icon

Môžem pracovať na dve dohody?

anitah2
3. sep 2021

Ako som skončila školu, bolo mi povedané, že do 7 dní od obdržania diplomu sa mam hlásiť na upsvar. To bolo na začiatku pandémie takže som samozrejme nebola do 7 dní od ukončenia štúdia hned zamestnaná. Teraz som si našla 2 práce, ktoré sa časovo nekryju. Obe mi však chcú dat dohodu, nie riadnu zmluvu. Na UP mi však povedali ze nemôžem mať 2 práce na dohodu súbežne lebo ma vyradia z evidencie, z čoho som zaskocena ja aj obaja budúci zamestnávatelia. Ako by ste to riešili vy? Zamestnávatelia mi ešte navrhujú otvoriť si živnosť a tak u nich pracovať, no ja si tým nie som istá. Vôbec sa v týchto veciach nevyznám. V budúcich zamestnaniach som už absolvovala školenia, staze, čiže neplánujem sa jednej vzdať na úkor druhej. Jednoducho som s tým nerátala, že nebudem môcť u oboch a o type pracovného pomeru sme sa hneď na začiatku nebavili.

lintu
3. sep 2021

Ak si vieš zaplatiť zdravotku a nemáš z ÚP nejaké dávky, nepotrebuješ tam byť. Neviem veľmi, ako to funguje teraz, ale ešte sa ti totiž môže stať aj také, že ÚP ti nájde normálnu prácu a na dohody môžeš tak či onak zabudnúť.

gemina
3. sep 2021

@anitah2 Ahoj a prečo chces byť zároveň evidovaná na upsvar? Lebo ak ťa vyradia, môžeš mať dohôd koľko chces. Aj z dohody o vykonaní práce alebo o pracovnej činnosti zamestnávateľ platí zdravotné poistenie ( teraz ti ho platí štát, ak si evidovaná).

polyana
3. sep 2021

My máme v práci ludí, ktorí sú na UPSVaR a u nás sú na dohodu. A môžu odrobiť len 8 dní v mesiaci, a ich príjem nesmie prekročiť nejakých 214 eur v hrubom ( ak dobre pamätám). Ak by zarobili viac, tak ich automaticky vyradia z evidencie. A každý mesiac ekonomka zasiela potvrdenie o príjme na úrad nejakej referentke.

elementissa
3. sep 2021

Ja som mala dve dohody, takže je to možné (a popritom aj živnosť), ale nebola som na úrade. Veď prečo chceš byť evidovaná, keď peniaze budeš mať z dohôd?

anitah2
autor
3. sep 2021

@gemina nie je to tak, že si to potom platím sama? Tak mi bolo povedane

anitah2
autor
3. sep 2021

@lintu žiadnu normálnu robotu co mi oni nájdu nevezmem, lebo už som si našla taku, ktorá sa aj týka mojej špecializácie a viem ze je to to co chcem. Žiaľ mi zatial do konca tohto roka nevedia dat zmluvu z kapacitných dôvodov. Keby mi už teraz jeden z nich dal zmluvu, druhé by som mohla robiť na dohodu

anitah2
autor
3. sep 2021

@polyana o tomto mi vôbec nič nepovedali. Ale ja nepoberam nič. Len som evidovaná druhý mesiac, v medziobdobí medzi robotami

anitah2
autor
3. sep 2021

@elementissa ja vlastne neviem, tak mi to bolo podané že sa musím evidovať keď mi skončilo predošlé zamestnanie do 7 dní. A teraz mi hovorí ze nemôžem mať 2 dohody lebo ma vyradia a budem si platiť sama odvody. Teraz už neviem ci som blázon ja alebo tetuska ma srandu z toho, že sa v tom vôbec nevyznám.

janulla1
3. sep 2021

@anitah2 ja som pracovala na dohodu o pracovnej činnosti, nebola som evidovaná na úrade práce bolo mi povedané, že zdravotka sa už platí aj z dohody, že zamestnávateľ odvádza, po roku mi potom dali normálne pracovnú zmluvu

fiafia
3. sep 2021

@anitah2 nech ťa vyradia pre teba to znamená platiť si sama zdravotnú. Presnú sumu neviem okolo 50€

gemina
3. sep 2021

@anitah2 sama by si si musela platiť zdravotné odvody, len ak by si nemala žiadnu dohodu alebo pracovnú zmluvu. Teraz sa aj z dohody platia odvody do ZP.

anitah2
autor
3. sep 2021

@gemina tak teraz neviem ci máš pravdu ty alebo @fiafia

devin123
3. sep 2021

@anitah2 polyana ma pravdu. Ak si evidovana na UP, mas obmedzeny pocet hodin, ktore mozes odpracovat za tyzden a mas obmedzenu aj vysku prijmu, ktoru musis kazdy mesiac dokladovat. Ak mas 2 dohody, urcite budes mat vyssi prijem ako tych cca 214€. Ak ano, neoplati sa byt evidovana na UP. K datumu zaciatku platnosti dohody poziadaj o vyradenie z UP. Z dohody sa odvody odvadzaju. Zdravotne poistenie si tak nebudes hradit sama. Mzdarka v novej praci ti potvrdi, ze odvody odvadzaju.

gemina
3. sep 2021

@anitah2 Stačí si to overiť na googli. Viem o čom hovorím, pracujem s tým. Sama by si si musela platiť minimálne zdravotné poistenie vo výške 76,44€ len ak by si bola po vyradení z evidencie na upsvar dobrovoľne nezamestnaná. Ale ak budeš pracovať na dohodu, dokonca dve dohody, zdravotné odvody ti z nich bude odvádzať zamestnávateľ.

lintu
3. sep 2021

Hej, oficialne by si ju nezobrala, ale naoko by si sa musela tvarit, ze mas o nu zaujem. Ja len, aby si aj s takymito vecami v ramci evidencie pocitala.

@fiafia pridaj, samoplatca si plati skoro 80€.

jana_eyre_2
3. sep 2021

No byť pre teba na úrade práce má výhodu len tu, že za teba platí štát ZP.. keď ťa vyradia z evidencie, tak si ju budeš musieť platiť sama, čo ale nebude problém, keďže budeš mať dve dohody..

lintu
3. sep 2021

Mna by inak zaujimalo, preco zostali zaskoceni tvoji buduci zamestnavatelia. Spomenutim zivnosti sa im platit za teba odvody asi velmi nechce. Neviem, kolko uz do teba investovali, ale aby si sa pre nich nestala este nepohodlnou.

9lf9
3. sep 2021

@anitah2 subeh 2 a viacerych dohod pocas evidencie nie je mozny podpisovala si to aj v pouceniach pri podani ziadosti. Mimo evidencie mozes mat dohod.kolko lech chces. Co sa zdravotky tyka teraz si poistenec statu, ked budes mat dohody podla toho ako budes robit za teba odvadza aj zamestnavatel, tak si prezisti. Na vlastnu ziadost sa nedavaj vyradit ak by sa nieco stalo opat mozes ist do evidencie az o 3mes. normalne uzatvoris dohody a za predpokladu ze ich dorucis na urad ako mas budes vyradena nesankcne na subeh dohod a koniec.

janulla1
3. sep 2021

@jana_eyre_2 nie zamestnávateľ odvádza aj za dohodarov odvody do ZP za odpracované dní, čiže ak bude v práci každý deň nebude musieť platiť zdravotku,

anitah2
autor
4. sep 2021

@lintu nevedeli o tom. Nie každý má o tom prehlad