icon

Môže zamestnávateľ zverejniť dôvod mojej práceneschopnosti?

mimi023
7. jún 2024

Dobrý deň, mám otázku..
Hneď po zistení tehotenstva ma dr. vypísala na rizikové..PN prišla do firmy s uvedenou diagnózou a zamestnávateľ (resp. niekto z personálneho) to povedal ďalej - mojim kolegom a tým pádom sa to roztrúsilo už po celej firme, ktorá nie je zrovna malá.
Nejde náhodou o porušenie GDPR? Alebo nestretli ste sa s tým niektorá?
Ďakujem za odpovede

Strana
z2
butterflyeffect
7. jún 2024

@mimi023 nemoze, niesi povinna ani povedat dovod PN, realita ale taka napr. u nas v korporate je to tak ze realne kym nepovies dovod PN tak koniec sveta a kazdy tyzden telefonat kedy prides a realne aj tak povedia vsetkym a vedia vsetci vsetko…

koniarova
7. jún 2024

@mimi023 nemôže. Ale úprimne, bolo by mi to absolútne jedno.

mimi023
autor
7. jún 2024

@koniarova mne to jedno nie je, nakoľko moj zdravotný stav nie je zrovna najlepší a nikto nevie, čo bude a čo nie 🙂

koniarova
7. jún 2024

@mimi023 máš absolútne právo to riešiť. Ale míňať energiu na boj s veternými mlynami by sa mne nechcelo. A ešte v tvojom stave, keď máš problémy. A už vôbec si neviem predstaviť nejaké dokazovanie.

vyrovnanaosoba
7. jún 2024

Mňa zaujíma, že či dôvod PN sa píše do papierov, lebo keď som bola PN a zamestnávateľ dostal papier, aj tak sa ma pýtali, čo mi je a ako dlho asi budem PN.

veklipo
7. jún 2024

Ja ti to poviem z inej strany, môj kolega bol často PN, nedalo sa s ním vôbec plánovať a považovali sme ho za flakaca. Až kým nám nadriadený nenaznačil, akú diagnózu ma. Odvtedy sme sa vsetci otočili, začali sme ho chápať a vytvárať mu take prostredie a dávať mu take úlohy, aby to zvládol. Nemal to urobiť, ale nemyslel to zle.

koniarova
7. jún 2024

@mimi023 a je vôbec v elektronickej pn diagnóza?

simca06022011
7. jún 2024

v ePN nie je diagnoza, je tam len dovod..neviem ci rizikove ma nieco specialne..

zobaka
7. jún 2024

logicky, dôvod PN, choroba, diagnóza sa nedáva zamestnávateľovi už to ľudia pochopte, nemajú to odkiaľ vediet

zuzanaete
7. jún 2024

Zamestnavatel nevidi diagnozu. Kludne sa mohli zacat vytvarat teorie, tolko sa o nich hovorilo, az to ludia beru ako fakt. A niekedy sa to da aj vydedukovat. Keby si mala havariu a si v nemocnici, tak asi tajnosti nerobis.

judar
7. jún 2024

Nemusis povedat dovod pn ..ale v niektorych pracach to je tak ze po skonceni pn rovno ludi rozvnako bezdovodne prepustia...a taktiez nie vsade si mozes dovolit nepovedat dovod ani pribliznu dobu kolko sa neobjavis v praci lebo su prace kde je menej ludi a musia sa aj kvoli jednej osobe pracovne reorganizovat a pri roznorodych skilloch je to o to narocnejsie drzat pracovnu reziu

nikiki29
7. jún 2024

@koniarova v ePN nie je uvedená diagnóza. Ani pri rizikovom…

koniarova
7. jún 2024

@nikiki29 tak ako to mohli na personálnom vedieť @autorka?

mimi023
autor
7. jún 2024

Ešte dodám, ide o výrobnú firmu, som obyčajná operátorka, čiže som plne nahraditeľná hocikým 🙂 na PN som zatiaľ 3 týždne, mala som aj iné problémy (tlak, bolesti chrbta, migrény), čiže kolegyne vedeli, že sa chystám riešiť práve toto. O mojom tehotenstve okrem priateľa doteraz nevedel nikto, ani moja rodina, takže sa to ostatní nemali odkiaľ dozvedieť ;)

kshu21
7. jún 2024

@mimi023 to iste sa mi stalo pričom keď som to hovorila vedúcemu tak som ho doslova poprosila aby to nikomu nehovoril, keďže som nemala ešte ani ukončený prvý trimester a nechcelo sa mi každému vysvetľovať keby sa náhodou niečo stalo ... samozrejme ani nie do týždňa to vedela polka firmy ale nejako som sa cez to preniesla... nechcelo sa mi to riešiť a stresovať sa ešte viac

thirstymonk
7. jún 2024

@mimi023 URčite zamestnavateľ nema žiadne take pravo. Veľa štastia v tehotenstve. Je to veľmi citlivá vec a naozaj neexistuje najmenší dôvod, prečo by sa niekto iný do toho mal starať.... ja ťa viem pochoopiť. Nedajbože potratiš a jak sa budeš potom citiť v robote? Jak na teba budu ľudia pozerať?

