Môže zamestnávateľ požadovať od zamestnanca denné hlásenia o práci?
Ahojte,
na začiatok. Nemám to v zmluve a nikdy o tom ani nebola reč. Pracujem v administratíve.Zrazu vraj mám písať a odovzdávať každý deň, že čo som robila počas dňa. Od-do.
Napríklad: skenovanie - 2 hodiny, príprava podkladov 3 hodiny, písanie spr.listov 2 hodiny. Prestávka od-do.
Nemám úkolovú mzdu.
Mám si zavolať na inšpektorát práce?
Ked som robila lean projekty a six sigma tak dke takto bezne monitorovali jednotlive timy. Dokonca sme stravili s clovekom cely den a stali mu doslova za chrbtom aby sme videli co robi cely den, ako sa pohybuje po sklade a kancelarii atd. Asi by ta porazilo 😂 a predstav si ze oni nam este boli vdacni ;)
@carrot_apple Nie je to šikana ale úplne normálna praktika. Platia ťa tak chcú mať prehľad čo robíš.
4 strany o takejto téme???
@carrot_apple autorka, založ si firmu, zamestnávaj ľudí a potom si rob, ako uznáš za vhodné. Kľudne plať aj ľudí, o ktorých nebudeš vedieť, čo a koľko robia. Pokým si zamestnanec a zamestnávateľ od teba chce niečo, čo nie je v rozpore zo zákonom, si povinná to robiť. Ak sa ti nepáči, máš možnosť a zákon ti to umožňuje, dať výpoveď a nájsť si zamestnanie, ktoré ti bude vyhovovať, Toto nie je šikana. Áno, týmto som dohovorila aj ja. Písať s tebou - to človek môže rovno písať s kancelárskou stoličkou, bola by rovnako chápajúca ako ty.
@carrot_apple Toto nie je sikana, urcite je dovod, preco to zamestnavatel potrebuje. Proste ludia su drahi, firmy riesia koho potrebuju a koho nie, na aky uvazok atd. AKo pise @melanta, uplne zbytocne chrlis lavu okolo seba je to uplne bezna vec a ano, zmeny sa vacsinou robia z nicoho nic a zrazu a pokym ty nie si vedenie firmy, nemeni sa ti zmluva s firmou, nemusi s tebou nik diskutovat o tom :D S tym sa treba naucit zit.
Vsetko okolo, vyhrazky, cirkusy oakolo sikany... vsak ked sa ti nepaci, najdi si pracu inu.. alebo nadych vydych, nechaj to vychladnut a uvidis...
@cacianka áno, mávajú pracovné náplne aj takéto formulky. Len tu pozor, ľudia si často myslia, že možno dať človeku v rámci tejto formulky robiť čokoľvek, ale to nie je pravda. Musí ísť o činnosť súvisiacu s pracovnou pozíciou. Čiže ak napríklad robí niekto referenta, nemôžu mu dať upratovať chodbu a záchody. V prípade autorky je to v poriadku, pretože požiadavka s jej prácou súvisí.
Znama v zahranici reportuje v 6 min intervaloch, ak robi tu istu cinnost dlhsie, moze to zgrupit.
6 minut. Chapes?? 😂😂
Ked som sa jej pytala na wc, aj to tam musi dat, v zmysle 'osobna pauza' a ta ma denny limit.
Ps: ma velmi vysoku a dolezitu poziciu, vo velmi dolezitej firme 😵💫
@cacianka no priznaj, kolko krát si bola už dnes cikat a na cigaretke? 🙈🤣🤣🤣 ja sa niektorým ľuďom proste divím. Vsak ked raz s niečím nesúhlasím ako je vo firme nastavene/zaužívané, nikto ma tam nedrží, hľadám takú prácu, kde to nemusím robiť. V zmysle moja firma-moje pravidlá. Bodka
Mne sa paci, ako všetci dokonale poznajú svoje (často krát iba domnele) práva, ale povinnosti im pritom ale ze nič nehovoria.
@lienka.7 ešte ani raz, nefajčím, a cikala som ráno a pojdem až o chvíľu. mám ti napísať report 😍 súžka, môžem ?😂
svätú pravdu píšeš, ľudia sú buď ako ovce že držia hubu a krok, alebo sa prehnane oháňajú svojimi právami a "praudami", lebo ich ego je niekde medzi hviezdami, nie medzi nami, plebsom
@oriesocek vám som písala, že od môjho zamestnávateľa to chce ten s kým má ON obchodnú Zmluvu,
v poriadku ak zamestnávateľ bude chcieť denný report, ale nie 3tia osoba, čo nemá somnou zmluvný vzťah a vždy môže dať iba odporúčanie, na základe takýchto reportov ma vyhodiť nemôžu - ak ta vyhodí, je to prekážka na strane zamestnávateľa a ak odprac.viac ako 2 roky máš nárok na odstupné a na tvoju pozíciu nesmú 2 mesiace nikoho prijať - od inšpektorky.
