Môže zamestnávateľ kontrolovať čas na wc?
Dobrý den, moze mi zamestnavatel kontrolovat cas na wc,popripade pocitat minuty a dat mj ich odpracovat? Dakujem
No ak tam nesedíš hodinu 😂
@janai1 za dvanstku tak do 10 min denne dokopy
A s tým má problém?
No ak na wc odbiehas mimo urcenych prestavok, tak podla mna moze.
Samozrejme, ze je ine, ked clovek nyvdrzi, citi sa zle a pod. a musi proste odbehnut ale tiez je ine, ked niekto odbiehava x-krat denne mimo prestavok a nahromadi sa mu potom plno casu kedy praca stoji.
@janai1 skoro so vsetkym je problem
oznam svojmu zamestnavatelovi, idealne pisomne, ze nebudes tolerovat sledovanie casu na toalete a neexistuje zakon, ktory umoznuje nadrabat si cas na toalete.
Autorka skus trosku viac podrobnosti - aku pracu robis?
@zmrzlinka2021 Su prace, kde proste stojis pri linke a nemozes odbiehat - bud musis zastavit linku, alebo musi pribehnut niekto iny a zastupit ta a podobne. Ale aj plno inych prac, kde si proste nemozes vybrat, ze teraz idem na toaletu a nesplnim si potom pracovny fond.
Takze ano, absencie na pracovisku mimo urcenych prestavok je nesplnenie pracovneho fondu a tym padom je normalne, ze je potrebne tuto absenciu nejako relevantne ospravedlnit, alebo si nadrobit.
Ideálne potom zmeniť prácu. Neviem si predstaviť že potrebujem ísť na wc a niekto mi stojí za ritou že koľko som tam bola
Inak, neviem čo je na tom pravdy, ale vraj jeden nemenovaný a dosť veľký zamestnávateľ pýtal od žien dokonca rozpis ich periódy, aby prispôsobil prestávky na montáž. linke.
(Automobilový priemysel na 3 písmena.)
- čo je na tom pravdy ale opakujem - neviem 🙂
@elizabet173 … Ja roxorovou tyčou 😅🙏🏽
@nafka0483 no nie kedy je potrebny zastup inokedy nie, je to zvycajne tak dva krat do dna na max pat minut
@nafka0483 ked musis ist na wc, musis, musi prist nahrada a bodka. Sa cudujem, ze ludia si tu na slovensku dokazu nechat srat na hlavu. To sa ma dotycna osoba pocikat a pracovat pocikana?
Toto nema nic spolocne s vyspelym a civilizovanym svetom, kde si zamestnancov vazia v prvom rade ako ludi. Proste raz clovek musi ist na toaletu, dalej o tom nedebatujem. A chcem mat pisomne ze mi to strhavaju z pracovneho fondu. Pravdaze to nikto neda pisomne, lebo je to blud, nie je to dovolene.
Prestavka v dlzek 30 minut je prestavka na odbocinok, nie na hygienicku pauzu - biologicke potreby sa nedaju naplanovat "od do".
Tak mu povedz nech ta zacievkuje alebo dá k nohám vedro a nebudeš mu odbiehat..hrozne..
@zmrzlinka2021 no pppravde snaha riesit bola, niektorym prejde vsetko ostatni si musia pretrpiet 🙂 a dakujem za odpoved
No mamina robila za pasom a veru nemohla ist hocikedy. A ja roky v restike/v hoteloch. So smiechom spominam, ako som zhltla obed za 5 min, zaliala ho poharom ladovej vody a potom za barom..inokedy 1 clovek za hodinu a zrazu vsetci zmrzlinu, pivo, koktejly..ja uz kropaje potu na cele, zrazu Anglican, ktory chcel 8 piv, kym som capovala sa ma pytal na moj nazor ohladom Brexitu..no mala som chut mu povedat, ze sa mozem na cely Brexit vys*at 🙈🤣 rychlo som mu naliala frtana na ucet podniku, s usmevom povedala, nech pocka minutu, ze si to na wecku premyslim 🤣🙈 hanba nehanba, som len clovek.
Ale k veci, uz deti v skole by nemali chodit na wc mimo prestavky, takze ani dospeli. Ale nie vzdy sa to da a vtedy by to mal zamestnavatel pochopit. Ak nie, naliat gutalax do pitia. (Mam syndrom hyperaktivneho mocoveho mechura a som stastna, ze poslednemu sefovi nevadilo, ked som odvehla cikat vzdy, ked sa dalo)
@amelie2017 ono by to nevadilo keby to platilo pre kazdeho..ale niektori si aj na hodinku odbehnu prec mimo pauzy a niekto nesmie na wc
A vie o tom vedenie? Ake vedenie? Len veduca? Veduca timu alebo celkovo veduci/majitel firmy. Lebo pravidelnu hodinovu pauzu u kolegov by som riesila s najvyssim vedenim. Je rozdiel si odskocit, ked musis, a je rozdiel sa ulievat. Ano, ked to cloveka chyti, niekedy je na tom wecku aj polhodinu, ale to je vynimka, ze si to nik nezapamata.
@amelie2017 ano len veduca
Tak treba napisat oficialmu staznost vyssiemu vedeniu.
