icon

Môže šéfka zmeniť môj plánovaný voľný deň?

6. apr 2025

Ahojte, poprosím vás o radu? Každé tri mesiace chodím k lekárovi, ďalší termín vždy dostanem vopred. V práci máme kalendár do ktorého si môžeme zapisovať kedy chceme mať voľno kvôli plánovaniu služby. Koncom mája budem mat ďalší termín a šéfka mi v piatok písala či môžem pracovať. Som jej písala že žiaľ nie lebo mám termín u lekára ktorý musím dodržať. Keďže ja som ten termín dostala už koncom februára a ja som v čas zapísala do kalendára môže ma šéfka prinútiť pracovať? V práci je nás dosť. Je nejaký zákon ktorým sa môžem brániť? Vďaka

Strana
z2
autor
6. apr 2025

@eeffka prečo komplikujem? Ja si dávam pozor, viac o tejto chorobe tu nechcem písať aj keď som anonym. Ale za to ma môžu v práci vyhodiť a to nechcem

autor
6. apr 2025

@januska12323 nie onko to tiež nie je ale nechcem to tu rozoberať , prosím o pochopenie

autor
6. apr 2025

@sissy27 no ja jej to poviem podla toho čo mi na mail odpíše. Ja predsa nemusím nosiť so sebou celoročný dovolenkový plán čo máme v práci na stene ze kedy kto ma dovolenku a podla toho si mám ja zariaďovať lekára. Ja väčšinou vybavujem lekárov vo svojom voľnom čase resp dám termín na vtedy ak mám voľno ale toto jediné to takto nefunguje. Keď tam budem v máji hneď dostanem termín na august. To bude pre ňu zas problém lebo vtedy maju kolegyne s deťmi dovolenku a to jej zas nebude pasovať

petracandle
6. apr 2025

Čo to tu rozoberáš ako malé decko a hráš sa na tajomnú! Už ti tu predsa jasné poradili, že si vezmi potvrdenie od lekára, a ak nechceš aby v práci videli konkrétneho lekára, choď s tým potvrdením k obchodnému, vysvetlíš situáciu a dá ti potvrdenie on..bože!

eeffka
6. apr 2025

@januska12323 ten mi nenapadol, ak je to tak isto obvodny pochopi a da paragraf
Tak teda nie...

autor
6. apr 2025

@petracandle sa ukludni

autor
6. apr 2025

@petracandle a ak si to nevšimla ja to tu nerozoberam to niektoré chcú vedieť o akú DG sa jedna

eleanor2510
6. apr 2025

Za tu diagnozu ta v praci mozu vyhodit? Cize vykonavas pracu, na ktoru nemas v poriadku zdravotny stav?

januska12323
6. apr 2025

No počkaj ale toto mení situáciu. Ako môžeš vykonávať prácu ktorú defakto robiť nemáš?

autor
6. apr 2025

@eleanor2510 takto nemusia ale môžu vyhodiť ak vyhodia je z právneho hľadiska diskriminácia. A áno vykonávam ale podnikový lekári o tom vedia

autor
6. apr 2025

@januska12323 to by som nikde nemohla potom pracovať

eeffka
6. apr 2025

@januska12323 myslim si ale to je cisto len domnienka ze chodi na kontrolu HIV, a toto by som teda ja ako kolegyna chcela vediet.

lilianka28
6. apr 2025

Z tvojich indícií mi potom vychádza, že máš HIV?
Sorry ak sa mýlim.

autor
6. apr 2025

@eeffka nie, nie je to ono a nie sme kolegyne
@lilianka28 nie

eleanor2510
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
6. apr 2025

Ak to vie firemný lekár tak aj firma.
Ale môžeš požiadať svojho všeobecného lekára o pečiatku.

autor
6. apr 2025

@eleanor2510 ja si sebe samej pomôžem neboj
@bosorkabb firma to nemá ako vedieť keďže dr má lekárske tajomstvo ktoré musí dodržiavať

bosorkabb
6. apr 2025

Never tomu že firemný nič firme nepovie. To je trochu iné ako klasický lekár.

autor
6. apr 2025

@bosorkabb verím tomu, nežijem na slovensku a viem že tu si lek.tajomstvo udržiavajú. Nie je to moja prvá firma kde pracujem

autor
6. apr 2025

Ešte dodám že zakaždým je iný lekar, firma nemá stáleho firemného lekára a ti lekári sú normálne všeobecný a zakaždým zaskočí ten ta kt ma službu. Takže raz môže mať aj moja obvodná u nich službu

bosorkabb
6. apr 2025

Veď aj na Slovensku udržiavajú. Len firemný je o niečom inom.
A teda keď sa nebavíme o Slovensku tak nikto z nás nevie ako to máte riešené v rámci návštevy lekára, aký zákonník práce tam platí a podobne. Pretože nevieme ani krajinu.

petracandle
6. apr 2025

@autorka nejak tvoj príbeh nesedí...teraz píšeš, že nežiješ na Slovensku, tak prečo si sa nás v tejto diskusii pýtala takúto vec, týkajúcu sa pracovného práva? 😃 Veď keď údajne nežiješ na Slovensku, mala si založiť diskusiu v danej krajine 😉😉

ibrunova
6. apr 2025

Zrazu nežiješ na Slovensku? Pochybujem.. Na čo by si to tu riešila, ak nejde o SK.

eleanor2510
6. apr 2025

Je to nielen otazka pracovneho prava danej krajiny, ale aj toho, ze by ta vyhodili pre diagnozu? V zahranici? Sa budu chciet sudit s tebou? Akoze prepac, ale fakt to nesedi. Neviem, ci som tipla spravne diagnozu, vymazala som predosly komentar, ked si taka tajnostkarska, ale po x komentaroch napises, ze sa to cele tyka inej krajiny???

autor
6. apr 2025

A baby, už vám to nie je jedno?

tanyan
7. apr 2025

Ak sa Tvoj zamestnávateľ riadi legislatívou inej krajiny, tak si treba naštudovať čo hovorí zákon tam.
Slovenský zamestnávateľ Ti za určitých okolností môže zrušiť aj schválenú dovolenku a môže Ti aj nevyhovieť pri rozpise. Avšak aj ak Ti nedá voľno podľa rozpisu, je povinný ospravedlniť Tvoju neprítomnosť na čas nevyhnutne potrebný na absolvovanie vyšetrenia.
Na Slovensku platí zákonník práce:
https://www.epi.sk/zz/2001-311
§ 141
...
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
...

autor
7. apr 2025

@tanyan ďakujem dostala som voľno

Strana
z2