icon

Môže zamestnávateľ požadovať od zamestnanca denné hlásenia o práci?

carrot_apple
21. feb 2025

Ahojte,
na začiatok. Nemám to v zmluve a nikdy o tom ani nebola reč. Pracujem v administratíve.Zrazu vraj mám písať a odovzdávať každý deň, že čo som robila počas dňa. Od-do.
Napríklad: skenovanie - 2 hodiny, príprava podkladov 3 hodiny, písanie spr.listov 2 hodiny. Prestávka od-do.
Nemám úkolovú mzdu.
Mám si zavolať na inšpektorát práce?

Strana
z5
darina77
21. feb 2025

@carrot_apple podla mna je to uplne normalna poziadavka od zamestnávatela, nepríde mi to divne. My si v praci tiez musime pisat celodennú činnost

zmrzlinka2021
21. feb 2025

@carrot_apple pravdaže, veď tá platí, či?

lucka_ke
21. feb 2025

tiež sme to svojho času robili keď chcel šéf zistiť či niekoho prepustiť alebo potrebuje všetkých

ndrag
21. feb 2025

velmi davno som sa s tym stretla. Potom sa prepustalo.

justxme
21. feb 2025

Príde mi to ako normálny reporting. Niekde majú softvér, ktorý úlohy takto sleduje, to je určite viac praktické. Vo väčších firmách sa to trackuje hlavne za účelom vyhodnotenia, či je zamestnanec dostatočne produktívny, či má dosť práce atď... Aspoň sú k dispozícii nejaké dáta a na základe tých sa potom robia zmeny.
Takže mi príde normálne, že nadriadený chce mať prehľad nad vykonanou prácou, možno má pochybnosti, či máš počas pracovného času napríklad dostatok práce.

melanta
21. feb 2025

@carrot_apple položila by som nadriadenému 2 otázky - aký je dôvod a pokiaľ nejde o aktivitu, ktorú chce sledovať iba jeden týždeň a pokiaľ tých činností máš príliš veľa, tak ktorú činnosť/úlohu môžem každý deň odsunúť, aby som venovala tomuto čas. Nezaberie to hodinu, ale nejaké tie minúty to určite budú. Jediný relevantný dôvod by bol za mňa ak ide o korporát alebo veľkú firmu, kde v administratíve pracuje naozaj veľa ľudí a potrebuje na každej pozícii zistiť tzv. človekohodiny. Aby vedel na základe toho riadiť počet zamestnancov, nové projekty a pod. Inšpektorát práce - čo konkrétne by si chcela riešiť? Prečo ti príde zvláštne, že zamestnávateľ chce vedieť, čo robíš a ako dlho ti to trvá?

katrin21
21. feb 2025

Je to bezna vec, vola sa to " minutes of the day".
Prislo to zo zahranicnych firiem, funguje to tu roky. Casto je cielom zistit,ci firma nema prezamestnanost a niektore pozicie mozu zlucit, na zaklade reportov, aby usetrili.. to je ciel.zistit efektivitu vasej prace a vytazenost

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@melanta ale mne nik nepovedal, že toto budem robiť pred rokmi a zrazu s tým prišli, ja nemám úkolovú mzdu, že ak urobím 10vecí za deň dostanem 500e a ak iba 3 tak 100e...obrazne povedané, ja mám hodinovú mzdu a rovnako na deň bez ohľadu či mám práce nad hlavu a nestíham alebo stihnem všetko za 3 hodiny...

lucka_ke
21. feb 2025

no zrejme majú pocit, že toho cez deň veľa nerobíš 😉

denkabemommy
21. feb 2025

@carrot_apple robia to aj ostatní pracovníci alebo len ty?

nika23t
21. feb 2025

@carrot_apple môže to zamestnávateľ žiadať. Nedávno mali v manželovej práci túto požiadavku na všetkých zamestnancov, aj na administratívnych. Je prirodzené, že máš dní voľnejšie aj také, že nevieš, čo skôr. Nič za tým nehľadaj, nemusíš ani osloviť inšpektorát práce. Je to normálna, bežná vec. Neznamená to, že dostanes viac práce alebo menej peňazí.

justxme
21. feb 2025

@carrot_apple ale rokmi sa v práci môžu postupy meniť. Veď to snáď nechcú od teba spätne, že si to tak mala robiť od začiatku. Ako tu bolo už párkrát spomenuté, slúži to na interné reporty a prehľad, kedy máš koľko práce a ako produktívne tú prácu vieš za ten dohodnutý pracovný čas spraviť. Nemá to nič spoločné s ukolovou mzdou. Ja som si v predošlej práci tiež trackovala cez softvér čo som kedy robila a koľko času som pri tom strávila.

lindus_esterka
21. feb 2025

@carrot_apple nikde v úvodnom príspevku nepíšeš, že by ti reálne oznámili, že budeš platená na základe výkonu. A samozrejme môže zamestnávateľ chcieť mať prehľad o tom, čo a koľko robíš. Či by si bola radšej, keby ti celý deň stojí za zadkom a robí si o tvojom výkone prehľad sám?

mogaa
21. feb 2025

@carrot_apple na toto majú právo, chcú zistiť vyťaženosť zamestnancov.....či je daný zamestnanec vyťažený alebo rovnakú prácu urobí za menej hodín alebo či by sa dali skumulovať funkcie....toto nie je práca naviac a ani mimo tvojej pracovnej náplne, lebo uvádzaš prácu ktorú vykonávaš a máš ju v pracovnej zmluve....

