icon

Môže zamestnávateľ nechať prepadnúť prenášanú dovolenku?

mimusha92
6. máj 2025

Ahojte!

Môze mi zamestnávateľ nechať prepadnúť prenášanú dovolenku z minulého roku, lebo som si ju nevyčerpala do konca tohto marca?

Je pravda, že v internej smernici sa uvádza, že prenášaná dovolenka sa má minúť do konca marca, ale je to zákonné? Čo čítam zákonník, píše sa tam že ak zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, môže sa minúť do konca ďalšieho kalendárneho roka.

Ráta sa tá smernica ako "určenie dovolenky"? Lebo zamestnávateľ mi nijak priamo osobne nenariadil ju vyčerpať ani ma dopredu neinformoval, že mi má prepadnúť. Viete mi prosím povedať či je to v mediach zákona alebo sa mám ozvať a riešiť to? :(

Strana
z2
cacianka
9. máj 2025

Baby čítate niekedy zákonník práce ? alebo ak áno, vytrhávate si z neho čo sa vám páči ? a čo nie ignorujete ?
dovolenka "nezmizla", ona prepadla, autorka stratila nárok. bodka.

zalka
9. máj 2025
@cacianka

Baby čítate niekedy zákonník práce ? alebo ak áno, vytrhávate si z neho čo sa vám páči ? a čo nie ignorujete ?

@cacianka podlož svoje tvrdenie znením zákona.
A prepáč, urcenie čerpania dovolenky nie je... Vyčerpaj do konca marca... Určenie čerpania je... Od XY. Z do xx. Z máš dovolenku. Bodka...

ikonica
9. máj 2025
@cacianka

@cacianka ale dovolenka z min roku moze prepadnut len KU KONCU tohto roka, POCAS roka nie a bodka...

tiika
Autor odpoveď zmazal
tiika
9. máj 2025

@zalka súhlasím, ak by to bolo považované za určenie cerpania, tak potom by i zamestnanec mohol pozadovat schválenie dovolenky niekedy na júl alebo august. A následne si ju kedykoľvek vybrať.
Skratka, dovolenka sa čerpá v dňoch a teda sa ma i určiť v ktorých.

@cacianka ZP:
Je bezne, že ľudia zákonom rozumejú a vysvetľujú si ich inak, preto o tom diskutujeme. Takze, ak to niekto chápe aj nespravne, nemusí sa pre to citit zahanbene a iný na neho útočiť. Dolezita je snaha o vzajomne pochopenie a poskytnutie vysvetlenia, je možné potom najst nejakú zhodu skôr.
Takze môžeš to objasniť a konkretizovať ako to s tou dovolenkou myslis?

elanor
9. máj 2025
@cacianka

@cacianka dovolenka z minuleho roka jej ale nemohla prepadnut 1.4. tohto roka. ZP je v tomto jasny ako facka, podla neho prepadne az 1.1. 2026.
A interny predpis nesmie byt v rozpore so ZP, inak je neplatny. Cize autorke zatial nic neprepadlo.
Ani hej zamestnavatel neurcil cerpanie. Oznamil jej konkretne datumy kedy ma byt doma? Nie neoznamil.

betulinka1
9. máj 2025

@mimusha92 autorka https://www.pracovnepravo.sk/sk/pracovne-situac... tu to mas aj s príkladmi a aj uvádzajú internú smernicu zamestnavatela.

Strana
z2