Môže PNku ukončiť aj zamestnávateľ?
Ahojte. Chcem sa spýtať čisto informatívne, či zamestnávateľ môže ukončiť zamestnancovi PN-ku? Musí mať na to vážny dôvod? Za akúkoľvek odpoveď vopred ďakujem.
Zamestnavatel nema ziadne pravo ukoncit PN, kedze ju ani nezacal. Osetrujuci lekar rozhoduje o tom, ci je zamestnanec schopny prace alebo nie a odkedy dokedy to tak je. Zamestnavatel nie je lekar aby taketo veci vedel a mohol posudit.
Nie, zákonník práce zamestnávateľovi nepovoľuje. Ak sa pokúša zamestnávateľ takýmto spôsobom tlačiť na zamestnanca, odporúčam zamestnávateľovi oznámiť že vieš že na to právny nárok nemá alebo odporúčam rovno riešiť situáciu s inšpektorátom práce.
Ak ma zamestnavatel nejaky problem alebo podozrenie, tak moze dat podnet na SP, poslat kontrolu.
nie len ak by si podmienky PN proste porusila, no to by asi muselo ist aj cez socialku. no sam od seba a bez takehoto dovodu, tak na to teda pravo nema
Prvych desat dni pnky preplaca zamestnavatel.
Ak ta siel skontrolovat a nachytal ta, ze si niekde vonku (nie doma) a nemas od lekara potvrdene prechadzky, ci zmenene miesto pobytu (nie je to v tlacive pnky, co si odovzdala zamestnavatelovi), tak ma pravo proti tebe zakrocit.
Ale ci to musi riesit cez socialku, to neviem, kedze tvojich prvych 10 dni sa jej netykaju, lebo ich nepreplaca.
Ak je to uz od 11teho dna pnky, tak to urcite musi riesit len cez socialku.
Ok, doplnenie: Za tych prvych desat dni to nemusi hlasit na socialku, ale moze. Musi vsak spisat zapisnicu o kontrole a jej vysledkoch, nepreplati ti tych prvych desat dni a da podnet na socialku na doriesenie. Kedze od 11teho dna pnky by ti mala platit socialka, musi to riesit este aj socialka, aby zistila, ci doslo k poruseniu, ci nie a ci ti bude ona vyplacat nemocensku, alebo nedostanes ani to.
To sa tyka prvych desat dni.
Ak ta zamestnavatel vysetroval od 11teho dna, na to uz nemal pravo, ale mal dat podnet na socialku, aby ta oni skontrolovali.
@moonlight1210 Ako pises, moze nevyplatit PN ak zisti porusenie liecebneho rezimu, ale samotnu PN ukoncit nemoze. Zamestnanec na PN ostava kym tak indikuje lekar, ci ju dostane zaplatenu je uz druha vec.
a co ma lekarsku licenciu, aby o tom rozhodoval??? pomoc.. nastastie NIE.
to by už čo bolo? to by sme už kam dospeli, keby niečo takéto sa dalo? na to má kompetenciu len lekár 🙂
Ďakujem krásne za odpovede. Aj som si dobre myslela, len som sa chcela uistiť. Ďakujem ešte raz za všetky odpovede. 😊

No už len to by chýbalo, aby aj o tomto rozhodoval. Nemôže.