icon

Môže zamestnávateľ kontaktovať lekára ohľadom ošetrenia zamestnanca?

9. dec 2025

Môže zamestnávateľ kontaktovať lekára či bol zamestnanec na lekárskom ošetrení a ak áno v akom rozsahu mu smie lekár poskytnúť informácie ? Máte s tým skúsenosť, aby váš nadriadený toto robil? Vďaka za odpoveď.

Strana
z2
nelca84
10. dec 2025
@janinah

@tiika
@nelca84 tu nejde o moj nazor.darmo sa do mna obuvate...priepustku lekar potvrdzuje so suhlasom pacienta..aj info o navsteve kludne moze podat do telefonu zamestnavatelovi..AK NA TO MA SUHLAS PACIENTA

@janinah uveď, ktorý predpis lekárovi zakazuje podať informáciu o dátume a čase návštevy.
Nebavíme sa o žiadnych diagnózach, zdravotnom stave, dôvodoch vyšetrenia...

anonym_a68aa6
10. dec 2025

Ano moze si overit
Ak má zamestnávateľ pochybnosti o vydaní potvrdenia, má právo overiť si uvedené u príslušného lekára, ako aj napr. potrebu absolvovania viacerých odborných vyšetrení v súvislosti s potvrdením na celý deň a ordinačné hodiny ošetrujúcich lekárov.
https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...

Suhlas pacienta nepotrebuje, to su bludy co sa tu vypisuje

kalifka
10. dec 2025
@anonym_a68aa6

Ano moze si overit
Ak má zamestnávateľ pochybnosti o vydaní potvrdenia, má právo overiť si uvedené u príslušného lekára, ako aj napr. potrebu absolvovania viacerých odborných vyšetrení v súvislosti s potvrdením na celý deň a ordinačné hodiny ošetrujúcich lekárov.
https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...

Suhlas pacienta nepotrebuje, to su bludy co sa tu vypisuje

@anonym_a68aa6 má právo si overiť, ale zároveň lekár má právo odmietnuť informovať o návšteve lekára a dôvod.
Ako som písala vyššie, môj lekár na toto nikdy neodpovie, keď mu zamestnávateľ volá. Slušne povie, že na toto odpovedať nebude a zloží. Veľa zamestnávateľov vyžaduje "svoje formulky", ktoré treba vypisovať a tým, len lekára zbytočne zdržiavajú.

lienka.7
10. dec 2025
@kalifka

@anonym_a68aa6 má právo si overiť, ale zároveň lekár má právo odmietnuť informovať o návšteve lekára a dôvod.
Ako som písala vyššie, môj lekár na toto nikdy neodpovie, keď mu zamestnávateľ volá. Slušne povie, že na toto odpovedať nebude a zloží. Veľa zamestnávateľov vyžaduje "svoje formulky", ktoré treba vypisovať a tým, len lekára zbytočne zdržiavajú.

@kalifka zamestnavatel ma pravo vedieť, či v daný deň bol zamestnanec na ošetrení alebo nie.
Nemá právo sa pýtať na diagnózy ani kolko trvalo ošetrenie a pod. Iba ci bol/nebol. Keby nie, tak si môžeme nosiť priepustky ako chceme a je to neskontrolovateľne.
Tak isto sa dotazuje SP, či keď si nebola doma počas kontroly PN, si bola naozaj u lekára. Ono totižto v E-Healthe mas zaznamenaný aj presný čas 😉

tiika
10. dec 2025
@kalifka

@janinah ak nejde o tvoj názor, tak uveď právny predpis na základe ktorého toto tvrdíš.
Opäť, ak by to bolo tak ako tvrdíš, zamestnávateľ by priepustku nemusel v prípade pochybnosti uznat.
Jednoducho buď by sa porušovali prava zamestnávateľa vyžadovať pravdivé informácie o dôvode neprítomnosti zamestnanca v práci alebo zamestnancov, uznat nepritomnost z dôvodu vyšetrenia/ošetrenia.
V každom prípade žiadny zákon, ktorý by zakazoval lekárovi podávať informácie tohto druhu nepoznám a ty si ho neuviedla.
@kalifka dovolím si tvrdiť, že niektoré informácie je lekar dokonca povinny podávať

