icon

Môže vás zamestnávateľ nútiť na online školenie?

sergrim
19. mar 2024

Dobrý deň, vedel by mi prosím niekto poradiť. Robím vo firme, v ktorej už 2 roky funguje takzvané online školenie, kde nás zamestnávateľ núti aj počas pracovného voľna, aby sme sa ho zúčastňovali. Vlastne prebieha to tak, že máte aplikáciu v mobile, kde vám každý deň chodievajú každý deň testy, ktoré musíte spraviť. Väčšinou to trvá 5 min. pokiaľ sa však napr. z 10 otázok pomýlite 3x, test robite odznova, lebo zamestnávateľovi to ukáže, ako keby ste ho nerobili vôbec. Samozrejme môže si niekto povedať že je to len 5 minút, čo riešim, lenže to robíme zadarmo, keď niekedy zabudneme tak počúvame, ako je možné že sme to nespravili atď. Moja otázka znie či má nato zamestnávateľ právo.

Strana
z2
lienka.7
19. mar 2024

@sergrim v rámci pracovného času ano, mimo neho nie. Inak predpokladám, že tým pádom mate aj služobný mobil.

anjelicek26
19. mar 2024

Kvôli určitým auditom je potrebné, aby všetci zamestnanci dane školenie do termínu mali. Keď ideš na dovcu, sprav to proste skôr.

viestta
19. mar 2024

Akekolvek skolenie, ktore suvisi s vykonom prace ti zemestnavatel moze nariadit a ty si ho povinna absolvovat. Co suvisi a co nesuvis s vykonom prace si zamestnavatel urci sam, rovnako aj kriteria, kedy povazuje skolenie za uspesne absolvovane.
A celkom nerozumiem tomu, ze "zadarmo"? Ci by si chcela aby ti este specialne platil za skolenie v pracovnom case, ktore potrebujes absolvovat aby si mohla vykonavat svoju pracu?

ms_green
19. mar 2024

No takto. Sú školenia, ktoré musíš mať absolvované, BOZP, požiarna bezpečnosť, v korporáte také tie srandy o inkluzívnosti ale to býva raz ročne.
Neviem si predstaviť, čo za školenie musíte robiť KAŽDÝ JEDEN DEŇ?

Ale ako píšu vyššie, môže ťa "nutíť"robiť to v pracovnom čase. Nie keď máš napríklad dovolenku. A nie je to "zadarmo" ale je to súčasť tvojej práce. Fakt by ma ale zaujímalo, čo vás každý deň školia.

muchotrafka298
19. mar 2024

Mna by tiez zaujimalo, ake skolenia su denne. Lebo toto som ja nikdy nepocula. Mavame v praci tiez skolenia, ktore treba spravit k urcitemu datumu.

sergrim
autor
19. mar 2024

@viestta práveže ide o to, že to musíme robiť aj počas nášho voľna.

sergrim
autor
19. mar 2024

@lienka.7 nie, nemáme používame naše.

januska12323
19. mar 2024

Na tvoj vlastný mobil ti každý deň príde nejaký test a musíš ho spraviť keď už nie si v robote?

viestta
19. mar 2024

@sergrim pocas volna vas nutit nemoze. Sprav skolenie pocas pracovnej doby. Ked mas dovolenku, PN alebo OCR tak skolit sa nemusis. Dobehnes skolenia, ked sa vratis do prace.

sergrim
autor
19. mar 2024

@anjelicek26 práveže to sú školenia ktoré sa robia každý deň, niekedy si tam treba pozrieť video, na konci sú otázky na ktoré treba odpovedať. Niekedy to prebieha tak, že máte text ktorý si treba naštudovať, a zas na konci je test, len ide o to, že či sme povinný robiť tieto testy aj počas voľna, keď nie sme v robote.

sergrim
autor
19. mar 2024

@januska12323 áno. Ten program sa volá axonify

sergrim
autor
19. mar 2024

@muchotrafka298 tie školenia fungujú cez aplikáciu axonify. A vlastne veľa krát sa tie veci iba opakujú.

ms_green
19. mar 2024

A vedela by si aspoň rámcovo povedať, čo vás tam školia?

muchotrafka298
19. mar 2024

@sergrim zalezi od toho, ci to mate napriklad v pracovnej zmluve, ze ste povinni toto robit a je to sucastou tvojej prace. Mate to osetrene nejakou smernicou, internym predpisom? Prekaza to len tebe alebo aj ostatnym kolegom?

