icon

Môžem sa vrátiť do práce pred skončením rodičovskej dovolenky?

5. jan 2026

Mozem sa vratit mesiac pred skoncenim RD do prace? Zamestnavatelovi to oznamim vcas, ale chcem vediet ci ma nejake pravo mi navrat zamietnut s tym, ze momentalne nema miesto a ze navrat mi umozni az po skonceni RD?
Dakujem

Strana
z3
anonym_fc4924
5. jan 2026

@anonym_autor môžeš sa vrátiť, a čo viem, tak povinný je to držať miesto do skončenia materskej, nie rodičovskej. Čiže môže ťa prijať a následne aj ukončiť pp.

chrobak7
5. jan 2026

@anonym_autor ZP ti umožňuje vrátiť sa kedykoľvek z RD. Ty môžeš ukončiť RD kedy potrebuješ, nemusíš ho čerpať do konca. Je to v § 157 ods. 2:

(2)
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Skončením sa tu myslí nielen uplynutie tých 3 rokov, ale aj ak sa zamestnanec sám rozhodne ukončiť RD. To zase vyplýva z § 166 ods. 3:

(3)
Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku, otcovskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

Zamestnávateľ musí rátať s tým, že ty sa môžeš kedykoľvek vrátiť z RD. Preto aj zmluva so zamestnancom, ktorý ťa zastupuje, sa koncipuje tak, že sa neuvádza presná doba trvania zmluvy, ale definuje sa, že zmluva je na dobu zastupovania zamestnanca na RD. Tvojím návratom sa končí zmluva toho zastupujúceho zamestnanca.

Ak by pre teba nemal z-ľ pracovné miesto, tak s tebou musí ukončiť PP v zmysle ZP - dohodou alebo výpoveďou z organizačných dôvodov (nadbytočnosť). Ale nemôže ti napísať, že sa teraz nemôžeš vrátiť z RD.

autor
5. jan 2026
@chrobak7

@anonym_autor ZP ti umožňuje vrátiť sa kedykoľvek z RD. Ty môžeš ukončiť RD kedy potrebuješ, nemusíš ho čerpať do konca. Je to v § 157 ods. 2:

(2)
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Skončením sa tu myslí nielen uplynutie tých 3 rokov, ale aj ak sa zamestnanec sám rozhodne ukončiť RD. To zase vyplýva z § 166 ods. 3:

(3)
Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku, otcovskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

Zamestnávateľ musí rátať s tým, že ty sa môžeš kedykoľvek vrátiť z RD. Preto aj zmluva so zamestnancom, ktorý ťa zastupuje, sa koncipuje tak, že sa neuvádza presná doba trvania zmluvy, ale definuje sa, že zmluva je na dobu zastupovania zamestnanca na RD. Tvojím návratom sa končí zmluva toho zastupujúceho zamestnanca.

Ak by pre teba nemal z-ľ pracovné miesto, tak s tebou musí ukončiť PP v zmysle ZP - dohodou alebo výpoveďou z organizačných dôvodov (nadbytočnosť). Ale nemôže ti napísať, že sa teraz nemôžeš vrátiť z RD.

@chrobak7 dakujem, miesto nema, lebo prijali na moje miesto pani ktora ma tiez dobu neurcitu.
A este som aj tehotna, cize neviem co so mnou bude. Mozu ma vyhodit??

autor
5. jan 2026
@chrobak7

(2)

(3)

@chrobak7 od januara som sa chcela vratit, bolo to diskutovane so zamestnavatelom a povedal ze miesto momentalne nema, ze sa mam ozvat pred skoncenim RD.

anonym_186963
5. jan 2026

Kedy má dieťa 3 roky?
Ja len že čo špekuluješ s návratom, keď si znovu tehotná.

autor
5. jan 2026
@anonym_186963

Kedy má dieťa 3 roky?
Ja len že čo špekuluješ s návratom, keď si znovu tehotná.

