icon

Môže zamestnávateľ odmietnuť žiadosť o dovolenku?

14. aug 2024

Zdravím, pracuje v Merkury market. Robím tam od marca , raz som využila PNku a raz som mala dovolenku ktorú mi dal zamestnávatel. Bolo mi povedané že dovolenku si budem môcť vybrať až po lete kedže každý už mal vraj rok dopredu určenú kedy bude mať. Teraz som si vyžiadala 8 dni dovolenky v septembri aby som mohla isť ku moru avšak on mi ju odmietá dať a je mi ochotný dať iba 7 dni čo je málo kedže zájazd trvá 8 dni. Môže takto to spraviť zamestnávatel ? Mám nárok na 12 dni dovolenky.
Ďakujem za odpovede

bosorkabb
15. aug 2024

Ja som tiež poctivo do práce chodila, žiadne OCR, P.
A ako to dopadlo? Nadriadený dával každému už od januára 2 dni dovolenky či chceš alebo nie. A kľudne aj v strede týždňa. Dohodnúť sa nedalo. Cez leto max 5 dní a iné bludy. Hlavne že on kľudne 2 týždne pri mori jasné že v lete do toho PN. Celé leto bol viac preč ako v práci.
Skončilo to tak že ľudia čo mali deti boli a sú cez leto na OCR a ostatný PN a P.
A to je veľký zahraniční zamestnávateľ.
Na Slovensku bohužiaľ platí že zamestnanec je dobrý len na zodratie. Nepotrebuje voľno.
Ja som po mnohých rokoch odišla. Pretože tie praktiky už boli na hrane zákona. Ale vždy v rámci zákona.

simonkazga
15. aug 2024

@koniarova nemáš pravdu. Zamestnávateľ nie je povinný P akceptovať a už vôbec nie na celý deň.

koniarova
15. aug 2024

@simonkazga keď mám na pcku napísané, že platí na celý deň,čo mi môže zamestnávateľ vytknúť? Aký bude mať dôvod neuznania?

tinqua
15. aug 2024

@koniarova vobec nemusi 😀 bola som pri pripadoch kedy bol zjavny odrb odmietnuty...resp. zamestnancovi sa zacali klast otazky a musel povedat pravdu, napr. razitko od gynekologa pre chlapa. Zamestnavatel tiez moze zavolat lekarovi a opytat sa na cas trvania osetrenia. Stale sa bavime o nevyhnutnom case. Akoze ked si toto vsetko zabesteluje a odohra az dokonca, tak ano akceptovat to akceptuju, ale este stale tam bude to, ze aj tak vsetci vedia o co ide. Ja neviem ako velmi potrebuje pani svoju pracu, ale ak velmi tak by som skusala sa dohodnut normalne.

bosorkabb
15. aug 2024

Stačí zavolať lekárovi v deň príchodu že som prišla z dovolenky a mám horucku, hnačku a vybavené. Môj dá elektronickú PN cez telefón alebo P a nech niekoho pošle pre to. Nie raz som počula ako to hovorí sestrička.
Zapíše do karty a vybavené. Môže zavolať zamestnávateľ kľudne a čo také lekár povie? Že PN či P je oprávnené.

koniarova
15. aug 2024

@tinqua prečo by nemohol mať chlap razitko od gynekológa ako doprovod? Prečo by ma mal zamestnávateľ vypočúvať o dôvode mojej PN alebo p?
A čo povie lekár? Tak keď mi to p dá,tak asi povie,že oprávnene.

tinqua
15. aug 2024

@koniarova vies ja ti takto poviem...tieto veci su vzdy o dvoch stranách, bud je zamestnanec chytrak a zvladne to, alebo zamestnávateľ na to kašle. Ona nastupila do zamestnania a podmienky vedela, ked jej to nevyhovuje nemala do toho ist, z pohladu zamestnavatela ma rozlozene dovolenky, tak aby sa nemuseli zakaznici obsluhovat sami a je tu niekto kto len mesiac dozadu v podstate ziskal narok na čerpanie (neviem ako to maju interne, ale merkury je velky, tak asi maju svoje pravidla niekde napisane, ale obvykle po skusobnej az, ak sa na zaciatku nedohodnes inak)...no nemoze byt vzdy vsetko tak ako si predstavujeme. Ja nehovorim o tom co je fer a nefer, ale o tom, ze vobec nemusi obstat v tomto a za den si moze skomplikovat kopec veci... tak nech na to mysli, to ze koniarova sa vie u seba vyhadat a nema skusenost s neakceptaciou este nemusi byt aj jej pripad, lebo sa to deje.

autor
15. aug 2024

@tinqua No ale ja som sa s ním dohodla ešte pred letom a on súhlasil a teraz mi odmieta dať aj ked vedel že chcem ísť na zájazd.

koniarova
15. aug 2024

@tinqua ona sa dohodla.

tinqua
15. aug 2024

No, tak to je svinacina, ale zase vidis s kym mas do cinenia...nedodrziava dohody a bude mat aj ine skvele vlastnosti...ja by som fakt bala, ze ked to urobis takto, tak bude rypat do toho a ked nakoniec bude musiet akceptovat, tak si najde ine na teba. Cely pracovny zivot sa ponevieram po ekonomickom/hr oddeleni...viem ako to vie vyzerat. Snad to nebude tvoj pripad.

