icon

Môže samoživiteľka odmietnuť týždňovú pracovnú cestu?

18. okt 2024

Ahojte, som samozivitelka, mám 12 r. dieťa, žijeme reálne samé. V práci sa čoskoro ma prechádzať na nový počítačový systém a budú ľudia chodiť na týždňové školenia, v mojom prípade to je 250 km od miesta bydliska. V pracovnej zmluve mám uvedené, že súhlasím s vyslaním cesty mimo miesta bydliska. Som tu 5 rokov a vtedy mi bolo povedané že to je len proforma a že to ak by bolo treba ísť na inú prevádzku zastúpiť kolegyňu, čo by som nemala problém, to je povedzme do 50 km. Nemala by som ani problém ísť na školenie 250 km, ale nie na týždeň vkuse a nechať 12 ročné dieťa samé doma. Mojich rodičov mám 25 km od nás a tiež majú svoje problémy okrem iného nevládnu babku na krku. Môžem sa ja ako samozivitelka voči tomu nejako ohradiť? Bežné keď sa zavádzajú nejaké nové veci, máme online školenie alebo mám pošlú návod a pracujeme podľa toho. Ale toto je v podstate komplet nový systém. Viem že pred 8 rokmi keď to bolo, že sa prechádzalo na nový systém (ja som tu ešte nebola), kolegyňa sa tomu vyhla, lebo kojila a mala skrátené školenie 1 deň. Ale ona si u šéfa vybaví všetko, takže tipujem, že ani teraz tam tie nepôjde, ale to šéf nemá rovnaký meter na všetkých zamestnancov, jej to je schopný vybaviť este on sám a bude všetko v poriadku a ja neviem ako to riešiť...
Mám ja ako osamelý zamestnanec nejaké prava v tomto, že by mi mali umožniť povedzme 1 deň školenie alebo online školenie prípadne nejaký PDF návod? Aj tak človek prax získa len časom..

Strana
z4
carolynka
Autor odpoveď zmazal
januska12323
18. okt 2024

Normálne by som poprosila rodičov, 12 ročnú netreba nijak extra strážiť len nájsť miesto na spanie a na robenie úloh, polhodinu autobusom tiež určite zvládne.

idamia
Autor odpoveď zmazal
matulka1981
18. okt 2024

prepáč viem že každá situácia je iná ,ja len nechápem to fakt nemas nikoho kam si mohla dcérku na ten týždeň dať ?....rodina píšeš ze nie .ale kamarátku nejaku nemas ?....mne to príde také nepochopiteľne že fakt nemať nikoho ?🤷‍♀️12 ročne dieta ma už svoje kamarátky a ty nejaký okruh známych ???...

autor
18. okt 2024

@matulka1981 písala som, že ju budem musieť dať k rodičom.

kitycat
18. okt 2024

Nechapem, ze toto je taky problem? Z rodicov tvojich ako ubudne ked 4 noci postrazia samostatne dieta a psa? Dcera z toho bude mat zazitok, ze pijde sama

Ty sa budes vykrucat koli kolegyni, ale davno si mohla nahodit, ze preco nejde Maruska.. ale stavat sa do pozicie mucenika ma tiez svoje caro.

Osamely zamestnanec, pridavok by si bechcela?

elviku11
18. okt 2024

Znova sa pýtam, lebo to zas opakuješ a ja tomu nerozumiem: Prečo je problém ísť do cuzdieho mesta s 12-ročnou na pár prestupov? Čo je na tom akože ťažké?
Fakt ste doteraz ani nikde nechodili? .... :/

autor
18. okt 2024

@elviku11 písala som s ňou a do psom keďže tu padli aj také rady

janage
18. okt 2024

Ja len, že podľa vyhlášky vyučujúci pri ospravedlnenom chybaní je povinný uviesť rodičom dieťa čo preberali. Teda minimálne názov témy, otvoríš knihu, naučíte sa.
Za ďalšie edupege nemáte? Oslovím príslušného učiteľa, poprosím a do kópie dám triednu a zástupcu pre druhý stupeň, ak učiteľ nespolupracuje.
Tak isto, cez edupage vieš osloviť rodičov spolužiakov, vidíš tam aj ktorý rodič, ku ktorému dieťaťu patrí.
Takisto môžeš požiadať, aby sa do zápisnice na rodičovskom združení dostalo, že máte v triede takýto problém. Potom sa s tým musia zaoberať. Že vyučujúci nedávajú preberané učivo.
Nech riešenie navrhne škola. Nedajbože vypadne dcéra na 2 týždne a potom čo?

simca06022011
18. okt 2024

podla mna robis prilisnu dramu, tak budes tyzdne bez 12r dcery a ona proste musi nejak zvladnut veci.. dohodla by som sa so starymi rodicmi alebo ak mate nejakych znamych. Proste bez stresu = povedz rodicom ze takyto problem, maju problem so sebou aky? vnucka bude v skole, po skole pojde k nim, pomoze im s niecom, nauci sa do skoly, naveceria a rano do skoly. Ak treba nakupis im predtym, navaris na 2dni aby mali menej, alebo nieco.

V praci by som sa skusila dohodnut na kratsom skoleni ale ja mam napr skusenost, ze isli sme kovli programu na skolenie, ktore malo byt streda-sobota a realne som vo stvrtok vecer isla prec, lebo nebolo sa co viac ucit, a robili len teambuildinove somariny v podstate (kecacky, pitie vecer, spalo sa v hoteloch cize welness).

simca06022011
18. okt 2024

mimochodom dufam, ze vidis rozdiel v ulave kolegyne ktora dojci a ktora sa stara o 12r dieta a pises to len tak zo "srandy" :D
... a ze 12r nema ucivo zo skoly je tiez mierne smiesne, v tom veku si to uz zacnu deti medzi sebou vydiskutovavat, riesa SPOLOCNE skupiny triedne na whatsapp a pod... jedne napise, a niekto posle z toho ,iny z toho... a nakoniec maju ucivo.

Strana
z4