icon

Môžem odmietnuť pracovať za kolegyňu na PN?

20. jan 2024

Ahojte, kolegyňa je dlhodobo PN, cca pol roka. Je mojou povinnosťou robiť jej prácu bez nároku na nejakú odmenu? Samozrejme pár dní,či týždňov sa dá zvládať,ale dlhodobo je to dosť psychicky náročné a preto sa pýtam,či to človek môže odmietnuť robiť,keďže nie je za to ani finančne ohodnotený. Ďakujem

Strana
z2
gabika0825
20. jan 2024

Nuž presne súhlasím s tým čo tu bolo napísané, že mala si nestíhať už od začiatku a možno by ich to trklo. Ty zadarmo nikoho zastupovať nemusíš, ty to môžeš aj odmietnuť. Ak je zamestnávateľ upovedomený že niekto zo zamestnancov bude dlhodobo na pn - čo väčšinou nebýva zo dňa na deň, alebo ze by o tom nevedel už nejak skôr, tak má si vyriesit adekvátny zástup, nie zdierať ostatných zamestnancov. Ak taký zástup nemá, tak má aspoň zamestnancom, ktorí vykonávajú prácu za osobu ktorá je dlhodobo pn vynahradit tuto prácu finančnou čiastkou navyše, Takze jednoducho povedané im ma proste prácu navyše zaplatiť. Ale ty si to mala riešiť hneď ako ste vedeli všetci ze kolegyňa je dlhodobo pn, nie teraz po nejakom obdobi.

autor
20. jan 2024

@gabika0825 vieš,ale ono to bolo tak,že bude PN mesiac,potom ešte jeden,nakoniec že o ďalší mesiac operácia,potom zas tri mesiace rekonvalescencia,nakoniec že má byť doma ešte cca aj pol roka. To nebolo že by ona hneď ohlásila,že bude rok doma. Tak ja som ťahala z mesiaca na mesiac. A keď som za to pár drobných mala,tak som bola ticho,no ale ako robiť to za dobrý pocit už nemienim.takze podľa teba nič sa mi nestane ak odmietneme naďalej zastupovať v prípade,že mi to nemieni finančné kompenzovať?

simca06022011
20. jan 2024

Dlhodobu pn podla mna nie je omzne riesit tak, ze dorobi kolegyna... cize treba riesit so zamestnavatelom. TOTo ma riesit bud nejakym brigadnikom, alebo pracovnym pomerom na dobu urcitu. A ak, tak normalne s tebou prebrat tuto moznost, robit za dvoch s vyssim platom. My sme takto zrusili jednu poziciu na sklade a skladnik dostal vyssi plat, on to stihal za dvoch, sice nemal cas vysedavat, ale zarobil dobre a bol spokojny... ale islo o dohodu, cito chce robit, alebo najdeme niekoho dalsieho tam. Ide aj o tvoje zdravie predsa... nie sa nahanat nervovat.. ak sa to neda zvladnut, tak bohuzial

Alebo proste treba prestat stihat, a sam si vsimne, a vtedy mozes povedat, ze bohuzial, ty nedokazes fungovat za dvoch ludi, robit svoju pracu 100% a este ineho..

lenicka999
20. jan 2024

Nebude predsa taký blbý aby vyhodil pracanta ako si ty. A keby aj, tak ty si nájdeš niečo iné kde ťa nebudú zdieraťa nech si šéf nájde ešte jednu takú podobnú kolegyňu k tej čo nestíha ani svoju prácu a to ešte len bude lahoda keď tam bude mat dve také pomalé. 😂

simca06022011
20. jan 2024

A ano, dlhodobe pn byvaju casto z nicoho nic, vela zamestancov ani nekomunikuje, povedia nevedia kolko budu doma (aj ked vedia), alebo predlzuju, naskor tyzden, potm dva, potom mesiac, potom 3mesaice.. a nikto nevie kedy naozaj pride. Cize tu uz je k dobru vobec to, ze komunikuje a povie..

autor
20. jan 2024

@simca06022011 no ona to povedala len mne, jemu nebola a on jej už vobec

autor
20. jan 2024

@simca06022011 ja normálne rozmýšľam že v pondelok mu napíšem mail,že z dôvodu dlhodobého stresu,náporu práce pocas posledných 6 mesiacov a nedostatočného finančného ohodnotenia od 1.2. nie som ochotná zastupovať ďalšie mesiace kolegyňu. Tak nejako by som dom to sformulovala. Neviem či to mám takto stopnúť alebo vyjednávať ten vyšší plat,čo aj tak bohviečo nevyjedbam, čiže mne je úplne jedno keď to za takú smiešnu odmenu robiť nebudem.

aurelia2000
20. jan 2024

Ideš to riešiť slušne. Ale dopadne to zle. Lepšie je začať nestihat a vyrábať kôpky neurobenej roboty, viacerí ti to tu písali. Ty si jednoducho príliš dobrá a čestná a nie si v prostredí, kde to ocenia 😓

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 ďakujem💗asi máš pravdu,ja si neviem predstaviť,ako mám odkladať tu robotu. Ale más pravdu,že by to bolo "menej konfliktné" takto to uhrat. Bola som hlúpa,že som na toto pristúpila. Musím si to nechať prejsť hlavou. A to ešte máme novú kolegyňu,ktorá tiež všetko nevie ešte,takže sem tam mi aj jej robotu prihadzuje,preto už ma to totalne naštvalo ešte keď boli odmeny 0€.