@anonym_186963 nespekulujem, vratit sa chcem. Kedze asi matersku mat nebudem. Takze nemozem sediet doma zadarmo.
V aprili. Porod vychadza na septwmber - je to cerstve

anonym_084f0c
5. jan 2026
@anonym_autor

@chrobak7 dakujem, miesto nema, lebo prijali na moje miesto pani ktora ma tiez dobu neurcitu.
A este som aj tehotna, cize neviem co so mnou bude. Mozu ma vyhodit??

@anonym_autor pani musia prepustiť, keď je na tvojom mieste.

anonym_ebbd14
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_186963 nespekulujem, vratit sa chcem. Kedze asi matersku mat nebudem. Takze nemozem sediet doma zadarmo.
V aprili. Porod vychadza na septwmber - je to cerstve

@anonym_autor tak chod na pnku a budes mat narok aj na matersku,ved si stale zamestnana.Ci teraz to je uz ine ako kedy si???

autor
5. jan 2026
@anonym_ebbd14

@anonym_autor tak chod na pnku a budes mat narok aj na matersku,ved si stale zamestnana.Ci teraz to je uz ine ako kedy si???

@anonym_ebbd14 lenze ja som pracovala popri rodicovskej, aj teraz pracujem na polovicny uvazok ale u ineho zamestnavatela.
A s cim by ma asi tak lekar vypisal?

saxana000
5. jan 2026

Ak ta prepusti z kapacitnych dovodov tak mas narok na odstupne a nasledne na podporu..

autor
5. jan 2026
@saxana000

Ak ta prepusti z kapacitnych dovodov tak mas narok na odstupne a nasledne na podporu..

@saxana000 a mozu ma prepustit aj ked som tehotna? 😳

anonym_360026
5. jan 2026

keď si tehotná nemôže ťa prepustiť, iba ak by si mala zmluvu na dobu určitú

anonym_186963
5. jan 2026
@anonym_autor

@saxana000 a mozu ma prepustit aj ked som tehotna? 😳

@anonym_autor Za určitých podmienok ťa môžu prepustiť aj ako tehotnú.

autor
5. jan 2026
@anonym_186963

@anonym_autor Za určitých podmienok ťa môžu prepustiť aj ako tehotnú.

@anonym_186963 to su ake podmienky? 😳

autor
5. jan 2026
@anonym_360026

keď si tehotná nemôže ťa prepustiť, iba ak by si mala zmluvu na dobu určitú

@anonym_360026 mam tpp na dobu neurcitu

oriesocek
5. jan 2026
@anonym_084f0c

@anonym_autor pani musia prepustiť, keď je na tvojom mieste.

@anonym_084f0c nie pani nemusia prepustiť, tak to nefunguje… autorka mala nárok na svoje konkrétne miesto, ak by sa vrátila po materskej, nie po rodičovskej… zamestnávateľ jej ma ponúknuť miesto zodpovedajúce pôvodnému….

anonym_1dd12f
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_186963 to su ake podmienky? 😳

@anonym_autor Môžu ťa prepustiť. Pre zamestnávateľa nie si tehotná, kým mu to písomne neoznámiš a nedoložíš potvrdenie od lekára. Keďže pracuješ, na reťazovú materskú nárok nemáš. Takže môže byť aj nižšia ako si mala prvú

autor
5. jan 2026
@anonym_1dd12f

@anonym_autor Môžu ťa prepustiť. Pre zamestnávateľa nie si tehotná, kým mu to písomne neoznámiš a nedoložíš potvrdenie od lekára. Keďže pracuješ, na reťazovú materskú nárok nemáš. Takže môže byť aj nižšia ako si mala prvú

@anonym_1dd12f retazova by mi ani nevysla kedze rd mi konci v aprili a porod je v septembri.
Oznamim mu to s nastupom do prace.

anonym_084f0c
5. jan 2026
@oriesocek

@anonym_084f0c nie pani nemusia prepustiť, tak to nefunguje… autorka mala nárok na svoje konkrétne miesto, ak by sa vrátila po materskej, nie po rodičovskej… zamestnávateľ jej ma ponúknuť miesto zodpovedajúce pôvodnému….

