Môže samoživiteľka odmietnuť týždňovú pracovnú cestu?
Ahojte, som samozivitelka, mám 12 r. dieťa, žijeme reálne samé. V práci sa čoskoro ma prechádzať na nový počítačový systém a budú ľudia chodiť na týždňové školenia, v mojom prípade to je 250 km od miesta bydliska. V pracovnej zmluve mám uvedené, že súhlasím s vyslaním cesty mimo miesta bydliska. Som tu 5 rokov a vtedy mi bolo povedané že to je len proforma a že to ak by bolo treba ísť na inú prevádzku zastúpiť kolegyňu, čo by som nemala problém, to je povedzme do 50 km. Nemala by som ani problém ísť na školenie 250 km, ale nie na týždeň vkuse a nechať 12 ročné dieťa samé doma. Mojich rodičov mám 25 km od nás a tiež majú svoje problémy okrem iného nevládnu babku na krku. Môžem sa ja ako samozivitelka voči tomu nejako ohradiť? Bežné keď sa zavádzajú nejaké nové veci, máme online školenie alebo mám pošlú návod a pracujeme podľa toho. Ale toto je v podstate komplet nový systém. Viem že pred 8 rokmi keď to bolo, že sa prechádzalo na nový systém (ja som tu ešte nebola), kolegyňa sa tomu vyhla, lebo kojila a mala skrátené školenie 1 deň. Ale ona si u šéfa vybaví všetko, takže tipujem, že ani teraz tam tie nepôjde, ale to šéf nemá rovnaký meter na všetkých zamestnancov, jej to je schopný vybaviť este on sám a bude všetko v poriadku a ja neviem ako to riešiť...
Mám ja ako osamelý zamestnanec nejaké prava v tomto, že by mi mali umožniť povedzme 1 deň školenie alebo online školenie prípadne nejaký PDF návod? Aj tak človek prax získa len časom..
No nič. Všetko je problém. Ja by som objednala hotel, išla vlakom, zobrala aj psa, dieťa ospravedlnila na 5 dní a užila si s dcérou. Ale to som ja. Ty hľadaj problémy. Veľa šťastia.
@koniarova samozrejme že sa bojim, ale vravím vždy podľa nejakých návodov som sa dokázala naučiť všetko. Ja sama som bola za 5 rokov vždy ochotná poradiť kolegyniam, naučiť novú čo nevedela, u nás to funguje že keď si tupy,tak druhý šikovný robí za teba, čiže nie raz som robila za druhých, lebo máme takého šéfa,že niekto nemusí a ty keď vieš,tak rob za druhých, pomôž mu, veď sme všetci na jednej lodi. Takže áno, raz za 5 rokov by mohol konečne niekto poradiť mne a naučiť ma niečo. Ale áno, predpokladám, že asi by neboli ochotne.
@anketkarka áno, tá rovnosť zamestnancov je dobrý argument
Tak choď za šéfom, vysvetli situáciu a takto priamo žiadaj zaučenie kolegyňou.
A ešte mi napadlo - dať aspoň psa nejakým susedom? Ak to nie je nejaká veľká rasa....možno by niekto bol ochotný. A dcéru vziať.
a o aky system vlastne ide ? registratura , uctovnictvo nejaky SAP? lebo ak je to komerny produkt tak navody urcite su
@mamina7070 prechádzame na nový sap. Neviem či to bude úplne odlišné ako stará verzia. Nemáš skúsenosť?
@mamina7070 veď práve, vždy je niečo nové v práci, niečo vymyslia,že sa má robiť už inak, dajú online školenie, pošlú mailom návod a vybavené. Neviem či tá nová verzia je tak,že treba tyzden 8 hodín denne sa školiť?
@autorka už keď budeš viezť psa, tak to 12 ročne dieťa naozaj takú starostlivosť nepotrebuje, že by veľmi zaťažilo rodičov. Treba len dohliadnuť. To je celé.
Žienky nejako sa zariadim už. Ďakujem za tipy ako to riešiť.
Ináč aj tak sa mi zdá nespravodlivé, že napr ja by som nemala inú možnosť ako tam na týždeň ísť a pre kolegyňu čo na muža by sa riešenie našlo. To už teraz vidím,keďže ona si tu môže robiť čo chce a šéf stojí vždy za ňou a ona mu skáče po hlave.
Ale tak nejako sa zariadim ak sa nebude dať dohodnúť... Možno aspoň keby povolili 3 dní miesto 5.