autor
20. jan 2024

@aurelia2000 proste fakt som taká sprostá,že robím aj na úkor seba,ja som bola odjakživa taká,aj v škole,v predzchadzajucich pracach, ako sa to naučiť a mať na háku,keď nie je všetko dobré urobené?

lenicka999
20. jan 2024

Musíš o štvrtej ísť domov, povedať že musíš ešte to a to vybaviť, pozdraviť sa čau. Presčasy sa nebudú preplácať? Tak neostávam. Šéf sa opýta či už je to a to hotové? Nie, nie je. Robila som to a to nestíham. Spýta sa kedy to bude hotové? Asi o týždeň sa k tomu dostanem. Chce to skôr? Okej nie je problém, čo iného mám odložiť? Vymenuj to to alebo to mám posunúť? Nepáči sa mu to? Pripomeniem že robím robotu za dvoch a nesmiem robiť presčasy, tak logicky musím niečo vypustiť alebo presunúť. Sťažuje sa zákazník alebo kolega? Je ti ľúto ale robíš za dvoch, musí sa obrátiť na tvojho šéfa.
Komunovat slušne, ale jasne.

autor
20. jan 2024

@lenicka999 ďakujem ti za rady, budem to tak skúšať.

janickacrazy
20. jan 2024

Kľudne mu to daj písomne, že nebudeš robiť prácu za kolegyňu, pretože potom nestíhaš robiť svoju prácu. Okrem toho 40 eur je absolútne smiešna suma. Ale chápem ťa, tiež som zažila podobnú situáciu, ťahali sme nadčasy každý deň za kolegyňu a nakoniec nám dali odmenu 50 eur, skoro ma porazilo. Potom sme sa sťažovali, že toto teda nie sme ochotné robiť, tak potom prijali brigadnicku, ale tiež boli s tým opletačky.

autor
20. jan 2024

@janickacrazy ako fakt hrozne ako vedia zdierat človeka. A ešte keď sa ozve, pravdepodobne ešte vyjde z toho najhoršie. Veď kľudne to môže robiť aj sef len pre super pocit z dobre vykonanej práce. Veď presne mne sa to ani za takú odmenu neoplatí a nieže by si časom uvedomil,že je to malo,ale nakoniec som nedostala nič.

autor
8. feb 2024

Ahojte žienky, tak po tejto diskusii som písomne požiadala šéfa,že od prvého už nechcem zastupovať kolegyňu z dôvodu stresu,pracovného preťaženia a neadekvátneho finančného ohodnotenia. Na začiatku samozrejme,že to akceptuje,že to nie je problém, že to rozdelí medzi seba a jednu kolegyňu alebo tak nejak,že uvidí... Prišiel nový mesiac, pribudli nejaké nové povinnosti,ktoré treba riešiť a je to strašne veľa roboty, čo pribudlo aj mne samej. Samozrejme ja za seba si to plnim,ale zrazu šéf sa zbadal,že asi treba aj niečo robiť, zduty,že už nechcem zastupovať,tak ma ohováral po firme,že určite ja na to čas mám,ale takto som sa zachovala atď. Dopočula som sa, že mi chce dať príkazom pokračovať v zastupovaní. Medzitým som hovorila s kolegyňou,jej ukončenie PN je vo hviezdach. Podotýkam žienky,že zastupovala som kolegyňu pol roka a odmena bola 40€ v hrubom/mesiac. Viem,že sa mi to už len kvôli financiám strašné oplatí🤣🤣🤣🤣takto si privyrobiť🙈🙈🙊🙊🤣ale ja už to robiť nechcem,nakoľko ešte aj pribudli ďalšie povinnosti,ktoré musím robiť ja za seba,plus aj za kolegyňu by to bolo už extrémne veľa fakt. Ja sa pýtam,nemáte skúsenosti,keď to proste nemienim respektovať? Ako fakt nám toho plné zuby,robota ma baví,ale čo je moc je moc. Ja už mu asi potom normálne poviem,ak nebude rešpektovať moje argumenty,že to budem riešiť s vedením. Že zastupovať pol roka človeka asi stačilo. Veď môže to robiť on s kolegyňou a tu super odmenu do rozdeliť medzi seba🤣🤣🤣 čo by ste robili? Ako fakt nechcem do toho ťahať ešte jeho nadriadených,ale už keď bude tlačiť,tak mu to asi spomeniem,že to budem tak riešiť. Mňa by fakt zaujímalo,či na toto je nejaky zákon,že človek musí dlhodobo robiť za kolegu...

lenicka999
9. feb 2024

Jemu sa prácu naviac robiť nechce, ale ty to máš za blbých 40 € robiť. Aký je tvoj šéf vtipný. :D
Zákon na to nie je, ale stoj si naďalej za tým. Myslíš si že by za teba našiel niekoho kto bude zvládať toľko čo ty a ešte tú extra prácu? Pochybujem. Ale ak by to chcel skúsiť, prosím. Ty sa nenechaj využívať.
A tým príkazom nech by to len skúsil. Veď keď nestíhaš tak nestíhaš. To sa potom sťažuj na jeho šéfa, že takto sa nedá pracovať a premýšlaš že odíjdeš. Uvidíš ako ho uzemní.

Strana
z2