Môže samoživiteľka odmietnuť týždňovú pracovnú cestu?
Ahojte, som samozivitelka, mám 12 r. dieťa, žijeme reálne samé. V práci sa čoskoro ma prechádzať na nový počítačový systém a budú ľudia chodiť na týždňové školenia, v mojom prípade to je 250 km od miesta bydliska. V pracovnej zmluve mám uvedené, že súhlasím s vyslaním cesty mimo miesta bydliska. Som tu 5 rokov a vtedy mi bolo povedané že to je len proforma a že to ak by bolo treba ísť na inú prevádzku zastúpiť kolegyňu, čo by som nemala problém, to je povedzme do 50 km. Nemala by som ani problém ísť na školenie 250 km, ale nie na týždeň vkuse a nechať 12 ročné dieťa samé doma. Mojich rodičov mám 25 km od nás a tiež majú svoje problémy okrem iného nevládnu babku na krku. Môžem sa ja ako samozivitelka voči tomu nejako ohradiť? Bežné keď sa zavádzajú nejaké nové veci, máme online školenie alebo mám pošlú návod a pracujeme podľa toho. Ale toto je v podstate komplet nový systém. Viem že pred 8 rokmi keď to bolo, že sa prechádzalo na nový systém (ja som tu ešte nebola), kolegyňa sa tomu vyhla, lebo kojila a mala skrátené školenie 1 deň. Ale ona si u šéfa vybaví všetko, takže tipujem, že ani teraz tam tie nepôjde, ale to šéf nemá rovnaký meter na všetkých zamestnancov, jej to je schopný vybaviť este on sám a bude všetko v poriadku a ja neviem ako to riešiť...
Mám ja ako osamelý zamestnanec nejaké prava v tomto, že by mi mali umožniť povedzme 1 deň školenie alebo online školenie prípadne nejaký PDF návod? Aj tak človek prax získa len časom..
@janocka no ináč mne príde lacnejšie urobiť online školene ako zaplatiť postupne cez 500 zamestnancom ubytovanie na týždeň, priestory na školenie std
Ahoj, mrzi ma tvoja situacia.
Tu klauzulu v zmluve maju skoro vsetci, dava sa pausalne.
Co poradit teraz neviem. Sla by som tvrdo za sefom, hr. 12 r by som urcite nenechala tyzden doma. Mozno by sa aj sikovne postarala, ale je to velmi smutne. Bud rodicia, alebo ju zober so sebou. Pes do hotela alebo rodicom.
Ale do buducna ti poradim...
Nepoznate susedy, nemas v meste dovernu kamaratku ani ty ani dcera .. to je velmi zle. Musis mat zadne vrata na tieto pripady ako samozivitelka! Vytvor okolo seba nejake vztahy, nezite v samotarskej bubline. Nie je to dobre pre psychiku ani jednej z vas, hoc to roky zvladate.
Dnes je to skolenie, nabuduce to bude nedajboh hospitalizacia...
negatívna si preto, lebo sama od seba v každom druhom príspevku spomínaš kolegyňu, na ktorú máš nervy. Pritom nikto sa ťa na tú kolegyňu nepýtal a ani to nie je jadro problému (problém je, čo s dieťaťom, kým si na služobke).
A druhá vec - fakt si nikdy nevieš ani ty ani 12-ročná dcéra získať učivo a zoznam domácich úloh, keď jeden deń dcéra chýba? Čo nemáte mobil ani jedna z vás? Alebo ti druhá matka na drzovku do telefónu povie, že "nepoviem vám, čo sa učili" ?FAAkt? Ani dcéra nevie zavolať hocijakej spolužiačke a opýtať sa jej, čo preberali? Nevie jej napísať niekde? Neverím ti to proste...
A rodičov si sa už pýtala? Vysvetlila si im situáciu? Možno bdueš prekvapená, ako v pohode zareagujú
Ona sa sem len prisla opytat a uz jej tu nakladate, ale ved klasika na MK co sa cudujem.
Ja skor zasnem nad tymi, co by nechali 12r decko tyzden same doma. To ako vazne? 😮
Autorka, tak kolegyna asi chrape so sefom, to je jasne. Ale urcite by som skusila aspon sa opytat ake su moznosti. A ak nie, tak ostava ti jedine stari rodicia, alebo opatrovatelka, tu musis ale zaplatit.
Ziadna kasa sa neje taka horuca......nejake riesenie sa urcite naskytne neboj.
@dkethe keď potrebujem takúto pomoc, sú tu rodičia samozrejme. Nenechajú ma bez pooci. Len tiež mi nie je prijemne otravovať ich a nakoniec niekto si vybaví takuto úľavu a ja musím otravovať v krajnom prípade rodičov, ich diagnózy nebudem rozpisovať plus chorá babka na krku
@joannita ďakujem za podporu 💞 počuj keby d ním aspoň spala, tak to by som pochopila ešte, ale nie. Nespi. On sa jej boji. On jej nič nepovie lebo keby jej nevyjde v ústrety tak mu triedna dverami a nerobí ani toľko koľko robí teraz...a nie,nevyhodi ju. Proste toto je nonsens, to človek keď nevidí na vlastne oci,tak tomu ani neuveri
@elviku11 áno, sú také spolužiačky, ktorým keď napise, povedia nie. A niektorým typom ani nenapíše,lebo nemajú ani učivo. Tak už riešila aj triedna učiteľka,ale sú na druhom stupni,každý hodinu iný učiteľ. Triedna už dava učivo na Edupage keď vidí aké majú vzťahy,ale nie všetci učitelia to robia.