zltalienka
15. aug 2024

Ako rozmýšľam tak rozmýšľam... zájazd trvá 8 dní. Zamestnávateľ Ti chce dať 7 dni dovolenky. Určite do tých 8 dní spadajú 2 nepracovné dní (sobota a nedeľa) a teda ak pracuješ pondelok - piatok, tak nepotrebuješ na 8 dňový zájazd 8 dní dovolenky, stačí 6 dní dovolenky. Ak pracuješ na zmeny, tak to naozaj máte 8 dní zaradom zmeny? To sa vôbec môže takto? Veď nech Ti vedúci naplánuje o 1-2 zmeny menej na obdobie dovolenky a budeš mať viac zmien pred/po dovolenke.

tiika
15. aug 2024

@bosorkabb praveze na to sú zákony, len ich treba poznat a ohradiť sa. Dva dni dovolenky uprostred týždňa asi nenahlasoval 2 týždne vopred. 2 dni dov. neplnia účel oddychu a zotavenia, s tým že aspoň jedna cast dovolenky bude menej ako 2 týždne ste asi tiež nesúhlasili.
Lenže, keď sa toto všetko akceptuje, samotne sťažovanie sa nič nevyrieši.

tiika
15. aug 2024

@zltalienka áno, ak by pracovala po-pia, tak môže ísť od sob do nedele (9 dni a z toho 5 dni dovolenka). Tuto to asi tak nebude…

zltalienka
15. aug 2024

@tiika ale ani na zmeny sa nepracuje 8 dní bez voľného dňa.

tiika
15. aug 2024

@zltalienka netuším, ako majú naplánovaný kalendár.. ja som si tiež skôr len domyslela, že pod 8 dni dovolenky mysli aj nejaký volny deň

zltalienka
15. aug 2024

@tiika ak na voľný deň nemá autorka zmenu, tak na neho predsa nepotrebuje čerpať dovolenku.
A podľa zákonníka práce nemôže pracovať 8 dní bez voľného dňa.

bosorkabb
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
15. aug 2024

@tiika sťažnosť išla už viac krát a to oficiálna. A nič z toho.
Jedna vec je poznať právo a druhá ho vymôcť.
Veľa ľudí by vedelo písať a písať.

tiika
15. aug 2024

@bosorkabb rozumiem tomu, ak človek ustúpi pokial o tu prácu nechce prist a
Na druhej strane je možné žiadať o vyplatenie mzdy (napr.zľ nenahlási vopred dovolenku, žiadam teda o nahradu mzdy z dôvodu prekážky, ak to neuhradí ), môžem dať okamžite skončenie PP, obratit sa na pravnika, IP, dať podnet na súd. Aj toto u vás zlyhalo?

bosorkabb
15. aug 2024

@tiika dala som výpoveď a nebola som jediná. IP kontaktovane aj podnet podaní. Súd prehrali viac krát. Škoda slov.

tiika
15. aug 2024

Ta firma prehrala súd? A čo IP, pokutovali ich?

simonkazga
15. aug 2024

@koniarova paragraf slúži na čas nevyhnutne potrebný pre výkon lekárskeho vyšetrenia, ktorý sa nedal absolvovať mimo pracovného času. Lekár ti tam môže aj román napísať, aj tak nie sú povinní akceptovať celý deň.

tiika
15. aug 2024

@simonkazga pokial tam lekár napíše, ze plati na cely deň, tak plati cely deň a zľ ho je povinný akceptovať; napr.bolestivé vyšetrenie. Zároveň sa na paragraf uplatňuje i cesta do/zo zdr.zariadenia nie iba samotný výkon.

koniarova
15. aug 2024

@simonkazga keď ti napíše, že platí na celý deň,tak platí na celý deň.

koniarova
15. aug 2024

@tiika si ma predbehla. 😁

tiika
15. aug 2024

@simonkazga Zamestnávateľ v zásade nemá právo posudzovať skutočnosť, či vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca malo trvať celý deň (celú pracovnú zmenu), či pol dňa, či kratšie. Ide o odbornú otázku, o ktorej rozhoduje výlučne lekár (ten by mal na potvrdenie uviesť čas trvania vyšetrenia, prípadne poznámku o celodennom ošetrení). Určenie rozsahu vyšetrenia je teda v kompetencii lekára. Preto, ak lekár zamestnancovi potvrdí, že ide o celodenné vyšetrenie (v rámci pracovnej doby), tak by to zamestnávateľ mal rešpektovať, pretože on sám nie je odborníkom a nemôže vedieť, aký je zdravotný stav zamestnanca. Okrem doby vyšetrenia sa do celkovej doby prekážky v práci započítava aj nevyhnutná cesta tam a späť a čas strávený čakaním pred vyšetrením.

V kompetencii lekára je aj určenie liečebného režimu zamestnanca v súvislosti s absolvovaným vyšetrením, ktorý zamestnancovi bráni po vyšetrení vykonávať v daný deň prácu.

simonkazga
15. aug 2024

@tiika mňa poučovať nemusíš. Treba prečítať pracovný poriadok zamestnávateľa a Zákonník práce. To je len taký slovenský zvyk sedieť doma celý deň po odbere, lebo sestrička napísala na priepustku čarovnú formulku "platí celý deň"

koniarova
15. aug 2024

@simonkazga veď ti z neho cituje. Z toho ZP.

tiika
16. aug 2024

@simonkazga je to výklad od právnika, tak isto sa vyjadruje IP, prac.poriadok nie je nadriadený zákonníku, musí byt v súlade, inak je v tých bodoch neplatný, ci sa to zľaví páči alebo nie, čo si tam napíše/nenapíše
Nebavíme sa o zvykoch, o vyuzivani a pod. ale o tom či to ma akceptovať. Po odbere môže byt človek uboleny, slabý, nie je v kompetencii zľ toto posudzovať a keď to P neuzná, poruší zákon napriek int.smernici

zdenulkam
27. aug 2024

@luliu ocr vybavujem cez whatsappe..málokedy idem reálne k doktorke