icon

Možnosti náhrady škody zamestnancom v skúšobnej dobe

17. sep 2025

Mám malú firmu, prvý krát sa mi stalo že som sama všetko nestíhlala, tak som na.odpurúcanie známeho prijala prvý krát zamestnanca. V skúšobnej dobe mal mať minimálnu mzdu, mladík ma velmi sklamal spôsobil mi škodu a včera už ani nenastúpil do práce. Telefón neberie, ani jeho rodičia mi nepomohli. Obávam sa, že keď sa poriadne porozhliadnem bude toho viac. Poštou som mu napísala že mu zrušíme pracovný pomer v skúšobnej dobe.
Prosím o radu aké mám možnosti náhrady škôd? Zrážkou zo mzdy? Dobre chápem že mu mám nechať životné minimum?

Strana
z3
melanta
17. sep 2025

Toto nie je otázka na mzdárku ale na právnika. Čo máte v zmluve o náhrade za spôsobenú škodu, čo máte v zmluve o zrážkach zo mzdy? Ako bol zaškolený, bol zaškolený dostatočne, je o tom zápis? Ak je potrebné na uvedenú činnosť vzdelanie, má ho?

melanta
17. sep 2025

Poštou som mu napísala že mu zrušíme pracovný pomer v skúšobnej dobe.

Takéto veci nepotrebuješ oznamovať vopred. Stačí poslať rovno oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe.

autor
17. sep 2025
@melanta

Toto nie je otázka na mzdárku ale na právnika. Čo máte v zmluve o náhrade za spôsobenú škodu, čo máte v zmluve o zrážkach zo mzdy? Ako bol zaškolený, bol zaškolený dostatočne, je o tom zápis? Ak je potrebné na uvedenú činnosť vzdelanie, má ho?

autor
17. sep 2025

Škodu ktorú spôsobil, ako by som to vysvetlila mal spraviť niečo nejakým spôsobom a on odišiel tam kam som ho poslala a neurobil to tak. Ostatné vyslovene nedbanlivosti. Prvý krát mám zamestnanca nevyznám sa. Mám aj účtovníčku ale je na dovolenke.

krasneleto
17. sep 2025

ahoj, zalezi aku mal pracovnu zmluvu postavenu. v pvom rade treba skodu vycislit... pokial je preukazatelne, ze tu skodu zavinil, zrazit zo mzdy...

melanta
17. sep 2025

A čo školenie a vzdelanie? Bolo zabezpečené riadne zaškolenie zamestnanca?
Čo zrážky zo mzdy? Máš podpísanú so zamestnanom dohodu o zrážkach zo mzdy?

autor
17. sep 2025

@melanta ako by som s ním mala hocčo podpísané, keď mal prísť do práce a nedošiel. Telefón neberie neviem kde sa nachádza. U rodičov nie je. Čiže keď nič nepodpíše tak darmo spôsobil škodu nič sa mu nemôže strhnúť? Zatiaľ je to iba pár sto eur, za tak malú čiastku a polícia nič nespraví.

melanta
17. sep 2025

WTF?

1. Dohodu o hmotnej zodpovednosti a dohodu o zrážkach zo mzdy si mala mať podpísanú spolu s pracovnou zmluvou. Čiže nič také nemáš?

2. A čo školenie? Bol zamestnanec riadne zaškolený a je o tom záznam? Pretože ak nie, môže namietať, že nešlo o nedbanlivosť, ale o tom nevedel.

3. O akú škodu ide? Na tovare alebo na čom? Vieš dôkazmi preukázať zodpovednosť zamestnanca?

melanta
17. sep 2025

A sorry, ale polícia s týmto fakt nič nemá. Evidentne neovládaš ani základy pracovného práva a napriek tomu si sa neporadila s právnikom, aby si mala dobre urobenú pracovnú zmluvu a všetky jej podstatné súčasti a evidentne si zamestnanca riadne nezaškolila, keďže opakovane sa vyhýbaš otázke o zaškolení.

Ak nemá podpísanú hmotnú zodpovednosť za tovar, materiál, ceniny, tak je na tebe, aby si vedela preukázať (§179 Zákonníka práce) zavinenie zamestnancom. Ak si ho ale nevyškolila, tak je to tvoja zodpovednosť, pretože môže namietať nevedomosťou.

vroni
17. sep 2025

Prosím ťa, ty nikoho nezamesnavaj, pri právnom bezvedomi, v ktorom sa nachádzaš, sa privedies do problémov. Čiže nemáte podpísanú žiadnu dohodu, žiadnu zmluvu a človeka v skúšobnej dobe, zamestnaného za minimálku, si chcela poslať vykonávať čosi samostatne v mene firmy. Nie, nič mu nemôžeš strhnúť ani si vyčísliť škodu. A tie bezzubé blaboly, ktoré máš v zmluve, mozes kľudne vynechať, na ich základe ti tiež žiadna náhrada škody neprináleží.

melanta
17. sep 2025
@vroni

Prosím ťa, ty nikoho nezamesnavaj, pri právnom bezvedomi, v ktorom sa nachádzaš, sa privedies do problémov. Čiže nemáte podpísanú žiadnu dohodu, žiadnu zmluvu a človeka v skúšobnej dobe, zamestnaného za minimálku, si chcela poslať vykonávať čosi samostatne v mene firmy. Nie, nič mu nemôžeš strhnúť ani si vyčísliť škodu. A tie bezzubé blaboly, ktoré máš v zmluve, mozes kľudne vynechať, na ich základe ti tiež žiadna náhrada škody neprináleží.