Ja by som sa predsa obrátila na rodičov a skúsila to vyriešiť s nimi. Nevedelo by 12 ročné dieťa tých 5 dní dochádzať autobusom, s tým že by ste si to predtým vyškúšali? Rodičia navaria, pripravia desiatu, počkajú zo školy a postrážia v noci.
Lebo odmietnuť ísť na školenie, ja neviem akého máš zamestnávateľa, ale nedajbože dôjde k prepúšťaniu tak budú posudzovať, kto kedy mohol ,chcel, zúčastnil sa. A keď si samoživiteľka tak robotu potrebuješ.
Momentálne si teraz menšie klbko nervov a nasratá, chápem, nerieš to teraz za horúca, nechaj si to v hlave odležať cez týždeň. Za tie roky si si už zvykla na to, že si na všetko sama s dcérou a jemne z teba cítiť, že aj teraz to chceš nejako dokázať, že to dáš aj bez pomoci, a nechceš iných otravovať ;)
Skús si to zobrať z tej lepšej stránky: aspoň aj trošku vypadneš z toho šialeného kolotoča.
Ja by som buď:
1. poprosila rodičov, aby strážili psa, a zobrala dcéru zo sebou a máme výlet. V škole pochopia, vysvetlíš, máš na to dôvody, a určite má dceéra kamarátku, spolužiaka, kto jej posunie učivo, čo medzitým preberali.
2. poprosila rodičov, aby postrážili dcéru aj psa, a v pokoji pôjdeš na služobnú cestu a bez výčitiek si aj trošku oddýchneš. Dcéra je na to ešte malá, aby bola sama celý týždeň, ale za to už dosť veľká a určite aj samostatná, aby to zvládla u vašich a nebudú s ňou veľké starosti.
@janocka aj teraz sa este robia online skolenia a mas ich aj nahrate plus materialy k tomu
a prečo píšeš, že je "trochu odveci" cestovať s ňou dopravou s prestupmi 250 km? Veď dcéra má 12 rokov, úplne v pohode s tebou precestuje aj viac. Keď sa dáš ty do kľudu a pozrieš sa na to ako na dobrodružstvo. (a nie ako na ďalšiu nespravodlivosť, čo sa ti deje)
@martul
@oblecenie99 ďakujem, áno dom zvyknutá zvládnuť takmer všetko sama,ale vo sa nedá, vždy mi rodičia pomohli, len už mám 40 rokov a tiež mi je trápne ich otravovať,navyše tiež to vôbec nemajú ľahké. Ale keď to bude nutné,bude to jediná možnosť
Žienky ďakujem vám za názory, rady, tipy. Už sa nerozculujte prosim. Ja som chcela vedieť, či je brúsky paragraf, ktorý by mi pomohol v tejto situácii,ak nie,zariadim to nejako s pomocou rodičov, tak ako som doteraz vždy nejako všetko zariadila. Netreba mi ešte pridávať a robiť nervy útočnými komentármi.
skús so zamestnávateľom a možno budeš prekvapená, a keď nie tak potom budeš riešiť, držím palce
@alenka58 ďakujem moc 💞
@mamina7070 áno, občas mi príde pozvánka na školenie, kt. sa týka hlavne organizácií, kt. ešte len pristupujú do CES.
Ako mozes vediet ze soolu nespia autorka? Alebo spolu spali len raz a teraz ho vydiera, preto sa jej boji....ak je zenaty teda.
@joannita nie, určite nie. Veď keby s ním spávala, tak to by som este prežila, že niečo z niečo 🤣🤣🤣ona nič Nemusela obetovať 🤣🤣🤣
Zle robíš ak nikoho nemáš poruke pre takéto prípady.Ak teraz pôjdeš nedajbože akútne do nemocnice tak dieťa ide s tebou? Samozrejme.ze nie.
Keď nič iné nepripadá do úvahy , žiadna rodina, žiadny známi, žiadny susedia...cesta vlakom so psom a 12 r dieťaťim tiež nemožná...tak ak nevyhovie zamestnávateľ hľadal opatrovateľku . Treba hľadať spôsob ako to pôjde a nie dôvod prečo to nejde.
@koniarova ja nechápem CO VŠETKO HĽADÁM ABY SOM NA SKOLENIE NESLA? Veď som iba popísala situáciu a odpovedala na otázky a povedala,že sa nejako zariadim. X krát som písala, že som chcela skúsenosti, paragraf ak také niečo je.
Tu je škoda písať obyčajnej žene a žiadať o radu, lebo väčšina ste tu super matky, ktoré máte super chlapa, matku,susedku,kamošku,opatrovateľky,s ničím nemáte problém, šli by ste bez problemiv do cudzieho mesta vlakom s deckom a psom na pár prestupov atď.
Zbytočne to dramatizuješ. Ešte nevieš termín, ani podmienky.
Buď si urobte z toho výlet ty dieťa i pes, alebo dieťa a pes k tvojim rodičom. Veď ide reálne o max 5 dní a nejdeš na koniec sveta.
Chceš riskovať, že školenie odmietne š a časom sa staneš pre firmu nepotrebnou?

@11bodka11 no tak to mám podobne, keby chcel odo mňa niekto zavesiť mi na krk jeho dieťa🤣a ani by ma nenapadlo dávať niekomu to moje. Aké tak nakoniec sa dozviem, že som negatívna, odseparovana od zvyšku sveta.