No my si bežné platíme opatrovateľky....mame viac deti ... trhová cena.......častokrát minieme viac ako zarobime.....ak sa nebude dat dohodnúť so zamestnávateľom.....tak by som možno išla na personalne
Prepac, riesenie mas jednoduche, dat ju rodicom. Viackrat Ti napisali. Aj o psa bude tak poayaranwe. 25km dochadzat nemoze byt pre 12r dieta problem. To nie je 300km. V skole oznam, ze tak a tak idu spoje, ak by jej to nevychadzalo nacas prist do skoly a mas po probleme.
Ja by som sa dohodla s tou kolegyňou ktorá si vie vybaviť tu úľavu. Že nemôžeš ísť a ako to ona plánuje, či sa nepôjdete dohodnúť za šéfom.
@michelle567 no tak kolegyňa vždy kope len za seba. Opýtam sa jej, ako to bude riešiť ona, ale radu a pomoc od nej nečakám, neraz mi hádzala polená pod nohy. A mne určite nebude radiť, keď už majú urobiť nejakú jednu výnimku,tak aby to bola ona a nie ja.
@mk1111111111 ok veď vravím že to nejako porieším,ešte porozmýšľam ako, ak sa nedohodnem so zamestnavatelom inak. Opakujem že som sa chcela poradiť k možnostiach.
Cely problem este je, ze autorka z´javne nie je sofer. Takze, je pre nu problem ist dopravou so psom a dietatom. Lenze, vies. Su aj samozivitelky, ktore maju viac ako jedno dieta a musia to dat. A nemaju ani starych rodicov. Ty k rodicom, ku kamaratke..nieje to vobec tragedia, su to len 4 dni, v piatok si doma. Ak by bola autorka sofer, vedela by to aj otocit 1x, niekedy v strede tyzdna. Vecer je doma a rano o 5tej vyrazi z domu. Vela ludi tak funguje. Autorka je sama a este ma aj psa. My sme presne z tohto dovodu psa nemali, nakolko je to brutus zavazok pocas dovoleniek atd.... Pre teba je jedine riesenie, neist na skolenie. Zas neviem, ako to je dvolezite z hladiska tvojej prace. Ja mam tiez deti ale teda, nemam vacsie nervy, ked sa kolegyne stale vyhovaraju..ja nemozem, lebo mam dieta...
@michelle567 čo ti poviem, ona využíva auto na cestu domov denne dokopy 50 km hoci na to nemá nárok, keď ma vybavovačky, nemusi si brat dovolenku ale home Office a podobne vymoženosti, čo chce, šéf jej umožní
Prepáč, ale máš dať 12 ročnú kocku na 5 dni k starým rodičom. Dochádzať 25 km je úplne štandardne, kopec deti tak chodí bežne
Tvoji rodičia ak sa starajú ešte o babku, tak zo nebudú žiadni vyziabnuti starcekovia
Proste máš po ruke úplne jednoduché riešenie
Dcéra má 12 rokov, zo už nie je malé bábätko či dieťa ktoré vyžaduje celodennú starostlivosť
Nie som samozivitelka, ale tiež často mávam sluzibky a rieisime situáciu okolo syna. Ale vždy tiesenie nájdem, lebo chcem
@hipuska áno, nie som šofér, nemám auto. No vyhovárajú...ja som 5, takmer už 6 rokov vo firme, bola som za ten čas doma 2x so sebou kvôli operácii Max 6 tyzdnov a raz s dcérou kvôli operácii 2 týždne a ešte týždeň keď sme mali covid. Nič viac. Robím si svoju robotu, ešte aj za druhých, keď už som sa ohradila raz a povedala šéfovi na to svoj názor, tak mi už pomaly písal výpoveď. Niekto na rovnakej pozícii ako ja neurobí ani polovicu z toho. Dokážem sa zaučiť,pochopiť rýchlo veci, keď máme audity, každý pochváli ako mám vo veciach systém, že jedna z 2 najlepších prevádzok...keď bol u nás na kontrole dodávateľ, navrhol mi prácu unho aj s ubytovaním 🙈🤣 tak ja len na margo toho, že nie som flakac, keď sú nejaké nové veci, učím sa ich hneď. O kolegyni sa radšej ani rozpisovať nejdem, všetky jej HO miesto dovoleniek, firemné auto ktoré keby nahlasim, že ho používa,tak vyhodia aj šéfa, ms pracovať 6-14, príde o 6:45 odíde aj o 13:15, šéf je s tým ok. Takže áno, predpokladám, že aj toto jej umožní urobiť inak a ja sa môžem aj pos.at...
@pribinak ale veď vravím, že ak to inak nepôjde, budem musieť nájsť aj ja riešenie.
No jasné, tak potom porozmýšľaj o zmene práce. Keď si ťa tam nevážia...