@carrot_apple Od teba to predsa chce zamestnavatel. Komu to potom on poskytne je uz jeho vec.
@carrot_apple na zaklade takychto reportov moze zamestnavatel pristupit k organizacnej zmene, vyhodnotit tvoje miesto ako nadbytocne. A ano, vtedy mas narok na odstupne podla odpracovanych rokov. Nic to nemeni na tom, ze ak to od teba zamestnavatel ziada, si povinna to robit.
@carrot_apple prosím ťa už radšej nepíš, lebo tento tvoj koment je tiež perla.
"ak ta vyhodí, je to prekážka na strane zamestnávateľa a ak odprac.viac ako 2 roky máš nárok na odstupné a na tvoju pozíciu nesmú 2 mesiace nikoho prijať - od inšpektorky" toto je taký guláš, že amen tma.
@cacianka myslim si, ze spojila dve situacie do jednej
1. ak zamestnavatel nebude mat pre nu pracu = prekazky na strane zamestnavatela = nahrada mzdy
2. vyhodnoti miesto ako nadbytocne = vypoved/dohoda s odstupnym podla odprac. rokov
Podla mna to skomolila, lebo ziaden inspektor by to takto nenapisal.
@cacianka môj zamestnávateľ môže na odporúčanie jeho obchodného partnera so mnou rozviazať prac.pomer ale nemôže použiť denný report ako nástroj na výpoveď, je to vždy len odporúčanie, AK mu prestane na mna platiť, tak to je pre mojho zamestnávateľa až potom problém lebo bude musieť nájsť peniaze na moje vyplatenie, ak ich nebude mať=mne povie: výpoveď .. ale nemôže napísať, že na základe denného reportu, napíše iba, že nemá pre mňa prácu porovnateľnú st.náročnosti práce a ak som mala odprac.2roky, mám nárok na odstupné a potom ako už nebudem pre nich pracovať, nemôžu znova vytvoriť moju prac. pozíciu minimálne 2 mesiace. Všetko je to naviazane na tú tretiu stranu s ktorou má podpísanú zmluvu moj zamestnávateľ..dúfam, že som to už napísala zrozumiteľne, je to komplikovanejšie ako len pracovnoprávny vzťah Zamestnanec verzus zamestnávateľ.
Nikoho tu nezhadzujem, rozmýšľam, premýšľam, pripravujem sa dopredu , čo ak, čo keď ... a o šikane ani nejdem písať, táto tretia strana = zmluvný partner mojho zamestnávateľa nemá čo cielene kontrolovať moju dochádzku ani prac.čas,ani mi nemá prečo sedieť za chrbtom a pozerať čo robím a ako dlho to robím.
@carrot_apple Preto to skontroluje tvoj zamestnavatel a poda hlasenie dalej.
@nafka0483 lenže náš zamestnávateľ má aj iné projekty na ktorých robíme a máme aj v inom meste pobočku a nechce aby to on videl, oni ani nechcú niečo také aby sme robili, robíme na viacerých veciach aj dohody o výkone práce máme podpísané a o prac.činnosti + tí živnostníci sú aj tam aj tu, je to zamotané...
@carrot_apple áno môže, a nemusíš to mať v zmluve. Ja som v starej robote robila nejakú činnosť aj 2 krát, na papier a do počítača a z každej strany pucovaná ak som nespĺňala ich požiadavky.
@carrot_apple je uplne jedno ako s tymi udajmi nalozi a co z toho vyvodi, jednoducho to sptav a potom sa uvidi co z toho bude, uz to pochop
@nelca84 zatiaľ nemáme príkaz, ten Pánko si tu len behá a zadáva úlohy poza chrbát nášho zamestnávateľa. a to nemôže.
Úplne bežná prax u nás používame stránku Jira, kde si trackujeme každú hodinu zo dňa. Nič hrozné na tom nevidím, nadriadený majú prehľad ktorý model sa ako dlho spracovával.
@carrot_apple inak ty musíš byť snom každého zamestnávateľa 👌 ďalšia, co "dokonale" pozná svoje práva, ale na povinnosti už akosi zabúda. Este raz, moze ta kontrolovať, chapes to? Ma pravo vedieť, čo robíš počas celej pracovnej doby. Keď sa tebe nepáči, daj vypoved a hľadaj inu prácu.
Ja by som ta prepustila hneď. A neboj, dôvod sa vždy nájde. Aj spôsob.
@carrot_apple "Panko" ako tretia strana vam beha po priestoroch a zadava ulohy poza chrbat zamestnavatela? A kto ho pustil? Tretia strana sa vam len prechadza po firme?
@nafka0483 prenajali mu tu kancel, áno zaklope a vojde

@melanta ok, tak vy všetci čušte a nechajte sa šikanovať. houk.