Môže zamestnávateľ zmeniť pozíciu a plat matke po rodičovskej?
Dobrý deň maminky ,
Neviete daktora poradiť alebo ak už daktora z vás mala takú skúsenosť ....
V októbri mi končí RD bola som v zamestnaní na žiadosť zamestnávateľa sa predbežne informovať a dohodnúť o termíne návratu ....Rátala som samozrejme s tým že sa vrátim na pôvodné miesto a budem pracovať na dve zmeny ako som pracovala aj predtým s tým istým platom ale on mi povedal že sa jej začať robiť už 3 zmeny aj nocne a tie sa mi nebudú dať robiť lebo môj manžel robí na dve zmeny tým pádom by nám vyšli zmeny aj spolu a to by nemal byť kto pri malom nemáme rodičov na dôchodku ani nikoho iného kto by sa nám postaral preto by mi to ideálne vyhovovalo ako bolo predtým na dve zmeny že by sme sa s manželom striedali ...A on mi povedal že buď si to dako zaridim alebo mi ponúkne iné miesto nižšiu pracovnú pozíciu a s nižším platom a to by som mala o polovicu nižší plat ....Takže otázka je môže má preradiť na nižšiu pozíciu a znizit plat keďže koli dieťaťu nemôžem robiť na 3 zmeny? Ďakujem za odpovede
@evittam nie som si fakt istá tou hranicou. Ja som chcela do práce skôr, ako po troch rokoch pôvodne. Chcela som ísť na polovičný a zistila som, že v takom prípade, pokiaľ ešte moje dieťa nemá 3 roky, zamestnávateľ musí mojej žiadosti o skrátený pracovný úväzok vyhovieť, pokiaľ to umožňuje povaha pracovnej náplne.
@simka8 pokiaľ sa niečo pomenilo počas RD, zamestnávateľ ti musí dať náhradné riešenie také,s ktorým budeš súhlasiť a ktoré ti vyhovuje.
@teegreen ak ju zamestnávateľ prepustí z dôvodu zrušenia jej pracovného miesta, zmeny v takomto rozsahu, musí ju vziať do práce, dať jej dvojmesačnú výpoveď a dvojmesačné odstupné. Ak ju nemá kam dať ani na tie dva mesiace, je to jeho problém. Buď ju teda niekam dá za prislúchajúci plat, plus sú to preňho navyše odvody, alebo sa dohodnú na okamžitom skončení sprislúchajúcou náhradou, teda štyri mesiace. Pre zamestnávateľa je toto riešenie finančne výhodnejšie. Myslím si pre to, že keby sa normálne dohodli, nebude s tým mať problém. Tak či tak s ňou do budúcna zrejme nepočíta, tak nech aspoň to odstupné dostane, na ktoré nárok má.
@simka8 vela asi zalezi aj od toho, ci tvoje povodne pracovne miesto uz neexistuje - pises, ze ine pozicie, kde sa nerobia nocne, no s rovnakym platom, uz nie su. znamena to, ze pocas tvojej RD sa menili zmluvy aj kolegom? ak zamestnavatel menil prevadzku, tak sa neda ocakavat, ze bude 1 cloveku vytvarat specialne podmienky.
ale ano, suhlasim, ze zamestnanec vzdy taha za kratsi koniec. tiez som zvedava, co to bude, ked sa vratim :(
MôŽe ta preradit ale zdovodnit to nemoze dieťaťom,inak by to bola diskriminacia co sa da napadnut na súde. Ponukanu pracu nemusis prijat a hladat si inu
Ja som sa nevratila po RD do povodneho zamestnania ale nasla som si inu pracu
@teegreen Suhlasim s @vroni.
Pozri, ma zmluvu aku ma. Podla ZP jej musí vrátiť povodnu pracu alebo adekvátnu za tych istych podmienok. Ak ju nema a chce ju na 3smeny,musi jej dat minimálne dodatok k pôvodnej zmluve,s kt.nemusi suhlasit. A ked teda nie je schopný zabezpečiť co ma nech jej da vypoved aj s odstupnym,ktore jej patri. Pripadne sk nechce čakať s vyp.dobou tak sa da podpisat aj dohoda o skonceni PP, samozrejme s uvedenym odstupnym.
@simka8
@teegreen nechápem, prečo by mala simka len tak odísť. Prečo by si mala teraz hľadať ona novú prácu, lebo toto, lebo hento a bez akejkoľvek náhrady. Neviem, či si sa snažila nastúpiť po RD do novej práce. Dieťa je v jednom kuse choré. Ideš v skúšobnej na očr a už sa tam nemusíš vrátiť. A ona nemá nikoho, kto by jej dieťa varoval. Muž je tiež zamestnaný. Práve toto sú dôvody, prečo by mala urobiť všetko pre to, aby dostala, čo jej právom patrí.
