Môže vysokoškoláčka vedieť robiť riadne účtovníctvo?
Milé mamičky, nemamičky - hľadám radu, pomoc, možnosti...
Myslíte si, že je možné, že študentka vysokej školy ekonomickej v 3.-4. ročníku môže mať prax (vedomosti - znalosti - samovzdelávanie) v oblasti podvojného účtovníctva (hlavne čo sa týka mesačných DPH výkazov, skladovej evidencie a miezd/personalistiky) a vedieť samostatne účtovať a zároveň vykonávať klasickú administratívu spojenú s vedením e-shopu ako sú objednávky, vystavovanie faktúr a ľahká komunikácia cez emaily?
Potrebujeme takéhoto človeka zamestnať od nového roka 2015, len neviem, či je vôbec možné niečo také požadovať od "študentky vysokej školy". Myslíte si, že je to reálne sa zaoberať myšlienkou neprijať do TPP bežnú účtovníčku s dlhoročnou praxou alebo externú účtovnú firmu, ale dať šancu tejto "školskej kategórii"? 😉
Ďakujem za každý váš názor a postreh. Budem rada za každé podnety. 🙂
@mentolka12 Prepáč za otázku, ale máš vôbec šajn, čo je účtovníctvo? Pýtam sa kôli týmto tvojim slovám: nemaju uz za potreby studovat dalej a vzdelavat sa
@evita68 a prečítala si si celú vetu? účtovníctvo robím cca 8 rokov, predtým 4 roky na strednej, 5 rokov na výške som ho študovala...takže asi toľko k Tvojmu komentu...
@mentolka12 kde píšeš, že robíš 8 rokov účto? v príspevku nadomnou to nevidím.. ak robíš účto, ako potom môžeš napísať, že účtovníci nemajú potrebu vzdelávať sa? toto nie je povolanie, že niečo sa naučím a fičím na tom roky... pre dobre urobenú robotu musíš predsa dennodenne študovať, sledovať zmeny, ktoré nám naši zákonodarci nadeľujú.. ja tiež len toľko.. 🙂
@evita68 tak ešte raz ja som napísala že viac skúsení účtovníci ktorí majú niekoľkoročnú prax si o sebe myslia, že už sa nepotrebujú vzdelávať...nie všetci ale poznám veľa "účtovníkov" čo si myslia, že čo sa naučili v škole im stačí a nevzdelávajú sa ďalej, nechodia na školenia, všetko robia mechanicky...typický príklad z môjho okolia...odchádzala som zo zamestnania klient prijal účtovníčku aby mu robila papiere ja som ju mala zaučiť tak som jej vysvetlila ako funguje program a to bolo všetko odišla som...po dvoch rokoch mi volá pani účtovníčka že nemám doriešené auto v účtovníctve (podotýkam auto nebolo ešte dovedené bola iba zálohová faktúra vystavená) a ona si to za dva roky nedala dokopy lebo ja som jej nepovedala ako to má zaúčtovať a ona sa s takým príkladom nikdy nestretla...to je všetko napísala ja som nechcela nikoho uraziť ani znevážiť jeho prácu ale sú účtovníci a ekonómovia ktorí na to kašlú to je všetko...PS: nie všetkým ide o to aby odovzdali správne odvodenú robotu, niektorým ide o to aby zarobili...nie vždy je dôležitá kvalita ale pre väčšinu je dôležitá kvantita PS: nemám za potreby hovoriť o svojej praxi ja hovorím o svojich skúsenostiach ...pekný dník sa praje 🙂
@handbag ako uctovnicka s 10rocnou praxou ti urcite radim niekoho externe na ucto. Viem ze ked ja som zacinala( a to som mala 4roky teorie ucta za sebou na strednej,matuitu z toho a 2roky na vyske) ked mi dali zauctovat pokldnicne doklady som cumela ako puk ze co s tym pre boha mam robit. Ine je drzat doklad v ruke a ine mat napisane na jednom riadku VPD nakup kancelarskych potrieb🙂 To bol len priklad. A teraz si predstav ze jej das do ruky cele ucto vratane sprac.DPH v programe, ved nebude vediet ani ako sa vola🙂🙂 je pekne ze jej chces dat sancu ale ak nema mat nad sebou skuseny dozor pripadne riadne zaucenie na niekolko mesiacov,urrcite by som ju k tomu nepustala.
@handbag
Ja som z odboru, podla mna to mozne je co pises. Poviem za seba, ze mlada krv vie castokrat veci ovela lepsie, rychjelspie sa nauci so softwarom pracovat a podobne ako pani s 20r praxou (nie, nechcem nikoho urazat, pisem len osobnu skusenost). ak bude mat vysokoskolacka po ruke niekoho koho sa moze pytat ako a co robit tak po par tyzdnoch sa do toho urcite dostane!
Urcite by som vyberala podla tychto kriterii- ukoncena obchodna akademia plus vysoka skola min.3.rocnik- urcite pozaduj Ekonomicku univerzitu, fakulta hospodarskej informatiky (jedina fakulta ekonomickeho zamerania kde su ludia uctovnictvo naozaj nadupani). Zo strednej bude mat prakticke skusenosti z bezneho uctovania a z vysky bude mat nadstavbove informacie.
A po skonceni skoly su takito ludia vdacni ze maju kde zostat pracovat, doba je zla,...ja som bola aka stastna ze som po skonceni VS pokracovala tam kde som pocas 5.rocnika pracovala!
Drzim palce 🙂
Dobry deň, prosim Vás pekne je tu nejaký profesor/ka učtovnictva? potrebovala by som na zápočet nejaky súvisly priklad na 25 predkontaci suvisiacích s tou firmou. Ďakujem

@bubelko velmi sa mi paci Tvoj nazor vsetci odcudzuju ekonomov a uctovnikov bez praxe ale nikto si neuvedomuje, ze kazdy mal svoje prve zamestnanie a tam tiez nemal prax :( je smutne ako vsetci hovoria ze urcite nie ze to treba dat odbirnikom s dlhorocnou praxou no nech nezabudaju ze aj odbirnik s oraxou moze zakopnut a este ovela lahsie lebo si je isty svojimi poznatkami a niektory nemaju uz za potreby studovat dalej a vzdelavat sa