@oriesocek podľa správnosti pani ma byť prijatá na zastupovanie počas MD

anonym_4bb3f2
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_1dd12f retazova by mi ani nevysla kedze rd mi konci v aprili a porod je v septembri.
Oznamim mu to s nastupom do prace.

@anonym_autor "Oznamim mu to s nastupom do prace."

No tak ten sa poteší. Nastúpiš a rovno bude vedieť, že sa tam ohreješ len pár mesiacov. Teraz bude musieť prepustiť tú pani, čo ťa zastupuje a potom znovu bude musieť za teba hľadať náhradu.

Ale napriek tomu ti nemôže zabrániť nástupu do práce. Ty oznámiš písomne mesiac dopredu, že sa vraciaš a on ťa musí zobrať späť. Môže ťa však zaradiť na iné pracovisko.

A keby si už počkala tie 2 mesiace a vrátila sa naozaj po skončení RD? Aký je v tom rozdiel, keď sa vrátiš koncom februára alebo koncom apríla?

oriesocek
5. jan 2026
@anonym_084f0c

@oriesocek podľa správnosti pani ma byť prijatá na zastupovanie počas MD

@anonym_084f0c aj u nás vo firme a aj vo veľa čo poznám, ak sa mamička nechce vrátiť hneď po materskej, tak sa pozície obsadzujú na dobu neurčitú. Ak sa chce vrátiť, tak jej to vždy umožnia, ale na pozíciu, ktorá zodpovedá jej pracovnej naplní…ak by si bola ty zamestnávateľ a mamička ti ostala na reťazovej materskej aj 6-7 rokov, akou dobou určitou alebo predlžovaním zmlúv by si to riešila?

autor
5. jan 2026
@anonym_4bb3f2

@anonym_autor "Oznamim mu to s nastupom do prace."

No tak ten sa poteší. Nastúpiš a rovno bude vedieť, že sa tam ohreješ len pár mesiacov. Teraz bude musieť prepustiť tú pani, čo ťa zastupuje a potom znovu bude musieť za teba hľadať náhradu.

Ale napriek tomu ti nemôže zabrániť nástupu do práce. Ty oznámiš písomne mesiac dopredu, že sa vraciaš a on ťa musí zobrať späť. Môže ťa však zaradiť na iné pracovisko.

A keby si už počkala tie 2 mesiace a vrátila sa naozaj po skončení RD? Aký je v tom rozdiel, keď sa vrátiš koncom februára alebo koncom apríla?

@anonym_4bb3f2 to je jeho problem.
Nechcel ma prijat ked som tehotna nebola. Vraj nie je miesto.
Na povodne ma zaradit nechce(l). Sam mi to ,,nadriadeny,, povedal, ze mi odporuca si hladat nieco ine.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
anonym_4bb3f2
5. jan 2026
@anonym_autor

Na povodne ma zaradit nechce(l). Sam mi to ,,nadriadeny,, povedal, ze mi odporuca si hladat nieco ine.

@anonym_autor Áno, je to jeho problém. Ale s tebou. Z uvedeného môžeš rátať s tým, že tých pár mesiacov ťa pretrpí, ale po skončení tej druhej RD asi s tebou ukončí PP. A to nemám nič voči tebe, len konštatujem. V zmysle zákona si v práve.

chrobak7
5. jan 2026
@oriesocek

@anonym_084f0c aj u nás vo firme a aj vo veľa čo poznám, ak sa mamička nechce vrátiť hneď po materskej, tak sa pozície obsadzujú na dobu neurčitú. Ak sa chce vrátiť, tak jej to vždy umožnia, ale na pozíciu, ktorá zodpovedá jej pracovnej naplní…ak by si bola ty zamestnávateľ a mamička ti ostala na reťazovej materskej aj 6-7 rokov, akou dobou určitou alebo predlžovaním zmlúv by si to riešila?