earlgrey
21. feb 2025

Podľa mňa sa im zdá, že robíš málo....tak buď ti pridajú prácu, alebo sa im budeš zdáť nadbytočná...podľa mňa je to úplne v pohode...ak si svoju prácu robíš tak, ako máš...neulievaš sa...tak sa nemáš čoho báť...

luliu
21. feb 2025

Zamestnavatel to má právo žiadať, ak sa ti to nepáči, môžeš hľadať inú prácu. Nechápem, čo chces riešiť na inšpektorate

melanta
21. feb 2025

@carrot_apple ja asi celkom nerozumiem, čo píšeš. A čo, že ti nikdy nepovedali, že toto od teba budú chcieť. A čo, že nemáš úkolovú mzdu? Dostávaš za svoju prácu mzdu. Zamestnávateľ ťa platí za to, že u neho pracuješ. Takže má právo vedieť, čo konkrétne robíš dnes, čo v pondelok a koľko ti to trvá. Ako som napísala, ja osobne by som sa pýtala, aký je dôvod a ak ti to príliš ovplyvní prácu, žeby si kvôli tomu mala byť v práci nad rámec hodinového fondu, tak by som sa zaujímala, na úkor čoho mám robiť takýto prehľad. Ale ako taká je požiadavka zamestnávateľa regulérna a teda úplne v poriadku. Takže opýtam sa - prečo máš s tým problém? Je riziko, že zistí, že si slabo vyťažená? Alebo nejaký iný dôvod?

lienka.7
21. feb 2025

@carrot_apple vola sa to snímka dna a áno, požadovať to samozrejme môže.
Robia vám vo firme personálny audit?

nelca84
21. feb 2025

@carrot_apple je to normalna poziadavka zamestnavatela, chce mat prehlad, co zamestnanci pocas dna robia a kolko im to trva. Telefonat na IP si kludne usetri.

nikaeli
21. feb 2025

Ja mám každý deň prácu na doma. Prídem domov zo škôlky a buď píšem plány alebo čiastkové hodnotenia detí, chystám pomôcky, pracovné listy, atď. Bolo obdobie, keď sme všetci, celá škola (ZŠ spojená s MŠ) odosielali v piatok report našej dennej práce doma.

andaluzia12
21. feb 2025

Po necelých 3 rokoch a výmene názorov s majiteľom som dostala takúto úlohu, denný report práce .. poctivo som písala, denne zasielala… za krátky čas ma vyhodili ;) resp donútili podať výpoveď ..mala som smolu, bolo to dobre miesto a jeden šéfov riťopich potreboval zamestnať syna .. ešte som ho musela zaúčať 😫

mikadooo
21. feb 2025

@carrot_apple áno,stalo sa mi, zamestnávateľ má na to právo a nemusíš to mať v zmluve. Šéf proste zistil, že nevie presne, čo tam tých 8h denne robím. Síce som mu to plus mínus vysvetlila, ale fakt som mu nevedela zbrucha povedať celý mesiac dozadu, čo som robila. A keď to máš zrazu na meetingu vysypať, tak ako hej, zrazu som habkala a prišlo to aj mne, že "nejako málo" - lebo však riešiš s kolegami hore dolu, urguješ, naháňaš, telefonuješ, potom plánovanie na 100x aby sedeli čísla, potom nejaký zadrhel hore dolu, proste to žere čas a nie vždy tvojou vinou 🤷. Tak ma požiadal, aby som si robila denný záznam o činnosti, tak som ho robila. Raz si to odomňa vypýtal, potom už viac nikdy 🤷.

kristie571
21. feb 2025

Je to uplne normalny a bezny postup..

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@lienka.7 moja firma je platena inou firmou a ta firma ziada od mojho zamestnavatela aby som to robila...urcite chce najst nieco aby ta firma mojmu zam_ovi neplatili a potom moj zam_el ma vyrazi...ja som prekladatelka do ang.jazyka...prace mam dost...

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@nelca84 otazka je teda ake maju zmluvy :moj zam_el verzus ta firma co ich plati

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@melanta su dni kedy neviem co skor a su dni kedy som za 3hod hotova,moja praca je naviazana n firmu,kt.nieco vyraba,ak nevyraba nemam ani ja pracu az tak..mam ale tak cca4hod v priemere a casom to klesa...pitom pride booom a roboty j n mesiac dva tri..ze sedim a lietam ako blazon

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@luliu to,ze ci na zaklade zistenia tej inej firmy mi moze dat vypoved moj zam_eľ,ze niesom az tak potrebna a ako to musi urobit,ake su jeho prava a povinnosti,viem napr. Ze na moju poziciu ak som nepotrebna/prepustia ma=zrusenie prac.pizicie kvoli prekazke na strane zameļa/ moze az po 3mesiacoch niekoho prijat a ine veci s tym suvisiace...s cim motem/nemusim suhlasit..odstupne viem...

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@earlgrey preklad do ang.potrebuju a aj admin.prace...len to je take ...raz je niecoho brutalne vela a raz nie a naopak...

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@lucka_ke tlaci na nich firma co ich plati oni chcu setrit...evidentne

carrot_apple
autor
21. feb 2025

@zmrzlinka2021 mojho tam_eľa plati ina firma s kt.ma zmluvu..oni to chcu...asi chcu setrit

Strana
z5