sergrim
autor
19. mar 2024

@ms_green robím na čerpacej stanici a väčšinou je to obsluha zákazníka, starosť o umývarku, príprava hot dog ov, kávy, a proste všetko možné, tie témy sa dosť často opakujú, chápem že pre nových zamestnancov to môže byť prínosné ale ja tam napr. robím 10 rokov. A jednoducho od nás požadujú aby sme to robili každý deň, lebo je to vraj povinné, ale už ma to otravuje, hlavne tá myšlienka, že to mám robiť počas svojho voľna. Niekedy to bol aj taký hardcore, že došla sms-ka aj o 11 večer že sme to nespravili.

januska12323
19. mar 2024

@sergrim pozerám, že to funguje ako píšeš. Ja by som ich robila jedine v robote počas pracovnej doby. A aj to len vtedy kedy by to bolo podmienené v zmluve a/alebo sa od toho odvijalo hodnotenie.

sergrim
autor
19. mar 2024

@muchotrafka298 úprimne prekáža to už všetkým, každého to otravuje.

maranco
19. mar 2024

Pokiaľ nemáš nariadenú prácu nadčas, alebo pracovnú pohotovosť, tak nemáš čo pracovať počas svojho denného odpočinku.

EÚ chce, aby ste mali od zamestnávateľa pokoj po pracovnej dobe. Už by ste neboli povinní mu zdvihnúť telefón
https://www.noviny.sk/slovensko/583065-eu-chce-...

Využívate svoje právo „odpojiť sa“? Pozrite sa, kedy môžete šéfovi povedať nie
https://www.forbes.sk/vyuzivate-svoje-pravo-odp...

Ak pracuješ z domu tak máš právo "vypnúť" sa.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Ty nemáš v zmluve prácu z domu, takže mimo pracovnej doby a pracoviska nepracuj.
Zmeň si číslo a "pracovné" počas voľna vypínaj.

tiika
19. mar 2024

@sergrim Zamestnávateľ je oprávnený uložiť zamestnancovi zúčastniť sa na vzdelávaní s cieľom prehĺbiť si kvalifikáciu. Účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda.

Formu a spôsob školení určuje zamestnávateľ, pričom nie je nevyhnutné, aby uvedené bolo predmetom dodatku k pracovnej zmluve.

Neúčasť na školeniach môže byť zo strany zamestnávateľa kvalifikovaná ako porušenie pracovnej disciplíny.

Keďže účasť na vzdelávaní je výkonom práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda, ak z dôvodu účasti na školení dochádza k práci nadčas, zamestnancovi patrí za tento čas mzdové zvýhodnenie za výkon práce nadčas.

doriiis
19. mar 2024

Čo by som ja dala za online školenie 5 min.denne.Ja tam musím byť osobne 3 dni v kuse

tiika
19. mar 2024

@doriiis zadarmo/bez mzdy?

doriiis
19. mar 2024

@tiika ...nie,nariadený nadcas

lubina
19. mar 2024

@sergrim pocas pracovneho volna si nie povinna robit ziadny kurz. Ak by ti to nariadil, tak je to praca nadcas a musi ti to zaplatit alebo dat volno.

sergrim
autor
19. mar 2024

Ďakujem všetkým za odpovede.

tiika
19. mar 2024

@sergrim nemáš za čo 😄 v podstate môžete zamestnávateľa vyzvať o doplatenie mzdy a dožadovať sa svojich práv, porušuje zákon

https://www.ip.gov.sk/ako-postupovat-vo-veci-ne...

martinkatinka
19. mar 2024

Toto od nas chceli na poste. Bud za pochodu pri otvorenej priehradke alebo ze doma.

maranco
19. mar 2024

@martinkatinka na priehradke si mala kartičky som na WC, obedňajšia prestávka, školenie...? 😀

martinkatinka
19. mar 2024

@maranco nie, ze vybavovat ludi a medzitym stihnut odklikat skolenie

asemrakova
19. mar 2024

@martinkatinka tiez som si hned spomenula na toto skolenie na poste 😅ale posta je strasny zamestnavatel🙈

martinkatinka
19. mar 2024

@asemrakova vedela by som rozpravat 😆

Strana
z2