@vroni dôsledok lakomosti. Ani zaplatiť právnika na konzultáciu pred tým, než začne zamestnávať. Ani prijatie niekoho s adekvátnou praxou, kvalifikovaného na danú prácu, lebo taký by zrejme nerobil za minimálku. Ale políciu by hneď riešila.

autor
17. sep 2025
@melanta

@vroni dôsledok lakomosti. Ani zaplatiť právnika na konzultáciu pred tým, než začne zamestnávať. Ani prijatie niekoho s adekvátnou praxou, kvalifikovaného na danú prácu, lebo taký by zrejme nerobil za minimálku. Ale políciu by hneď riešila.

@melanta čože ledva sa uzivím sama s dieťaťom a som lakomá. Koľko mala mladíkovi čo teraz končil školu a nemá žiadnu prax.2000€ veď toľko nezarobí v mojom nikto

autor
17. sep 2025
@vroni

@vroni má podpísanú riadnu pracovnú zmluvu

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@melanta čože ledva sa uzivím sama s dieťaťom a som lakomá. Koľko mala mladíkovi čo teraz končil školu a nemá žiadnu prax.2000€ veď toľko nezarobí v mojom nikto

@anonym_autor ak sa rozhodneš zamestnávať ľudí, máš sa riadiť zákonmi. Zákony nezaujíma, či máš dieťa a že si s ním sama. Je tvoja zodpovednosť, aby si sa radila s právnikom, ak neovládaš pracovné právo. Neurobila si tak. A rovnako tak si sa rozhodla prijať niekoho bez adekvátnej praxe.

Opakovane neodpovedáš na otázky, či si zamestnanca riadne zaškolila. Z toho teda predpokladám, že si tak neurobila. Taktiež som sa ťa pýtala a neodpovedala si, či má zamestnanec podpísanú hmotnú zodpovednosť a ak nie, či vieš preukázať jeho zavinenie (za predpokladu, že bol zaškolený). Neodpovedala si, čiže predpokladám, že nie. Čiže zodpovednosť za škodu je na tvojej strane. Spôsobila si si ju právnou nevedomosťou a snahou ušetriť na nekvalifikovanom zamestnancovi. Je to ponaučenie do budúcna, že ak chceš zamestnávať ľudí, tak to musíš vedieť, alebo si zaplatiť niekoho, kto to vie.

vroni
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor, nevravím o zmluve, vravím o zodpovednosti za škodu. Ten článok zmluvy, ktorý si odfotila, je právne úplne irelevantný, mohla si tam kľudne napísať, že je zodpovedný za počasie a náladu susedov, bolo by to rovnako vymahatelne.

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nestačí mať pracovnú zmluvu. Sú potrebné aj iné náležitosti, ktoré opakovane spomínam a ktoré si neurobila. A hlavne, zákon je vždy nad zmluvu. Môžeš do nej dať čokoľvek, neznamená to, že je to právne vymožiteľné.

autor
17. sep 2025
@melanta

@anonym_autor nestačí mať pracovnú zmluvu. Sú potrebné aj iné náležitosti, ktoré opakovane spomínam a ktoré si neurobila. A hlavne, zákon je vždy nad zmluvu. Môžeš do nej dať čokoľvek, neznamená to, že je to právne vymožiteľné.

@melanta má dohodu o hmotnej zodpovednosti, a je tam zahrnuté aj firmé auto. Bolo to podpísané vtedy keď podpisoval pracovnú zmluvu.

autor
17. sep 2025

Keď je v tej dohode napísané, že zamestnanec je plne zodpovedný škodu vzniknutú za motorovom vozidle. Aj že v prípade ak spôsobí škodu sa zaväzuje, nahradiť škodu v plnej výške

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@melanta má dohodu o hmotnej zodpovednosti, a je tam zahrnuté aj firmé auto. Bolo to podpísané vtedy keď podpisoval pracovnú zmluvu.