tiika
10. dec 2025
@lienka.7

@kalifka zamestnavatel ma pravo vedieť, či v daný deň bol zamestnanec na ošetrení alebo nie.
Nemá právo sa pýtať na diagnózy ani kolko trvalo ošetrenie a pod. Iba ci bol/nebol. Keby nie, tak si môžeme nosiť priepustky ako chceme a je to neskontrolovateľne.
Tak isto sa dotazuje SP, či keď si nebola doma počas kontroly PN, si bola naozaj u lekára. Ono totižto v E-Healthe mas zaznamenaný aj presný čas 😉

@lienka.7 ma právo sa pýtať aj na čas, pretože ospravedlnenie neprítomnosti na pracovisku sa vzťahuje na nevyhnutne potrebny čas, a teda môže si overiť presne tie iste údaje, ktoré sú na priepustke.
Pokial tvrdíš niečo iné, prosím uveď na základe ktorého zákona.

janinah
10. dec 2025

Damy,mna nik neplati za to,aby som hladala pravne predpisy a predkladala vam dokazy.Upozornujem na skutocnost a ak s tym niekto z vas pracuje ako zamestnavatel tak si na to dajte pozor,lebo si mozete vyrobit problem. Ja som clovek z druhej strany a viem co o pacientovi sa prezradit moze a co nie. Kludne to ignorujte,nemienim dokazovat " svoju pravdu" skor ci neskor sa niekto z dotknutych pacientov ozve.Aj so svojim pravnikom...

anonym_66b745
10. dec 2025
@janinah

Damy,mna nik neplati za to,aby som hladala pravne predpisy a predkladala vam dokazy.Upozornujem na skutocnost a ak s tym niekto z vas pracuje ako zamestnavatel tak si na to dajte pozor,lebo si mozete vyrobit problem. Ja som clovek z druhej strany a viem co o pacientovi sa prezradit moze a co nie. Kludne to ignorujte,nemienim dokazovat " svoju pravdu" skor ci neskor sa niekto z dotknutych pacientov ozve.Aj so svojim pravnikom...

@janinah tak ale musis vediet na zaklade ktoreho predpisu, ci zakona to nemozes prezradit. Si lekar, ci sestra?

janinah
10. dec 2025
@anonym_66b745

@janinah tak ale musis vediet na zaklade ktoreho predpisu, ci zakona to nemozes prezradit. Si lekar, ci sestra?

@anonym_66b745 nie,nemusim v hlave drzat cisla zakonov...

nelca84
10. dec 2025
@janinah

@janinah no zjavne nevieš a nie je to prvá diskusia o priepustkach kde sa bijes za svoju pravdu, ale zatiaľ si svoje tvrdenia ničím nepodlozila.

anonym_66b745
10. dec 2025
@janinah

@janinah tak to ti nemusime verit. Zase asi nepotrebujes ovladat cele spisy, ale ked toto tvrdis, musis vediet na zaklade coho.

tiika
10. dec 2025
@janinah

@janinah to sice nemusíš, ale môžeš uviesť aspoň to, kde sa to da dohľadať, v ktorom zákone sa to uvadza. Potom je samozrejme na povazenie, že ľudia budú tvrdiť hocičo bez toho, aby svoje tvrdenie niečim podložili.
Inak ďakujem za upozornenie ale z tej hrozby, ktorú spomínaš, nemám absolútne žiadnu obavu.

janinah
10. dec 2025

Ako pisem.kludne ignorujte.ozaj nemusim pre potreby internetovej diskusie nieco dohladavat.aby ste mi uverili.Kto ma zaujem moze zacat googlom umelou intel.a urcite sa dopracuje aj k zakonom.

