Môžem sa vrátiť do práce pred skončením rodičovskej dovolenky?
Mozem sa vratit mesiac pred skoncenim RD do prace? Zamestnavatelovi to oznamim vcas, ale chcem vediet ci ma nejake pravo mi navrat zamietnut s tym, ze momentalne nema miesto a ze navrat mi umozni az po skonceni RD?
Dakujem
@anonym_autor čo sa im vrátilo ?
Ty si fakt stojíš na kabli?
@chobak7 ti dobre radi, urobiť ústupok.
@anonym_186963 ze ma nechceli zobrat na moje miesto?!
Ja si nestojim na kabli, toto s nimi riesim od septembra a stale ze nie neda sa, nie je miesto. Pricom moje miesto stale existuje!
@anonym_autor čo sa im vrátilo ?
Ty si fakt stojíš na kabli?
@chobak7 ti dobre radi, urobiť ústupok.
@anonym_186963 a zivit moje dieta potom budes ty?!
@anonym_autor
Áno, živiť ho budeš síce ty, ale s najväčšou pravdepodobnosťou z podpory.
@oriesocek normalne na dobu dočasnú počas zastupovania. Doba platí na celú dobu, dokým sa daná mamička nechce vrátiť. Môže to byť aj reťazová materská. Kľudne aj 10 rokov. Preto sa musí mamička hlásiť mesiac dopredu a tej zamestnankyne, ktorá je na zastupovanie počas MD, končí dňom nástupu pracovná zmluva
@anonym_084f0c pani ale má riadnu pracovnú zmluvu na dobu neurcitu a nie na zastup počas MD a RD, takže nič z toho čo tu píšeš v tomto prípade neplatí. Zamestnávateľ nemá povinnosť prijať niekoho na zastup MD a RD.
@anonym_autor musis sa jedine riadne dohodnut,aj s tym,ze ti da inu pracu,co budes robit az do materskej.Alebo vypoved,mozu ti ju dat aj zamestnavatel za nadbytocnost.Teraz to uz neni ako kedy si,paragraf si najdu raz dva.Tak sa s nim normalne dohodni.Napis mu meil kedy nastupujes,ak ri da ine prac.miesto tak nastupis tam.Neuhadas sa zo zamestnavatelom.
Netuším, prečo tvrdite, že nebudete mať nárok na materské. Ten Vám vznikne.
@anonym_4bb3f2 co mam nastudovane tak prepustit ma nijak raz nemozu, aj keby chceli. Jedine ak sa so mnou dohodnu. Miesto urcite nezrusia.
@anonym_autor never tomu ze miesto nezrušia.
Bežné sa robí ze sa zruší miesto aby sa zbavili zamestnanca a vytvorí sa nové s iným názvom s mierne odlišnou pracovnou náplňou a zamestná sa niekto iný.
Netuším, prečo tvrdite, že nebudete mať nárok na materské. Ten Vám vznikne.
@draik a z coho mi ju vypocitaju ? Ked za posledne 2 roky nemam odrobenych 270dni.
@anonym_autor never tomu ze miesto nezrušia.
Bežné sa robí ze sa zruší miesto aby sa zbavili zamestnanca a vytvorí sa nové s iným názvom s mierne odlišnou pracovnou náplňou a zamestná sa niekto iný.
@misanthropicdann ale to je ucelove a napadnutelne.
@anonym_autor to zrušenie pracovného miesta mám skúsenosti - na súde cca 12 rokovuz by malo byt posledné rozhodnutie a potom výpočet od znalca….od okresu, kraja, najvyšší, ústavný, kraj, okres, kraj… síce mame pravdu (manzel), ale veď korporácia ma peňazí na právnikov veľa a času ešte viac….
Zamestnavatel ta tych par mesiacov pretrpi … toho by som sa neobavala. No po skonceni nasledujucej RD sa vratis a letis. Ma dalsie 3 roky na rozmyslanie. Takze skor sa priprav, ze teraz po RD ti ponukne obdobne miesto na par mesiacov, pripadne ti povie aby si si vycerpala celu dovolenku (ano moze - mozno ma spocitane, ze ta uvidi par dni alebo vobec) a ked ti bude koncit 2 Md/ Rd bud ti da dohodu alebo si nieco najde aby sa ta zbavil. Banka vyhrava vzdy … materska sa ti vyrata s predpokladaneho prijmu z TPP … tam nie je co riesit, vsak zmluva nie je prerusena. Len z dohody ti nevyjde nic.
Nielenže budete mať materské z existujúceho zamestnania, z predpokladaného príjmu, ktorý uvedie zamestnávateľ, ale ak máte 270 dní zamestnania na ten nový úväzok, tak aj z neho.