thirstymonk
7. jún 2024

@butterflyeffect Realita je taka, že by som ich poslal do pi... a nech sa nestaraju. 🙂 V korporate obzvlašť...

janka1011
7. jún 2024

@mimi023 no vieš ako, niekomu stačí vidieť, že pn je od gynekológa a už narobí reči a ani sám nevie, ako sa trafí do pravdy....

trgypadl
7. jún 2024

Neviem ako je to v ePN,ale v papierovej forme pre zamestnavatela sa diagnoza neuvadzala

1sally12
8. jún 2024

@trgypadl ale kód diagnózy áno

zuzinka888
8. jún 2024

U nas ked sa suskalo ze jedna nasa z "panstva" na diagnozu- bolo z toho velke halo. Dostali sme prednasku o moralke, hodnotach.......Ja som bola PN pocas tehotenstva( predtym 2 potraty) takze ma hned vypisali. Nieco sombriesila na personalnom po telefone. Pani to sla dohladat a v telefone pocujem- Vola pani XY ohladom.......mizes to hned pozriet kym sa ni nacita pocitac??? - Ktora- to ta co uz 2x potratila je zas tehotna🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️. Takze asi tak.

cookie29
8. jún 2024

Ja by som skor riesilo to, ze PN prislo do firmy s uvedenou diagnozou. PN chodi BEZ diagnozy. Lekarske tajomstvo existuje.
Svet je velmi maly a vela veci sa vie. Takze to mozno neslo od zamestnavatela. Staci ze Ta eventualne niekto videl u gynekologa a zacalo sa spekulovat, alebo vidno ze je PN od gynekologa a je to "vyriesene".

mimi023
autor
8. jún 2024

Kočky, zle som sa vyjadrila. Neprišla presná diagnóza ale dôvod a kód sa na PN nachádza…

koniarova
8. jún 2024

@mimi023 no neviem. Podľa mňa sa tam kód nenachádza.

koniarova
8. jún 2024

@mimi023 a ani v dôvodoch som tehotenstvo nenašla.
Dôvod vzniku ePN

Údaj je potrebný na riadenie ďalších procesov pri rozhodovaní o nároku na dávku. Potvrdzuje ho lekár. V IS PZS sú nasledovné možnosti vzniku ePN: choroba, úraz, podkategória úrazu, choroba z povolania, pracovný úraz, karanténne opatrenie/izolácia. Dôvod vzniku ePN môže PZS zmeniť aj spätne.

bosorkabb
8. jún 2024

Ja mám kolegyňu ktorá je momentálne na materskej dovolenke. No a PN bola od začiatku tehotenstva. Všetci vo firme vedeli že je tehotná a vieš ako na to prišli? PN bola od gynekológa a nechala ju na stole kde má okrem personalistu prístup skoro každý. No a kolegyňa ju stretla u gynekológa a sestrička ju objednávala na krv. A manžel kolegyne pracuje s manželom inej kolegyne a ten sa pochválil v práci.
Sú veci ktoré sa podarí utajiť a také ktoré nie.

slovakboy
8. jún 2024

@mimi023 ja ked som mal uzkosti povedal som to šéfovi a poziadal som ho o diskrétnosť. Nikomu nic nepovedal lekár mi napísal inú diagnózu, ktorú som mal síce ale na ňu sa 5 mesiacov nemaroduje. Zamestnavateľ diagnôzu oficiálne na papieri aj tak nevidí. Ľudia ale nie sú hlúpi a nechcel som aby sa šuškali výmysly. Nehanbil som sa za to, dôležité bolo sa vyliečiť a nie mať povesť tajomného pacienta. Ľuďom som povedal, že som mal komplikované postkovidové komplilácie, ktoré mi spôsobili aj traumu psychickú. Nepovedal som, že som bral lieky. Proste som neklamal, ale nepovedal všetko. Lepšie niéčo oficiálne povedať nejakej hlásnej trúbe vo firme plus niekomu blízkemu a o zvyšok sa postará JPP. Ty tiež môžeš povedať nejakú diagnózu, ale nemusíš všetko povedať. Rizikové tehotenstvo nie je dôvod na výpoveď, si pod ochranou. Môžu to urobiť neskôr ale s tým nič neurobíš. Kapitalizmus je taký, chvíľu hojno potom ho… na tie ťažké chvile sa treba pripraviť. Ale to už filozofujem.

trgypadl
8. jún 2024

@1sally12 v papierovej forme si mala kod diagnozy len na PN ke ktoru nosis so sebou,na papieri pre zamestanavatela sa kod neuvadzal

simca06022011
8. jún 2024

@mimi023 nenachádza sa tam.ziadny kód...

koniarova
8. jún 2024

Z odpovedí mám teda pocit, že tvoj zamestnávateľ nemal ako vedieť dôvod tvojej PN. Takže chyba bude zrejme niekde inde.

Strana
z2