do 19:30. od nejakej 14:45.

lavender94
10. aug 2025

By som chcela vidieť na základe čoho by ti to dala príkazom 😂 a ako by to potom vymáhala a vyvodzovala dôsledky. Nemá žiadne pravo ti niečo prikazovať v rámci tvojho voľného času. Môže to urobiť v pracovnej dobe teoreticky, ale určite nie zadávať domace úlohy

dadis
10. aug 2025

V pohode jej povedz, ze to vypracujes, ale pocas pracovnej doby, nech ti urci zmenu, kedy nebudes pritomna na oddeleni, ale napriklad v jej kancelarii sa budes nerusene pocas pracovnej doby venovat tejto ulohe..

letfenixa
10. aug 2025
@zuzana76

@anonym_autor neviem, napr. v skolstve sme sa tiez museli stale vzdelavat a absolvovat skolenia, ja som to v tej tvojej zmluve nasla v bode 3. - zucastnovat sa inych foriem vzdelavania, podla potrieb organizacie, pod to podla mna schovas vselico. Tiez nam davali online vzdelavania po nasom pracovnom case a aj napisat z toho nejaku pracu. Ja som na to bola zvyknuta odkedy pracujem, lebo ked nebolo online, tak sme mavali vynimocne porady na rozne temy, tiez v nasom mimopracpovnom case, uz som zazila aj poradu, co trvala do 19:30. od nejakej 14:45.

@zuzana76 toto ja v školstve nepoznám. Porady max do 15,30, školenia v prac.dobe. akurát rodičko mimo prac.dobu, 1x do roka, plenarne.

zuzana76
10. aug 2025
@letfenixa

@zuzana76 toto ja v školstve nepoznám. Porady max do 15,30, školenia v prac.dobe. akurát rodičko mimo prac.dobu, 1x do roka, plenarne.

@letfenixa na gymnaziu sme tak mavali, dlheeee pprady a na ZS tiez obcas do 17:00

zuzana76
10. aug 2025
@letfenixa

@letfenixa rodivovske 4-5x do roka do 18:00-18:30, mala som jedno aj do 19:30 na zs, kvolinspravaniu ziakov, vynimocne rod zdrzuzenie

melanta
10. aug 2025
@zuzana76

@zuzana76 vzdelávať sa musia aj sestry a tiež tak robia vo svojom voľnom čase. Ale autorka píše, že toto sa netýka vzdelávania, ide o iniciatívu námestníčky.

zuzana76
10. aug 2025
@melanta

@zuzana76 vzdelávať sa musia aj sestry a tiež tak robia vo svojom voľnom čase. Ale autorka píše, že toto sa netýka vzdelávania, ide o iniciatívu námestníčky.

@melanta ale tyka sa medicinskej temy, nieco sa jej pisanim nauci, takzevto vzdelavanie je, nikde sa nepise v zmluve, ze vzdelavanie mudi smerovat autimaticky k zvyseniu platu a za kredity a pod

zuzana76
10. aug 2025
@melanta

@melanta ved ty ako pravnik si co predstavis pod bodom: zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie. Ved za to schovaju uplne vsetko.

melanta
10. aug 2025
@zuzana76

@melanta ale tyka sa medicinskej temy, nieco sa jej pisanim nauci, takzevto vzdelavanie je, nikde sa nepise v zmluve, ze vzdelavanie mudi smerovat autimaticky k zvyseniu platu a za kredity a pod

@zuzana76 ale toto nie je vzdelávanie, ak sa námestník rozhodne, že chce od pracovníkov vo voľnom čase písať odborné práce. Vzdelávanie a jeho systém sestier je zákonom presne definované. Nespadajú do neho samovoľné výmysly niekoho z kancelárie. Mimochodom, nie som právnik.

co predstavis pod bodom: zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie. Ved za to schovaju uplne vsetko.

Neschovajú. Vzdelávanie aj mimo zákona musí byť v organizácii definované v nejakom internom dokumente. Nemôže fungovať na rozhodnutí jednej osoby.

autor
10. aug 2025
@melanta

@zuzana76 ale toto nie je vzdelávanie, ak sa námestník rozhodne, že chce od pracovníkov vo voľnom čase písať odborné práce. Vzdelávanie a jeho systém sestier je zákonom presne definované. Nespadajú do neho samovoľné výmysly niekoho z kancelárie. Mimochodom, nie som právnik.

co predstavis pod bodom: zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie. Ved za to schovaju uplne vsetko.

Neschovajú. Vzdelávanie aj mimo zákona musí byť v organizácii definované v nejakom internom dokumente. Nemôže fungovať na rozhodnutí jednej osoby.

@melanta myslím, že jediná si to správne pochopila. Ďakujem.

zuzana76
10. aug 2025
@melanta

@melanta nemoze, ale my sme internu smernicu nevideli

modratrixie
10. aug 2025

Moja znama to tiež musela robiť, bola zdravotná sestra. Už je to asi dva roku a Žilina

margotka17
10. aug 2025

@anonym_autor no neviem, ale kamoška robí v škole asistentku učiteľa a viem, že tiež po pracovnej dobe, okolo cca 17.00 musela na nete počúvať rôzne vebinare a urobiť prácu k tomu a vebinar trval občas aj 2 hodiny. Tiež musela prísť z práce, narýchlo urobiť večeru rodine a usadiť sa k PC. Nikto jej ten čas nepreplatíl. Spýtaj sa na iných oddeleniach, ako to majú oni.

dadis
10. aug 2025
@margotka17

@anonym_autor no neviem, ale kamoška robí v škole asistentku učiteľa a viem, že tiež po pracovnej dobe, okolo cca 17.00 musela na nete počúvať rôzne vebinare a urobiť prácu k tomu a vebinar trval občas aj 2 hodiny. Tiež musela prísť z práce, narýchlo urobiť večeru rodine a usadiť sa k PC. Nikto jej ten čas nepreplatíl. Spýtaj sa na iných oddeleniach, ako to majú oni.

@margotka17 A aku ma taky asistent pracovnu dobu? O 17 je normalne byt v praci

tiika
10. aug 2025
@zuzana76

@melanta ved ty ako pravnik si co predstavis pod bodom: zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie. Ved za to schovaju uplne vsetko.

@zuzana76 “ zucastnovat sa inych foriem dalsieho vzdelavania podla potrieb organizacie” stále neznamena vo svojom voľnom čase. Pokial je to v prac.naplní a je to od autorky vyžadované, tak to ma byt zároveň súčasťou prac.času.
Nielen v školstve či zdravotníctve sa zamestnanci vzdelávajú. Avšak pokial ide niekto na školenie, ma to uznané ako odprac.hodiny. Ak tomu tak niekde nie je, nie je to ani v súlade so zákonom.

Strana
z3