@teegreen, nezabudam, ja som zamestnavatel 😀 Lenze existuju iste psie povinnosti (ano, pre obe strany).a zamestnavatel ma castejsie prilezitost beztrestne ich obist. Preto ak viem, ze sa na povodnej pozicii zmenili podmienky, pripravim si varianty, ktore mozem ponuknut. Zakonne varianty. Nie nizsi plat, nie dohodu, nie nevhodnu poziciu, to je zneuzitie mojej pozicie. Viem dostatocne vopred, kedy sa “hriesnica“ vrati pod moje ochranne kridla.
Prosim vas je tu maminka,ktora sa vyzna v pracovno pravnych zalezitostiach?Chcem sa nieco opytat.Dakujem.
Mne to proste pride tak že síce chce aby som tam ostala robiť ale už nie za takých platových podmienok preto chce aby som prijala tu nižšiu pozíciu keďže vie že nočné zmeny mi nevyhovujú ....Lebo pred nástupom na MD sme mali konflikt so šéfom tak ma určite má v zuboch ale vyhodiť ma nechce pokiaľ ja sama nepôjdem lebo by to bolo zase moc okate pred generálnym riaditeľom ktorý vedel o konflikte lebo som za ním s tým bola takže asi tak ..,taká menšia pomsta z jeho strany asi
@simka8 Ahoj, vidim, ze je to uz zopar prispevkov 🙂.. ale zjednodusene, zamestnavatel je v zavislosti od vasej dohody len po istu dobu povinny ti dat take iste miesto s takym istym platom po navrate (vacsinou sa takato garancia vztahuje len na prvy rok materskej ale po dohode moze trvat aj cele 3 roky.. treba to mat pisomne).
Akonahle prekrocis toto obdobie alebo ak ty zmenis po navrate podmienky prace (napriklad menej hodin tyzdenne, ziadne nocne zmeny a pod.) je zamestnavatel povinny ti dat pracu ale akukolvek (teda uz nie za povodnych podmienok). Samozrejme je vzdy na tebe, ci tu novu pracu zoberies alebo sa poobhliadnes inde. Treba si prestudovat pracovnu zmluvu pripadne sa informovat u vas na personalnom oddeleni ake podmienky sa viazu na navratu k povodnej pozicii vo firme kde pracujes. nemyslim si, ze to ma nieco spolocne s diskriminaciou.
@bienennest tak teraz som už z toho mimo riadne 😀 len máme teraz novú účtovníčku teda tu pani čo má na starosti tieto zamestnanecké veci tak neviem či bude vedieť najlepšie by mi vedel podľa mňa dáky právnik poradiť a možno aj na úrade práce? Neviem
@simka8 Ja by som vzdy najskor skusila hladat riesenie interne, az ked tam nepokrocis treba sa poobhliadnut po pravnkovi.. Vo vacsine firiem je za nastup mamiciek na/z materskej pridelena konkretna osoba, ktora sa stara o administrativne veci s tym spojene..skus sa popytat tam (aj keby bola vo firme len kratko ma ako personalistka pristup k tvojim informaciam).
@bienennest áno jamsom sa jej už pýtala na to že či mi plat ostáva a ona že áno len tam prava ruka nevie čo robí ľavá a nespomenula mi že sa idu nočné robit povedala mi že pracovné zaradenie má na starosti vedúci výroby a ona mi už podľa toho kde má on dá upravi zmluvu , plat atď ...
@bienennest nechcem tu mudrovať, ale teraz si simku úplne zmiatla. To, čo si napísala nie je pravda. Majusqa tu pekne citovala zákonník. Ja som ho študovala tiež nedávno, lebo momentálne riešim presne to isté. Zamestnávateľ musí prijať zamestnanca po návrate z RD za rovnakých podmienok, za akých odchádzala. To, že ti musí držať miesto len nejaký čas je blbosť. Žiadny zákon toto nedovoľuje. Ak to má konkrétne v zmluve niekde, tak by som sa veru dosť čudovala.
@simka8 veď ti to tu @majusqa77 krásne rozpísala. Ty máš nárok na to, aby si po návrate z RD išla na tú istú pozíciu, za ten istý plat,v rovnakom rozmedzi pracovného času, teda v súlade so zmluvou. Je jedno, či sa vrátiš po pol roku, po roku, po troch alebo šiestich (ak je niekto dlhšie). Ak to z jeho strany nie je možné a ty nechceš alebo nemozes prijať alternatívu, môže ťa prepustiť, ale S ODSTUPNÝM. Všetko ostatné, čo nebude písomne dohodnuté, nebude v súlade so zákonom a zamestnávateľovi hrozí postih.
@simka8 uz ti tu viackrat napisali ze sa vracias na rovnake miesto za rovnakych podmienok, s akoukolvek zmenou musis suhlasit. ak miesto nie je vypoved s odstupnym
celkom by ma zaujimalo odkial si @bienennest zobrala tu absurditu s jednym rokom a pisomnou dohodou so zamestnavatelom?

@teegreen, no lebo sklopit usi a drzat hubu uz je rada za milion. Ak na to ma narok, preco by to nemala ziadat? Lebo medved? Ano, je otazne, ci nieco dostane, ale ked neskusi, nedostane nc na 100%.