Môže zamestnávateľ nariadiť čerpanie dovolenky?
Ahojte, prosím o odbornú radu. Som ho výpovednej dobe do konca februára. Do skončenia pracovného pomeru mám nárok na 11 dní dovolenky. Môže mi ich nariadiť v priebehu februára zamestnávateľ čerpať tak ako bude jemu vyhovovať? Čítala by som že by mal 14 dní pred čerpaním upozorniť zamestnanca o nariadení čerpania. Musí byť nariadenie písomne? Čo v prípade že mi ho nariadi ústne? Musím to akceptovať?
@aska181 moze, nariadenie nemusi byt pisomne, povie ti ze od pondelka mas dovolenku 11dni a mas... vypise sa dovolenkovy listok
V prvom rade ma zamestnavatel povinnost cerepanie dovolenky zabezpecit, aby zamestnanec na dovolenku isiel. Nie aby ju on preplacal.
Musíš akceptovať čerpanie
@simca06022011 veď toto, on praveze nemôže povedať, ze od pondelka máte dovolenku a hotovo. Teda môže, no autorka s tým nemusí súhlasiť. Ak je nariadená dovolenka v kratšom predstihu než 14 dni, je potrebna dohoda, suhlas oboch
@tiika pri ukonceni pracovneho pomeru sa to bezne robi, nakolko si ma zamestnanec doovlenku v provom rade vycerpat, preplacanie je len naozaj ak nemal moznost cerpania
@simca06022011 zodpovednost za to čerpanie ma v prvom rade zamestnávateľ, je jeho povinnosťou určiť ho.
Jeho postup pri ukončení PP je pochopiteľná. No ani vtedy nemôže byt ta lehota oznámenia skrátená, taká výnimka nie je. Čiže plati to, čo píšem, ak zľ urci dovolenku v kratšej lehote, zamestnanec s tým musi alebo i nemusí súhlasiť.
@simca06022011 práve aj to bola otázka či musí dodržať 14 dnovu lehotu, nie že ho napadne že zober si v stredu a potom v piatok a pod. V prípade ak mi ju nariadia aby mi ju nedali napr.kazdy druhý deň, ale v kuse

@aska181 v zákonníku sa píše, že je povinný ti to oznámiť. Ako si predstavuješ, že by si to neakceptovala? Že budeš chodiť do práce aj keď budeš mat nariadenu dovolenku?