Môžem si vziať paragraf?

18lucy11
4. okt 2023

Dobrý deň
Prosím Vás vedeli by ste mi poradiť?
Pracujem krátky-dlhý týždeň.
Pondelok som bola so synčekom v nemocnici ,dnes nás pustili ale do škôlky nemôže ísť cca 2-3tyzdne kým sa to nezahoji.Takže chcela by som sa spýtať či môžem na pondelok,utorok a piatok si vziať paragraf keďže tie dní som mala pracovať a plus na ďalší týždeň stredu a štvrtok tiež vziať priepustku alebo musím ísť na očr???lebo na nete som sa dočítala že môžem mať 7 dní paragraf na seba a 7 dní na dieťa.
Ďakujem za odpoveď

alenah31
4. okt 2023

tiež si treba prečítať na čo sa ten "paragraf" vzťahuje. Tzv. paragraf je doklad pre zamestnávateľa, že si bola v čase prac. doby na ošetrení u lekára so sebou alebo s členom rodiny, ALE na čas nevyhnutý na ošetrenie a cestu tam a späť kedy ti patrí náhrada mzdy za tú dobu. Čiže nie - ak potrebuješ ostať doma - máš nárok na OČR a keďže si zamestnaná SP ti vyplatí za tú dobu ošetrovné.

viestta
4. okt 2023

Teoreticky mozes, ide o to ci ti to zamestnavatel bude akceptovat, pretoze takuto konstrukciu ako chces ty podla ZP akceptovat nemusi, tak ako pisu vyssie

melanta
4. okt 2023

Paragraf je na čas nevyhnutný na návštevu lekára. Tak hovorí zákon - čas nevyhnutný na návštevu lekára. Ak ti zamestnávateľ uzná celodenný paragraf, lebo si doma s dieťaťom, je to jeho dobrá vôľa. Takže toto je otázka na tvojho zamestnávateľa. Osobne si nemyslím, že ti povolí byť 2 týždne doma na 5 celodenných priepustiek. Na tento účel si máš vziať OČR.

daniska155
4. okt 2023

skor by som povedala, ze by bolo lepsie, ak by si sla na ocr. paragraf mas len na navstevu lekara, ale ak bude s malym doma tak by bola podla mna lepsia ocerka

18lucy11
autor
4. okt 2023

Ďakujem veľmi pekne za odpovede.

77katarina
4. okt 2023

@18lucy11 Ja by som si zobrala dovolenku.... načo zbytočne OČR, prídeš o peniaze. Tých pár dní dovolenky je nič, to si myslím, že ešte do konca roka máš.

simca06022011
4. okt 2023

chod na OCR

melanta
4. okt 2023

@77katarina ona chce byť doma celé 2 týždne, tento aj budúci. To nie je pár dní.

janagem
4. okt 2023

Toto som videla v právnickej skupine na FB a ako ti povedali aj tam - p nie lebo to je na ostrenie. Ty máš mať ocr