@anonym_autor ale PP trvá, materská bude z predpokladaného prijmu
@nelca84 tak potom preco vsetci riesia tu retazovu? Ked sa to da aj takto?
@anonym_autor ale PP trvá, materská bude z predpokladaného prijmu
@nelca84 a vyjde mi aj tehotenske tym padom?
Zamestnavatel ta tych par mesiacov pretrpi … toho by som sa neobavala. No po skonceni nasledujucej RD sa vratis a letis. Ma dalsie 3 roky na rozmyslanie. Takze skor sa priprav, ze teraz po RD ti ponukne obdobne miesto na par mesiacov, pripadne ti povie aby si si vycerpala celu dovolenku (ano moze - mozno ma spocitane, ze ta uvidi par dni alebo vobec) a ked ti bude koncit 2 Md/ Rd bud ti da dohodu alebo si nieco najde aby sa ta zbavil. Banka vyhrava vzdy … materska sa ti vyrata s predpokladaneho prijmu z TPP … tam nie je co riesit, vsak zmluva nie je prerusena. Len z dohody ti nevyjde nic.
@anonym_64aa18 aky je rozdiel v tom ze bud by ma vyhodili teraz alebo ma vyhodia o 3 roky neskor?
A nie je zarucene, ze stale moj nadriadeny bude on. Kedze on nastupil pocas mojej materskej.
@anonym_autor Môžu ťa prepustiť. Pre zamestnávateľa nie si tehotná, kým mu to písomne neoznámiš a nedoložíš potvrdenie od lekára. Keďže pracuješ, na reťazovú materskú nárok nemáš. Takže môže byť aj nižšia ako si mala prvú
@anonym_1dd12f nepracuje na tom konkrétnom mieste, z ktorého je na RD a bude žiadať ďalšiu materskú, takže to,že pracuje, by na reťazovú MD nemalo vplyv. Ona nebude mať reťazovú preto,lebo nestíha nástup na MD do 3 rokov dieťaťa, nie preto,že pracuje na inom mieste
@anonym_64aa18 aky je rozdiel v tom ze bud by ma vyhodili teraz alebo ma vyhodia o 3 roky neskor?
A nie je zarucene, ze stale moj nadriadeny bude on. Kedze on nastupil pocas mojej materskej.
@anonym_autor nevies, ci niekto nie je vo vypovednej lehote alebo ake veci sa deju vo firme - je tolko moznosti - preto mozno nechce aby si prisla skor… ak povies, ze si tehotna teraz je to komplikovanejsie ta vyhodit a na tych par mesiacov ta nebude riesit. … 4 mesiace t niekam uprace aj keby si mala sediet niekde v kute 8 hodin a posuvat 1 papier z prava do lava. Pre neho je to rozdiel. Za 3 roky tam nemusi byt ani on, ani ta pani a firma sa tiez moze odstahovat, alebo pride niekto novy a budes vitana … pre teba je rozdiel, ze za 3 roky budes mat narok na podporu ak bude nejaka existovat, mozno odstupne a cas hladat nieco ine. A ked sa pritrafi dalsie zmluva stale plynie.
@anonym_084f0c nie pani nemusia prepustiť, tak to nefunguje… autorka mala nárok na svoje konkrétne miesto, ak by sa vrátila po materskej, nie po rodičovskej… zamestnávateľ jej ma ponúknuť miesto zodpovedajúce pôvodnému….
@oriesocek nárok na svoje konkrétne miesto ma aj po návrate z rodičovskej dovolenky
@oriesocek nárok na svoje konkrétne miesto ma aj po návrate z rodičovskej dovolenky
@anonym_969fd1 nemusi dostať konkrétne svoju pozíciu - nižšie je to vysvetlené…. Takže nárok na pracovne miesto ma, ale nemusí to byt konkrétne jeho pozícia … Áno, zamestnanec má po návrate z rodičovskej dovolenky zákonný nárok na návrat na svoje pôvodné pracovné miesto a k pôvodnému pracovisku; ak to nie je možné, zamestnávateľ musí zaradiť zamestnanca na inú prácu zodpovedajúcu jeho pracovnej zmluve a pracovným podmienkam, ktoré mal pred nástupom na dovolenku, pričom mu musí zachovať všetky práva. Zamestnávateľ nesmie zamestnanca znevýhodniť z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. .
@anonym_969fd1 nemusi dostať konkrétne svoju pozíciu - nižšie je to vysvetlené…. Takže nárok na pracovne miesto ma, ale nemusí to byt konkrétne jeho pozícia … Áno, zamestnanec má po návrate z rodičovskej dovolenky zákonný nárok na návrat na svoje pôvodné pracovné miesto a k pôvodnému pracovisku; ak to nie je možné, zamestnávateľ musí zaradiť zamestnanca na inú prácu zodpovedajúcu jeho pracovnej zmluve a pracovným podmienkam, ktoré mal pred nástupom na dovolenku, pričom mu musí zachovať všetky práva. Zamestnávateľ nesmie zamestnanca znevýhodniť z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. .
