Môžem dať výpoveď počas tehotenstva?
Ahojte, môžem dať výpoveď v práci, keď som tehotná?
Som v polovici, mám ísť na podporu či ako sa to rieši?
Ďakujem vopred za každú odpoveď.
Jasne že môžeš.
Ale prečo to chceš urobiť? Je to pre teba dosť nevýhodne. Nerozmyslas skôr nad PN?
Ak by si počas rd otehotnela druhýkrát, budeš bez materskej a s nižším RP. Oplatí sa ti to? Radšej PN a ak je to praca, ktorú tehotná by nemala vykonávať a nevedia ťa inde preradiť, tak prekážka na strane zamestnávateľa. Nikdy nevieš, čo sa za 3r zomelie.
Môžeš len neviem prečo by si to robila.
Jasne že môžeš.
Ale prečo to chceš urobiť? Je to pre teba dosť nevýhodne. Nerozmyslas skôr nad PN?
@pribinak gynekologička nevidí dôvod na PN a obvodný ma “nemá s čím” dať na PN
A v čom je problém? Keď si zdravá. Robíš namáhavú prácu?
Zamestnávateľ má povinnosť priraďovať tehotnej zamestnankyni prácu, ktorá zodpovedá jej zdravotnému stavu. Ak takú prácu má a vie ju zabezpečiť, lekár nemá dôvod vystavovať PN – tehotenstvo samo o sebe nie je choroba, aj keď sa to často berie automaticky.... Ak zamestnávateľ vhodnú prácu nemá alebo ťa nevie preradiť, ide o prekážku na strane zamestnávateľa. Výpoveď je síce možná kedykoľvek, ale je to zvyčajne najnevýhodnejšie riešenie – najmä kvôli materskej a budúcim nárokom. Samozrejme, výpoveď dať môžeš, ak sa tak rozhodneš, ale finančne a právne je dobré si to najprv prepočítať.
@anonym_autor len teda aj vypovedna doba trva (podla dlzky zamestnania)... takze ked ti "je zle", aj tak sa to nevyriesi zo dna na den... A teda za mna je to strasne nebezpecne sa (dobrovolne) vzdat zamestnania.
Mimochodom, teda ak to naozaj nedavas, tak sa cudujem, ze doktor nevie nieco najst... lebo taka bolest chrbta... alebo u gynekologicky rizikove tehotenstvo...
A kríže ťa nebolia?
Nemôžeš vykonávať prácu ako tehotná? Robíš s bremenami? Robíš s chemikáliami? Lebo keby si mala rizikové tehotenstvo a problémy, gynekológ ťa vypíše hneď. Keby si robila v prostredí, ktoré škodí dieťatku a tebe, tiež ťa vypíše hneď.
ja sa tu len zapojím a to tým že som pracovala v obchode, nie len za pokladňou, ale aj preberanie tovaru prekladanie 10kg balikov múky, olej karton 12 ks , minerálky kartony, zemiaky 25 kg... kolegyne mi vraveli že tehotenstvo nie je chora a neprihliadali na môj stav... zamestnávateľ samozrejme preradiť nemal kam... a vieš čo mi gynekolog povedal keď som sa sťažovala na bolesti , mávala som hrozne silné som sa len modlila nech nepotratím tak mi povedal že mám v práci variť kávičky... no debil.... išla som sa za obvodnou tá mi pomohla dala mi PN a pri tom som menila gynekologa a prešla som potom z PN od obvodnej na PN od gynekologa.... ešte poznámka bola som operovaná na polyp na maternici pred otehotnením... takže občas treba zmeniť aj lekára a teda tento nový sa za hlavu chytal...
@anonym_autor a? Prečítaj si na čo máš ako tehotná nárok. Pokiaľ si zdravá nie je dôvod na PN.
@anonym_autor ja som tak urobila, pracu som neznasala uz som sa chcela sustredit na babatko a sukromny zivot nie stresovat v robote.Platila som si dobrovolne poistenie aby materska bola vyssia suma
mozes dat vypoved, smelo do toho, len sa potom nestazuj za 3 roky, ze nemas ziadnu robotu a nikde Ta nechcu.
ak das teraz vypoved, vypovedna doba Ti bude plynut od januara bud mesiac, alebo dva, podla toho , ako dlho si zamestnana. Az potom vies ist na podporu.
od noveho roka sa meni vyplacanie podpory, budes dostavat menej penazi. predpokladam, ze ju vsak ani celu 6 mesiacov nestihnes vybrat, lebo pojdes na matersku, kedze ako tehotnu Ta nezamestna nikto.....

Výpoveď môžeš dať kedykoľvek.
Len neviem či je to zrovna najrozumnejší nápad v tvojom stave.