icon

Môžem pracovať ako vychovávateľka v materskej škole bez pedagogického vzdelania?

26. feb 2025

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či si myslíte, že by ma zamestnali ako vychovávateľku v MŠ? Mám certifikat ako animátor na detských táboroch, osvedčenie ako doučovatelka detí na prvom stupni, pracovala som rok ako brigadnička v MŠ a veľmi ma to tam bavilo, no problém je taký, že nemám pedagogické vzdelanie. Pred 3 rokmi som začala študovať umeleckú vysokú školu no počas tých 3 rokov sa mi zmenili preferencie a natvrdo povedane: už mám umenia plne zuby. Rozhodla som sa teda, že preruším štúdium na 1-2roky a po prestávke sa k tomu vrátim, lebo mi je zase lúto to zahodiť, keď som tam 3 roky chodila (toto je už dané rozhodnutie, ktoré nezmením) Zaujímalo by ma ale, či mám šancu aby ma zamestnali ako vychovávateľku v MŠ na plný úväzok? Alebo je zákonom dané, že môžem tú prácu vykonávať iba pokial mám pedagogické vzdelanie? Poznáte niekoho takého kto robil vychovávateľa aj bez pedagogického vzdelania?
Bola by som rada, za rady ako ďalej. Urážky si nechajte pre seba. 😊

thereisabear
26. feb 2025

Zamestnať ťa môžu, ale musíš si potom spraviť aspoň 2-ročné pomaturitné štúdium alebo VŠ.

autor
26. feb 2025

@thereisabear Ďakujem za radu 💛

thereisabear
26. feb 2025

Neviem, aké sú teraz pravidlá. Prvý rok asi môžeš učiť, druhý už musíš začať aspoň pomaturitné štúdium. Skús a uvidíš, či ťa to bude baviť. Šancu že ťa vezmú máš.

zuzanockamt
26. feb 2025

Nie, nemôžeš. Potrebuješ adekvátne vzdelanie. A nie, nikoho bez vzdelania nepoznám. A v MŠ vychovávateľky nie sú.

evivb
26. feb 2025

V sukromnej ano. Poznam kocku kadernicku v sukromnej. A nemusi dorobit nic.

zuzanockamt
26. feb 2025

@evivb Potom to tak aj vyzerá.A pravdepodobne ide o detské centrum, nie o klasickú MŠ.

autor
26. feb 2025

@zuzanockamt V tej MŠ v ktorej som pracovala boli, ale bohužial tam momentálne nehladajú posily.

zuzanockamt
26. feb 2025

Autorka
Išlo o klasickú štátnu MŠ? Tam sú učiteľky a asistentky učiteľa.

autor
26. feb 2025

@zuzanockamt Nie išlo o súkromnú škôlku. Asi máte pravdu o tom som nevedela.

asocial
26. feb 2025

Závisí v ktorom kraji. V BA a okolí tá zoberú aj bez vzdelania. Podmienkou je však začať minimálne s nadstavbou.
@zuzanockamt načo toľká skrytá nevraživosť? Niekedy je oveľa lepšia nekvalifikovana učiteľka, vychovavatelka v škole, v MS, ako študovana .. Veľa príkladov v mojom okolí...

evivb
26. feb 2025

@zuzanockamt klasicka sukromna skolka.

zuzanockamt
26. feb 2025

@asocial To nie je nevraživosť. Ale už sa fakt do školstva berie všetko, čo má ruky a nohy. Som zvedavá, či bude ľud taký tolerantný, keď aj do ambulancií a nemocníc začnú brať všetkých, ktorí sa v detstve hrali na doktora.

matkahelka
26. feb 2025

Minuly tyzden bola na ta3 o tom reportaz. Presne ako pise
@asocial na zapadnom slovensku je uciteliek v MS nedostatok, resp.nechcu to robit za taky plat, takze aj v statnych MS su nekvalifikovane ucitelky, podmienkou je hned po prijati do zamestnania si robit potrebnu kvalifikaciu.

asocial
26. feb 2025

@zuzanockamt tak zas neporovnavajme ucitelku v MS s doktorom s VS vzdelanim pripadne atestaciami ... 😀 a ani, nie je doktor ako doktor. Presne ako povedane, aj ja som zo zapadu, nikto to nechce robit z viacerych dovodov - plat, zensky kolektiv, fluktuacia velka. Preto fakt beru aj nekvalifikovane ucitelky. do dvoch rokov vsak musia zacat s pedagogickym vzdelanim a do 4 skoncit.. . Este raz zopakujem aj moju skusenost ako matky z skolky - ovela prinosnejsia, laskavejsia, kreativnejsia - ucitelka bez kvalifikacie ako niektore kvalifikovane. Ale to mame zas tak v kazdom povolani.

ibatanecnica
26. feb 2025

@asocial tak teraz v kazdej oblasti budeme zamestnavat aj nekvalifikovanych nie? Ved co tam po vzdelani. Ved v kazdej oblasti sa najde niekto bez adekvatmeho vzdelania a moze.byt lepsi. Potom nam netreba ziadnej skoly
Ved na co

matkahelka
26. feb 2025

@zuzanockamt asi by bolo vhodne davat relevantne porovnania. naucit dieta strihat, kreslit, tvorit s nim, naucit ho ratat do 10 ides porovnavat s odberom krvi, ci operaciami? pre ucitelky v skolke nie je gro kvalifikacia, ale byt laskava, mila, ochotna a trpezliva. A to sa v ziadnej skole neda naucit, to musi mat dana osoba v sebe. moze mat aj 2 VS elementarnej pedagogiky, pokial bude mrzuta a svoju pracu bude brat len ako zabezpecenie prijmu- ano, poznam aj take ucitelky.