@oriesocek “...ak to nie je možné” — pokial ina pani pracuje na jej pôvodnom mieste, tak to miesto existuje a možné to je, takze ta podmienka splnená nebola a nárok na svoje konkrétne miesto ma, navyše či je to po materskej/rodicovskej (ako píšeš ty) je úplne irelevantné
Nielenže budete mať materské z existujúceho zamestnania, z predpokladaného príjmu, ktorý uvedie zamestnávateľ, ale ak máte 270 dní zamestnania na ten nový úväzok, tak aj z neho.
@draik to že počas rodičovskej mala iný prijem na dohodu neovplyvní výšku materskej? A ani to, ak v pôvodnej práci odrobí 4-5 mesiacov?
@anonym_autor minimálna šanca to dokázať. Môžeš sa ťahať roky.
@draik to že počas rodičovskej mala iný prijem na dohodu neovplyvní výšku materskej? A ani to, ak v pôvodnej práci odrobí 4-5 mesiacov?
@anonym_969fd1 co koment to iny nazor aj na matersku aj na vratenie sa do prace 🤦♀️
boh vie, kde je pravda. Ja viem tak, ze proste matersku mat nebudem, kedze nemam odrobenych 270dni.
@anonym_autor minimálna šanca to dokázať. Môžeš sa ťahať roky.
@misanthropicdann je to specificka pozicia - jedina vo firme, cize neviem ako by to obhajili keby to zrusili a nahradili niecim inym, kedze pracovna napln by ostala na 90% rovnaka.
Ale to je jedno, teraz vobec o to nejde.
@misanthropicdann je to specificka pozicia - jedina vo firme, cize neviem ako by to obhajili keby to zrusili a nahradili niecim inym, kedze pracovna napln by ostala na 90% rovnaka.
@anonym_autor pozri sa ja som bola 11r na md,rd u 1zamestnavatela na tpp,a vzdy som mala aj matersku aj rodicak.Je sice pravda,ze 3 boli retazove ale 4te uz nebolo,lebo som otehotnela az mesiac pres 4tym babom,bola som aj na predlzenom rodicaku s malym,lebo mal zlu imunitu tak ani do skolky nesiel.Ale bola som u zamestnavatela na pnke,normalne som mala aj pnku aj rodicak az do nastupu na matersku.Je sice pravda,ze pocas 11r som nikde nepracovala,lebo vtedy to bolo zakazane,az neskor sa to postupne uvolnovalo ale aj teraz pri 5tom som od roka normalne v praci a pracujem.
Teba moze dat zamestnavatel aj vypoved,ale tiez by si bola v tej ochrannej dobe.Tak snaz sa udrzat si tpp.
@anonym_autor boze 3 mesiace pred 3tim rokom 3tieho male,
@anonym_autor pozri sa ja som bola 11r na md,rd u 1zamestnavatela na tpp,a vzdy som mala aj matersku aj rodicak.Je sice pravda,ze 3 boli retazove ale 4te uz nebolo,lebo som otehotnela az mesiac pres 4tym babom,bola som aj na predlzenom rodicaku s malym,lebo mal zlu imunitu tak ani do skolky nesiel.Ale bola som u zamestnavatela na pnke,normalne som mala aj pnku aj rodicak az do nastupu na matersku.Je sice pravda,ze pocas 11r som nikde nepracovala,lebo vtedy to bolo zakazane,az neskor sa to postupne uvolnovalo ale aj teraz pri 5tom som od roka normalne v praci a pracujem.
Teba moze dat zamestnavatel aj vypoved,ale tiez by si bola v tej ochrannej dobe.Tak snaz sa udrzat si tpp.
@anonym_ebbd14 mna zaujima z akeho dovodu by mi mal dat vypoved???

@anonym_autor Tak povedz zamestnávateľovi, že sa vrátiš normálne po skončení RD v apríli. Ty obetuješ 2 mesiace, ale zamestnávateľ bude mať pocit, že si mu vyšla v ústrety a netrváš tvrdohlavo na návrate v marci.
Niekedy je lepšie sa dohodnúť, aj za cenu nejakého ústupku, ako trvať na svojich zákonných nárokoch stoj čo stoj. Potom aj druhá strana je ochotná urobiť nejaké ústupky.
@chrobak7 ano ale ukratim sa o viac nez 1000 eur, kedze materska mi nevyjde.
A kedze oni chceli so mnou vybabrat tym, ze mi nedovolili navrat tak sa im to vratilo.