Môžem pracovať a poberať rodičovský príspevok?
Ahojte,
Syna mi nezobrali do skolky, tym padom mam narok na predlzenie rodicovskej dovolenky s prispevkom, avsak dame ho do sukromnej skolky, mozem ist aj tak do roboty, ze budem dostavat aj RP?
Dakujem!
No podľa mňa ti rodičovská dovolenka skončila keď dieťa malo 3r. Ak sa nemôžeš teraz vrátiť do práce tak tam to už musíš poriešiť inak. Skončenie pr.pomeru, dovolenka, neplatené voľno, .... zavolaj zamestnávateľovi na personálne určite.
Ale ešte raz pre upresnenie. Kedy malo dieťa 3roky? Kedy sa chceš vrátiť do práce?
@sasa1310 uz si prilis mudra. Praj a bude ti dopriate. To je vsetko.
nepokračuješ na papieri v rodičovskej dovolenke. Ak ti syn dosiahne 3 roky v júny, tak sa musíš vrátiť normálne do práce a vykryť si dni do septembra po svojej vlastnej osi. V septembri požiadaš o rodičovský príspevok z dôvodu že ti dieťa nevzali do spádovej škôlky a ten ti bude vyplatený v oktobri.
A tento príspevok je do akého veku dieťaťa?
@zojanka v praci som dostala vypoved, musim si najst novu uz konecne. Ale syna musim dta do skolky.
Mne je dopriate neboj. Ale nie zásluhou štátu.
Takže už niesi zamestnaná ?
@letfenixa predškolská dochádzka je povinná takže, do 5-6 rokov, ale musia sa tam spĺňať podmienky. Ten príspevok je na rok
Je to pokračovanie RD z dôvodu neprijatia dieťaťa do spádovej štátnej MS.Pracovat samozrejme môžeš.
Ale počas poberania tejto predĺženej RD nemôžeš poberať dávku v nezamestnanosti
@doriiis aha, takze je to pokracovanie rodicovskej rodicovskej dovolenky.
Syn mal vo februari 3 roky, odvtedy som uz nezamestnana a som evidovana na UPSVaR, chodim sa hlasit kazdy mesiac.
Od septembra idem opat na RD s prispevkom na sukromnu skolku, teda s rodicovskym prispevkom. V tomto pripade ma vyradia z uradu prace a nebude treba sa ist hlasit?
A ked sa zamestnam, tak rodicovska dovolenka mi zanikne, ale prispevok budem dostavat?
Prepac za tolko otazok, ale uz mam misung v hlave. 🤦🏻♀️
@doriiis ano ano, to viem, ze prerusi podpora.
To nie je príspevok na súkromnú škôlku.Nikde nie je napísané,že dieťa musí ísť do súkromnej škôlky.Moze byť aj doma
Počas poberania tejto dávky nemôžeš poberať podporu v nezamestnanosti.
Tento príspevok je na 1 ŠK.rok.Takze od septembra do augusta.Ty budeš musieť do augusta 2025 predložiť potvrdenie,či to dieťa prijali/ neprijali znova do spádovej škôlky.Ak dieťa príjmu,alebo nedolozis potvrdenie o neprijatí,rodičovský konci
A nie,zamestnaním sa sa nič nezmení....môžeš poberať rodičovský a pracovať zároveň.
@doriiis dakujem velmi pekne! Si velmi mila. ❤️
Tu je to krásne zhrnute
https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...
@doriiis dakujem ti ❤️
@sasa1310 A prečo si taká nepríjemná? Autorke nezobrali dieťa do štátnej škôlky. Prečo má doplatiť na to, že tento štát nie je schopný zabezpečiť miesto v štátnej škôlke (ktorú platíme všetci z našich daní, čiže ak sa autorka zamestná, bude to aj z jej daní) každému dieťaťu nad 3 roky? Ja neviem, koľko je ten príspevok, ale stavím sa, že ak dá dieťa do súkromnej škôlky za 500€ mesačne, tak bude ešte vždy, aj po tom príspevku, vo finančnej strate oproti tomu, keby jej dieťa chodilo normálne do spádovej škôlky, ako by malo, keby v tých škôlkach nebol taký zúfalý nedostatok miest.
@h2 ❤️🙏🏻
@h2 taký zúfalý nedostatok miest je už cez 10 rokov a vždy to všetci zvládli. Príde mi to totálne nefér voči matkám, ktoré majú zdravotne znevýhodnené deti a musia čakať na predlhé posudky niekoľko mesiacov či im vôbec tento istý príspevok schvália. A koľkým ho ani neschvália. A tu matka v práci, dieťa v súkromnej škôlke, k tomu rodičovský. Koľké matky chorých detí doma 24h denne s dieťaťom, ktoré jej nezoberú nikde ani na 2 hodiny a o práci môžu len snívať. Ale na Slovensku je fakt všetko hore nohami
@sasa1310 najväčší problém je asi v tom, že predtým tento príspevok nebol a teraz ho zaviedli, takze asi z teba hovorí závisť, že si ho nemohla využiť ty.
A čo take matky, ktorých deti majú tri roky 1.septembra alebo neskôr? Aj oni sa potrebujú vrátiť do prace a možno platiť súkromnú skolku. Aj tie majú frflať a závidieť?
@sasa1310 tak to adresuj kompetentnym vyssie. Nie tu na MK.

Zamestnavatelovi to nema preco vadit, on nema ziadnu specialnu povinnosť. Normalne chodis do prace, ziadny papier o rd neexistuje ani ho nepredkladas