autor
26. feb 2025

Ďakujem baby za rady. Vygooglila som si to pomaturitné štúdium a to by bolo pre mňa dobré, mohla by som si to spraviť počas tých dvoch rokov.

letfenixa
26. feb 2025

Mne to teda tiež vadí, že do školstva je prijatý kde-kto, najmä keď začal boom asistentiek, stačila maturita z hocčoho. Ale vidím, že naozaj sú nedostatkove aprobacie, a inak ako prijímaním nekvalifikovanych ľudí to nepôjde, bohužiaľ.

ibatanecnica
26. feb 2025

@matkahelka nie nejde iba o to aby bola laskava a mila. Musi zvladat ''problemove '' deti. Vediet riesit konflikty. Vsimat si deti , rodicov , ich spravanie.

matkahelka
26. feb 2025

@ibatanecnica k milej a laskavej som predsa pisala aj ochotna a trpezliva, to si uz necitala?

ibatanecnica
26. feb 2025

@matkahelka tak nestaci byt iba ma laskava ochotna a trpezliva - zvysok som uz pisala

matkahelka
26. feb 2025

@ibatanecnica ano uplne to staci. su to najdolezitejsie atributy pre ucitelku v MS, ten zvysok si osvoji pocas tych dvoch rokov nadstavboveho studia popri praci.

zuzanockamt
27. feb 2025

@matkahelka Ver tomu, že neosvojí. Rapídne pribúda detí s dg., aj ťažkými, náročnými.

matkahelka
27. feb 2025

@zuzanockamt nepotrebujem verit, vidim to okolo seba. jedno dieta mam uz po skolke, druhe dieta do skolky chodi.ani jedna z uciteliek nemala vystudovanu pedad.skolu, kazda ma uplne inu SS a dorabali si len dialkovo tie 2 nadstavbove roky. ucitelky su par excellence. maju taku povest, ze z okruhu 20km sem hlasia rodicia deti, aby ich sem mohli dat. aktivit maju deti milion, kazdy den tvoria, kazdy druhy den menia nastenku s vytvormi.v septembri detom pucili jedlo a krmili ich, co tie drobatka nechceli v skolke jest. moja mala neznasala strihat, ani noznice nechcela chytit do ruk, v skolke si to tak oblubila, ze doma denne striha. v skolke kopec akcii a vyletov, este aj pomimo skolku ucitelky robia vramci svojho volneho casu. v maji ideme na predlzeny vikend na muran na chatu- ucitelky, rodicia, deti. ucitelky nemaju najmensi problem zostat poobede 5-10 minut po zaverecnej, ak rodic nestiha prist pre dieta. deti ucitelky miluju a aj ucitelky deti.moja mala soboty a nedele kazde
rano vyroni par slz, preco nemoze ist do skolky. pred 2 rokmi mali dieta s PAS, bez asistenta, zaradene normalne bezne na celodennu dochadzku. dieta chodilo do skolky 2 roky, bez problemov a pokial by sa rodicia nerozviedli a matka by sa s dietatom neodstahovala, vlani v juni by dieta koncilo predskolsku triedu. aktualne dieta s potvrdenou dg. nemaju, ale su to 3rocne deti a mnoho diagnoz sa ukaze neskor. moja dcera dg.nema, ale je to take tsunami, co valcuje vsetko okolo a navyse je extremne tvrdohlava. v skolke s nou nemaju najmensi problem, vedia s nou pracovat, od septembra som na nu nepocula jedinu staznost. a je ich tam v triede viac takych deti. mam kamosky, co maju deti v 2 inych skolkach, 2 ucitelky maju dokonca VS (jedna z nich je dokonca riaditelka danej skolky) a to je jeden des. vecne ofucane, nedajboh sa nieco opytat, lebo co ty od nich chces. skolka otvorena do 17.00 a ucitelka uz od 16.45 stoji v chodbe s oblecenymi detmi. skolka 400m od parku a namiesto toho, aby sa ucitelky sli prejst a nazbierat gastany na tvorenie, dali rodicom info, aby kazdy rodic doniesol gastany. tvoria 2x tyz., inak sa deti cele dni len hraju. nic vynimocne, ze im zapnu aj rozpravky. ja uz mam dost rokov aj som dostatocne vnimava na to, aby som vedela posudit, co je pre vykon ucitelky v MS dolezite. opakujem, laskavy pristup a veeeeela ochoty a este viac trpezlivosti. pretoze, nech je v triede dieta s akoukolvek dg. a ucitelka nie je trpezliva a ochotna s nim pracovat, moze mat aj dve VS a to dieta v skolke trpi.

zuzanockamt
27. feb 2025
hanelka1
27. feb 2025

Ahoj, áno, tak ako už tu baby píšu, zamestnať ťa môžu, ale do 2 rokov si musíš urobiť 2 ročné diaľkové pomaturitné štúdium-predškolskej pedagogiky na SŠ pedagogickej (napr. Bratislava, Modra, Levice a neviem ešte kde sú iné stredne pedagogické školy, nie je ich veľa) alebo potom VŠ v odbore predškolská a elementárna pedagogika aspoň bakalara, čiže 3 roky.
Potom budeš kvalifikovaná pre túto prácu. Počas toho však už môžeš pracovať.

ibatanecnica
28. feb 2025

@zuzanockamt presne tak. Ono nestaci.aby niekto z ''ulice'' mal rad deti a bol mily.

zuzanockamt
28. feb 2025

@ibatanecnica Zdá sa, že stačí 🤷 Ja už strácam slová.

ibatanecnica
1. mar 2025

@zuzanockamt potom to vyzerA ako to vyzera