@oriesocek V takých prípadoch sa dáva doba určitá na dobu zastupovania zamestnanca na RD alebo na MD. Nedáva sa konkrétny dátum. PP takého zamestnanca sa končí v deň návratu zastupovaného zamestnanca z RD alebo MD. Bohužiaľ taký zamestnanec musí rátať s tým, že môže behom mesiaca skončiť PP, keď sa pôvodný zamestnanec rozhodne vrátiť z RD alebo MD.

autor
5. jan 2026
@anonym_4bb3f2

@anonym_autor Áno, je to jeho problém. Ale s tebou. Z uvedeného môžeš rátať s tým, že tých pár mesiacov ťa pretrpí, ale po skončení tej druhej RD asi s tebou ukončí PP. A to nemám nič voči tebe, len konštatujem. V zmysle zákona si v práve.

@anonym_4bb3f2 co mam nastudovane tak prepustit ma nijak raz nemozu, aj keby chceli. Jedine ak sa so mnou dohodnu. Miesto urcite nezrusia.

anonym_186963
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor No tak s tvojim nastavením sa tam aj tak dlho neudržíš.
Ja na mieste zamestnávateľa by som vzhľadom na postoji hľadala zákonný spôsob ako sa s tebou čo najskôr rozlúčiť, hoci aj po MD.
V konečnom dôsledku "doplatíš" na to ty.
Tie 2-3 mesiace ťa tam pretrpia. Miesto môžu zrušiť aj po tvojej druhej MD, nakoľko tam budete dve a miesto len jedno. A hádaj koho si asi vyberú?

anonym_084f0c
5. jan 2026
@oriesocek

@oriesocek normalne na dobu dočasnú počas zastupovania. Doba platí na celú dobu, dokým sa daná mamička nechce vrátiť. Môže to byť aj reťazová materská. Kľudne aj 10 rokov. Preto sa musí mamička hlásiť mesiac dopredu a tej zamestnankyne, ktorá je na zastupovanie počas MD, končí dňom nástupu pracovná zmluva

autor
5. jan 2026
@anonym_186963

@anonym_autor No tak s tvojim nastavením sa tam aj tak dlho neudržíš.
Ja na mieste zamestnávateľa by som vzhľadom na postoji hľadala zákonný spôsob ako sa s tebou čo najskôr rozlúčiť, hoci aj po MD.
V konečnom dôsledku "doplatíš" na to ty.
Tie 2-3 mesiace ťa tam pretrpia. Miesto môžu zrušiť aj po tvojej druhej MD, nakoľko tam budete dve a miesto len jedno. A hádaj koho si asi vyberú?

@anonym_186963 a co mam asi tak na vyber v tejto pozicii akej som?
Som na zac.tehotenstva, retazova mi nevychadza, a o ziadne podvody ja nestojim ako to tu uz bolo napisane, ze sa mam dat na pn 🤦‍♀️

chrobak7
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_186963 a co mam asi tak na vyber v tejto pozicii akej som?
Som na zac.tehotenstva, retazova mi nevychadza, a o ziadne podvody ja nestojim ako to tu uz bolo napisane, ze sa mam dat na pn 🤦‍♀️

@anonym_autor Tak povedz zamestnávateľovi, že sa vrátiš normálne po skončení RD v apríli. Ty obetuješ 2 mesiace, ale zamestnávateľ bude mať pocit, že si mu vyšla v ústrety a netrváš tvrdohlavo na návrate v marci.

Niekedy je lepšie sa dohodnúť, aj za cenu nejakého ústupku, ako trvať na svojich zákonných nárokoch stoj čo stoj. Potom aj druhá strana je ochotná urobiť nejaké ústupky.

Strana
z3