@anonym_autor firemné auto je irelevantné v tomto prípade, riešime spôsobenú škodu. Má podpísanú hmotnú zodpovednosť za to, s čím spôsobil škodu? Vieš preukázať jeho zavinenie? A opakovane sa pýtam, bol riadne zaškolený a je o tom záznam? Skús napísať, čo konkrétne má podpísané v rámci hmotnej zodpovednosti a akú konkrétnu škodu spôsobil.

autor
17. sep 2025

Som rozčarovaná až zúfalá zo vzniknutej situácie a píšem v rýchlosti momentálne musím robiť za dvoch

melanta
17. sep 2025

Áno, verím, že si zúfalá, ja aj chápem, že to je pre teba asi finančne náročné. Ale žiaľ, zamestnávateľ má veľmi veľa povinností, mimo toho nestačí len niečo napísať do zmluvy. Je to náročný proces, zamestnávať ľudí. Preto si na tom človek musí dať naozaj záležať a ak to nevie, tak na to existujú právnici, aby poradili. Inak sa ako zamestnávateľ dostaneš do situácie ako je zrejme táto. Že si škodná a tú škodu žiaľ budeš znášať.

autor
17. sep 2025
@melanta

Áno, verím, že si zúfalá, ja aj chápem, že to je pre teba asi finančne náročné. Ale žiaľ, zamestnávateľ má veľmi veľa povinností, mimo toho nestačí len niečo napísať do zmluvy. Je to náročný proces, zamestnávať ľudí. Preto si na tom človek musí dať naozaj záležať a ak to nevie, tak na to existujú právnici, aby poradili. Inak sa ako zamestnávateľ dostaneš do situácie ako je zrejme táto. Že si škodná a tú škodu žiaľ budeš znášať.

@melanta pozri poznajúc koľko pýta právnik za hodinu tá suma bude vyššia a spôsobená skoda

autor
17. sep 2025
@melanta

@melanta otázka ale ostáva zamestnec má zmluvu má hmotnú zodpovednosť spôsobil škodu. Cca 170€. Nemôžem mu zraziť ani časť?

melanta
17. sep 2025

Áno, právnici sú drahí na prvý pohľad. A nie sú povinní pre teba ako zamestnávateľa. Môžeš robiť veci aj bez porady s právnikom, ale ak právnu vedomosť nemáš, tak to musíš robiť s vedomím, že si spôsobíš škodu, čo sa aj stalo. Ešte raz - ak chceš zamestnávať ľudí, nestačí len tak spísať nejakú zmluvu. AK to nevieš robiť, tak to nerob, alebo akceptuj následky.

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@melanta otázka ale ostáva zamestnec má zmluvu má hmotnú zodpovednosť spôsobil škodu. Cca 170€. Nemôžem mu zraziť ani časť?

@anonym_autor už som sa ťa to pýtala - na čo konkrétne má podpísanú hmotnú zodpovednosť, akú škodu konkrétne spôsobil a bol na toto konkrétne riadne zaškolený?

melanta
17. sep 2025

Ešte otázka - nemáš právne povedomie, nebola si ochotná zaplatiť si konzultáciu s právnikom pred tým, než budeš zamestnávať. Teraz tu riešiš 170 eur. Ak mu to strhneš zo mzdy a dá to na súd ako neoprávnenú zrážku, budeš mať zdroje na právnika či sa budeš zastupovať sama?

Fakt vedieme túto diskusiu kvôli 170 eurám? Prepáč, ale podnikať s tým, že je pre teba strata 170 eur takou stratou, že toto riešime, tak potom podnikáš zle. Potom netreba podnikať ale nájsť si prácu ako zamestnanec, kde toto nebudeš musieť riešiť. Na podnikanie by človek mal byť dostatočne zrelý, aby vedel, že podnikanie môže znamenať aj straty.

vroni
17. sep 2025
@anonym_autor

Keď je v tej dohode napísané, že zamestnanec je plne zodpovedný škodu vzniknutú za motorovom vozidle. Aj že v prípade ak spôsobí škodu sa zaväzuje, nahradiť škodu v plnej výške

@anonym_autor, ty co príspevok, to perla. Kto ti písal tie zmluvy? Našla si vzory na nete? Je ti jasný rozdiel medzi spôsobenou škodou a hmotnou zodpovednosťou? Škodou a poistnou udalosťou? Že za zmluvu, kde sa zamestnanec zaväzuje hradiť akékoľvek škody môže žalovať on teba? Že nemôžeš svojvoľne rozhodnúť, že mu nieco strhnes z platu, lebo tebe to tak vychadza?

autor
17. sep 2025

@melanta áno pre matku samoživiteľku je to veľký peniaz. Prácu na ttp mám ale v toho sa nám vyžiť nedá.

melanta
17. sep 2025

Nepáči sa ti takáto odpoveď - ale nepodnikaj a hlavne nezamestnávaj, ak to nevieš a ak nevieš akceptovať straty. Že si matka samoživiteľka je úplne irelevantné pre tento prípad, neoháňaj sa tým.

autor
17. sep 2025
@vroni

@anonym_autor, ty co príspevok, to perla. Kto ti písal tie zmluvy? Našla si vzory na nete? Je ti jasný rozdiel medzi spôsobenou škodou a hmotnou zodpovednosťou? Škodou a poistnou udalosťou? Že za zmluvu, kde sa zamestnanec zaväzuje hradiť akékoľvek škody môže žalovať on teba? Že nemôžeš svojvoľne rozhodnúť, že mu nieco strhnes z platu, lebo tebe to tak vychadza?

@vroni načo na mňa kydať keď stačí napísať že nemôžem nič nemám nárok na nič

Strana
z3