kalifka
10. dec 2025

Tu vidieť, viaceré nemáte šanju o tom čo sa tu rieši.
Ešte raz lekár, nemá povinnosť zamestnávateľovi hovoriť, či tam zamestnanec bol, alebo nebol. Ak to potrebuje silou mocou riešiť na to sú iné orgány, na ktoré sa má zamestnávateľ obrátiť.
Vždy tu bolo a aj bude zneužívanie paragrafov, ale povedzme si prečo... Koľko krát zamestnanec nemá na výber, len ako si ísť pre paragraf k lekárovi.
Sama som si prešla oboma stranami, aj sme v bývalej práci volali inšpektor práce kvôli paragrafom, lebo nám ich nechcel uznať. Samozrejme, že nám dali za pravdu a preto viem, čo si už môže a nemôže zamestnávateľ dovoliť.

anonym_a92ac7
11. dec 2025
@kalifka

Ešte raz lekár, nemá povinnosť zamestnávateľovi hovoriť, či tam zamestnanec bol, alebo nebol. Ak to potrebuje silou mocou riešiť na to sú iné orgány, na ktoré sa má zamestnávateľ obrátiť.
Vždy tu bolo a aj bude zneužívanie paragrafov, ale povedzme si prečo... Koľko krát zamestnanec nemá na výber, len ako si ísť pre paragraf k lekárovi.
Sama som si prešla oboma stranami, aj sme v bývalej práci volali inšpektor práce kvôli paragrafom, lebo nám ich nechcel uznať. Samozrejme, že nám dali za pravdu a preto viem, čo si už môže a nemôže zamestnávateľ dovoliť.

@kalifka skadial máš takú info, že to nemôže u lekara zisťovať? Inšpektorát prace vám uznal, že nemá právo informovat, či tam zamestnanec bol alebo nebol?

kalifka
11. dec 2025
@anonym_a92ac7

@kalifka skadial máš takú info, že to nemôže u lekara zisťovať? Inšpektorát prace vám uznal, že nemá právo informovat, či tam zamestnanec bol alebo nebol?

@anonym_a92ac7 vytrhla si si len či si chcela ? Asi áno, ja som tu viac krát písala - zamestnávateľ si môže overiť, či tam bol, alebo nebol zamestnanec a tu je to ale - lekár nemá povinnosť mu tú informáciu odovzdať. Toľko krát ti lekár, ani nezdvihne telefón.
Mi sme s inšpektorátom riešili celodenné § a zároveň sme sa pýtali, otázky ktoré sme chceli mať zodpovedané. A preto teraz viem, čo si môžem a nemôžem dovoliť voči zamestnancom.
Ako som viac krát písala, zneužívanie § tu vždy bolo, a nie len ich, ale aj PN, či OČR.

anonym_a92ac7
11. dec 2025
@kalifka

@kalifka V poriadku, tak takú povinnosť voci zamestnávateľovi nemá. Avšak zamestnávateľ nemá zákonnú povinnosť uznat prekazku pokial na nej nie je potvrdený čas ošetrenia/platnost na cely deň, nakoľko zamestnanec nepreukázal potrebny údaj - nevyhnutný čas ošetrenia.

kalifka
11. dec 2025
@anonym_a92ac7

@kalifka V poriadku, tak takú povinnosť voci zamestnávateľovi nemá. Avšak zamestnávateľ nemá zákonnú povinnosť uznat prekazku pokial na nej nie je potvrdený čas ošetrenia/platnost na cely deň, nakoľko zamestnanec nepreukázal potrebny údaj - nevyhnutný čas ošetrenia.

@anonym_a92ac7 ale samozrejme, že tam musí byť napísaný buď čas od - do, alebo kľud na lôžku a doplniť čas. Toto tu nikto nespochybňuje.

synne
11. dec 2025

Ak zamestnanec dá priepustku na nočnú zmenu, overujem u lekára, či bolo vyšetrenie takej povahy, že neprišiel do práce. Na diagnózu sa nepýtam.

Strana
z2