Autorka ja by som ju na tyzden ospravedlnila zo skoly a zobrala so sebou vlakom. Tie rady co ti tu davaju ze nechat samu doma, alebo u spoluziacky, u susedy.... Ja zasnem. Ale tu ta vzdy zhejtuju, klasika. To aj mne radia aby mi rano 3 rocne placuce dieta nosila do skolky nejaka suseda alebo ina mamicka. To su rady... Kazdy ma svoje starosti so svojimi detmi, vnucatami. A aby som ja niekomu cudziemu vesala na krk moje deti. By ma kazdy poslal kade lahsie 😀 A co sa uloh tyka, to len jej nechcu poskytnut ulohy? Nema v triede kamaratku?
Autorka, koleginu neries, aj u Nas maju ludia vselijake ulavy a nikto iny o tom nevie. Je to confidential a v podstate ta do toho nic neni. Je to sefova starost.
Mas 12 rocny dceru, u Nas by uz Bola na secondary school a cestovala cez Pol okresu.
Nech ide dcera aj so psom k rodicom tvojim.
Tiez som matka samozivitelka, tak si viem uplne predstavit situaciu v akej sa nachadzas.
Autorka, v tebe je toľko negatívnej energie až je to neskutočné, ako negatívne si ty naladená. Dieťa ani len výnimočne nemôžeš dať na 5 dní k babke, nemáš kamarátku, dieťa nemá kamarátky, v škole ani za deň vymeškania nevieš získať učivo. Až mi je ľúto teba aj dieťaťa, ale hlavne dieťaťa, ako veľmi ju separuješ. To nie je normálne. Vravíš, že žijete 10 rokov samé. A je úplne zrejmé, že úplne a doslova. Robíš obrovskú chybu, že takto izoluješ seba aj dieťa. Keď budeš kľudná, skús sa zamyslieť, či by dieťaťu neprospelo, aby ste žili trochu spoločenskejšie. Ja som introvert, ale toto je aj na mňa príliš, čo ty tu predvádzaš, ako všetko nie nie nie. Nech už situáciu so školením vyriešiš akokoľvek, začni robiť niečo, aby si aj zo svojej dcéry nevychovala takto negatívne nastaveného človeka.
@hipuska keď mňa práca baví a mám ju blízko domu. Len tí ľudia a nespravodlivosť... Nerovny meter... Ale to je asi všade.
@11bodka11 no ja sa tiež čudujem a rozmýšľam, či som ja nejaký asociál či čo....lebo dcéra nechodí prespávať ku kamoške, ani nik k nám, ani žiadnu takú blízku nemá, som rada,že je ako tak v kolektíve, keďže sme prešli žiaľ aj šikanou. A teda mne by aj vadilo,keby k nám chodili prespávať cudzí ľudia. A susedy mám buď staršie alebo keď aj cca to ročne, ale máme taký vzťah, že sa slušne pozdravime, Max prehodíme vo výťahu pár viet o počasí....kamošky v meste mám jednu, robí do 17tej večer, má dve deti,študuje na VŠ. Takže tiež nič. Jedine rodičia, aj keď babka po dvoch porazkach a infarkte. Keby sme boli v jednom meste,tak ok...
Ale vravím, zariadim sa nejako, len tu neutocte na mňa prosím 😊😉
@melanta ale veď aj nebude iné riešenie, budem musieť otravovať rodičov a dať ju tam so psom. Len vravím,že tiež majú toho dosť.
@oslo1 asi nebude iná možnosť. Veď uvidím ako to nakoniec bude.
Ja mam aj dobre kamosky, ale keby niektorej poviem ci k nim mozem na tyzden nastahovat syna tak by asi na mna pozerali ci mi nepreskocilo 😀 A to si navzajom deti strazime tak na hodinku ked napr idem k zubarovi alebo tak. Ale kazdy sa nahana, ma pracu, vozi deti na kruzky, strieda sa s muzom. Rodicia moji este pracuju. Ale vzdy sa najdu mudrlantky. Drzim palce.
@mamina7070 my keď sme prechádzali na CES, tak sme mali len online školenia. Školenia boli od leta 2022 do dec. 2022. Až minulý rok sme mali pár offline školení. Preto by som bola prekvapená, že v druhej vlne by robili normálne školenia.

@koniarova áno, robím takú vedy, keďže máme bohaté skúsenosti. Akoze vezmú dieťa a psa. To akože pôjdeme na firemnom aute a ha mám nejakého kolegu poslať vlakom, lebo tam potrebujem psa a moje dieťa? Či ja mám ísť niekde 250 km, ani neviem kde, s prestupmi s dcérou a psom? To je tiež trochu odveci. Ale najskôr sa zariadim. Len som sa chcela poradiť, či ako samozivitelka nemam v tomto nejakú ulavu. Ak nie, nejako to budem musieť riešiť.