@amelie2017 len to nechcem este viac schytat
@nafka0483 No hej ale zober si že napríklad sú aj také ženy, čo majú silnú periodu...napríklad ja prvé 2 dní kebyže stojím niekde pri páse tak zo mňa sa leje ....veď len keď som doma alebo som sedela v kancli tak som prvé 2 dní mojej periody bola skoro každu pol.hodinku na wcku....moja gyn. To nejak neriešila ja to tak mňa od mlada...svoju prvú som dostala v 4. Ročníku na základnej škole a už vtedy si pamätám že babka mi na noc dávala jej vložky pre seniorov pretože to sa nedalo...
Dakujem bohu za svoju pracu. To neviem ci by som mohla robit niekde, kde nemozem ist kedy potrebujem.
Dakujem bohu za svoju pracu ze ked musim tal nie je problem, ...ale pred x rokmi (20) som brigadovala vo firme na satelity, pasova vyroba tak tam sme mali "cik pausu" , kazdu hodinu 5 min potom sa pas zapinal ak si si xhcela odbehnut mimo musela si poziadat kolegu kt robil dalsi ukon aby rpbil aj tvoj, sikovny kolega vedla teba bol na nezaplatenie...
Ja mám zápal močových ciest niekoľko krát do roka, takže môj mechúr je oslabený. Ja za hodinu idem aj dva krát na wc, v noci aj trikrát. Takže chvalabohu ja môžem ísť v práci v podstate kedykoľvek potrebujem.moji kolegovci vedia, a neprekáža im to. To by bolo🤦🤦Ale nerobím za pásom. Tak by som robiť nemohla. Aj cestovanie mi robí problém . Cestou do práce keď som ok tak stojím raz, keď som chorá ( aktívny zapal)stojím dva krát. Keď niekde idem, mám ocekovane všetky pumpy a wcka. A keď náhodou že pracujem v chladnejšom prostredí, tak katastrofa, to idem ešte častejšie
@zmrzlinka2021 Prestavka je praveze urcena na hygienicku pauzu, odpocinok a obcerstvenie (jedlo a pitie).
Hovorim ti to tak ako to je. Uz deti sa vedia naucit, ze 45 minut vydrzia na hodine bez toalety - samozrejme ked su vynimocne pripady, tak deti pustia. Uplne rovnako je to v praci - kazdy ludsky pochopi ked ti pride zle, alebo nahle musis na toaletu, ale kazdy "normalny" zdravy clovek si vie zariadit, ze par hodin vydrzi a nepotrebuje pravidelne den co den odbiehat na toaletu mimo prestavok. A ak ano, tak je vhodne riesit to s lekarom.
Inak by si reagovala, keby si mala na smene presny pocet ludi napr. na linkach a nemala by si koho dat na zastup, alebo by si linku musela zastavit. A niektory pracovnik by ti toto robil pravidelne kazdy den.
Nema ti co dat pisomne, pretoze ty nemas dovolene opustit pracovisko len tak - cize ked tu niekto nieco ma davat pisomne, tak je to ten co pocas pracovnej doby potrebuje pracovne miesto opustit.
Ja som napr. robila na kase pocas skoly - preberies kasu, si zodpovedna za peniaze, za pokladnu. Na smene presny pocet ludi, veduca tiez v kase a ja zahlasim ze musim na wc - noc o sa dalo robit? isteze to ludsky chapala, ale kazdy z nas mal rozblokovane nakupy, co som sa mala v strede toho postavit a povedat, ze pani pockajte, ja si odskocim na wc? Ak opustas pracovne miesto a naviac ak mas na starosti linku, alebo peniaze, tak to obnasa iste procedury - napr. aj bezpecnostne, to nejde len tak.
Takze som musela chvilku vydrzat. Veduca dala rychlo zatvorit jednu pokladnu - ale ten kto uz stal v rade musel byt vybaveny, pribehla na moje miesto - ja som "odovzdala" kasu s tym, ze akekolvek manko ide na mna, kedze je to len rychly zastup. Utekala som na wc a rychlo naspat. Sposobilo to prevadzkove problemy. Keby som jej toto robila 2x denne na kazdej jednej smene, tak veruze by povedala, nech si ten cas nahradim, ze to takto fungovat nemoze. Uplne ine je samozrejme ked sa to stane vynimocne raz za cas.
Jasně, 45 minut vydržím, ale u nás v zaměstnání můžeme na WC pouze o třech pauzách. Kromě půlhodinové na oběd máme ještě dvě desetiminutové přestávky. Na směně je nás však 30 žen na dvě záchodové kabinky (dodržují nařízení), Takže se to stíhat absolutně nedá, dojde si pár z nás. Ostatní musí půl směny vydržet bez WC, což je horor. Jak píše Vanda, tak my se silnou menstruací, kteří si běžně měníme vložku každou hodinu, jsme značně omezeni. Vezmeš si největší vložku, menstruační či inkontinenční kalhotky, a doufáš, že neprotečeš. Ale co s tím naděláme. Nařízení je prý z toho důvodu, že jsme se předtím flakali na cestě na ze záchodu a práce nám nešla tolik od ruky...

Nie